Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 18:59

Διχασμός για τις παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου: Διαφωνούν κυβέρνηση και ειδικοί

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πρέπει να απαγορευτούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ανησυχία για τη βόρεια Ελλάδα και τις «κόκκινες» περιοχές. Διαφωνεί η κυβέρνηση και τονίζει πως «δεν είμαστε το ίδιο με πέρσι».

Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την 28η Οκτωβρίου αλλά και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει «κοκκινήσει».

Την άποψη ότι δεν αρκούν μέτρα όπως η απαγόρευση μουσικής για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων εκτιμά ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα στον ΑΝΤ1, θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, προτείνοντας κλείσιμο της εστίασης από κάποια ώρα και μετά, ενώ ανέφερε ότι ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες σε ορισμένες περιοχές.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό επίπεδο αυξάνει ραγδαία. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία χτύπησε «καμπανάκι», υπογραμμίζοντας πως «στην ουσία έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί» και ζήτησε να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

«Εδώ πεθαίνει κόσμος» είπε χαρακτηριστικά. Η κ. Παγώνη δε, προβλέπει ότι δεν προλαβαίνουμε να «σώσουμε» τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Πού να σωθούν τα Χριστούγεννα; βλέπετε να σώζονται;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο OPEN.

Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, έκρινε από την πλευρά του επίφοβο το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο περσινός χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα όπου «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη». Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, όπως του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας ότι αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Αποστάσεις Εξαδάκτυλου από τις απόψεις των συναδέλφων του

Με τα παραπάνω, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε στον Real Fm 107,1 και διαφώνησε με την απαγόρευση των παρελάσεων.

Όπως δήλωσε, «τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε έχει τεθεί προκαταρκτικά ως σκέψη», ενώ πρόσθεσε: «Θα είναι πολύ κακή ιδέα αυτές οι εκδηλώσεις να αναβληθούν. Η αναβολή τους θα διχάσει την κοινωνία της πόλης και δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε στη συνέχεια. Και αυτό είναι πάρα πολύ κακό».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Για το θέμα ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι lockdown δεν θα γίνει και δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τα παρακολουθούμε», υπενθύμισε ότι «και το καλοκαίρι είχαμε γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες», τονίζοντας πως «φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο είτε με αντισώματα».

«Δεν είναι φέτος όπως πέρσι και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown, παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα» πρόσθεσε.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 20:33

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Η Ηλεία τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Με κάθε επισημότητα τιμά η Ηλεία την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Την Κυβέρνηση στο νομό θα εκπροσωπήσει με την παρουσία του στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα τον Πύργο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος.

    Την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα εκπροσωπήσει στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, ενώ στην Αμαλιάδα θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων

    Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩN».

    ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ώρα 09.50: Πέρας προσέλευσης κοινού.
    Ώρα 09.55: Πέρας προσέλευσης Αρχών.
    Ώρα 09.58: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Νικόλαου Κοροβέση.
    Ώρα 09.59: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου.

    Ώρα10.00: Επίσημη δοξολογία Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Β΄.

    Μετά τη Δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ιερού Ναού, από τη Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Πύργου, κα Θεοδωροπούλου Κωστούλα.

    Ώρα 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης & κατάθεση στεφάνων από τους:
    Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ανώτερο Δ/κτή Φ. Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Πύργου, Εκπροσώπους Κομμάτων, Πρόεδρο παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξ/κών, Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρο Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Πολεμιστών & Τραυματιών Κύπρου 1974 Ν. Ηλείας, Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/κών, Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων.

    Τήρηση ενός λεπτού Σιγής στη Μνήμη των Ενδόξων Ηρώων και Πεσόντων κατά την Εποποιία του 1940.

    Εθνικός Ύμνος.

    Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης Στεφάνων, ο Δήμος Πύργου θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των Αρχών, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Ώρα11.30: Στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας (διάρκειας 40-60 λεπτών).

    Ώρα 17.30: Υποστολή σημαίας.

  • Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
    Τα μηνύματα των πολιτικών και αυτοδιοικητικών για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

    Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη συγκίνηση, μία από τις πλέον ένδοξες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, και τιμούμε τη θυσία και τους αγώνες όλων εκείνων των σπουδαίων Ελλήνων, που πολέμησαν για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας. Πράξεις ανυπέρβλητου ηρωισμού και αυτοθυσίας, που θα αποτελούν ες αεί το «φάρο» και την «πυξίδα» για όλους μας, και που απέδειξαν ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και το ακατόρθωτο.

    Η 28η Οκτωβρίου του 1940, παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρη. Γι αυτό και δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που θα παρελάσουν με αισιοδοξία κρατώντας ψηλά την Ελληνική Σημαία, μια πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή. Συνεχίζουμε με σθένος και αποφασιστικότητα την προσπάθεια, δυναμώνουμε την Πατρίδα μας, στηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, και κυρίως, δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής υπερηφάνειας και ομοψυχίας, ημέρα θύμησης της σημαντικότερης στιγμής της νεότερης Ελλάδος, ημέρα τιμής και μνήμης της γενναιότητας των Ελλήνων, που διεκδίκησαν με αυταπάρνηση το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας. Μια ημέρα από την οποία ακόμα και σήμερα αντλούμε πολύτιμα διδάγματα.

    Δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα και την Ιστορία μας, αποτελεί να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας και με αυτές ως παράδειγμα, να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πιο ισχυρή, πιο ασφαλή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη, υπερήφανη και αισιόδοξη.

    Στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί η σκέψη μας να μην πάει στις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην γειτονιά μας και σε εκείνους που ακόμα και σήμερα διεκδικούν αυτά που εμείς κατακτήσαμε με τους αγώνες μας στο Έπος του 1940, αυτά που για εμάς σήμερα είναι δεδομένα αλλά για άλλους ανθρώπους εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενα. Αποτελεί μια αφορμή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο την παγκόσμια ειρήνη.

    Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και στον Ελληνισμό απανταχού της γης.

    Ο Διονύσης Καλαματιανός για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Ημέρα μνήμης και οδηγός για τους αγώνες του μέλλοντος»

    Αγάπη για την ελευθερία και αποφασιστικότητα για την εθνική ανεξαρτησία, έδειξε ο Ελληνικός λαός απέναντι στον επίδοξο κατακτητή την 28η Οκτωβρίου 1940. Με γενναιότητα, ενότητα και ομοψυχία όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε ισχυρότερες και πολυπληθέστερες πολεμικές μηχανές. Δεν υπέκυψε, αλλά αντιστάθηκε με σθένος και πολέμησε τον φασισμό και τον ναζισμό.

    Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες για το μεγαλείο της ψυχής τους. Σήμερα έχουμε την ευθύνη να διαφυλάξουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αυτή την παρακαταθήκη, ως πολύτιμο οδηγό.

    Το παράδειγμα και η έμπνευση έρχεται από το παρελθόν. Το βλέμμα μας στρέφεται στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή ρευστή περίοδο των προκλήσεων, της αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών αλλαγών, με εστίες πολέμου, συγκρούσεων και αιματοχυσίας να ξεσπούν κοντά μας, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να μένουμε απαθείς μπροστά σε σφαγές και στο δράμα των ανθρώπων. Είμαστε πάντα με την ειρήνη και την επικράτηση του διεθνούς δικαίου. Μπροστά σε κάθε επίδοξο σφετεριστή και άρπαγα, θέτουμε απαράβατες εθνικές κόκκινες γραμμές και με δυναμισμό προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαίο να αγωνιστούμε και να παλέψουμε, ενάντια στις ανισότητες και στους αποκλεισμούς που θέτουν στο περιθώριο πολλούς συμπολίτες μας. Για μια σύγχρονη Ελλάδα, με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πραγματικές ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους. Για ένα κράτος δικαίου που θα παρέχει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να ζει με αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Kannis

    Μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, ακόμα και σήμερα ενώνει τον απανταχού Ελληνισμό και γεμίζει περηφάνια όλες τις γενιές. Η σελίδα που γράφτηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με τους Έλληνες να βροντοφωνάζουν ηρωικά και καθολικά το «ΟΧΙ» ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

    Ένα «ΟΧΙ», στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες της Πατρίδας μας, όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθιά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

    Ένα «ΟΧΙ» που μαζί με το έπος της Αλβανίας, υπενθυμίζει σε όλους μας το ακατάβλητο φρόνημα του Ελληνικού λαού, ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγνοώντας τον κίνδυνο, αγωνίζεται μονιασμένος για να υπερασπίσει τα ιδανικά του.

    Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά αντιστασιακά κινήματα σε ολόκληρη της Ευρώπη, απέναντι στην Γερμανική κατοχή και τις δυνάμεις του ναζισμού.

    Με οδηγό αυτές τις αξίες πρέπει να πορευτούμε και σήμερα, όπου οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας, της συλλογικότητας, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης.

    Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς έχει σημασία να διατηρούμε υψηλό το εθνικό φρόνημα και να υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, με το ίδιο πάθος που είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, έναντι κάθε επιβουλής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

    Χρόνια πολλά και υγεία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

    «Η εποποιία του σαράντα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς συνιστά ύψιστη στιγμή ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας του έθνους. Τα ιδανικά και οι ιδέες που ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό για να αντισταθεί στη φασιστική εισβολή, είναι οι διαχρονικές αξίες που νοηματοδοτούν την πορεία μας στον χρόνο, σμιλεύουν την ταυτότητά μας και σφυρηλατούν την εθνική ενότητα.

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, μια ιερή υπόμνηση ότι με ενότητα, ομοψυχία και θάρρος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των καιρών μας· διδάσκει ότι απέναντι στο αμείλικτο εκκρεμές της ιστορίας μπορούμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία με εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Περισσότερο από όλα όμως, συμβάλει στο να διατηρήσουμε μέσα μας ανέσπερη τη φλόγα της ελπίδας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

    Μήνυμα Δημάρχου Zαχάρως Κωνσταντίνου Μητρόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

    Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το έπος του ’40, με το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ», απέδειξε στην οικουμένη ότι οι Έλληνες ενωμένοι, αψηφούν κάθε κίνδυνο, υπερασπίζοντας το εθνικό συμφέρον και τα υψηλά ιδανικά με θέληση, αυταπάρνηση και ακλόνητη πίστη.

    Το μήνυμα για εθνική ενότητα παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να επιτύχουμε. Η 28η Οκτωβρίου, με τον ασυμβίβαστο αγώνα των Ηρώων μας, δεν αποτελεί απλώς μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη προς τις νεότερες γενιές, αλλά τη διαρκή πίστη του λαού μας στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

    Τιμούμε σήμερα και τους Ζαχαραίους, τους Φιγαλείς και τους Ηλείους πεσόντες και αγωνιστές, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την εθνική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Σήμερα, μας καλούν να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο εθνικό αγώνα για τη διατήρηση των αγαθών αυτών.

    Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ό,τι παραλάβαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά.

    Τιμή και Δόξα στους προγόνους μας.

    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες κι όλους τους Έλληνες!

    Φωτογραφία: Freepik/beachstocks74

  • Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο
    Δείτε LIVE: Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Πύργο

    Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, από την πρωτεύουσα της Ηλείας τον Πύργο.

    Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες, μέλη σωματείων, λαογραφικοί σύλλογοι, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και μηχανοκίνητα τμήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

  • Δήμος Πηνειού: Μεγαλειώδεις παρελάσεις σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό

    «Ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας…»

    Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου στον Δήμου Πηνειού. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τις επιβλητικές μαθητικές παρελάσεις σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό.

    Γαστούνη

    Με τις καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα και την Φιλαρμονική Ορχήστρα Γαστούνης να παιανίζει θούρια και εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Λίγο μετά τις δέκα η προσοχή στράφηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέσθηκε η πανηγυρική δοξολογία ενώ αμέσως μετά πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ηρώων όπου έλαβε χώρα η επιμνημόσυνος δέηση.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κα. Γεωργία Ρέγκλη που σημείωσε μεταξύ άλλων «Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαµε ότι η Επανάσταση του ‘21 εισηγείται µια επαναξιολόγηση του τρόπου ύπαρξης του ανθρωπίνου όντος, τόσο σε ατοµικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο από το να δώσει σ’ εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, µια Πατρίδα, η Επανάσταση μας προσέφερε ένα καινούργιο μέτρο για να μετράμε το τι είναι άνθρωπος και να ερµηνεύουμε τα πεπραγµένα του µέσα στην ιστορία». Αμέσως μετά αφού η τελετάρχης κα. Ευαγγελία Σπηλιωπούλου έδωσε εντολή να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

    Στη συνέχεια ξεκίνησε η μεγαλειώδης παρέλαση στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, του Γυμνασίου και του Λυκείου της πόλης καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της πόλης.

    Βαρθολομιό

    Λαμπερές ήταν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου και στο Βαρθολομιό. Η πόλη ξύπνησε από τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από νωρίς το πρωί. Λίγο μετά τις έντεκα ξεκίνησε η προσέλευση μαθητών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων αλλά και δημοτών στον Ιερό Ναό της Παναγίας όπου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική Επέτειο. Ακολούθησε η επιμνημόσυνος δέηση στο μνημείο των Ηρώων με τον πανηγυρικό της ημέρας να εκφωνείται από την ψυχολόγο κα. Μαρία Γεωργοπούλου που επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, που η ανασφάλεια και ο φόβος κερδίζουν έδαφος στην κοινωνίας μας, εμείς διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη, προετοιμαζόμαστε και δίνουμε νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες διασφάλισης της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας. Αυτός είναι και θα είναι στο τέλος, ο πραγματικός φόρος τιμής για τη μεγάλη τους θυσία. Μια θυσία για την οποία είμαστε όλοι βαθιά ευγνώμονες». Επισημαίνεται ότι καθήκοντα τελετάρχη άσκησε ο μαθηματικός κ. Ιωάννης Θανόπουλος.

    Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Βαρθολομιού, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή μαθητική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που σκόρπισε εθνική περηφάνεια και αγαλλίαση στους θεατές.

    Τραγανό

    Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τραγανού προκειμένου να παρακολουθήσει την πανηγυρική δοξολογία. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η κα. Βασιλική Μαυρομύτη που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, εορτή καλών ειδήσεων για τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού και τη λύτρωση του ανθρώπου από το σκότος του θανάτου και της αμαρτίας· αλλά και γιορτή Ευαγγελισμού για τη λύτρωση του γένους από το σκότος του Οθωμανικού ζυγού».

    Ακολούθως η προσοχή στράφηκε στον Μνημείο Ηρώων στην πλατεία που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνος δέηση. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Σημειώνεται ότι καθήκοντα τελετάρχη άσκησε ο δημοτικός υπάλληλος κ. Γιώργος Παπασωτηρακόπουλος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

    Αλέξης Καστρινός· «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε»

    Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στη μείζονα σημασία του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου για τον Ελληνισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αντιλαμβανόμενοι τα σημεία των καιρών, θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε τώρα αλλά και πού θέλουμε να φτάσουμε· προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί: «Ζήτω το Έθνος· Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις· Ζήτω η επέτειος της 25ης Μαρτίου».

    25i dimos pin 9

    25i dimos pin 10

    25i dimos pin 11

    Επιβλητικές οι παρελάσεις σε Γαστούνη, Τραγανό και Βαρθολομιό.

    25i dimos pin 14

    Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Τραγανού ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    25i dimos pin 3

    25i dimos pin 2

    Εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις.

    25i dimos pin 13

    Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων.

    25i dimos pin 5

    «Αντιλαμβανόμενοι τα σημεία των καιρών, θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε τώρα αλλά και πού θέλουμε να φτάσουμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός.

    25i dimos pin 12

    «Η Επανάσταση μας προσέφερε ένα καινούργιο μέτρο για να μετράμε το τι είναι άνθρωπος και να ερµηνεύουμε τα πεπραγµένα του µέσα στην ιστορία» σημείωσε η φιλόλογος κα. Γεωργία Ρέγκλη.

    25i dimos pin 4

    «Διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη, προετοιμαζόμαστε και δίνουμε νέους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες διασφάλισης της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας» επεσήμανε η ψυχολόγος κα. Γεωργοπούλου.

    25i dimos pin 6

    «Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη λύτρωση του ανθρώπου από το σκότος του θανάτου και της αμαρτίας· αλλά και γιορτή Ευαγγελισμού για τη λύτρωση του γένους από το σκότος του Οθωμανικού ζυγού» σημείωσε η κα. Μαυρομύτη.

    25i dimos pin 7

    25i dimos pin 8

    Ξεχωριστό τόνο στις εκδηλώσεις «έδωσαν» οι φιλαρμονικές ορχήστρες Γαστούνης και Βαρθολομιού.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Ζαχάρως (photos)
    Με πλήθος κόσμου ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Ζαχάρως

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: "Το μήνυμα της Εθνικής Επετείου σήμερα είναι η ενότητα. Τα διδάγματα της θυσίας των προγόνων μας να πάρουν σάρκα και οστά για ένα καλύτερο μέλλον. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, στο Δήμο μας και σε όλες και όλους. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα"

    Με κάθε επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις και οι εκδηλώσεις τιμής, σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμο Ζαχάρως.
    Στη Ζαχάρω, τη Νέα Φιγαλεία, τον Κακόβατο και το Γιαννιτσοχώρι, πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις και οι παραδοσιακοί χοροί για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
    Μετά τη δοξολογία, εκφωνήθηκαν οι πανηγυρικοί της ημέρας εντός των Ιερών Ναών από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στα Μνημείο Ηρώων και η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων του 1821.
    Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση και έπειτα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές των σχολείων.
    Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζαχάρως, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του ΑΤ Ζαχάρως, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου, που καταχειροκρότησαν τις νέες και τους νέους που τίμησαν την εθνική επέτειο.
    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]
  • Αμαλιάδα: Με λαμπρότητα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 (photos)
    Αμαλιάδα: Με λαμπρότητα η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1821 (photos)
    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια, ο Δήμος Ήλιδας γιόρτασε στην Αμαλιάδα την επέτειο εθνική μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821.

    Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις, με τους μαθητές της πόλης και τα μέλη των παραδοσιακών συλλόγων να δίνουν το "παρών" στη μεγάλη παρέλαση και να καταχειροκροτούνται από όλους.

    Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με τους σημαιοφόρους των σχολείων να σηκώνουν τις ελληνικές σημαίες ψηλά και μέσαστην εκκλησία.

    Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων, με τον δικηγόρο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κ. Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τις αρχές του τόπου, καθώς και τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

    Λίγο μετά ξεκίνησε η μεγάλη παρέλαση στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία -όπως κάθε χρόνο- το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη.

    Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γραμματέας του τομέα περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής της νέας δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σούλης.

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

  • 25η Μαρτίου - Κασσελάκης: Παρέλαση στη Θήβα για τους ήρωες, το χώμα και τα όνειρά μας
    25η Μαρτίου - Κασσελάκης: Παρέλαση στη Θήβα για τους ήρωες, το χώμα και τα όνειρά μας

    «Ελληνίδες, Έλληνες, Χρόνια πολλά!» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    Χρόνια πολλά στην Ελλάδα έστειλε μέσω ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιοποιώντας και μια εικόνα από την παρέλαση στην οποία συμμετείχε για την 25η Μαρτίου, με τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους οπλίτες, στη Θήβα

    Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

    Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

    «25/3/2024.
    Για τους Ήρωές μας.
    Για το Χώμα μας.
    Για τα Όνειρά μας.
    Παρέλαση στη Θήβα.
    Με τον ουλαμό παρελάσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θηβας.
    Ελληνίδες, Έλληνες,
    Χρόνια πολλά!».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Πύργος: Πλήθος κόσμου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου - Σύμμαχος ο καιρός (photos & video)
    Πύργος: Πλήθος κόσμου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου - Σύμμαχος ο καιρός (photos)

    Ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Πύργο και η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους πολιτών και του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, των αντιπεριφερειαρχών Ηλείας Νίκου Κοροβέση, Πολιτισμού Παναγιώτη Μπράμου, Τουρισμού Δημήτρη Νικολακόπουλου και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Και φέτος εντυπωσίασαν τόσο οι μαθητές, όσο και τα πεζοπόρα τμήματα της ΣΕΤΤΗΛ και της 117 ΠΜ, όπως και τα μηχανοκίνητα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου.

    Δείτε φωτογραφίες και video

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο