Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 14:48

Αιγαίο: Μετά τις Belharra και την αμυντική συνδρομή από Γαλλία, έρχεται και το αμερικανικό «ιππικό»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η υπογραφή πενταετούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ - Εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί θα έχουν βάσεις και σε Στεφανοβίκειο, Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη - «Επαγρύπνηση» λόγω της νευρικής κρίσης στην Τουρκία

Η ξαφνική έξοδος του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» για σεισμικές εργασίες βόρεια της Κύπρου και η παράλληλη πολεμική ρητορική του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας και τις αξιώσεις της Αγκυρας να χάσει η Ελλάδα την κυριαρχία στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο και την Ικαρία επειδή τα νησιά είναι «στρατιωτικοποιημένα», ενεργοποιούν στον μέγιστο βαθμό τα αντανακλαστικά της Αθήνας.
Σε μια εποχή που το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει στους Τούρκους ψευδαισθήσεις για νησιά όπως οι Οινούσσες που βρίσκονται δήθεν υπό ελληνική (!) κατοχή, καλλιεργώντας παράλληλα τον μύθο της υποτιθέμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και το μισό Αιγαίο, έπειτα από μια 15ετία απραξίας, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιείται και ενισχύει τις παραμέτρους του αποτρεπτικού δόγματος ενάντια στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Παράλληλα με τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως με την απόκτηση 24 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και 3+1 γαλλικών φρεγατών Belharra, που αναμένεται να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο από το 2025, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στοχευμένα στο πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο για τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών.

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της Ελλάδας με τη Γαλλία, σε περίπτωση που οι δύο χώρες «διαπιστώσουν από κοινού ότι μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας μιας από τις δύο», έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο και αφιόνισε την τουρκική πολιτική ηγεσία.
Η ιστορική συμφωνία της Αθήνας με το Παρίσι οριστικοποιήθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και προτού επισημοποιηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, «κλείδωσε» πακέτο με τη διακρατική συμφωνία αγοράς 3+1 γαλλικών φρεγατών που προγραμματίζεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός πέντε ετών, χρόνος-ρεκόρ για τη ναυπήγηση πλοίων με τέτοια ισχύ πυρός.

«Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες προσπάθειες, εγκαταλείψτε αυτή την τακτική», αντέδρασε οργισμένος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αξιώνοντας επί της ουσίας από την Ελλάδα να επιλέξει την τακτική του... αφοπλισμού, απέναντι σε μια Αγκυρα που υπερ-εξοπλίζεται συστηματικά, με προφανή στόχο τον σφετερισμό κυριαρχίας που δεν της ανήκει.

Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί απελπισμένα να επουλώσει τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά S-400, η Αθήνα προσεγγίζει την Ουάσινγκτον με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.


Οι αμερικανικές δεσμεύσεις

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική πλευρά στη διμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το γεγονός ότι το πρωτόκολλο θα επισημοποιηθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την επίσημη τελετή με τον επικεφαλής του State Department Αντονι Μπλίνκεν. Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν την επόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 9 τοπική ώρα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Οπως πληροφορείται το «protothema.gr», εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

belharra_fregates_xr


Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσινγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Επιστολή Μπλίνκεν

Η αμερικανική προστασία προς την ελληνική εδαφική κυριαρχία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο προοίμιο της συμφωνίας MDCA, αλλά και σε επιστολή που κατά πληροφορίες αναμένεται να αποστείλει ο Αντονι Μπλίνκεν προς τον Νίκο Δένδια. Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν τη σταθερότητα. Η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για την Ελλάδα, ενώ προστίθενται πολύτιμα ερείσματα για την περιφρούρηση της κυριαρχίας μας.

Η αδημονία της τουρκικής πλευράς να ανατρέψει το status quo δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διασυνδέσει τη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου με την κυριαρχία επί των νήσων δείχνει ότι η Αγκυρα έχει θέσει σε κίνηση ένα σχέδιο για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν συσφίγγει τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Η ξαφνική έξοδος του «Oruc Reis» για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, παράλληλα με την προσπάθεια ακύρωσης προγραμματισμένων εργασιών από το πλοίο «Nautical Geo» σε ανακηρυγμένη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ανατολικά της Κρήτης, δείχνει ότι το καθεστώς Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να εγγράψει «υποθήκες» προτού η ελληνική στρατιωτική μηχανή ισχυροποιηθεί με την απόκτηση των «game changers» γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 18:09

Σχετικά Άρθρα

  • «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας
    «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας

    Την κοινή επιθυμία της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τονίζοντας πως «η ηρεμία αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι πολύτιμη», την ίδια ώρα όμως, επαναλαμβάνει τις προκλητικές δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στην Δυτική Θράκη.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Haber Global, σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.

    «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    «Προβλήματα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

    «Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

    Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».

    Δεν είναι η Ελλάδα το «έτερο εγώ» μας

    «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».

    Μιλώντας για τις περιφερειακές συγκρούσεις «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».

    Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.

    «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται 'έτσι είναι' χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS

  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης
    Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές

    Σταδιακή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπεται τις επόμενες ημέρες. Η έντασή τους θα φτάσει τα 6 με 7 μποφόρ αρχικά στο ανατολικό και βαθμιαία σε όλο το Αιγαίο, επηρεάζοντας και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό να φτάσουν και τα 8 μποφόρ.
    Παράλληλα θα συνεχιστεί η αστάθεια, με πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου Αναστασίας Τυράσκη.
    Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι -απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά και θα εκδηλωθούν πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και στα ανατολικά τμήματα 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί που πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά 37 βαθμούς.
    Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, το απόγευμα πρόσκαιρα από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

    Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς.

    Παράλληλα η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και πάλι. Στο τέλος της εβδομάδας προβλέπονται μέγιστες τιμές που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς.

    Δείτε χάρτη: Οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα το Σάββατο 10 Αυγούστου - 39άρια στη Θεσσαλία

    zesti-savvato-augoustos

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα και αύριο - Η αναλυτική πρόγνωση

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη (7 & 8/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο τα απογεύματα στα ηπειρωτικά θα αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση μικρής ενίσχυσης την Πέμπτη στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.

    okairos-augustos
    augoustos-pemptikairos

    Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Με τη ζέστη να συνεχίζεται τον Αύγουστο, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τουλάχιστον ένα τετραήμερο με θερμοκρασίες πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του έδειξε τον πίνακα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας τις επόμενες επτά ημέρες και συγκεκριμένα από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου σε όλη την χώρα.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές, ενώ στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές ο υδράγυρος θα κυμανθεί από 30-31 βαθμούς Κελσίου.


    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-08-2024
    ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς στη Θεσσαλία τοπικά τους 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά έως 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικότερα τμήματα έως το μεσημέρι, βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη 33 με 35, τοπικά στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς και στις Σποράδες 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 08-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και το μεσημέρι - απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Τουρκία: Αισθητός και στα νησιά του Αιγαίου
    Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Τουρκία: Αισθητός και στα νησιά του Αιγαίου

    Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στη δυτική Τουρκία, ταρακουνώντας την περιοχή. Μάλιστα, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

    Το επίκεντρο κοντά στο Μπαλίκεσιρ

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στη 01:36 τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 12 χλμ.

    Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 45 χλμ. νοτιοδυτικά του Μπαλίκεσιρ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • «Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Υγείας: Στο Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα - Τα κενά σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ
    «Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Υγείας: Στο Αιγαίο χωρίς υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα - Τα κενά σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ

    Σε... πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξελιχθεί η στελέχωση με υγειονομικούς της νησιωτικής χώρας και αυτό το καλοκαίρι. Στο υπουργείο Υγείας σχεδόν καθημερινά γίνονται σε συσκέψεις και συναντήσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας, με δεδομένο ότι τα κενά παραμένουν τεράστια τα τελευταία χρόνια.

    Τα βασικά αγκάθια που αντιμετωπίζει το υπουργείο υγείας και ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σχετίζονται με τις δραματικές καθυστερήσεις στην κάλυψη των θέσεων ειδικά στα κέντρα υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.

    Ωστόσο, και να μην υπήρχαν οι καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Και αυτό διότι το κόστος ζωής για τους υγειονομικούς στα νησιά είναι εξαιρετικά υψηλό και σχετίζεται κυρίως με τους χώρους διαμονής τους.

    Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο υγείας συχνά πυκνά ασκεί πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες των νησιών προκειμένου να διαθέσουν μόνιμες κατοικίες για γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μη χρειάζεται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν αυτή τη βασική ανάγκη.

    Το υψηλό κόστος ζωής όμως σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδοχές κάνει τη μετακίνηση των υγειονομικών στην υπόλοιπη χώρα απαγορευτική. Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι άμεσα θα θεσμοθετήσει την οικονομική ενίσχυση των γιατρών και των νοσηλευτών δίνοντας κίνητρα για να πάνε στα νησιά. Παρόλα αυτά διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και μέχρι στιγμής τα έσοδά τους δεν έχουν αυξηθεί.

    Αποτέλεσμα όμως αυτής της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σε μία περίοδο που ο πληθυσμός στα νησιά πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά γίνονται μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών και γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες. Μία λύση που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους συνδικαλιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    ΕΚΑΒ σε… μία ρόδα

    Όμως δεν είναι μόνο οι υγειονομικές μονάδες που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού και δυσκολεύουν εξαιρετικά την εξυπηρέτηση των κατοίκων της νησιωτικής χώρας αλλά και των τουριστών. Και το ΕΚΑΒ έχει σοβαρή έλλειψη πληρωμάτων με συνέπεια τα ασθενοφόρα να μην μπορούν να σπεύσουν ούτε στα επείγοντα περιστατικά.

    Η ΠΟΕΔΗΝ πολλές φορές έχει καταγγείλει ότι δεν έχει γίνει καμία ενίσχυση του ΕΚΑΒ, ενώ ο Πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός έχει επισημάνει ότι και στην περίπτωση αυτή για να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, γίνονται μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα.

    Τα περισσότερα νησιά πάντως διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο το οποίο δεν μπορεί να καλύπτει τα περιστατικά σε 24ωρη βάση. Παρότι εδώ και περίπου έναν χρόνο επρόκειτο να προωθηθεί νομοσχέδιο για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του φορέα και να ενισχυθεί τόσο με πληρώματα όσο και με εναέρια μέσα, μέχρι στιγμής το νομοσχέδιο έχει μείνει στα συρτάρια.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τουρκία: Η αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν να «απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο»
    Τουρκία: Η αντιπολίτευση πιέζει τον Ερντογάν να «απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο»

    Η τουρκική αντιπολίτευση και μάλιστα η πλέον κεμαλική/εθνικιστική πτέρυγα προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν για την Ελλάδα.

    Ο Μπαγτζίογλου προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο

    Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, υποναύαρχος εν αποστρατεία Γιανκί Μπαγτζίογλου προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις στο Αιγαίο μετά τα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, προτρέπει την Άγκυρα να ανακηρύξει παρομοίως θαλάσσιες περιοχές για να στηρίξουν τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

    Επιπλέον, προτείνει να γίνουν αντίστοιχα σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος με τη δικαιολογία τον εντοπισμό ρηγμάτων,
    αλλά στην πραγματικότητα να ψάχνει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

    Και όλα αυτά να τα κοινοποιήσει σε ΕΕ και ΟΗΕ για να αποκτήσουν μανδύα νομιμότητα, όπως λέει. Γιατί θεωρεί ότι κι η Ελλάδα κάνει το ίδιο... ότι δηλαδή με πρόσχημα το περιβαλλοντικό κατοχυρώνει τα νησιά και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία δίπλα στην Τουρκία. «Η Τουρκία -λέει- πρέπει να χρησιμοποιήσει την κρατική της σοφία».

    Μάλιστα, λέει ειρωνικά ότι αυτές οι κινήσεις της Ελλάδας επ’ ουδενί αφορούν το περιβάλλον εδώ λοιπόν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να ανακαλύψουν άλλες, ύποπτες πτυχές πίσω από τις αποφάσεις της Ελλάδας.

    Πάντως, η ένταση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο,
    με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Πάντως, δεν διαφαίνεται κάποια άλλη αντίδραση της Άγκυρας πέραν της γραπτής/λεκτικής αντίδρασης του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Η Άγκυρα αντιδρά μόνο και μόνο για να δηλώσει παρούσα, ότι παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο ελπίζοντας να «φρενάρει» νέες αποφάσεις και κινήσεις της Αθήνας... αλλά ούτε εδώ επηρεάζεται το κλίμα εξομάλυνσης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα θέτει εκ νέου ζήτημα γκρίζων ζωνών - Αντιδρά για τα θαλάσσια πάρκα
    Τουρκική πρόκληση: Η Άγκυρα θέτει εκ νέου ζήτημα γκρίζων ζωνών - Αντιδρά για τα θαλάσσια πάρκα

    Υπό αμφισβήτηση θέτουν και πάλι την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση με αφορμή τη πρόθεση της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο.

    Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά τη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τη Διακήρυξη των Αθηνών στην οποία γινόταν λόγος για καλή γειτονία και για αποφυγή προκλητικών ενεργειών και ενώ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μία προκλητική ανακοίνωση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνει λόγο για «αμφισβητούμενο καθεστώς» και προειδοποιεί ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε de facto κατάσταση.

    Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της «Διάσκεψης για τους ωκεανούς μας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024.

    Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, παρατηρείται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

    Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, για τη δική της ατζέντα.

    Θα θέλαμε, επίσης, να προειδοποιήσουμε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην παίζουν ρόλο στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας για τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

    Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ άλλων και σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των παρόχθιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Με την ευκαιρία αυτή, εφιστούμε εκ νέου την προσοχή στο γεγονός ότι δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς.

    Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τουρκία - Αντιπολίτευση: Η Ελλάδα θα έχει F-35 κι εμείς F-16 - Χάνουμε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο
    Τουρκία - Αντιπολίτευση: Η Ελλάδα θα έχει F-35 κι εμείς F-16 - Χάνουμε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο

    Πλείστες οι αναφορές χθες στην τουρκική βουλή κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για τα F-35 που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παραμένει με τα παλαιά F-16 από τους βουλευτές της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    CHP

    Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ογούζ Κάαν Σαλιτζί, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

    «Γνωρίζουμε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο Κογκρέσο, συμπίπτοντας με μια περίοδο σιωπής 15 ημερών. Γνωρίζουμε επίσης ποιος είναι υπεύθυνος που μας πέταξε έξω από την αλυσίδα παραγωγής F-35, της οποίας ήμασταν μέλος, και ποιος είναι υπεύθυνος για ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πολιτική ισορροπίας στην άμυνα με την Ελλάδα.

    Η Ελλάδα θα έχει F-35, ενώ εμείς θα έχουμε F-16, που σημαίνει απώλεια αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο. Αυτή είναι η ουσία της κουβέντας για τη ‘διπλωματική επιτυχία’, αλλά σας έχουμε μια συμβουλή. Έχετε εξαπατηθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, μην εξαπατηθείτε άλλη μια φορά, γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα πάρετε τα F- 16. Σας έχουν υποσχεθεί πολλές φορές οι ΗΠΑ στο παρελθόν και κόλλησε στη Γερουσία και τώρα η Αμερική μπαίνει σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε από το βήμα της βουλής.

    «Πήραμε τα S-400 για να δωροδοκηθεί ο Πούτιν και χάσαμε τα F-35»

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του CHP Ουτκού Τσακίροζέρ δήλωσε επίσης η Τουρκία ήταν εταίρος στο έργο παραγωγής αεροσκαφών F-35, το οποίο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία και δυνατότητες από τα F-16 τέταρτης γενιάς.

    «Άδικα μας έδιωξαν από αυτό το έργο λόγω των πυραυλικών συστημάτων S-400, που αγοράστηκαν και διατηρήθηκαν στο κουτί μόνο και μόνο για να δωροδοκηθεί ο Πούτιν. Τώρα δίνουν τα F-35 που δε σου έδωσαν στην Ελλάδα. Μπορείς να πεις τίποτα; Όχι, ούτε κουβέντα. Και μετά έρχεσαι και μιλάς για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών χαμηλότερου επιπέδου και για ‘επιτυχημένη διπλωματία’ και ‘συμφέρον της Τουρκίας’. Πού είναι η επιτυχία σε αυτό;

    Η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί ξανά στο πρόγραμμα των F-35, στο οποίο είναι εταίρος και έχει επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια. Η παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα χωρίς να διασφαλιστεί η επιστροφή της Τουρκίας στο Πρόγραμμα F-35 είναι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και συνιστά απειλή για την ασφάλεια. Το ΑΚΡ και η εξουσία του MHP, που ακόμα δεν έχουν μιλήσει ενάντια σε αυτήν την προσβλητική στάση των ΗΠΑ, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτό το κενό που δημιουργείται στην υπεράσπιση της πατρίδας».

    Καλό Κόμμα: «Μην ξεχνάτε το ‘80»

    O βουλευτής του Καλού Κόμματος, Κοράι Αϊντίν, καλώντας όλους τους βουλευτές να πουν «Όχι» για χάρη του γοήτρου της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υπενθύμισε ότι η Τουρκία ξεγελάστηκε ξανά το ’80, όταν είπε «Ναι» στην επανεισδοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

    «Ας μην ξεχνάμε ότι ούτε το τουρκικό έθνος ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουν ξεχάσει τους πραξικοπηματίες που, ένα μήνα μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου, έτρεξαν στην αγκαλιά των ΗΠΑ και ενέκριναν την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

    Κόμμα Ευδαιμονίας: Σε αμερικανική παγίδα η Τουρκία λόγω Σουηδίας

    Ο Μουσταφά Καγιά του Κόμματος Ευδαιμονίας επέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για μία δυτική περικύκλωση της Τουρκίας, η οποία είναι έτοιμη να πέσει σε μια αμερικανική παγίδα μέσω της Σουηδίας.

    «Οι ΗΠΑ, που παραγνωρίζουν τα όπλα που αγοράζουν Ελλάδα, Ισραήλ, Ινδία και Αρμενία από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά δε δίνουν Patriot στην Τουρκία, εμποδίζουν τα συστήματα αεράμυνας που σχεδιάζουμε να αγοράσουμε από την Κίνα, αλλά μας επιβάλλουν εμπάργκο λόγω των S-400 που αγοράσαμε από ανάγκη. Τώρα στήνουν ένα βρώμικο παιχνίδι πάνω από τα F-16. Ο Λευκός Οίκος, που διαταράσσει τις ισορροπίες στην περιοχή πουλώντας F-35 στο Ισραήλ και την Ελλάδα, προσπαθεί να αυξήσει τη μόχλευσή του στις διαπραγματεύσεις για τη Σουηδία δεσμευόμενος να πουλήσει καθυστερημένα F-16 στην Τουρκία».

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch