Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 14:10

Θεσσαλονίκη: Ο βαρύς φόρος αίματος της παράνομης διακίνησης, στην άσφαλτο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Κρυβόμασταν για τέσσερις μέρες μέσα σε δάσος, στην Ξάνθη. Οι διακινητές μας επικοινώνησαν την τέταρτη μέρα, οπότε και ήρθαν τρία γρήγορα αμάξια για να μας πάρουν. Στα τρία αυτοκίνητα, εκτός από οδηγούς, υπήρχαν και συνοδηγοί. Μας έβαλαν σε ένα σκουρόχρωμο όχημα. Ταξιδέψαμε μέχρι τη Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο ώρες και πραγματικά φοβήθηκα πολύ γιατί ο οδηγός έτρεχε υπερβολικά. Δεν περάσαμε από διόδια και δεν σταματήσαμε πουθενά»… Με τα λόγια αυτά, ο Noori από το Αφγανιστάν περιγράφει σε αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης την κούρσα του τρόμου που βίωσε τον περασμένο Απρίλιο, στοιβαγμένος μαζί με άλλους συμπατριώτες του και μετανάστες μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο διακινητών.

Η κατάθεση του νεαρού Αφγανού δίνεται στο πλαίσιο προανακριτικής έρευνας για μεγάλο εγκληματικό δίκτυο διακινητών που έχει εξαρθρώσει μόλις λίγα 24ωρα πριν η ΕΛ.ΑΣ. Όπως περιγράφει ο Noori, είχε πληρώσει αδρά για να φτάσει με βάρκα, μέσω του ποταμού Έβρου, στην ελληνική επικράτεια, απ’ όπου σκόπευε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την κεντρική Ευρώπη.

Παράνομες μεταφορές, όπως η παραπάνω, διεξάγονται καθημερινά στο οδικό δίκτυο της βόρειας Ελλάδας, κυρίως μέσω του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού. Δεκάδες μετανάστες «φορτώνονται» σαν εμπορεύματα, από αδίστακτους διακινητές, σε σπορ ή τετρακίνητα οχήματα, ακόμη και στα πορτ μπαγκάζ, για να μεταφερθούν άλλοτε προς την ενδοχώρα κι άλλοτε προς τα σύνορα προκειμένου να βγουν από τη χώρα. Οι παράνομες διακινήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κούρσες τύπου «Fast and Furious» ή σε τροχαία με νεκρούς και τραυματίες.

Το πιο πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, στην Εγνατία Οδό, κοντά στον Ίασμο Ροδόπης, με θλιβερό απολογισμό επτά νεκρούς και οκτώ τραυματίες. Στο Ι.Χ. αυτοκίνητο που κινούταν από την Κομοτηνή προς την Ξάνθη, επέβαιναν 14 μετανάστες. Στη θέα περιπολικού, ο 35χρονος Μολδαβός οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Έχασε όμως τον έλεγχο του οχήματός του με συνέπεια αυτό να προσκρούσει με σφοδρότητα, διαδοχικά, στις προστατευτικές μπάρες και σε πλευρικό σταθμό διοδίων. Υπάλληλος των διοδίων κατάφερε εγκαίρως να εγκαταλείψει τον οικίσκο, όπου εργαζόταν εκείνη την ώρα, γλιτώνοντας τα χειρότερα.

Στο σημείο επικράτησε πανδαιμόνιο. Άμεσα έφτασαν συνεργεία διάσωσης που απεγκλώβισαν τους 14 μετανάστες, εκ των οποίων οι πέντε ήταν ήδη νεκροί. Τα Γενικά Νοσοκομεία Ξάνθης και Κομοτηνής τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για να υποδεχθούν τους πολυτραυματίες. Δύο εξ αυτών εξέπνευσαν στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα. Οι τραυματίες, όπως έγινε γνωστό, κατάγονται από την Παλαιστίνη, το Νεπάλ και το Αφγανιστάν, ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται και ο οδηγός, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Βαρύς απολογισμός

Το φριχτό δυστύχημα στον Ίασμο ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων τροχαίων με πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αρχές του 2019, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκαν έντεκα τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας, με τραγικό απολογισμό 29 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνάει τους 100, κατά το ίδιο διάστημα, εάν ληφθούν υπόψιν και τα μη θανατηφόρα τροχαία.

Σύμφωνα με το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κύκλος των πολύνεκρων τροχαίων με μετανάστες άνοιξε στις 8 Ιουνίου 2018, με έξι νεκρούς στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, επί της Εγνατίας Οδού, ανάμεσά τους κι ο οδηγός. Ακόμη πιο θλιβερός ήταν ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα, στις 13 Οκτωβρίου 2018, όταν βρήκαν φριχτό θάνατο έντεκα άνθρωποι, ύστερα από μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτου, τύπου βαν, στο οποίο επέβαιναν, με διερχόμενη νταλίκα.

Το δυστύχημα με τον μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, αριθμό νεκρών μεταναστών είχε συμβεί στον επαρχιακό δρόμο Καβάλας - Παραλίας Οφρυνίου, στο ύψος της περιοχής Σαρακήνα. Οι έντεκα επιβάτες, ανάμεσά τους και ο διακινητής, δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν το όχημα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για την ταυτοποίησή τους χρειάστηκε συγκέντρωση γενετικού υλικού και ειδική ιατροδικαστική εξέταση. Ακολούθησε, στις 5 Αυγούστου 2020, νέο πολύνεκρο δυστύχημα, με επτά θύματα, στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Αλεξανδρούπολης, υπόθεση για την οποία διαπιστώθηκε ότι το μοιραίο αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο, ενώ έγιναν τρεις συλλήψεις διακινητών.

Το «προφίλ» των διακινητών

Από την ανάγνωση δικαστικών φακέλων προκύπτει ότι οι οδηγοί συνήθως είναι «ευκαιριακά» μέλη δικτύων διακίνησης μεταναστών που αναλαμβάνουν να κάνουν τη ...δουλειά για λίγα χρήματα, με τους «εντολείς» τους -που ανήκουν στον πυρήνα των κυκλωμάτων και συνήθως ζουν στην άλλη άκρη του ποταμού Έβρου- να αδιαφορούν για την τύχη τους σε περίπτωση που συλληφθούν ή εμπλακούν σε κάποιο τροχαίο.

«Είναι είτε “αναλώσιμοι”, που με μία αμοιβή 1000 ευρώ διακινδυνεύουν να μείνουν στη φυλακή ακόμη και για 12 χρόνια, είτε διακινούμενοι και οι ίδιοι που με πίεση ή με αντάλλαγμα να μην πληρώσουν το σχετικό τίμημα διακίνησης, αναλαμβάνουν αυτόν τον ρολό», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης και προσθέτει ότι «οι πραγματικοί διακινητές μένουν εκτός ποινικής διαδικασίας συνεχίζοντας την εγκληματική τους δραστηριότητα με μεγαλύτερη ένταση λόγω ατιμωρησίας».

Ο συνάδελφός του Θανάσης Χατζάκος συμπληρώνει, αναφερόμενος στους οδηγούς, ότι αποτελούν «το τελευταίο γρανάζι του κυκλώματος» και συνήθως όταν αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μία μεταφορά «γλυκαίνονται»... «Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις διακινούμενων μεταναστών που δέχονται απειλές για τη ζωή τους ή των παιδιών τους και υπό αυτές τις συνθήκες αναγκάζονται να πιάσουν “τιμόνι”», τονίζει ο κ. Χατζάκος. Σημειώνει δε πως η «ταρίφα» τους κυμαίνεται ανάλογα με το δρομολόγιο και συνήθως ξεκινάει από 500 ευρώ.

«Έχει παρατηρηθεί σε δικογραφίες ότι ο τιμοκατάλογος των οδηγών που κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και θεωρούνται πιο έμπειροι οδηγοί ξεπερνάει τα 1000 ευρώ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζάκος.

Και ανήλικοι οδηγοί

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δε, που «επιστρατεύονται» και ανήλικοι οδηγοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 16χρονου Σύρου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα Κερδύλια Σερρών, καθώς διαπιστώθηκε να οδηγεί πολυτελές αυτοκίνητο, μεταφέροντας πέντε συμπατριώτες του. Ο ίδιος, στην απολογία του στον ανακριτή, δήλωσε πως έπεσε θύμα κυκλώματος, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για κανονική δουλειά. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και τού επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα λόγω της ανηλικότητάς του.
Από αντίστοιχες υποθέσεις με ανήλικους -αλλά και ενήλικες- φαίνεται να προκύπτει ότι οι οδηγοί σπάνια έρχονται σε επαφή με τους διακινητές αλλά επικοινωνούν με εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, μέσω των οποίων παίρνουν πληροφορίες για το στίγμα απ' όπου θα παραλάβουν το αυτοκίνητο μεταφοράς και τους διακινούμενους μετανάστες.

Αγορασμένα, κλεμμένα, «μισθωμένα» και «φτιαγμένα»

Πλούσιος είναι συνήθως ο στόλος των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τις παράνομες μεταφορές. Εκτός από αγορασμένα -μεταχειρισμένα- αυτοκίνητα, οι εγκληματικές ομάδες «επιστρατεύουν» κλεμμένα οχήματα αλλά και μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεως. Η πρακτική της «εισαγωγής» αυτοκινήτων από τη Βουλγαρία, φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς οι ξένες πινακίδες κινούν τις υποψίες των αστυνομικών αρχών.

Μία επιπλέον παράμετρος που παρατηρείται στα εγκληματικά δίκτυα είναι η συνεργασία τους με συνεργεία αυτοκινήτων, όπου τα πηγαίνουν για συντήρηση, επιδιόρθωση (ύστερα από ατυχήματα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί κάποια σύλληψη οδηγού με ταυτόχρονη κατάσχεση οχήματος) ή και μηχανική μετατροπή ώστε να αποκτούν μεγαλύτερη ιπποδύναμη «βγάζοντας» μεγαλύτερες ταχύτητες στους δρόμους. Ταχύτητες που είναι αναγκαίες, όταν τα υπερφορτωμένα οχήματα πέφτουν πάνω στα αστυνομικά μπλόκα. Εξ αντανακλάσεως, οι οδηγοί «πατούν» γκάζι για να διαφύγουν, αγνοώντας τα ηχητικά και φωτεινά σήματα των περιπολικών που τους ακολουθούν και περιμένοντας τη στιγμή που θα εξασφαλίσουν μία απόσταση ασφαλείας, η οποία θα τούς επιτρέψει να εγκαταλείψουν το όχημα.

«Η κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν σε αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγοί, σε συνδυασμό με την πίεση, τον πανικό που προκαλεί εντός του μεταφορικού μέσου στο σύνολο των μεταφερόμενων και την άγνοια των δρόμων διαφυγής (κινούνται με χρήση gps) «δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και μια σφαίρα έντονης επικινδυνότητας», σημειώνει ο κ. Καραγιάννης.

Από την άλλη, οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς τους αστυνομικούς ή συνοριοφύλακες είναι να μην υπάρχουν οι λεγόμενες «επιθετικές» καταδιώξεις, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των διακινούμενων προσώπων ή των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομικές πηγές με γνώση τέτοιου είδους επιχειρήσεων.

Η ποινική μεταχείριση

Ποια είναι όμως η ποινική μεταχείριση των «αναλώσιμων» ή «ευκαιριακών» οδηγών; Κοινός τόπος, όπως εξηγούν οι δύο παραπάνω νομικοί, είναι ότι η τύχη τους διαφοροποιείται από δικαστήριο σε δικαστήριο, ανάλογα με την άποψη που διαμορφώνουν οι αρμόδιοι δικαστές για το διαπραχθέν αδίκημα, το οποίο μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

«Ενδέχεται για παρόμοιες περιπτώσεις να αντιμετωπίσεις από ποινή πολυετούς κάθειρξης, ήτοι π.χ. 12 χρόνια έκτιση, μέχρι και ποινή φυλάκισης, ήτοι 2-3 χρόνια έκτιση ποινής, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίου», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, ενώ συμπληρώνει ότι οι «τυφλές» πολυετείς καθείρξεις στους «αναλώσιμους» οδηγούς δεν συμβάλλουν ουδόλως σε άμβλυνση του φαινομένου, παρά μόνο στο «γέμισμα» των φυλακών, σε σχετικούς νόμους αποσυμφόρησης των φυλακών και στην αποφυλάκιση, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση ποιοτικών κριτηρίων, κάθε πραγματικά επικίνδυνου δράστη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:31

Σχετικά Άρθρα

  • Θανατηφόρο τροχαίο στο Κιλκίς - Ι.Χ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό
    Θανατηφόρο τροχαίο στο Κιλκίς - Ι.Χ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό

    Tραγικό θάνατο βρήκε 40χρονος οδηγός ΙΧ, στο τροχαίο που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο 529ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων, στο ύψος του χωριού Άσπρος Κιλκίς.

    Το ΙΧ συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σοκαριστικό δυστύχημα στη Μιχαλακοπούλου: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής, χτύπησε σε τοίχο και σκοτώθηκε
    Σοκαριστικό δυστύχημα στη Μιχαλακοπούλου: Έχασε τον έλεγχο της μηχανής, χτύπησε σε τοίχο και σκοτώθηκε

    Δυστύχημα με θύμα 31χρονο αναβάτη μηχανής σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στην οδό Μιχαλακοπούλου.

    Προσέκρουσε σε τοίχο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηχανή που οδηγούσε ο άτυχος άνδρας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε τοίχο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αναβάτη.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αιματηρό τροχαίο στην Ε.Ο Ιωαννίνων - Αθηνών με έναν νεκρό και δύο τραυματίες μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων
    Αιματηρό τροχαίο στην Ε.Ο Ιωαννίνων - Αθηνών με έναν νεκρό και δύο τραυματίες μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων

    Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 17:00 στην Ε.Ο Ιωαννίνων Αθηνών, έξω από ζαχαραπλαστείο.

    Σύμφωνα με το epirus-tv-news, το τροχαίο σημειώθηκε όταν ένα ΙΧΕ και ένα τζιπ, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, συγκρούστηκαν μεταξύ τους.

    Νεκρός ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου

    Στο ένα όχημα επέβαιναν 2 νεαρά άτομα που διακομίσθηκαν στο ΠΓΝΙ με ελαφρά τραύματα ενώ στο άλλο μόνο ο οδηγός, ο οποίος δυστυχώς τραυματίστηκε θανάσιμα. Πολίτης που ήταν στο σημείο έκανε ΚΑΡΠΑ στον άτυχο άνδρα, αλλά δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή.

    Τα ακριβή αίτια του τροχαίου δυστυχήματος ερευνά το τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της
    Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 28χρονος που ξυλοκόπησε την εγκυμονούσα αδελφή του και τον σύντροφό της

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, μετά την απολογία του στην 3η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 28χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια την 21 ετών εγκυμονούσα αδελφή του και τον 45χρονο σύντροφό της

    Το επεισόδιο σημειώθηκε έπειτα από καβγά που ξέσπασε μεταξύ τους, το βράδυ της Τετάρτης, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης.

    Θεσσαλονίκη: Τι είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος

    Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι άσκησε βία, αλλά αρνήθηκε τον ανθρωποκτόνο δόλο που του αποδίδεται με την απαγγελθείσα δίωξη η οποία είναι σε βαθμό κακουργήματος.

    Ανέφερε δε, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ότι αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, "απαντώντας" σε προηγούμενο χτύπημα που δέχθηκε από τον 45χρονο, ενώ αρνήθηκε ότι κρατούσε κουζινομάχαιρο, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα (με όρους), έχοντας εκτίσει ποινή πολυετούς κάθειρξης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξη την οποία τέλεσε στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, στη Θεσσαλονίκη.

    Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

    Αξιολογώντας και το ποινικό του παρελθόν, εισαγγελέας και ανακρίτρια ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψει στις φυλακές, αφού τον έκριναν προσωρινά κρατούμενο.

    Σημειώνεται ότι τα δύο θύματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στην εγκυμονούσα αδελφή του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία της, όπως και το βρέφος της, ενώ ο 45χρονος σύντροφός της επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί
    Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί

    Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Τράμι στις Φιλιππίνες, ο οποίος ανήλθε σήμερα σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα τοπικά στοιχεία, με τους διασώστες να προσπαθούν ακόμη να προσεγγίσουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες των σπιτιών τους.

    Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 20 νεκρούς.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές. Ορισμένες περιοχές κατέγραψαν μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών ποσότητες νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφονται συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

    «Πολλοί (κάτοικοι) εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους και ζητούν βοήθεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Ντιζόν, ο αστυνομικός διευθυντής της σφόδρα πληγείσας περιοχής Μπικόλ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα.

    «Ελπίζουμε οι πλημμύρες να υποχωρήσουν σήμερα, αφού η βροχή έχει σταματήσει», είπε.

    Η προσβασιμότητα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους διασώστες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντ Μάρκος σε συνέντευξη Τύπου. «Υπήρξαν κατολισθήσεις σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν (...) Οπότε υποθέτω ότι το έδαφος είναι τελείως κορεσμένο και το νερό δεν έχει προς τα πού να διαφύγει».

    Οι πόλεις Νάγκα και Λεγκάζπι αναφέρουν «πολλά θύματα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φθάσουμε εκεί», είπε ο Μάρκος.

    Στην επαρχία Μπατάνγκας, νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, ο αρχηγός της αστυνομίας Νέλσον Καμπούζο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι πτώματα βρέθηκαν στο χωριό Σαμπαλόκ.

    «Η περιοχή επλήγη από μια ξαφνική πλημμύρα χθες (Πέμπτη). Οι ομάδες μας βρίσκονται ακόμα στη θέση τους για να ελέγξουν εάν υπάρχουν άλλα θύματα», είπε.

    Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ξαφνική πλημμύρα στο παραθαλάσσιο χωριό Σούμπιτς Ιλάγια, σύμφωνα με την αστυνομία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση στοιχεία της αστυνομίας και των υπεύθυνων διαχείρισης καταστροφών.

    Δεκάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Στη Μανίλα, ένα συγκρότημα κατοικιών νότια της πρωτεύουσας βυθίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του.

    Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Λουσόν, και οι προειδοποιήσεις για καταιγίδα εξακολουθούν να ισχύουν στη δυτική ακτή, όπου τα κύματα μπορούν να φτάσουν τα δύο μέτρα.

    Σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση της Πέμπτης, 193.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.

    Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από καταιγίδες ή τυφώνες, προκαλώντας ζημιές και δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καταιγίδες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σχηματίζονται πιο κοντά στην ακτή, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο στην ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCIS R. MALASIG
  • Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι
    Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας του παλαιστινιακού θύλακα κι ενώ επίκεινται νέες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
    Το Κατάρ ανακοίνωσε πως μια συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ντόχα, την ώρα που μεσολαβητές «ανέκτησαν επαφή» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο του αρχηγού της Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τη 16η Οκτωβρίου.
    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέπτεται το εμιράτο, είπε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «διαφορετικές εναλλακτικές» προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
    Αυτή η εύθραυστη πρόοδος, έπειτα από μήνες προσπαθειών διαμεσολάβησης που δεν καρποφόρησαν, τις οποίες διεξήγαγαν το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, καταγράφεται τη στιγμή που το Ισραήλ πολεμάει σε ένα διπλό μέτωπο, εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

    Χθες το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού - ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ - από τα μαζικότερα από την αρχή του πολέμου και έκανε γνωστό πως στοχοθέτησε «αποθήκες και εργαστήρια κατασκευής όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης, τη στιγμή που το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στην περίπτωση μιας ισραηλινής επίθεσης, μετά τη ρίψη 200 ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή, σε διάστημα 19 ημερών, σε 770 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, που εκτιμά πως αυτός ο απολογισμός είναι υποτιμημένος.

    Στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Άμυνα.

    Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, είπε χθες στο Ισραήλ ότι έχει φθάσει «η στιγμή» για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου το 2023.

    Αυτή η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 1.206 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.
    Εκ των 251 ανθρώπων που είχαν απαχθεί τότε, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 δηλώθηκαν νεκροί από τον στρατό.

    Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.847 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

    Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του υπό πολιορκία θύλακα, ο οποίος προετοιμάζεται να ζήσει έναν δεύτερο χειμώνα με ολοένα και σοβαρότερες ελλείψεις.

    Στον Λίβανο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν σήμερα τις περιοχές της Τύρου και της Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ani, που έκανε επίσης λόγο για ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού -Δαμασκού στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας, αλλά και για μάχες σε δύο παραμεθόρια χωριά, το Άιτα αλ Σαάμπ και το Ράμια.

    Ο ισραηλινός ανακοίνωσε πως έπληξε από χθες «περισσότερους από 160 στόχους» της Χεζμπολάχ, η οποία, από την πλευρά της, ανέφερε πως αντιμετώπισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άιτα αλ Σαάμπ «με αυτόματα όπλα και πυραύλους».

    Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου 800.000 εκτοπισμένους.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε 28χρονο που ξυλοκόπησε άγρια την έγκυο αδελφή του και τον σύντροφό της

    Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιτέθηκε στην 21χρονη και στον 45χρονο, ενώ κάποια στιγμή άρπαξε ένα μαχαίρι

    Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος ενός 28χρονου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια την 21 ετών εγκυμονούσα αδελφή του και τον 45χρονο σύντροφο της, στη Θεσσαλονίκη.
    Ο άντρας παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή ενώ οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και απειλή (με θύμα έγκυο) και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έγινε το βράδυ της Τετάρτης, μέσα στο σπίτι όπου ζει η γυναίκα. Κατά τη διάρκεια ενός έντονου καβγά, ο κατηγορούμενος φέρεται να επιτέθηκε στην 21χρονη και στον 45χρονο, ενώ κάποια στιγμή άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα.
    Η γυναίκα, η οποία είναι έγκυος και ο σύντροφός της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο 45χρονος αναμενεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το έμβρυο είναι καλά στην υγεία του.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Θεσσαλονίκη: 18 θερμόμετρα είχε αγοράσει η 50χρονη που κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της με υδράργυρο
    Θεσσαλονίκη: 18 θερμόμετρα είχε αγοράσει η 50χρονη που κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της με υδράργυρο

    Συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση της 50χρονης γυναίκας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατηγορία της δολοφονίας του 60χρονου συζύγου της χορηγώντας του υδράργυρο, στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού STAR, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 όταν το θύμα βρισκόταν στο νοσοκομείο και τον Ιούλιο οι γιατροί βρήκαν υδράργυρο στα αυτιά του, αλλά και στα σεντόνια. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία και οι γιατροί κατέθεσαν πως δε χρησιμοποιούν αυτό το στοιχείο.

    Έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, δεν εντοπίστηκε τοξικότητα λόγω υδραργύρου, αλλά βρήκαν αυξημένα τα επίπεδα λοραζεπάμης, ισχυρή ουσία που εντοπίζεται σε αγχολυτικά. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πώς βρέθηκε αυτή η ουσία. Μόνοι επισκέπτες του θύματος ήταν η γυναίκα του και ο γιος του. Τελικά πήρε εξιτήριο τέλη Ιουλίου.

    Καρδιακή ανακοπή η αρχική αιτία θανάτου του 60χρονου -Εγινε εκταφή

    Ενάμιση μήνα μετά ο 60χρονος άνδρας κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε ούτε νεκροψία, ούτε τοξικολογικές, ούτε προανάκριση της ΕΛ.ΑΣ. γιατί το πιστοποιητικό θανάτου έγραφε ως αιτία την καρδιακή ανακοπή. Είχε την υπογραφή ιδιώτη γιατρού, ο οποίος δε γνώριζε το ιστορικό του θύματος.

    Η ασφάλεια ενημερώθηκε για το περιστατικό και στις 19 Δεκεμβρίου του 2018 έγινε η εκταφή της σορού. Οι τοξικολογικές έδειξαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου. Ζητήθηκαν νέες ιατρικές γνωματεύσεις και έγινε έρευνα και στο σπίτι του. Όλο το υλικό συγκεντρώθηκε το 2021 και παραδόθηκε στον εισαγγελέα, με την υπόθεση αρχικά να αρχειοθετείται.

    Το ανώνυμο τηλεφώνημα

    Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, τον Ιούνιο του 2023 η αστυνομία άνοιξε ξανά την υπόθεση.

    Η υπόθεση βγήκε από το αρχείο μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Άνδρας από το περιβάλλον του 60χρονου, επικοινώνησε με την αστυνομία και υποστήριξε πως η σύζυγό του θύματος δηλητηρίαζε τον φίλο του με υδράργυρο.

    Η Εισαγγελία ζήτησε συμπληρωματική Προκαταρκτική Εξέταση με την δικογραφία να υποβάλλεται το Δεκέμβριο του 2023 και τη δικαιοσύνη να προχωρά σε διώξεις.

    Θεσσαλονίκη: Τι κατέθεσε η σύζυγος του θύματος

    Η 50χρονη γυναίκα βρέθηκε ενώπιον του πρώτου ανακριτή στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο σε βάρος του 60χρονου συζύγου της.

    Στην κατάθεσή της είπε: «Όλα είναι όπως πρέπει. Ο σύζυγός μου πέθανε πριν 6 χρόνια από την καρδιά του, έπαθε ανακοπή. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα. Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα, δεν γνωρίζω ποιος μπορεί να πήρε την αστυνομία και να ξανάνοιξε τον φάκελο».

    Τελικά με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα κ ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και την εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.

    Η σύζυγος είχε παραδεχθεί την αγορά 18 θερμομέτρων υδραργύρου

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η σύζυγος είχε παραδεχθεί στην Ασφάλεια πως είχε προχωρήσει στην αγορά θερμομέτρων το διάστημα εκείνο που ο άνδρας της νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

    Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι είχε αγοράσει από φαρμακείο του Πανοράματος αρχικά έξι θερμόμετρα υδραργύρου. Το ένα το παρέδωσε στον σύζυγό της, ενώ νοσηλευόταν στο «Παπανικολάου» και τα υπόλοιπα ισχυρίστηκε ότι τα έστειλε με δέμα στην αδερφή της στην Πολωνία.

    Μετά από μέρες, όπως η ίδια είπε, πήγε και σε άλλο φαρμακείο στην Περαία και αγόρασε ακόμα 12 θερμόμετρα υδραργύρου, από τα οποία το ένα έδωσε στον σύζυγό της και τα υπόλοιπα ισχυρίστηκε ότι και πάλι ότι τα απέστειλε με δέμα στην Πολωνία.

    Οι αγορές από τα δύο φαρμακεία διαπιστώθηκαν και από την έρευνα της Ασφάλειας. Όλα αυτά, όμως, τα είπε δυο χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, σύμφωνα με την ασφάλεια.

    Οι αγορές και οι παραδόσεις των θερμομέτρων έγιναν χρονικά πριν τον εντοπισμό του υδραργύρου στο αυτί του θύματος. Η ίδια και τότε όπως και τώρα αρνήθηκε τη χορήγηση υδραργύρου στον σύζυγό της. Είχε εξεταστεί, όμως και εκείνος από την αστυνομία και είχε πει ότι δεν είχε κανένα θερμόμετρο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch