Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 21:32

ΥΠΑ: Αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες μπορούν να εισέρχονται ταξιδιώτες στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ποιες χώρες προστίθενται στη λίστα - Αναλυτικά η NOTAM

Την αύξηση από 36 σε 41 του αριθμού των τρίτων χωρών, των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα, πλέον των χωρών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν και την νέα παράταση, έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού προστίθενται στην λίστα των επιτρεπόμενων προς είσοδο στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων κρατών πέντε νέες χώρες και συγκεκριμένα οι μόνιμοι κάτοικοι από Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν και Χιλή, με την πρόσθετη προϋπόθεση να υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ (pcr ή rapid) πριν την είσοδο στη Χώρα.

Ειδικότερα, η notam για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 12/11/21 προβλέπει τα ακόλουθα:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την νέα αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 41 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι.

Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
  2. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
  3. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  4. Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

Αεροπορική οδηγία για υπηκόους Αργεντινής, Ινδίας, Ουρουγουάης, Σουλτανάτου του Ομάν και Χιλής: Οι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων τρίτων χωρών, εκτός όλων των άλλων προϋποθέσεων εισόδου στην Ελλάδα που προβλέπονται από την αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού, θα εισέρχονται στη Χώρα με την πρόσθετη προϋπόθεση να υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ (pcr ή rapid).

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

Σημειώσεις: *Κόσοβο (η ονομασία αυτή τελεί υπό την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΗΕ) 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου). ** Κινεζική Ταϊπέι (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα).

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 19:49

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΣΕΠ: Πότε βγαίνει η προκήρυξη για 174 μόνιμες προσλήψεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
    ΑΣΕΠ: Πότε βγαίνει η προκήρυξη για 174 μόνιμες προσλήψεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Έρχονται 174 μόνιμες προσλήψεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας- Οι ειδικότητες

    Εγκρίθηκε η πρόσληψη 174 υπαλλήλων ειδικοτήτων πεδίου, τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης η οποία εστάλη στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), με τη σχετική κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), είναι ο ελληνικός κρατικός φορέας διαχείρισης των αεροπορικών μεταφορών, των κρατικών αεροδρομίων της χώρας, της παρακολούθησης τήρησης όλων των κανονισμών ασφαλείας αεροσκαφών και της εναέριας κυκλοφορίας, στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με το εσωτερικό και διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο, καθώς και της τήρησης νηολογίου και βιβλίου υποθηκών αεροσκαφών.

    Η πρόταση αφορά, συγκεκριμένα, στην πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Μηχανικών Ηλεκτρολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων – AFISO, Ηλεκτρονικών – (ATSER), Ηλεκτρονικών Πληροφορικής – ATSER, διοικητικών υπαλλήλων και Τεχνικών (Οδηγών και Πυροσβεστών).

    Ποιες ειδικότητες προβλέπονται

    • Διοικητικών Υπαλλήλων
    • Τεχνικών (Οδηγών και Πυροσβεστών)
    • Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
    • Μηχανικών Ηλεκτρολογίας
    • Πολιτικών Μηχανικών
    • Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων – AFISO
    • Ηλεκτρονικών – (ATSER)
    • Ηλεκτρονικών Πληροφορικής – ATSER

    Μάλιστα, η εν λόγω κατανομή δεν αφορά μόνο στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, αλλά και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, το προσωπικό του οποίου προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά με ελεγκτές, ηλεκτρονικούς και μηχανικούς.»

    Η προκήρυξη αναμένεται να βγει μετά την περίοδο των εκλογών, αφού πλέον απαγορεύεται στο ΑΣΕΠ κάθε διαδικασία προσλήψεις ή ή έκδοσης προκηρύξεων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως με νομοσχέδιο που κατάθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, άνοιξε ο δρόμος για την άρση του περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο, εν μέσω εκλογικής περιόδου.

    Πηγή: Alfavita.gr
  • Στην τελική ευθεία μπαίνει η επαναλειτουργία του πρώην Κρατικού Αεροδρομίου Επιταλίου
    Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλου η αυτοψία Κλιμακίου της ΥΠΑ, στο πρώην Αεροδρόμιο Επιταλίου

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η επαναλειτουργία του πρώην Κρατικού Αεροδρομίου Επιταλίου, μετά την αυτοψία που διενήργησε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου.

    Το Κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Αερολιμενικό Αθανάσιο Λαλιώτη και τον Μηχανολόγο Μηχανικό Θεόδωρο Φκιώλα, επισκέφθηκε το χώρο του Αεροδρομίου, κατόπιν την υποβολής του σχετικού φακέλου από τον κ.Αντιπεριφερειάρχη, για τον έλεγχο καταλληλότητας του χώρου και την ίδρυση Πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες και παρεμβάσεις στον χώρο, καθώς και η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και μέσων, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα της Έκθεσης Καταλληλότητας, που είχε εκδώσει η ΥΠΑ.

    Με τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων και τη συμπλήρωση του Φακέλου του έργου, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, όπου και συζήτησαν για τη χρησιμότητα της επαναλειτουργίας του Αεροδρομίου στην περιοχή. Σύμφωνα με το Κλιμάκιο, κι αφού διαπιστώθηκε από την αυτοψία ότι έχουν γίνει όσα απαιτούνται, πλέον θεωρείται ότι η έκδοση της άδειας επαναλειτουργίας, είναι καθαρά τυπικό διαδικαστικό ζήτημα. «Μετά από μια μακρά περίοδο, όπου χρειάστηκε να διευθετηθούν αρκετά γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα, ακολουθώντας όσα μας υπέδειξε η ΥΠΑ, φτάσαμε στην σημερινή ημέρα και στον τελικό έλεγχο. Το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου, καθώς μετά τον επιτόπιο έλεγχο της ΥΠΑ, διαπιστώθηκε ότι πληροί τις απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, για να λειτουργήσει. Απομένει το τυπικό μέρος της κοινοποίησης της απόφασης της ΥΠΑ στο αρμόδιο υπουργείο για την έκδοση Υπουργικής απόφασης, και ακολούθως της δημοσίευσης της στο ΦΕΚ. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω εκμετάλλευση και αξιοποίηση του αεροδρομίου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την περιοχή μας», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννόπουλος. Υπενθύμισε τέλος ότι, στον χώρο, κατόπιν συνεργασίας με την ΕΜΥ, πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί και Πρότυπος Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός.

    Παρόντες στην αυτοψία ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου Θεόδωρος Γιαννακούλιας και μέλη του Δ.Σ, οι οποίοι βοήθησαν στην διαδικασία ελέγχου θέτοντας σε λειτουργία τον εξοπλισμό και τα μέσα πυρόσβεσης, με τον κ. Γιαννακούλια σε δηλώσεις του να αναφέρεται στις ενέργειες της Αερολέσχης για την ενημέρωση και ενεργοποίηση Αερολεσχών και Σχολών Εκπαίδευσης που λειτουργούν ανά την Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, για την λειτουργία του αεροδρομίου.

    epitalio giannopoulos 2

    epitalio giannopoulos 3

    epitalio giannopoulos 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις
    Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας

    «Μπλόκο» στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της, βάζει η Ελλάδα.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

    Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

    Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:

    - Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

    - Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    - Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  • ΥΠΑ: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού έως την Καθαρά Δευτέρα
    ΥΠΑ: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού έως την Καθαρά Δευτέρα

    Η notam προβλέπει άφιξη στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ, για όλους τους επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε την παράταση των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

    Οι notams (οδηγίες) πτήσεων εξωτερικού που θα ισχύουν έως την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 προβλέπουν τα ακόλουθα:

    Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτες : Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

    Χωρίς τεστ άφιξης οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19: Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις τριάντα τρεις (33) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι*, επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, το οποίο περιέχει πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

    α)Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

    β) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

    γ) Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

    Χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ και από Η.Π.Α, Αυστραλία και Καναδά: Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) και τον Καναδά επιτρέπεται με την επίδειξη εναλλακτικά ενός εκ των παρακάτω εγγράφων:

    α)Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.

    β) Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

    γ) Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

    Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν καθώς και από τις τριάντα τρεις (33) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

    Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

    Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών και προσωρινός περιορισμός πέντε (5) ημερών σε περίπτωση κρούσματος: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (PCR ή rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε (5) μέρες, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19. Μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις (24) ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

    Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΥΠΑ: Παράταση ως Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 στην οδηγία για επιβάτες εξωτερικού
    ΥΠΑ: Παράταση ως Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 στην οδηγία για επιβάτες εξωτερικού

    Ποιες είναι οι προυποθέσεις εισόδου στη χώρα

    Νέα παράταση, έως την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

    Ειδικότερα, η notam για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 29/10/21 προβλέπει τα ακόλουθα:

    Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 36 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι.

    Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

    Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

    1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

    2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

    3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

    4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.

    Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

    Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρα μας.

    Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξη τους στην Ελλάδα.

    Υποχρεωτικό τεστ στην άφιξη για ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, από τις ακόλουθες 16 χώρες (ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί): Επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Κούβα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους, θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο άφιξης υποχρεωτικά σε τεστ. Αν το rapid test είναι θετικό άμεσα θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος με PCR test. Η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία θα ισχύει μόνο για επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς υπάρχει εξαίρεση για τους ταξιδιώτες/επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19.

    Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΥΠΑ: Αυξάνονται οι τρίτες χώρες, οι υπήκοοι των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα
    ΥΠΑ: Αυξάνονται οι τρίτες χώρες, οι υπήκοοι των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα

    Ποιες χώρες προστίθενται στη λίστα

    Αυξάνεται σε 34 από 30 ο αριθμός των τρίτων χωρών, των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα, πλέον των χωρών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν. Αυτό προβλέπει η νέα αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), με την οποία παρατείνεται έως την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί και η notam με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού.

    Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού προστίθενται στην λίστα των επιτρεπόμενων προς είσοδο στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων κρατών και οι μόνιμοι κάτοικοι από Άγιο Μαρίνο, Ανδόρρα, Βατικανό και Μονακό.

    Συγκεκριμένα η νέα αεροπορική οδηγία με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 29/7/21 προβλέπει τα ακόλουθα:

    Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες: Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 34 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό και Κόσοβο*.

    Τι ισχύει για το PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

    Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

    1. Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.
    2. Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.
    3. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
    4. Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό.

    Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

    Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών με RAPID TEST: Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

    Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

    Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

    Σημειώσεις: *(η ονομασία αυτή τελεί υπό την επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑ ΗΕ) 1244/1999 και τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 31/8
    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 31/8

    Νέες αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύoυν έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία της COVID-19 εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Πιο συγκεκριμένα με αεροπορική οδηγία (notam) παρατείνεται έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα η αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης, με δεύτερη notam επεκτείνεται έως τις 31/8/2020 και ώρα 23:59 η αεροπορική οδηγία, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

    Η τρίτη αεροπορική οδηγία, αφορά παράταση προϋπάρχουσας notam, που θα ισχύει επίσης έως τις 31 Αυγούστου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

    Παράλληλα με νέα τέταρτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά (7) ακόμα χώρες. Ειδικότερα με την notam προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

    Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

    Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

    Για τις αεροπορικές οδηγίες - notams, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν.

    Παράταση απαγόρευσης εισόδου για μη Ευρωπαίους Πολίτες

    Τέλος, η πέμπτη αεροπορική οδηγία που θα ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 τα μεσάνυχτα προβλέπει παράταση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής, την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

    Από την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εφόσον επιδεικνύουν στα σημεία εισόδου στη χώρα την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλα κατάλληλα στοιχεία που αποδεικνύουν την επαγγελματική τους ιδιότητα και υπό την προϋπόθεση ότι η είσοδός τους στη χώρα συνέχεται με την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων.

    Επί μακρόν διαμένοντες σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν και υπηκόους τρίτων κρατών, οι οποίοι κατέχουν άδεια παραμονής σε κράτη μέλη της ΕΕ ή της Συμφωνίας Σένγκεν, μέλη κυβερνητικών αποστολών, μέλη των διπλωματικών ή προξενικών αρχών και αποστολών, μέλη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσωπικό που απασχολείται στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, τα πληρώματα των αεροσκαφών, τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των μισθωμένων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, καθώς και τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων, τα οποία διελαύνουν για τη μεταφορά εμπορευμάτων και το απολύτως απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό για τη μεταφορά αυτών, επιβάτες σε διαμετακόμιση (transit), σπουδαστές, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας.

    Υπήκοοι τρίτων κρατών που υπάγονται στην απαγόρευση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους για την κατ' εξαίρεση είσοδό τους στη χώρα για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch