Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 07:33

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ικαρία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λίγα λεπτά μετά καταγράφηκε και νέα σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ - Η δόνηση είχε ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. βορειοδυτικά της Ικαρίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 17,5 χλμ. - Λέκκας: Θα έχουμε μετασεισμούς 4 Ρίχτερ το επόμενο διάστημα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.00 το πρωί της Τρίτης στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός είχε ως επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. βορειοδυτικά της Ικαρίας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 17,5 χλμ.
seismos
Λίγα λεπτά μετά καταγράφηκε και νέα σεισμική δόνηση. Αυτή τη φορά ο σεισμός ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής», και καταγράφηκε στις 06:09 στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Ικαρίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 09:05

Σχετικά Άρθρα

  • Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
    Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης, 19 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»
    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

    O διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και το πως μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.

    Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .

    «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

    Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».

    Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου
    Κεφαλονιά: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου

    Στα 15,4 χιλιόμετρα υπολογίστηκε το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά του Φισκάρδου.

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλονιά.

    Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φισκάρδου, σε απόσταση 285 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά των Αθηνών.

    Η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στην Κεφαλονιά (εικόνα gein.noa.gr)

    Εστιακό βάθος

    Το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 15,4 χιλιόμετρα.

    Πηγή: In.gr
  • Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης
    Διπλός σεισμός 4,7 και 4,1 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία, κοντά στη Σεβάστεια το επίκεντρο της δόνησης

    Στα 7 Ρίχτερ το εστιακό βάθος

    Δύο σεισμικές δονήσεις στη Σεβάστεια της κεντροανατολικής Τουρκίας με διαφορά δέκα λεπτών προκάλεσαν ανησυχία, μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χτες, Τετάρτη, στη γειτονική επαρχία της Μαλάτια.
    Η πρώτη δόνηση ισχύος 4,7 βαθμών κατεγράφη στις 11:29 με επίκεντρο το κέντρο της πόλης της Σεβάστειας και εστιακό βάθος τα 10,57 χλμ., σύμφωνα με την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
    Ακολούθησε δεύτερη δόνηση στις 11:39 ισχύος 4,1 βαθμών με ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 22,98 χλμ..
    Η πρώτη δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω και του μικρού εστιακού βάθους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Η δόνηση έλαβε χώρα κοντά στην περιοχή της Μαλάτιας, όπου χθες επλήγη από ισχυρό σεισμό 5,9 Ρίχτερ.

    tourkia-neosseismos

    Πηγή: Protothema.gr

  • Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός
    Λέκκας: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας επανέλαβε, επίσης ότι ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα

    Δεν σημαίνει τίποτα ο χθεσινός σεισμός στην Τουρκία για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
    Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας : «Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι.
    »Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

    »Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη[…]

    Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός τόνισε ακόμα ο κ. Λέκκας ενώ επεσήμανε ότι για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;
    Η Νότια Καλιφόρνια στο έλεος των σεισμών - Υπάρχει πιθανότητα για έναν πολύ μεγάλο;

    Η Νότια Καλιφόρνια είναι γνωστή για πολλά πράγματα, ένα εκ των οποίων είναι και οι σεισμοί.

    Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και προς μεγάλη ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων, τα πολλά ενεργά ρήγματα που διαπερνούν τη γη ήταν σχετικά ήσυχα.

    Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ηρεμία όμως πρόσφατα κλονίστηκε από αρκετούς σεισμούς που τράβηξαν την προσοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας δόνησης 4,4 βαθμών κάτω από την Πασαντίνα στα μέσα Αυγούστου που ταρακούνησε και το Λος Άντζελες. Δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά ήταν αρκετά ισχυρός σεισμός για να ανησυχήσει τους κατοίκους.

    Φόβοι για ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

    «Κάτω από κάθε λόφο και βουνό που έχουμε εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα που συμβάλλει στην παραγωγή αυτής της τοπογραφίας», δήλωσε η Kate Scharer, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι το πιο διάσημο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό στη Νότια Καλιφόρνια.

    «Οι σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ είναι πολύ πιθανοί σε αυτή την περιοχή κατά μήκος του μετώπου των βουνών San Gabriel», δήλωσε ο Robert de Groot, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων ShakeAlert στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

    Όλα αυτά τα ρήγματα έχουν συγκρουστεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Η χειρότερη «σκηνή» στη σύγχρονη ιστορία του Λος Άντζελες ήταν ο σεισμός του Νόρθριτζ 6,7 βαθμών το 1994, ο πρώτος που έπληξε μια μεγάλη μητροπολιτική περιοχή από τη δεκαετία του 1930.

    Οδογέφυρες, κτίρια γραφείων και γκαράζ κατέρρευσαν από τη βίαιη δόνηση που διήρκεσε 10 έως 20 δευτερόλεπτα κατά μήκος ενός ρήγματος που οι επιστήμονες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Τίποτα δεν έχει συγκριθεί με εκείνο τον σεισμό από τότε, και σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός της κομητείας του Λος Άντζελες αυξήθηκε από περίπου 9 εκατομμύρια σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί νεότεροι δεν έχουν ιδέα για τον όλεθρο που μπορεί να προκαλέσει ένας μεγάλος σεισμός, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών Angelinos που μεγάλωσαν στις ήσυχες εποχές της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Όταν κοιτάμε πίσω στον παρελθόν, από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα συμβαίνει κάθε τόσο», δήλωσε ο Allen Husker, καθηγητής έρευνας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου της Νότιας Καλιφόρνιας.

    «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι πάντα θα υπάρχει ένας μεγάλος» σε έναν κύκλο που συνεχίζεται εδώ και αιώνες, δήλωσε ο Husker στο CNN. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πότε θα υπάρξει άλλος ένας μεγάλος σεισμός στην Καλιφόρνια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο Husker.

    Γιατί είναι δύσκολο να μελετηθούν οι σεισμοί

    «Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σας πουν, «είμαστε στα 30.000 πόδια (πάνω από τη στάθμη της θάλασσας)» ή «σε ύψος πλεύσης», αυτό είναι περίπου το υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης», εξήγησε ο Scharer.

    «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα» κατέληξε ο Scharer.

    Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν να έχετε προμήθεια νερού καθώς και τρόφιμα που δεν φθείρονται και επιπλέον φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και τα φαρμακεία. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για έναν σεισμό.

    Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης: Προετοιμαστείτε για την κοινότητά σας και μαζί με αυτήν. Όταν ξεσπάσει η κόλαση, θα είστε μαζί.

    «Θα συνιστούσα (στους κατοίκους) να σκεφτούν πώς θα βοηθήσουν τους φίλους και την οικογένειά τους και την τοπική τους κοινότητα αν γίνει σεισμός», συμβούλευσε ο Scharer. «Ξεκινήστε με τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και στη συνέχεια συνδεθείτε με τη γειτονιά σας και προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσετε».

    Ένα σχετικά νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης - το ShakeAlert - καλύπτει 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον. Ανιχνεύει την εδαφική κίνηση μόλις αρχίσει ο σεισμός στην επιφάνεια της γης.

    Το εκτιμώμενο μέγεθος και η τοποθεσία υπολογίζονται γρήγορα και γίνονται η βάση για ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης απευθείας σε κινητά τηλέφωνα, δήμους και σχολεία.

    «Θέλουμε οι άνθρωποι να το σκέφτονται ως κάτι που μπορούν να προσθέσουν στο οπλοστάσιό τους και να το χρησιμοποιήσουν για να είναι έτοιμοι πριν από το σεισμό, κατά τη διάρκεια του σεισμού και φυσικά μετά το σεισμό», δήλωσε ο ντε Γκρουτ, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται να εξασκούνται στο “πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε” όταν αισθάνονται σεισμό - ακόμη και αν το τηλέφωνό τους δεν τους στέλνει ειδοποίηση.

    Να σημειωθεί, πως η 17η Οκτωβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στις ασκήσεις ασφαλείας απέναντι στον σεισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τα 5,9 Ρίχτερ, ο κόσμος έτρεχε να σωθεί - Πάνω από 77 δονήσεις σε λίγες ώρες
    Σεισμός στην Τουρκία: Βίντεο από τα 5,9 Ρίχτερ, ο κόσμος έτρεχε να σωθεί - Πάνω από 77 δονήσεις σε λίγες ώρες

    Για 94 τραυματίες έκανε λόγο ο κυβερνήτης του Ελαζίγ – Τρία κτίρια κατέρρευσαν – Ζωντανοί διασώθηκαν 4 άνθρωποι από μερικώς κατεστραμμένο κτίριο

    Πάνω από 77 μετασεισμοί από 0,7 έως 3 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν στην επαρχία Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 5,9 που έγινε στις 10:46 το πρωί στο Καλέ και έως τις 13:44 το μεσημέρι.
    Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,07 χιλιόμετρα, ενώ η δόνηση έγινε αιθητή στους γειτονικούς νομούς του Ελαζίγ και του Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο Καχραμάνμαράς, το Ερζιντζάν, το Τούντζελι, και το Αντίγιαμάν, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.
    Με δεδομένες τις μνήμες από τον πολύνεκρο σεισμό του 2023, όπως φαίνεται και στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, οι πολίτες έτρεχαν να σωθούν προκειμένου να βρεθούν σε ανοιχτό χώρο.
    Τρία κτήρια σε Μαλάτια, Σανλιούρφα και Ελαζίγ υπέστησαν ζημιές, ενώ σε μερικώς κατεστραμμένο κτίριο στο Ελαζίγ διασώθηκαν ζωντανοί 4 άνθρωποι. Ο κυβερνήτης του Ελαζίγ δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι 94 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
    Αρνείται ότι κατέρρευσαν κτίρια ο κυβερνήτης της Μαλάτια

    Ο Κυβερνήτης της Μαλάτια, Σεντάρ Γιαβούζ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι τα δεν υπήρξε κατάρρευση κτιρίου, καθώς όλα τα κτίρια που είχαν σοβαρές ζημιές είχαν ήδη κατεδαφιστεί, ενώ όσα βρισκόταν σε δικαστική διεκδίκηση, είχαν εκκενωθεί.

    Σύμφωνα με τον Γιαβούζ «δεν υπάρχουν απώλειες ζωής ή τραυματισμοί, αλλά υπάρχουν πολίτες σε πανικό και σχετικές αναφορές». Όπως είπε, υπήρξαν τραυματισμοί από πολίτες λόγω πανικού. Ένας πήδηξε από τον 2ο όροφο και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο».

    Τα σχολεία έκλεισαν προληπτικά για σήμερα.
    Ζωντανά στην τηλεόραση ο σεισμός

    Η στιγμή του σεισμού αποτυπώθηκε ζωντανά στο ER TV που εκπέμπει στην πόλη, ενώ η εκφωνήτρια καταλήφθηκε από φόβο.
    Παρότι όπως ανακοινώθηκε, δεν υπήρξε απώλεια ζωών ή περιουσιών, οι ομάδες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε επιφυλακή και τα συνεργεία σαρώνουν τις περιοχές που επηρέασε ο σεισμός.

    Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

    Συνολικά, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν 374 αναφορές. «Συνολικά 3 κτίρια υπέστησαν ζημιές, τέσσερα άτομα σε μερικώς κατεστραμμένο κτίριο στο Ελαζίγ διασώθηκαν ζωντανοί και μια πτώση βράχου σημειώθηκε σε περιοχή της επαρχίας Μαλάτια», αναφέρει o AFAD.

    Ορισμένα κτίρια στην πόλη που είχαν υποστεί ζημιές περικυκλώθηκαν από κορδέλες, ενώ υπήρξαν μέτρα ασφαλείας.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο