Ελλάδα

Κορονοϊός: Όλα τα σενάρια για νέα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Όλα τα σενάρια για νέα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί

Σκέψεις και σενάρια για νέα μέτρα σε κόκκινες περιοχές και ανεμβολίαστους

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους των ειδικών για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό -με δεδομένη τη στασιμότητα στους εμβολιασμούς- οι ειδικοί ρίχνουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων που πιθανότητα σε πρώτη φάση θα αφορούν τις «κόκκινες» περιοχές.

Ήδη, πληροφορίες φέρουν τους ειδικούς να εισηγούνται νέα μέτρα σε εστίαση, ψυχαγωγία, αλλά και μάσκα παντού, ειδικά στις περιοχές που ο covid-19 «βράζει», όπως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης αφήνει ανοιχτό ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων σε «κόκκινες» περιοχές. Κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη που συνεδριάζει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζοντας τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα.

Σημειώνεται πως την ώρα που τα κρούσματα από κορονοϊό στην Ελλάδα καταγράφουν νέα «έκρηξη», η κυβέρνηση «αντεπιτίθεται» με «βολές» κατά ριπάς, στέλνοντας ένα διαφορετικό SMS κάθε μέρα σε ανεμβολίαστους. Ελπίζει έτσι κάποιους να πείσει να κάνουν το εμβόλιο για τον ιό.
Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα SMS στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Έρχονται μέτρα μετά το νέο μαύρο ρεκόρ στα κρούσματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αφορά στους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι αποτελούν την κοινωνική ομάδα η οποία κινδυνεύει περισσότερο.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προς εφαρμογή, είναι να γίνονται περισσότερα τεστ σε εργασιακούς χώρους ωστόσο η στο τραπέζι είναι επιπλέον μέτρα για τους μεικτούς χώρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η επίδειξη είτε τεστ είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού για ανεμβολίαστους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους κάτι το οποίο για παράδειγμα ακολουθείται στη Γαλλία.

Οι πληροφορίες φέρουν τους επιστήμονες να ρίχνουν στο τραπέζι τα εξής μέτρα:

  • επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • διενέργεια 2 rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση
  • υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ

Τζανάκης στο Open: 4.000 κρούσματα τον Νοέμβριο - 5.000 κάποιες μέρες

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε «δύσκολη καμπή αυτή η εποχή. Άρχισε επιστροφή και αύξηση του κύματος χωρίς να κοπάσει το προηγούμενο. Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, χωρίς καθόλου ανάπαυλα. Είναι μία νέα έξαρση που μας ανησυχεί πολύ! Μπορεί να εκτροχιαστεί αν δεν προσέξουμε».

«Βλέπω μέσα στο Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000», είπε ο κ. Τζανάκης και τόνισε πως «θα αυξηθούν και οι θάνατοι».
«Το μεγάλο πρόβλημα σε εστίαση που δεν τηρούνται μέτρα», εξήγησε στη συνέχεια

Ακόμα τόνισε: «Το 61% εμβολιασμένων που έχουμε, προφυλάσσει το ΕΣΥ. Έχει συγκρατήσει τα πράγματα από το να φτάσει σε απόγνωση το Σύστημα Υγείας».
«Το κύμα όπως δείχνει ο χάρτης, είναι δυσανάλογα απλωμένο. Γι' αυτό όλο το βάρος το σηκώνει το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

Δημόπουλος στο Open: Όσο αυξάνονται κρούσματα, θα αυξάνονται και οι θάνατοι

Από τη δική του πλευρά ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε στο Open: «Όσο αυξάνονται κρούσματα, θα αυξάνονται και οι θάνατοι! Γιατί είναι κυρίως άνω των 60 ετών άτομα και ανεμβολίαστοι».

Σε σχέση με τα νέα μέτρα τόνισε πως πρέπει «να πείσουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Υπογράμμισε πως είναι θεμιτό κάθε μέτρο για ενημέρωση των πολιτών να εμβολιαστούν.

Σημείωσε ακόμα πως είναι «απίθανο να πούμε ότι θα ελέγξουμε πανδημία όταν σε κάποιες περιοχές ο ιος βράζει και μπορεί να ξεφύγουν οι μεταλλάξεις».
«Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να πει τι θα γίνει με την πανδημία», εξήγησε.

Πρύτανης ΑΠΘ: Ίσως και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού
«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου. Εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup