Ελλάδα

Αιγαίο: Μετά τις Belharra και την αμυντική συνδρομή από Γαλλία, έρχεται και το αμερικανικό «ιππικό»

Αιγαίο: Μετά τις Belharra και την αμυντική συνδρομή από Γαλλία, έρχεται και το αμερικανικό «ιππικό»

Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η υπογραφή πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ - Εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί θα έχουν βάσεις και σε Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη - «Επαγρύπνηση» λόγω της νευρικής κρίσης στην Τουρκία

Η ξαφνική έξοδος του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» για σεισμικές εργασίες βόρεια της Κύπρου και η παράλληλη πολεμική ρητορική του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας και τις αξιώσεις της Αγκυρας να χάσει η Ελλάδα την κυριαρχία στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και την Ικαρία επειδή τα νησιά είναι «στρατιωτικοποιημένα», ενεργοποιούν στον μέγιστο βαθμό τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Σε μια εποχή που το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει στους Τούρκους ψευδαισθήσεις για νησιά όπως οι Οινούσσες που βρίσκονται δήθεν υπό ελληνική (!) κατοχή, καλλιεργώντας παράλληλα τον μύθο της υποτιθέμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και το μισό Αιγαίο, έπειτα από μια 15ετία απραξίας, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιείται και ενισχύει τις παραμέτρους του αποτρεπτικού δόγματος ενάντια στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Παράλληλα με τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με την απόκτηση 24 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra, που αναμένεται να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο από το 2025, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στοχευμένα στο πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο για τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών.

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τη Γαλλία, σε περίπτωση που οι δύο χώρες «διαπιστώσουν από κοινού ότι μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας μιας από τις δύο», έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο και αφιόνισε την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Η ιστορική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι οριστικοποιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και προτού επισημοποιηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, «κλείδωσε» πακέτο με τη διακρατική συμφωνία αγοράς 3+1 γαλλικών φρεγατών που προγραμματίζεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός πέντε ετών, χρόνος-ρεκόρ για τη ναυπήγηση πλοίων με τέτοια ισχύ πυρός.

«Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες προσπάθειες, εγκαταλείψτε αυτή την τακτική», αντέδρασε οργισμένος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αξιώνοντας επί της ουσίας από την Ελλάδα να επιλέξει την τακτική του... αφοπλισμού, απέναντι σε μια Αγκυρα που υπερ-εξοπλίζεται συστηματικά, με προφανή στόχο τον σφετερισμό κυριαρχίας που δεν της ανήκει.

Εικόνα στο ilialive.gr
Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί απελπισμένα να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400, η Αθήνα προσεγγίζει την Ουάσινγκτον με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.


Οι αμερικανικές δεσμεύσεις

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική πλευρά στη διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το γεγονός ότι το πρωτόκολλο θα επισημοποιηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την επίσημη τελετή με τον επικεφαλής του State Department Αντονι Μπλίνκεν. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Οπως πληροφορείται το «protothema.gr», εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

belharra_fregates_xr


Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσινγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Επιστολή Μπλίνκεν

Η αμερικανική προστασία προς την ελληνική εδαφική κυριαρχία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προοίμιο της συμφωνίας MDCA, αλλά και σε επιστολή που κατά πληροφορίες αναμένεται να αποστείλει ο Αντονι Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια. Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν τη σταθερότητα. Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για την Ελλάδα, ενώ προστίθενται πολύτιμα ερείσματα για την περιφρούρηση της κυριαρχίας μας.

Η αδημονία της τουρκικής πλευράς να ανατρέψει το status quo δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διασυνδέσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου με την κυριαρχία επί των νήσων δείχνει ότι η Αγκυρα έχει θέσει σε κίνηση ένα σχέδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν συσφίγγει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Η ξαφνική έξοδος του «Oruc Reis» για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, παράλληλα με την προσπάθεια ακύρωσης προγραμματισμένων εργασιών από το πλοίο «Nautical Geo» σε ανακηρυγμένη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανατολικά της Κρήτης, δείχνει ότι το καθεστώς Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να εγγράψει «υποθήκες» προτού η ελληνική στρατιωτική μηχανή ισχυροποιηθεί με την απόκτηση των «game changers» γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις