Ελλάδα

Η Ελλάδα ψάχνει νέα μέτρα με γεμάτες ΜΕΘ - Τι κάνει η Γερμανία

Η Ελλάδα ψάχνει νέα μέτρα με γεμάτες ΜΕΘ - Τι κάνει η Γερμανία

Η Γερμανία έβαλε σε lockdown τους ανεμβολίαστους και πήρε μια σειρά από νέα μέτρα. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η Γερμανία έβαλε σε lockdown τους ανεμβολίαστους και πήρε μια σειρά από νέα μέτρα μπροστά στη μετάλλαξη Ομικρον και την κατάσταση στις ΜΕΘ. Από την άλλη η Ελλάδα δείχνει να πηγαίνει με τα ίδια μέτρα και με τα self test προς τα Χριστούγεννα.

Οι αριθμοί όμως δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική. Οι άνθρωποι που επισήμως ανακοινώνεται ότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 704, κάτι που θα αποτυπωθεί σε αύξηση των θανάτων.

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra News, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θεραπεία εκτός ΜΕΘ. Όχι μόνον είναι υποβαθμισμένη, είναι επικίνδυνη. Δεν έχει καμία τύχη ο ασθενής εκτός ΜΕΘ. Καμία απολύτως!».

«Η διασωλήνωση και ο μηχανικός αερισμός, είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία, που προσφέρεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ειδικούς χώρους, σε όλο τον κόσμο. Οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες» συμπλήρωσε για να προσθέσει ότι «από την πρώτη ώρα είναι κρίσιμο να βρεθεί ΜΕΘ , διότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή πουθενά στον κόσμο νοσηλεία εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας».

Ο Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε ότι η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης και προσωρινή και όταν συμβαίνει οι γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

«Εάν αφήναμε τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν είχε κανένας τύχη να επιβιώσει, είναι ένα προσωρινό μέτρο. Δεν χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας αγώνας που δίνει το υγειονομικό σύστημα για να σώσει ανθρώπινες ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέσο προστασίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δηλώνοντας ότι έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από το καλοκαίρι.

Τέλος, ζήτησε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Τζανάκης, στις επόμενες 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι γύρω στους 740 και «Ελπίζουμε να συγκρατηθούμε, να είναι αυτό το ταβάνι».

Παράλληλα εκτίμησε ότι αυτή πορεία θα οδηγήσει σε έως και 2.500 νεκρούς από κορονοϊό στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ χθες, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρατηρείται επιπέδωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και αναμένεται επιπέδωση στην καμπύλη των θανάτων και των διασωληνώσεων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Πλέον είναι δεδομένη η διασωλήνωση πολιτών εκτός εντατικής και όπως ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση η αναπλ. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα: «υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ασθενών που είναι στο αναισθησιολογικό τμήμα με συνθήκες ΜΕΘ, σε άλλες Μονάδες και υπάρχει και μία μερίδα ασθενών, όχι πάρα πολλών, που είναι σε απλό θάλαμο. Η προσπάθεια είναι μέχρι να διακομιστούν. Γιατί κάποιοι δεν μπορούν, όπως έχουμε πει, γιατί είναι βαρύτερα κλινικά, χρειάζονται σταθεροποίηση με αγγειοσυσπαστικά. Αυτοί οι άρρωστοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και μοιραία μένουν σε θάλαμο αν δεν υπάρχει στο δικό τους νοσοκομείο κενή ΜΕΘ».

Τα νέα μέτρα στη Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, επιβάλλοντας κι αυτή με τη σειρά της, μετά την Αυστρία, lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν μετά από συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ, του διαδόχου της Όλαφ Σολτς και τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε «μη απαραίτητα» καταστήματα, εστιατόρια, χώρους πολιτισμού ή αναψυχής.

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα κλπ), θα επιτρέπεται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο (Κανόνας 2G), ενώ κατά περίπτωση θα μπορεί να επιβληθεί και ο Κανόνας 2G+, δηλαδή να απαιτείται επιπλέον και αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ.

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμένουν κλειστά όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβεί το 350, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλονται περιορισμοί ακόμη και στη συγκέντρωση εμβολιασμένων και ιαθέντων: έως 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα με τρόφιμα, φαρμακεία και καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης. Δε θα επιτρέπεται η είσοδός τους στο λιανεμπόριο.

Στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα, θα υπάρχει περιορισμός μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 300 σε εξωτερικό.

Σε αθλητικές οργανώσεις και συναυλίες επιτρέπονται μέχρι 5.000 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 15.000 σε εξωτερικό.

Τέλος, περιορίζεται ο αριθμός των επαφών για ανεμβολίαστους. Ακόμη και ιδιωτικά επιτρέπεται να βρεθούν στον ίδιο κλειστό χώρο μόνο με την οικογένειά τους συν δύο ακόμη άτομα.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι υποχρεωτικός εμβολιασμός στη χώρα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Στον πάγο τα νέα μέτρα στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους άνω των 60 ετών. Τα νέα μέτρα στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και στην εργασία για την ώρα παραμένουν στο συρτάρι.

Μένει άγνωστο τι θα γίνει με εστίαση και λιανεμπόριο, την τηλεεργασία και με τη μάσκα παντού. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχε τεθεί και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολιαστους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και να απαιτείται rapid test 24ώρου αντί 48ώρου για πρόσβαση στο λιανεμπόριο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, για να μην υπάρξει η υποχρέωση του προστίμου, το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ.

Το δεύτερο μέτρο έχει να κάνει με τη δωρεάν διάθεση ενός self test σε όλους τους πολίτες από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε όσοι βρε

βρεθούν θετικοί να τεθούν σε καραντίνα και να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

Επίσης, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, στα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα