Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 19:52

Σήφης Βαλυράκης: Ανοίγει ξανά η έρευνα για το θάνατο του

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καθώς η αστυνομία θα αρχίσει εκ νέου τις έρευνες.
Ανατρέπεται το σκηνικό γύρω από τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, καθώς η αστυνομία θα κρατήσει ανοιχτό τον φάκελο της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ύστερα από πιέσεις που άσκησε η οικογένεια του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ μετά από στοιχεία που προσκόμισε, η υπόθεση δεν θα μπει στο αρχείο.

Έτσι, επιστρέφει η άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία και η αστυνομία θα συνεχίζει τις έρευνες για τα αίτια που κόστισαν την ζωή του Σήφη Βαλυράκη.

Σημειώνεται, πως στις 9/9, η Δικαιοσύνη έστειλε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς, σύμφωνα με την Εισαγγελία Χαλκίδας, «για 12 διαφορετικούς λόγους, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Το χρονικό της εξαφάνισης και του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Υπενθυμίζεται, πως το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 25 Ιανουαρίου, ο 77χρονος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης, πήρε το φουσκωτό του και βγήκε στα ανοιχτά της Ερέτριας. Όμως καθώς περνούσαν οι ώρες και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεφε, η σύζυγός του άρχισε να ανησυχεί και ενημέρωσε τις αρχές που άρχισαν τις έρευνες άμεσα.

Πρώτο βρέθηκε το φουσκωτό του. Αργά το βράδυ ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός ένα ναυτικό μίλι μακριά μακριά από το σημείο όπου είχε βρεθεί το σκάφος του. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στο «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι

Πηγή: iEdiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 19:28

Σχετικά Άρθρα

  • Σήφης Βαλυράκης: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του
    Σήφης Βαλυράκης: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του

    Στοιχειοθετείται η εκτίμηση ότι ο θάνατος δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία

    Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κάνει λόγο το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, που εκδόθηκε την Τετάρτη (25/1), σχετικά με τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη το 2021, το οποίο οποίο και παραπέμπει σε δίκη τους κατηγορούμενους της υπόθεσης.

    Την απόφαση αυτή γνωστοποίησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας του δολοφονηθέντος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λεμπέσης, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης την ίδια ημέρα, επισημαίνοντας ότι με βάση όσα είχαν συγκεντρωθεί, στοιχειοθετείται η εκτίμηση ότι ο θάνατος δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία.

    Αναλυτικά, το δελτίο τύπου των συνηγόρων

    «Με το υπ. αρ. 16/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, το οποίο εκδόθηκε χθες 25/1/2023, αποφασίσθηκε η παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την δολοφονία του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη, που έλαβε χώρα στην Ερέτρια, τις μεσημβρινές ώρες της 24.1.2021.

    Το βούλευμα, τα οποίο εκδόθηκε μία ημέρα μετά την Επέτειο της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη και μας γνωστοποιήθηκε σήμερα, παραπέμπει τους κατηγορουμένους-δράστες της δολοφονίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα και με την προηγηθείσα επίσης παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για την ίδια κατηγορία. Στις σκέψεις του βουλεύματος περιέχεται αναλυτική και αιτιολογημένη απόρριψη των ισχυρισμών των 2 κατηγορουμένων με τους οποίους επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία.

    Για άλλη μία φορά επισφραγίζεται δια του παραπεμπτικού βουλεύματος ότι από πλήθος ευρημάτων, αποδείξεων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε εδώ και 2 χρόνια, στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε «ατύχημα», αλλά σε δολοφονία, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση και με άμεσο δόλο, με δράστες-φυσικούς αυτουργούς τους 2 κατηγορούμενους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού, σε πλήρη συνεννόηση, ενώ εκ των υστέρων επίσης από κοινού προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Με βάση τα στοιχεία αυτά, που περιέχονται στη δικογραφία και επισημαίνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, εγείρονται επιπλέον σοβαρότατα ερωτηματικά για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που είχε επιβληθεί στους κατηγορουμένους, μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της, παρά τη βαρύτητα των στοιχείων και του αδικήματος και παρά την αναδεικνυόμενη επικινδυνότητα της δράσης τους.

    Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού με την δια βουλεύματος παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και από κοινού, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    Ταυτόχρονα, διατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγρυπνούμε, μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη των υπαιτίων και την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιστάσεων της δολοφονίας και της απόπειρας συγκάλυψής της, δηλαδή μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση δικαιοσύνης.

    Ακριβώς όπως επαναλάβαμε και με την ανακοίνωση της οικογένειας και των συνηγόρων της, που εκδώσαμε προχθές, ανήμερα της Επετείου της δολοφονίας».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Υπόθεση Βαλυράκη: «Οι δολοφόνοι του είχαν στήσει ενέδρα», λένε οι δικηγόροι της οικογένειας
    Υπόθεση Βαλυράκη: «Οι δολοφόνοι του είχαν στήσει ενέδρα», λένε οι δικηγόροι της οικογένειας

    Οι δολοφόνοι γνώριζαν πού θα μεταβεί το τριήμερο το Σήφης Βαλυράκης, τονίζουν συνήγοροι της οικογένειας

    Για προσχεδιασμένη δολοφονία μιλούν δικηγόροι της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη τονίζοντας μάλιστα ότι οι δολοφόνοι, είχαν στήσει ενέδρα στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

    Εν αναμονή της απόφασης για το εάν θα εισαχθεί τελικά στο ακροατήριο η υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη, ο συνήγορος της οικογένειας, Μανόλης Φωτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» του τοπικού σταθμού «ΚΡΗΤΗ ΤV» υποστήριξε πως η δολοφονία του ήταν προσχεδιασμένη και προμελετημένη.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για δολοφονία. Είχε στηθεί ενέδρα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Γνώριζαν ότι θα πάει στην Ερέτρια τη μέρα εκείνη. Και όπως επίσης γνώριζαν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που πήγαινε και δεν είχε μαζί του το όπλο και το κινητό του τηλέφωνο», τόνισε.

    Ο κ. Φωτάκης - όπως μεταφέρει η τοπική ιστοσελίδα neakriti.gr- αποκάλυψε πως η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Σήφης Βαλυράκης ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε στον κ. Βαλυράκη να διαβάσει την «Καθημερινή», για να δει την ταύτιση απόψεων που έχουν μεταξύ τους σε εθνικά θέματα.

    «Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας ενεργός άνθρωπος. Εξέπεμπε πολιτική. Τα θέματα πολιτικής τα ζύμωνε. Είχε κάνει μια παρέμβαση μ’ ένα mail λίγο πριν πεθάνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, και το είχε στείλει σε όλους τους πολιτικούς, από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι και σε εκπροσώπους του ΚΚΕ, αντιστασιακούς. Ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τον προέτρεψε να πάρει την «Καθημερινή» στις 24 Ιανουαρίου.

    «Ο Σήφης Βαλυράκης, πήρε την εφημερίδα, τη διάβασε και έφυγε για το ταξίδι που ποτέ δε γύρισε. Ήταν η τελευταία επικοινωνία του Σήφη», είπε ο κ. Φωτάκης.

    «Γνώριζαν οι δολοφόνοι»

    «Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί ότι ένας καβγάς θα καταλήξει σε δολοφονία», είπε στον τηλεοπτικό φακό της «ΚΡΗΤΗ ΤV» η συνήγορος της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε πως οι δολοφόνοι γνώριζαν πού θα μεταβεί το τριήμερο. Όπως είπε, ο Σήφης Βαλυράκης επιθυμούσε το τριήμερο αυτό να ξεκουραστεί και να κάνει μια βόλτα με τη βάρκα του. Ο άστατος καιρός του Σαββάτου είχε ως συνέπεια να αναβάλει τα σχέδιά του και οι ιθύνοντες να τον δολοφονήσουν την Κυριακή.

    «Έβγαλε τη βάρκα του για να πάει τη βόλτα του το Σάββατο. Το Σάββατο ήταν άστατος καιρός και δε βγήκε. Και βγήκε την επόμενη μέρα, την Κυριακή. Το τριήμερο, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, έδωσε δικαίωμα σε αυτούς που του έστησαν την ενέδρα να τον παρακολουθήσουν», είπε.

    «Υπάρχει ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έχει καταθέσει παραστατικά και αυθόρμητα και χωρίς να έχει κίνητρο να πει ψέματα, πως είδε τους δύο ανθρώπους να πλησιάζουν το σκάφος του Βαλυράκη και ένας από τους δύο να τον χτυπάει επανειλημμένα μ’ ένα κοντάρι στο κεφάλι, στο πρόσωπο», είπε προσθέτοντας ότι:

    «Η ιατροδικαστική εξέταση περιλαμβάνει αντικειμενικά ευρήματα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί, και καταδεικνύει χτυπήματα πως είναι επικίνδυνα».

    «Χτυπήματα μίσους»

    Ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι άφησε να εννοηθεί πως η δολοφονία του έχει πολιτικά κίνητρα, αφού η προσωπικότητά του ήταν συνυφασμένη με την πολιτική.

    «Τα χτυπήματα είναι χτυπήματα μίσους. Δεν μπορείς να τσακωθείς και να δεχτείς τέτοια χτυπήματα και να περάσει από πάνω σου ολόκληρο σκάφος».

    «Το παρελθόν του Σήφη Βαλυράκη αφορά και τις απόψεις του περί εθνικών θεμάτων. Είναι και η Siemens. Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Είναι η σύσταση της Αντιτρομοκρατικής. Είναι η Αντίσταση κατά της Χούντας».

    Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η εκτέλεσή του έγινε μετά χρόνια, όταν δεν ήταν στην εξουσία.

    «Οι εκτελέσεις γίνονται μετά από χρόνια. Πρέπει να έχουν ξεχαστεί τα θέματα και να είσαι πιο αδύναμος», είπε.

    Νίκος Παπανδρέου: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει»

    Από την πλευρά του ο Νίκος Παπανδρέου, τόνισε πως ο Σήφης Βαλυράκης ήταν μια προσφιλής σε αυτόν προσωπικότητα, ενώ το πολιτικό του αισθητήριο ήταν οξύτατο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο Σήφης είναι φίλος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει. Είναι εκείνο το περίεργο του ανθρώπινου νου, που στο μυαλό ζει. Πήγαμε στην κηδεία. Πονέσαμε. Κλάψαμε. Είναι ζωντανός... Δεν “έφυγε” επειδή αρρώστησε ή τέλος πάντων πέρασαν τα χρόνια. Ήταν γερός. Ήταν διορατικός. Είχε μια πολύ καλή πολιτική ανάλυση. Για τον Σήφη Βαλυράκη, μια κυβέρνηση που δε διαχειρίζεται τις κρίσεις και δεν προωθεί καινούργια πράγματα είναι μια κυβέρνηση που θα πέσει. Πρέπει να... σπάσεις αβγά ως κυβέρνηση. Το όραμα σε προωθεί και πρέπει να παίρνεις το πολιτικό κόστος».

    Αδελφός Σήφη Βαλυράκη: Πιθανό να πλήρωσε με τη ζωή του τις αξίες που είχε

    Μάλιστα, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, ο αδερφός του Ανδρέας Βαλυράκης αποκάλυψε τα όσα συνέβαιναν την περίοδο που ο Σήφης Βαλυράκης ήταν στο στόχαστρο και παρακολουθείτο εξαιτίας της προσπάθειας σύνδεσής του από κάποιους με την υπόθεση της «17Ν», αλλά και την περίοδο που ηγείτο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens.

    «Προήδρευε για το σκάνδαλο της Siemens και είχε πέσει σε κατάθλιψη. Θυμάμαι που είχε πει μια κουβέντα. “Σαπίλα”. Έδινε μάχες. Είχε αξίες. Οι αξίες ήταν πάνω από ιδεολογίες, φιλίες και πρόσωπα. Αυτήν την πορεία χάραξε στη ζωή του. Είναι πιθανόν να το πλήρωσε αυτό με τη ζωή του», ανέφερε ο Ανδρέας Βαλυράκης.

    Ο ίδιος αποκάλυψε και τις προθέσεις του αδερφού του, όταν ο τελευταίος έμαθε πως παρακολουθούταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    «Η ΕΥΠ διοχέτευσε ότι ήταν αρχηγός της “17Ν”. Όταν έμαθε ποιος έκανε τις διαρροές, θέλησε να τον μηνύσει. Ο τότε πρωθυπουργός απαγόρευσε τις μηνύσεις στην ΕΥΠ, επικαλούμενος το απόρρητο της ΕΥΠ. Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τα γεγονότα κάνουν τον συσχετισμό» υποστήριξε.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αποφυλακίζονται οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη
    Αποφυλακίζονται οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη

    Ειδικότερα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή κράτηση των δύο ψαράδων με περιοριστικούς όρους

    Αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους οι δύο ψαράδες που είχαν τεθεί σε προσωρινή κράτηση για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.

    Ειδικότερα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή κράτηση των δύο ψαράδων με περιοριστικούς όρους, δηλαδή με εγγυοδοσία ύψους 15.000 ευρώ ο καθένας και, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

    Πώς είχαν οδηγηθεί στη φυλακή οι δύο ψαράδες

    Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ο ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη είχε κάνει λόγο για ενέργεια των δύο ψαράδων με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε συγκλίνουσες τις ενέργειες των δύο ψαράδων με κοινή δράση.

    «…προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη ο οποίος κινούνταν με το φουσκωτό σκάφος του «ΜΙΝΑ» κι αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου μακριού κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα. Τότε κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθόλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι κι από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Ιωσήφ Βαλυράκης ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα ήλθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρίσκονταν στην πρύμνη του καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο», δήλωσε στην απόφασή του συνεχίζοντας με τον τρόπο, τον οποίο φαίνεται να διενήργησαν οι δύο ψαράδες βάσει των μαρτυριών των αυτόπτων μαρτύρων.

    Ο ανακριτής εξήγησε επιπλέον το σκεπτικό πίσω από την απόφαση προφυλάκισης: «...από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του κατηγορουμένου η οποία απειλείται στο νόμο με ποινή ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών ήτοι της επίθεσης εν πλω για ασήμαντη αφορμή χωρίς μάλιστα πρόκληση από τον παθόντα της έλλειψης σεβασμού προς την ηλικία του της αριθμητικής υπεροχής των δραστών σε βάρος του παθόντα αλλά και της πρόκλησης θανάτου με άκρως οδυνηρό τρόπο προκύπτει ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος εάν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα παρόμοια εγκλήματα. Εξάλλου ενόψει των προαναφερθέντων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης του κατηγορουμένου κρίνεται ότι η επιβολή περιοριστικών όρων δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτός δε θα διαπράξει άλλα εγκλήματα ούτε ότι θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση και αυτοπροσώπως στο δικαστήριο έτσι ώστε να υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης».

    «Φιάσκο» η προφυλάκιση και «συκοφάντης» ο μάρτυρας υποστηρίζει ο συνήγορος των ψαράδων

    Ο Δημήτρης Καρβέλης, δικηγόρος στη γραμμή υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων, επέμενε ότι επρόκειτο για ναυτικό ατύχημα, πως δε σχετίζονται με κανέναν τρόπο οι εντολείς του με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και χαρακτήρισε συκοφάντη τον μάρτυρα.

    «Με την επιστράτευση ενός ανυπόληπτου στην πόλη της Χαλκίδας συκοφάντη που εμφανίστηκε μετά 3 μήνες από το συμβάν και οι καταθέσεις του οποίου αντιφάσκουν μεταξύ τους και αλληλοαναιρούνται και με την βοήθεια εσχάτως ενός κουφού και με άνοια ηλικιωμένου ψαρά που αποδεδειγμένα την ημέρα εκείνη είχε βγει με το καΐκι του για ψάρεμα ο ανακριτής και η εισαγγελέας αποφάσισαν την προαναγγελθείσα προ ημερών από δημοσιογράφο εγνωσμένου κύρους προφυλάκιση των δυο αυτών παντελώς άσχετων με το θάνατο του Βαλυράκη ψαράδων... Θα αγωνιστούμε μέχρι να αποδειχθεί δικαστικά το φιάσκο αυτό και να αθωωθούν οι άμοιροι αυτοί ψαράδες που έμπλεξαν μέσα σε αδιαφανείς και πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και με την βοήθεια του τίμιου και καθαρού εκείνου τμήματος της δικαιοσύνης θα αποδείξουμε την αθωότητα τους και τις μεθοδεύσεις που έχουν ή μέλλουν να γίνουν»

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, έκανε λόγο για στοιχεία, τα οποία όπως είπε επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για δολοφονία, κάνοντας λόγο για ανατροπή μετά την των μοιραίων περιστατικών από «ατύχημα» σε «εγκληματική ενέργεια».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σήφης Βαλυράκης: Η σύζυγός του περιγράφει τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση - «Νόμιζα ότι ήμουν σε θρίλερ»
    Σήφης Βαλυράκης: Η σύζυγός του περιγράφει τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση - «Νόμιζα ότι ήμουν σε θρίλερ»

    «Ο Σήφης Βαλυράκης δεν έχει εξαφανιστεί, είναι εδώ» λέει η χήρα του πρώην υπουργού στη συνέντευξή της

    Για μια εφιαλτική εμπειρία που θύμιζε «θρίλερ» έκανε λόγο η Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου περιγράφοντας τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση του συζύγου της στις 24 Ιανουαρίου και μέχρι να εντοπιστεί νεκρός ο πρώην υπουργός.

    «Νόμιζα ότι βρισκόμουν σε ένα θρίλερ. Όταν ήρθαν ελικόπτερα να ψάξουν τον άντρα μου που είχα χάσει από τις 3:30 το μεσημέρι. Ζούσα μια κατάσταση φιλμ... με τα ελικόπτερα να ψάχνουν στο νησί τη βάρκα τον Σήφη, την ύπαρξη αυτού του ανθρώπου». Αναρωτιόμουν «μήπως ζω μέσα σε ένα θρίλερ, μήπως ονειρεύομαι;... Ήταν κάτι μεταξύ ονείρου και εφιάλτη» είπε η χήρα του Σήφη Βαλυράκη στην ΕΡΤ.

    Όπως είπε «είχε ήδη σκοτεινιάσει. Εγώ από τις 3 το μεσημέρι είχα αρχίσει να ανησυχώ επειδή είχε αργήσει 3 ώρες. Έλεγα αν έμεινε η βάρκα έλεγα θα ερχόταν κολυμπώντας γιατί κολυμπούσε, είχε κάνει το Κέρκυρα-Αλβανία κολυμπώντας, μιλάμε για σπουδαίο κολυμβητή, δεν μιλάμε για έναν άνθρωπο που θα χανόταν στη θάλασσα. Έλεγα αν χάλασε η βάρκα θα κάνει πολύ ώρα να έρθει. Αλλά πόσο χρόνο; Από τις 3 άρχισα να φοβάμαι γιατί θα σκοτείνιαζε στις 5».
    Συνεχίζοντας την περιγραφή της για όσα συνέβησαν στις 24 Ιανουαρίου με τον Σήφη Βαλυράκη, η χήρα του ανέφερε ότι «είδα τους λιμενικούς να με ρωτάνε γιατί πήγε για ψάρεμα ο σύζυγός σας. Είδα το λιμενικό να μην έχει βάρκα. Μου πρότειναν ένα ψαρά που αυθαιρέτως βρήκε τη βάρκα του άντρα μου. Τελικά βρήκαμε τον Σήφη στις 8 μετά από δικές μας προτροπές γιατί μας καθοδηγούσαν λάθος».

    «Βαδίζω με μια τεράστια στεναχώρια αλλά συγχρόνως με μια τεράστια δύναμη να ξεδιαλύνω και να τον βρω γιατί ο Σήφης Βαλυράκης δεν έχει εξαφανιστεί, είναι εδώ» είπε η Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου.

    Μιλώντας για τη σχέση της με τον Σήφη Βαλυράκη η σύζυγός του είπε ότι «θέλω να σπάω τα όριά μου, δεν έχω όρια. Η διαφοροποίηση εμού από τον σύντροφό μου ήταν αυτό, ο Σήφης μου έδινε όρια. Δεν μπορώ να έχω εμπόδια μπροστά μου όταν περπατάω ή όταν οδηγώ. Ενώ προστατεύω η ίδια έχω ανάγκη να προστατευτώ όπως με προστάτευε ο σύντροφός μου».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υπόθεση Βαλυράκη: Ζητήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση
     Υπόθεση Βαλυράκη: Ζητήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, δεν θα οδηγηθεί τελικά στο αρχείο, καθώς έγινε δεκτή σχετική προσφυγή της οικογένειας.

    Ανατροπή στην υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη καθώς, ύστερα από πληροφορίες που έκαναν λόγο για μη αρχειοθέτηση της δικογραφίας, πλέον είναι επίσημο. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ασκείται ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Την επισημοποίηση της εξέλιξης έκαναν γνωστή οι δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας, αναφέρουν ότι φάκελος της υπόθεσης ανοίγει εκ νέου, καθώς χθες η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, δέχθηκε την προσφυγή της οικογένειας κατά της διάταξης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας ζητώντας να στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση των δυο δικηγόρων της οικογένειας αναφέρει τα εξής:

    "Όπως είχαμε ενημερώσει με το από 6.10.2021 δελτίο τύπου μας, στις 30.09.2021 ασκήσαμε ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. 424/2021 απορριπτικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας κ. Δημήτριου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια.

    Κύριος λόγος της προσφυγής μας ήταν το ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Εκδόθηκε χθες επί της προσφυγής μας η υπ. αριθμ.. 51/15.11.2021 διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Ευβοίας κ. Βασιλικής Δεληστάθη, η οποία δέχθηκε τυπικά και ουσιαστικά την προσφυγή μας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος των προσώπων που βαρύνουν οι σχετικές ενδείξεις και ήδη η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία και την παρέπεμψε στον τακτικό Ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκίδας παραγγέλλοντας τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης.

    Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι επρόκειτο για ένα θαλάσσιο ατύχημα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων και δικαιώνει την οικογένεια του θανόντος για την από μέρους της συστηματική επιδίωξη κάθε θεσμικής και δικονομικής δυνατότητας ώστε να μην κατισχύσουν οι εσφαλμένες επιλογές κάποιων φορέων της προδικασίας που έθεσαν σε κίνδυνο συγκάλυψης μία ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής - ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε.

    Τιμά και σέβεται, όπως οφείλει και του αναλογεί, την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, κατά της οποίας τις μέρες αυτές συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και υπηρετεί τους θεσμούς στην αποκατάσταση των οποίων ο θανών με τους αγώνες του συνέβαλε.

    Αποτελεί επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη σήμερα να συνεχισθεί χωρίς καμία καθυστέρηση το ανακριτικό έργο προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτροπή της απώλειας αποδεικτικών στοιχείων και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενες έρευνες"..

    Πηγή: News247.gr

  • Σήφης Βαλυράκης: Βίντεο δείχνει το ύποπτο σκάφος - Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
     Σήφης Βαλυράκης: Βίντεο δείχνει το ύποπτο σκάφος - Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

    Νέα στοιχεία για τον θάνατό του Σήφη Βαλυράκη.

    Νέα στοιχεία για την υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι ορισμένα από τα αντικειμενικά ευρήματα, όπως είναι τα χτυπήματα στο σώμα του θανόντος, όπως αξιολογούνται από την ιατροδικαστική έκθεση και από την αντίστοιχη τεχνική ιατροδικαστική έκθεση της τεχνικής συμβούλου της οικογένειας, δείχνει χτυπήματα, 15 συνολικά τον αριθμό, αρκετά από αυτά θανατηφόρα, στο κεφάλι, στον λαιμό και στον αυχένα, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί από διαφορετικά όργανα, τουλάχιστον δύο.

    Δεν υπάρχει καμία κατηγορηματική διατύπωση ότι αυτά έχουν προκληθεί από την προπέλα που γύριζε, προσέθεσε ο δικηγόρος. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουμε θανατηφόρα χτυπήματα από πρόθεση, τόνισε ο ίδιος.

    Παράλληλα, ο δικηγόρος επεσήμανε ότι υπάρχει βίντεο που φαίνεται το σκάφος του οποίου τα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται από την οικογένεια ότι ευθύνονται για τον θάνατο του κορυφαίου στελέχους της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του (ΠΑΚ). Το γεγονός επαληθεύει μία από τις πρώτες μαρτυρίες που είχαν καταγραφεί, με τον μάρτυρα να αναφέρει την ύπαρξη και τη συγκεκριμένη κίνηση του εν λόγω σκάφους.

    Πρόκειται για ένα βίντεο που είχε έλθει νωρίς στο φως της δημοσιότητας, ωστόσο, η χαμηλή ανάλυσή του δεν επέτρεπε την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο δικηγόρος αποκάλυψε ότι ένας ειδικός επεξεργάστηκε το βίντεο και πλέον είναι εμφανές το εν λόγω σκάφος και δη οι κινήσεις του γύρω από τη βάρκα του θανόντος, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

    Η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη κατέθεσε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία έθετε την υπόθεση στο αρχείο.

    Πιο αναλυτικά:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Σήφης Βαλυράκης: Δεν βρέθηκαν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας - Στο αρχείο η υπόθεση
    Σήφης Βαλυράκης: Δεν βρέθηκαν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας - Στο αρχείο η υπόθεση

    Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

    Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, καθώς, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το Mega. Οκτώ μήνες μετά τον μυστηριώδη θάνατο του πρώην υπουργού, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις δολοφονίας.

    Η εισαγγελία Χαλκίδας αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι υπάρχουν 12 διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο θάνατος του 78χρονου πολιτικού δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Οι δύο ψαράδες που κατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, έδωσαν εξηγήσεις στις Αρχές και παρουσίασαν τα άλλοθι, κατά τα οποία δεν βρίσκονταν στο σημείο του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

    Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι οι δύο αλιείς που υποτίθεται ότι επέφεραν φονικά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι τους. Παρουσιάζουν άλλοθι, αλλά και φωτογραφίες από drone, όπου φαίνεται το πού βρισκόταν το σκάφος τους.

    Πηγή: ΝewsBomb.gr

  • Σήφης Βαλυράκης: Νέες αποκαλύψεις – Αναφορές για βασικούς ύποπτους
    Σήφης Βαλυράκης: Νέες αποκαλύψεις – Αναφορές για βασικούς ύποπτους

    Ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού, Σήφη Βαλυράκη, είναι ραγδαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το περιστατικό φαίνεται να είναι ύποπτοι δύο ψαράδες τους οποίους κατονόμασε ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης ως τα άτομα που προσέγγισαν το σκάφος του Σ. Βαλυράκη, ήρθαν σε λογομαχία, τον χτύπησαν με ένα κοντάρι και εκείνος έπεσε στη θάλασσα, χάνοντας τη ζωή του.

    Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται βασικές εξελίξεις για την υπόθεση που απασχολεί τις αρχές από τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο ύποπτοι έλαβαν διορία ως την Δευτέρα, 2 Αυγούστου, για να καταθέσουν στις αρχές.

    Τα δύο σημεία – κλειδιά της υπόθεσης

    Οι αρχές έχουν στα χέρια τους την κατάθεση του μάρτυρα που είδε τι έγινε στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας, στις 24 Ιανουαρίου, αλλά και τις εκθέσεις τον ιατροδικαστών που κάνουν λόγο για πολύ συγκεκριμένα χτυπήματα στο σώμα του πρώην υπουργού, και δεν δικαιολογούν δυστύχημα.

    Τα χτυπήματα

    Στις 1.300 σελίδες της δικογραφίας υπάρχει κατάθεση της 10ης Απριλίου 2021, στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας που «κουμπώνει» με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα χτυπήματα που επέφεραν το τέλος του Σήφη Βαλυράκη.

    Η θέση της οικογένειας Βαλυράκη για την καθυστέρηση της έρευνας

    Σύμφωνα με την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, και ενώ υπάρχει η σχετική μαρτυρία από τον περασμένο Απρίλιο, δεν έχει ασκηθεί, για την ώρα, ποινική δίωξη σε βάρος των υπόπτων. Η οικογένεια κάνει λόγο για «ολιγωρία των Αρχών», ενώ η χήρα του άτυχου πρώην υπουργού, Μίνα Παπαθεωδώρου-Βαλυράκη, έχει καταθέσει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, σε βάρος του Εισαγγελέα Χαλκίδας , καθώς και στους Λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια έχει καταθέσει δύο αιτήματα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να μεταφερθεί η υπόθεση στην Αθήνα, από τη Χαλκίδα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch