Ελλάδα

«Σαρώνονται» οι Διοικητές Νοσοκομείων με νέα αξιολόγηση – Πώς το επιτελικό κράτος «φρενάρει» τις απομακρύνσεις

«Σαρώνονται» οι Διοικητές Νοσοκομείων με νέα αξιολόγηση – Πώς το επιτελικό κράτος «φρενάρει» τις απομακρύνσεις

Κάτω από τη βάση πήραν πολλοί Διοικητές νοσοκομείων στην τελευταία αξιολόγηση - Γιατί υπάρχει δυσκολία στην απομάκρυνσή τους

Φύλλο και φτερό κάνουν τις τελευταίες ημέρες τα πεπραγμένα των Διοικητών Νοσοκομείων όλης της χώρας οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να σχηματίσουν μία οριστική εικόνα για την αποδοτικότητά τους. Ήδη άλλωστε έχει παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η 2η αξιολόγηση που έχει γίνει από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και δείχνει σε ποιους τομείς έχουν αποδώσει και ποιους όχι, οι Διοικητές των Νοσοκομείων.

Κάτω από τη βάση για πολλούς Διοικητές νοσοκομείων

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο ethnos.gr ότι η εικόνα μετά την αξιολόγηση μεγάλου αριθμού Διοικητών είναι απογοητευτική, αφού φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα ούτε καν στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Την αξιολόγηση έχουν πραγματοποιήσει οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες που είχαν ορισθεί από την κυβέρνηση. Αξιολόγηση που είχε μείνει όμως στο συρτάρι από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, αλλά επανήλθε λόγω του νέου υπουργού Υγείας.

Η τελική αξιολόγηση πάντως όλων των Διοικητών των Νοσοκομείων θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου. Μέχρι στιγμής πάντως η εικόνα ειδικά από τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Αττικής, δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη, λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Και αυτό διότι η βαθμολογία στα κριτήρια που είχα τεθεί είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Τα κριτήρια που αξιοποιήθηκαν για την αξιολόγηση ήταν η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων και τα αποθεματικά, τα χρέη προς τους προμηθευτές και αν αυτά έχουν αποπληρωθεί, η διαχείριση της πανδημίας, η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και μονάδων, καθώς μεταξύ άλλων και ο τρόπος συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς και υπηρεσίες.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται ακόμη και στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς ορισμένοι Διοικητές εμφανίζονται να μην μπορούν να διαχειριστούν ούτε τα περιστατικά covid που φθάνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα που διοικούν, ενώ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι χωρίς συντονισμό και οργάνωση, περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr. Ταυτόχρονα και τα οικονομικά των νοσοκομείων αποτελούν «πληγή», αφού τα περισσότερα νοσοκομεία εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα καθυστερήσεις στις οφειλόμενες αποπληρωμές, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στις αρχές.

Το επιτελικό κράτος «μπλοκάρει» τις απομακρύνσεις

Στο μεταξύ όμως και να θέλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απομακρύνει κάποιους Διοικητές Νοσοκομείων με κακή αξιολόγηση, φαίνεται ότι «μπλοκάρεται» από το νόμο για το επιτελικό κράτος.

Ειδικότερα η θητεία των περισσοτέρων Διοικητών Νοσοκομείων (με εξαίρεση 2-3) λήγει σε έναν χρόνο από σήμερα. Παράλληλα όμως για να αντικατασταθεί ένας Διοικητής σήμερα, ο νέος θα πρέπει να προκύψει μέσα από δημόσια προκήρυξη. Κάτι που προβλέπεται στο νόμο Γεραπετρίτη περί επιτελικού κράτους.

Μία διαδικασία για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 6 με 8 μήνες λόγω γραφειοκρατίας. Για τον λόγο αυτό το σενάριο που συζητείται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, είναι να γίνει προσωρινή ανάθεση για 6 έως 8 μήνες μόλις λήξει η θητεία τους, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχουν διορισθεί Υποδιοικητές όπως είναι το γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Τζάνειο, το Αττικόν κ.α.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα