O κ. Τζανάκης εκτίμησε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τη βόρεια Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι ο χειμώνας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα είναι δύσκολος έκαναν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος το πρωί της Παρασκευής.
«Είμαστε σχεδόν στο 11% της διαθεσιμότητας»
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών «τα οποία γεμίζουν σιγά - σιγά».
«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν.
Ζητά ενημέρωση για τον εμβολιασμό σε ιερείς και μοναχούς
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά ότι το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός -μόλις 54 ετών από κορονοϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.
Βόρεια Ελλάδα: Τι οδήγησε στην έκρηξη κρουσμάτων – Τι λέει ο Καπραβέλος στο ethnos.gr
Η μη συμμόρφωση μεγάλης μερίδας πολιτών της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας σε αυτά που τους λένε οι γιατροί, στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με τη Νότια Ελλάδα, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που για δεύτερη συνεχή χρονιά το φθινόπωρο καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr ο διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία και το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στα νοσοκομεία θα αναγκαστούν από πολύ νωρίς, από τις αρχές του φθινοπώρου ακόμα και πριν σφίξει ο καιρός, να ανοίξουν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό σε βάρος των ασθενών με υπόλοιπα νοσήματα.
«Ναι στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ναι στην αύξηση των εμβολιασμών κάτι που, δυστυχώς, δεν το βλέπω. Υπάρχει τεράστια υπερμετάδοση του ιού, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά το κυριότερο είναι ότι δε συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των γιατρών. Η συμμόρφωση σε αυτές είναι πολύ χαμηλή σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Παίρνουμε την πανδημία αψήφιστα. Λόγω της χαμηλής συμμόρφωσης φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν τραγικό χειμώνα. Αν μας λένε οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, τι πρέπει να κάνουμε και εμείς δεν τους ακούμε, τότε κακό του κεφαλιού μας. Όλοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ του νοσοκομείου μας είναι ανεμβολίαστοι», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος κι ενώ την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η επιβολή mini lockdown στην πόλη.
Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία
Ως πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στα νοσοκομεία ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκφράζοντας, παράλληλα, την έντονη ανησυχία του για το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στις εφημερίες μας, αντί να δεχόμαστε ασθενείς μόνο από τα σπίτια τους, όπως συμβαίνει στις εφημερίες όλων των νοσοκομείων, μας έρχονται ασθενείς με κορονοϊό από άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως από την Αλεξανδρούπολη και τη Δράμα. Η αύξηση των ασθενών με κορονοϊό είναι πολύ μεγάλη και η κατάσταση φαντάζει ως ιδιαίτερα ανησυχητική. Για το μέλλον η κατάσταση προμηνύεται πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά του ιού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Αρκεί να αναφέρω ότι στις αρχές Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό την εβδομάδα και σήμερα ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 2.000 σε εβδομαδιαίο επίπεδο», σημειώνει ο κ. Καπραβέλος.
Πολύ νωρίς η εφαρμογή του plan B
Κατά τον ίδιο, ήδη σε πολλά νοσοκομεία η χωρητικότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται σε πολύ οριακά επίπεδα και θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλα κρεβάτια σε βάρος, ωστόσο, ασθενών με άλλες παθήσεις.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο μας, στο οποίο αυτήν τη στιγμή η κάλυψη των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό βρίσκεται στο 98%. Πώς θα αντιμετωπίσουμε καινούργια περιστατικά; Θα αναγκαστούμε να πάμε πολύ νωρίτερα, απ’ ό,τι περιμέναμε, στο plan B. Αυτό είναι να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, όμως, σε βάρος ασθενών με άλλα νοσήματα. Αυτό είναι κάτι που δε θέλαμε να συμβεί τόσο νωρίς», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Πηγή: Ethnos.gr