Μη κατοικήσιμα 359 κτήρια, ακατάλληλα 9 σχολεία μετά τις πρώτες αυτοψίες στο σεισμόπληκτο Ηράκλειο.
Μαύρες ημέρες ζουν και -όπως όλα δείχνουν- θα ζουν για πολύ καιρό, οι σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας στην Κρήτη. Ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, όπως καταγράφεται και από τις πρώτες αυτοψίες των μηχανικών, οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη.
Μόλις το 15% των κτηρίων είναι κατάλληλα για χρήση. Εννέα σχολικές μονάδες κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση από τις αυτοψίες ενώ συνολικά από 415 κτίρια, το 85% κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 σχολικές μονάδες όπου έγιναν αυτοψίες, οι 9 κρίθηκαν κατάλληλες και οι 9 ακατάλληλες για χρήση.
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου έχασε τη ζωή τους ένας συμπατριώτης μας και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν:
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που υπέστησαν ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Καταστροφές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της περιοχής, λόγω κατολισθήσεων.
- Η μεγαλύτερη κατακόρυφη επιτάχυνση που έχει καταγραφεί ποτέ
Οι εκτιμήσεις των ειδικών, είναι δυσοίωνες. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, o Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή θα είναι έντονη και θα έχει παρα πολύ μεγάλη διάρκεια, πολλών μηνών.
Κατά τη διάρκεια μιας τόσο έντονης σεισμικής δραστηριότητας, οι σεισμόπληκτοι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ειδικά εάν αυτά έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.
Αργότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο επιστήμονας επεσήμανε πως στην περιοχή της Κρήτης κατεγράφη η μεγαλύτερη κατακόρυφη επιτάχυνση που έχει καταγραφεί ποτέ σε σεισμό που έγινε στην Ελλάδα. Αυτό υποργάμμισε πως συνέβη επειδή το ρήγα του Καστελίου, το οποίο κι ενεργοποιήθηκε, περνά ακριβώς κάτω από το Αρκαλοχώρι και η ενεργοποίησή του έγινε σε βάθος 11 χιλιόμετρα κάτω από το Αρκαλοχώρι. Γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε αυτήν την υψηλή επιτάχυνση, εξήγησε ο ίδιος.
Αποκάλυψε, δε, πως από τον Ιούνιο έως τώρα στην περιοχή έχουν σημειωθεί 2.800 μικροσεισμοί. «Δεν περίμενα ότι θα έκανε σεισμό μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Πέσαμε έξω επειδή σε αυτήν την περιοχή δεν είχαμε ποτέ μεγάλο σεισμό», προσέθεσε ο κ. Τσελέντης.
- Καμία περιοχή της χώρας δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απρόσβλητη
«Γνωρίζουμε τώρα ότι έχουμε ενεργά ρήγματα στη χέρσο της Κρήτης και τα οποία δίνουν σημαντικά μεγέθη. Αυτό το γεγονός αλλάζει δραστικά το σκηνικό του σεισμικού κινδύνου όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε όλη τη χώρα. Γιατί τώρα πλέον καταλαβαίνουμε καλύτερα από ποτέ ότι οι γνώσεις μας είναι ελλιπέστατες τόσο για τα ρήγματα όσο και για τις πιθανές εστίες μελλοντικών σεισμών», δήλωσε στο iEidiseis ο δρ. Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος.
«Καμία περιοχή της χώρας δεν πρέπει πλέον να θεωρείται απρόσβλητη από τους σεισμούς, έστω κι αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό», προειδοποίησε ο σεισμολόγος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναγκασμένοι να διαμείνουν γι’ ακόμη μια νύχτα μέσα σε σκηνές που έχουν στηθεί από την Πολιτεία. Καταγγελίες αναφέρουν πως οι πολίτες κοιμούνται επάνω στο τσιμέντο, ενώ η σημερινή στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητστοάκης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι δήλωσαν πως δεν τους προσφέρθηκε τροφή.
«Στις εύλογες διαμαρτυρίες σεισμόπληκτων στην Κρήτη, που κατήγγειλαν πως κοιμούνται σε σκηνές πάνω στο τσιμέντο, ο κ. Μητσοτάκης, αντί για μια κουβέντα παρηγοριάς και μέτρα στήριξης, τους έριξε και τις ευθύνες από πάνω για τη ''μη σωστή'' κατασκευή των σπιτιών τους», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Η παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, ακόμη και για τις φυσικές καταστροφές, είναι πλέον εξοργιστική», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα, πολλοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου διανυκτέρευσαν στις σκηνές που στήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο της περιοχής, μακριά από τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι κοντά στις οικίες τους, υπό τον φόβο πλιάτσικου στις περιουσίες τους, διανυκτερεύοντας, είτε σε αυτοκίνητο, είτε σε πλατείες και πρόχειρα καταλύματα, ενώ στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.
Εν τω μεταξύ, η σεισμική δραστηριότητα δεν λέει να κοπάσει. Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε την Κρήτη το απόγευμα της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική μέτρηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η εν λόγω μετασεισμικής δόνηση ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο μετασεισμός σημειώθηκε στις 16:13, ένα χιλιόμετρο νοτίως του Αρκαλοχωρίου, τ’ οποίο έχει πληγεί όσο καμιά άλλη περιοχή στη μεγαλόνησο.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί δώδεκα μέτρα για τις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Δείτε τα ΕΔΩ αναλυτικά.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ