Ελλάδα

Εκπαιδευτικοί: Καθυστέρηση στην πληρωμή 11.700 νεοδιόριστων - Τι απαντά το υπουργείο

Εκπαιδευτικοί: Καθυστέρηση στην πληρωμή 11.700 νεοδιόριστων - Τι απαντά το υπουργείο

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, γεγονός ο οποίο παραδέχτηκε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή αλλά το απέδωσε στον μεγάλο αριθμό διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έγινε φέτος στα σχολεία.

Για το ζήτημα αυτό κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, ο οποίος τόνισε ότι πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν καταβάλει ακόμα τα μισθολογικά κλιμάκια των νεοδιόριστων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να εξακολουθούν να πληρώνονται με 737 ευρώ, και να πρέπει με αυτόν τον μισθό να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγασης, μετακίνησης και διαβίωσης, τα οποία ολοένα και αυξάνονται.

Απαντώντας η υφυπουργός τόνισε ότι τυχόν καθυστερήσεις που παρατηρούνται, σε μικρό όμως αριθμό Διευθύνσεων, στον υπολογισμό και την απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, οφείλονται στον μεγάλο αριθμό διορισμών και υπογράμμισε ότι «σε κάθε περίπτωση βεβαίως, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των αποδοχών που τους αναλογεί. Οι διευθύνσεις πρέπει να επιταχύνουν, αλλά δεν αφορά ούτε σε αμέλεια, ούτε σε αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας». Επιπλέον, η κυρία Μακρή τόνισε ότι:

  • Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του νόμου 4354 του 2015, η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 9 αυτού του νόμου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα, τον χρόνο υπηρεσίας στον φορέα που υπηρετούν και τον χρόνο υπηρεσίας που έχει αναγνωριστεί από τον φορέα αυτόν μέχρι τις 31-12-2015.
  • Σε ό,τι αφορά στην προϋπηρεσία με βάση τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ίδιου άρθρου και νόμου και τις οδηγίες που έχει δώσει η διευκρινιστική εγκύκλιος του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στην περίπτωση που υποβάλλεται από νεοδιόριστους μετά την 01-01-2016 αίτηση αναγνώρισης προϋπηρεσίας μετά το διορισμό τους, τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν ισχύ από την ημερομηνία αίτησης του υπαλλήλου.
  • Εξυπακούεται ότι η ως άνω προϋπηρεσία, ανεξάρτητα από το τυπικό προσόν με το οποίο διανύθηκε που μπορεί να αναγνωριστεί, είναι αυτή η οποία αναφέρεται στον ίδιο νόμο, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, με βάση την εγκύκλιο.
  • Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου και του ίδιου νόμου, μετά τη μισθολογική κατάταξη της προηγούμενης παραγράφου, η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων αναστέλλεται από την 1-1-2016 μέχρι τις 31-12-2017.
  • Συνάγεται, λοιπόν, από όλα αυτά ότι το χρονικό διάστημα από 1-1-2016 μέχρι 31-12-2017 δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν για τη μισθολογική εξέλιξη, γιατί ισχύει η αναστολή για όλους τους υπαλλήλους, υπηρετούντες και νεοδιόριστους, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.
  • Επίσης, είναι γνωστό ότι τα επιδόματα εορτών -Χριστουγέννων, Πάσχα- και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία για λειτουργούς, υπαλλήλους, μισθωτούς του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, έχουν καταργηθεί από 1-1-2013

Η επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής: Οι 11.700 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, μετά από πολλά χρόνια εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, απέκτησαν μόνιμη σχέση εργασίας, όρος απαραίτητος για όλους τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς τα σχολεία. Η μισθοδοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ξεκινά με μισθολογικό κλιμάκιο 1, και μάλιστα με αυξημένες κρατήσεις για το ΜΤΠΥ, οι οποίες υπολογίζονται σε ένα μικτό μισθό διαιρεμένο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν έχουν καταβάλει ακόμα τα μισθολογικά κλιμάκια των νεοδιόριστων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να εξακολουθούν να πληρώνονται με 737 ευρώ, και να πρέπει με αυτόν τον μισθό να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγασης, μετακίνησης και διαβίωσης, τα οποία ολοένα και αυξάνονται. Η έγκαιρη απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων στους νεοδιόριστους, καθώς και στους αναπληρωτές, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί την αμοιβή για ήδη παρεχόμενη εργασία.

Τη στιγμή που ο μισθός είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών, είναι απαράδεκτο να καθυστερεί να αποδοθεί στο σύνολό του, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους. Συνυπολογίζοντας την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το γεγονός ότι η διετία 2016- 2017 δεν προσμετράται στη μισθολογική ωρίμανση, καθώς και τη συνολική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης (περικοπή επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κλπ.), είναι αναγκαία όχι μόνο η άμεση καταβολή των κλιμακίων, αλλά και η αύξηση του μισθού τους, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να ζουν με αξιοπρέπεια. Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να αναγνωριστούν και να καταβληθούν άμεσα τα μισθολογικά κλιμάκια για όλους.
  • Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μέχρι τις 23/12/2021, ο 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων) που κόπηκε τα προηγούμενα χρόνια ως πρώτο βήμα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών, να «ξεπαγώσουν» τα ΜΚ της διετίας 2016- 17. Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για όσους εργάζονται μακριά από την κατοικία τους: επίδομα σίτισης, στέγασης και δωρεάν μεταφορικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup