Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 11:45

Προσωρινά κρατούμενα τρία μέλη του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνολικά χθες για τη συγκεκριμένη υπόθεση απολογήθηκαν οι 13 πρώτοι κατηγορούμενοι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ τρια μέλη του κυκλώματος των παράνομων ελληνοποιήσεων, μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους. Συνολικά χθες για τη συγκεκριμένη υπόθεση απολογήθηκαν οι 13 πρώτοι κατηγορούμενοι.
Συγκεκριμενα, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μία αστυνομικός, μια υπάλληλος ληξιαρχείου και ένας άνδρας με αλβανικη καταγωγή.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Να σημειωθεί ότι οι απολογίες συνεχίζονται σήμερα με ακόμα επτά κατηγορούμενους να έχουν οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 11:28

Σχετικά Άρθρα

  • Επέστρεψαν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία - Τους υποδέχθηκαν ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις
    Επέστρεψαν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι που ανταλλάχθηκαν με τη Ρωσία - Τους υποδέχθηκαν ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις

    Οι Πολ Γουίλαν, Αλσού Κουρμασέβα και ο δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς βρίσκονται πλέον σε αμερικανικό έδαφος - Συνολικά 24 άνθρωποι αφέθηκαν ελεύθεροι στη μεγαλύτερη επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Σε αμερικανικό έδαφος βρίσκονται πλέον οι Πολ Γουίλαν, Αλσού Κουρμασέβα και Έβαν Γκέρσκοβιτς, μετά την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τους υποδέχθηκαν στη στρατιωτική βάση Άντριους στο Μέριλαντ.
    Ο Μπάιντεν, νωρίτερα, ανέβασε μία φωτογραφία στο Twitter με τους τρεις στο αεροπλάνο.

    «Αφού υπέμειναν αφάνταστη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα, οι Αμερικανοί που κρατούνται στη Ρωσία είναι ασφαλείς, ελεύθεροι και ξεκίνησαν το ταξίδι τους πίσω στην αγκαλιά των οικογενειών τους», ανέφερε η λεζάντα του Μπάιντεν.
    Υπενθυμίζεται ότι από τη Ρωσία αφέθηκαν ελεύθεροι 16 άνθρωποι: τέσσερις για τις ΗΠΑ και 12 από τη Γερμανία, από τους οποίους ένας ήταν Λευκορώσος.

    Η Ρωσία, από την πλευρά της, παρέλαβε οκτώ κρατούμενους: τρεις από τις ΗΠΑ, δύο από τη Σλοβενία και από έναν από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

    Μαζί τους και δύο ανηλικοι, παιδιά ενός ζευγαριού Ρώσων που είχαν συλληφθεί στη Σλοβακία.
    Ήταν μία από τις πλέον σύνθετες ανταλλαγές κρατουμένων στην ιστορία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας είναι ίσως στο χειρότερο σημείο τους. Ωστόσο είναι και ένα από τα ελάχιστα πεδία στα οποία Δύση και Ρωσία βρίσκουν ένα πεδίο συνεννόησης.

    Την ίδια στιγμή είναι και ένας τρόπος, περισσότερο για τη Ρωσία, να κλείσει κάποια ήσσονος σημασίας μέτωπα (για την ίδια τουλάχιστον) ώστε να ασχοληθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως βέβαια και για τις δυτικές χώρες να εμφανίσουν μια επιτυχία με τον επαναπατρισμό των υπηκόοων τους.

    Όπως σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν για την απελευθέρωση των κρατουμένων, «η συμφωνία ήταν ένας άθλος της διπλωματίας.

    «Συνολικά, διαπραγματευτήκαμε την απελευθέρωση 16 ανθρώπων από τη Ρωσία -συμπεριλαμβανομένων πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα τους. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνταν άδικα για χρόνια. Όλοι έχουν υπομείνει αφάνταστη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα. Σήμερα, η αγωνία τους έχει τελειώσει», είπε.

    Ποιοι Δυτικοί έφυγαν από τη Ρωσία

    Ο πλήρης κατάλογος των απελευθερωμένων:

    Ντίτερ Βορόνιν
    Ίλια Γιασίν
    Έβαν Γκέρσκοβιτς
    Πολ Γουίλαν
    Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα
    Ρίκο Κρίγκερ
    Αλσού Κουρμάσεβα
    Κέβιν Λικ
    Τζέρμαν Μόιγες
    Ολέγκ Ορλόφ
    Βαντίμ Οσταντίν
    Αντρέι Πιβοβάροφ
    Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο
    Πάτρικ Σόμπελ
    Λιλίγια Τσανίτσεβα
    Ξένια Φαντέγεβα

    Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, είχε συλληφθεί πέρυσι, ενώ έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνεμπουργκ, ανατολικά της Μόσχας.

    Οι ρωσικές αρχές τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και τον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Ήταν η πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία εδώ και τρεις δεκαετίες.

    Ο Γκέρσκοβιτς, που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, κατάγεται από μια οικογένεια Εβραίων που έφυγαν από την ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικανούς συναδέλφους του που έφυγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα.
    Ο 54χρονος Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης και πολίτης των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, είχε καταδικαστεί το 2020 σε κάθειρξη 16 ετών μετά τη σύλληψή του, δύο χρόνια νωρίτερα, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Μετά την απόταξή του από το στράτευμα λόγω κακής διαγωγής, είχε εργαστεί ως σύμβουλος ασφαλείας και ταξίδευε συχνά στη Ρωσία. Συνελήφθη στη Μόσχα, την εποχή που ήταν διευθυντής ασφαλείας του αμερικανικού ομίλου BorgWarner, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Δεν αποδέχτηκε καμία κατηγορία.Ο Ρίκο Κρίγκερ, Γερμανός υπήκοος, στρατιωτικός γιατρός, που καταδικάστηκε σε θάνατο στη Λευκορωσία για υπόθεση τρομοκρατίας, αλλά απροσδόκητα έλαβε χάρη αυτή την εβδομάδα, είναι και αυτός μεταξύ εκείνων που απελευθερώνονται.

    Εργαζόταν παλαιότερα για τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, καταδικάστηκε στη Λευκορωσία τον Ιούνιο σε δίκη χωρίς ανεξάρτητη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ή παρουσίαση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου.

    Μετά την καταδίκη του, έδωσε υπό πίεση συνέντευξη σε κρατικό τηλεοπτικό κανάλι όπου «ομολογεί» ότι τοποθέτησε εκρηκτικά κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή με εντολή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας.

    Την Τρίτη, ο Κρίγκερ έλαβε χάρη σε μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

    Άλλη μία δημοσιογράφος είναι η Ρωσοαμερικανίδα Αλσού Κουρμάσεβα που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 6,5 ετών για τη μετάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

    Εργάζεται στο Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ένας από τους πιο θαρραλέους εκπροσώπους της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά επέστρεψε στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2022, αν και οι φίλοι του τον παρακάλεσαν να μην το κάνει.

    Σύμφωνα με πολλά μέσα ερευνητικής δημοσιογραφίας, όπως τα Bellingcat, The Insider και Der Spiegel, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε δύο δηλητηριάσεις που υπέστη το 2015 και το 2017. Δεν ανέρρωσε ποτέ πλήρως και αντιμετωπίζει νευρομυικά προβλήματα. Τον Μάιο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για τα άρθρα που έγραψε με κίνδυνο της ζωής του από το κελί του στη φυλακή».

    Ο αρθρογράφος της Washington Post συνελήφθη μετά την επιστροφή του επειδή τάχθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία σε ομιλίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορήθηκε για προδοσία.

    Στη Γερμανία θα μεταβεί η 42χρονη Λίλιγια Τσανίτσεβα, επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο Μπασκορτοστάν.

    Καταδικάστηκε πέρυσι σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών με την κατηγορία του εξτρεμισμού και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια που αργότερα έγιναν 9,5 χρόνια.

    Η 32χρονη Ξένια Φαντέγεβα εντάχθηκε στην ομάδα του Ναβάλνι. Αφού απαγορεύτηκε το κίνημα του Ναβάλνι, το 2021, η Φαντέγεβα αρνήθηκε να αυτοεξοριστεί, παρά τους κινδύνους που αντιμετώπιζε. Τον Δεκέμβριο του 2023 καταδικάστηκε και αυτή σε κάθειρξη 9 ετών για «εξτρεμισμό».

    Στα 71 του ο Όλεγκ Ορλόφ είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτικούς κρατούμενους της Ρωσίας.

    Πρόκειται για αντιφρονούντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τύπωνε και διένειμε φυλλάδια κατά του πολέμου της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Είναι συμπρόεδρος μιας από τις ιστορικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, της Memorial, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2022.

    Καταδικάστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου σε φυλάκιση 2,5 ετών επειδή κατήγγειλε κατ’ επανάληψη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ο Γιάσιν διατηρούσε σχέσεις με τον Ναβάλντι και τον Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε το 2015. Καταδικάστηκε σε 8,5 έτη για την αντίρρησή του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    Ο μόλις 19 ετών Κέβιν Λικ είχε καταδικαστεί σε 4,5 έτη για προδοσία επειδή φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Πολιτικός επιστήμονας με διπλή ρωσογερμανική υπηκοότητα, ο Βορόνιν συνελήφθη το 2021 από Ρώσους αξιωματικούς ασφαλείας σε σχέση με υπόθεση προδοσίας κατά του δημοσιογράφου και πρώην συμβούλου του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Ιβάν Σαφρόνοφ. Πέρυσι καταδικάστηκε σε 13 έτη και ο Σαφρόνοφ 22 χρόνια.

    Ο γερμανικής υπηκοότητας Σόμπελ συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν στις αποσκευές του έξι καραμέλες με κάνναβη.

    Ο Μόιγες είναι δικηγόρος που ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας συμβούλων. Συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Μαΐου και κατηγορήθηκε για προδοσία.

    Άλλο ένα στέλεχος κοντά στον Ναβάλνι ήταν και ο Οστάνιν.

    Με την κατηγορία της διεύθυνσης ενός «ανεπιθύμητου οργανισμού» καταδικάστηκε ο Πιβοβάροφ σε φυλάκιση 4 ετών, επειδή δρούσε για λογαριασμό μιας απαγορευμένης οργάνωσης, της Otkritaïa Rossia («Ανοιχτή Ρωσία»), που συνδέεται με τον πρώην ολιγάρχη, τον εξόριστο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Από το κελί του, κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021, με σύνθημα «Πιο δυνατοί από τον φόβο». Οι συνεργάτες του τον παρουσίαζαν ως τον «υποψήφιο με χειροπέδες».

    Η Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο, Ρωσίδα καλλιτέχνης και μουσικός χωρίς προηγούμενο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης τον Νοέμβριο του 2023, γιατί κάλυψε πέντε ετικέτες τιμών σούπερ μάρκετ με αυτοκόλλητα που έδιναν πληροφορίες για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

    Οι Ρώσοι που επαναπατρίζονται

    Πρόκειται για οκτώ άτομα:

    Βλάντισλαβ Κλιούσιν από τις ΗΠΑ
    Βαντίμ Κονοστσενόκ από τις ΗΠΑ
    Βαντίμ Κρασίκοφ από τη Γερμανία
    Μιχαήλ Μικούσιν από τη Νορβηγία
    Αρτέμ Ντούλτσεφ από τη Σλοβενία
    Άννα Ντούλτσεβα από τη Σλοβενία
    Πάβελ Ρούμπτσοφ από τη Πολωνία
    Ρόμαν Σελέζνεφ από τις ΗΠΑ

    Ο Βαντίμ Κρασίκοφ είναι ένα πρόσωπο που πάντα η Ρωσία ήθελε να ανταλλάξει με δυτικού ενδιαφέροντος κρατούμενος.

    Γερμανικό δικαστήριο κατηγόρησε τον Κρασίκοφ για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού τον Αύγουστο του 2019 σε πάρκο του Βερολίνου. Ο Κρασίκογ, που φέρεται να είναι πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας FSB καταδικάστηκε το 2021 για την «πολιτική δολοφονία» που «διέταξε το Κρεμλίνο».
    Ο Αρτέμ Ντούλτσεφ και η Άννα Ντούλτσεβα (Λούντβιγκ Γκις και Μαρία Ρόζα Μάγιερ Μούνιος), ζευγάρι Ρώσων που παρίστανε τους Αργεντινούς ομογενείς στη Σλοβενία, καταδικάστηκαν σε 19 μήνες αφού δήλωσαν ένοχοι για κατασκοπεία. Ζούσαν στη Λιουμπλιάνα μέχρι τη σύλληψή τους, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

    Ο Κλιούσιν είναι Ρώσος επιχειρηματίας με δεσμούς με το Κρεμλίνο. Τον Σεπτέμβριο του 2023, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης σε φυλακή των ΗΠΑ, αφού καταδικάστηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης ύψους 93 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε παραβίαση εταιρικών δικτύων υπολογιστών.

    Γιος Ρώσου βουλευπή, ο Σελέζνεφ καταδικάστηκε το 2016 από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον για την οργάνωση κυβερνοεπίθεσης σε χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις. Διείσδυσε σε συστήματα σημείων πώλησης για να κλέψει και να πουλήσει πληροφορίες πιστωτικών καρτών, οδηγώντας σε απώλεια 169 εκατομμυρίων δολαρίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Ο Βαντίμ Κονοστσενόκ, Ρώσος πολίτης με φερόμενες διασυνδέσεις με την FSB συνελήφθη στην Εσθονία και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Ιουλίου 2023. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έκανε λαθρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών και πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής για να υποστηρίξει τις πολεμικές προσπάθειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν τον Ισπανό και Ρώσο υπήκοο Πάμπλο Γκονζάλες ή Πάβελ Ρούμπτσοφ, δημοσιογράφο που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως ύποπτο για διεξαγωγή «δραστηριοτήτων πληροφοριών» το 2022.
    Τέλος, ο Μικούσιν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 στη Νορβηγία. Εισήλθε στη χώρα ισχυριζόμενος ότι είναι Βραζιλιάνος πανεπιστημιακός που εργάζεται σε θέματα ασφάλειας της Αρκτικής. Θεωρείται ότι ασκούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIM LO SCALZO
  • Αϊτή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πόλεμος συμμοριών κατακλύζει τη χώρα
    Αϊτή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πόλεμος συμμοριών κατακλύζει τη χώρα

    Περίπου 3.500 κρατούμενοι πιστεύεται ότι δραπέτευσαν από το Εθνικό Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Αϊτής.

    Η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Κυριακή (03/03), αφού χιλιάδες κρατούμενοι φαίνεται ότι δραπέτευσαν από τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας κατά τη διάρκεια ενός κύματος βίας από συμμορίες που έχει αναστατώσει το έθνος της Καραϊβικής.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την «επιδείνωση της ασφάλειας», ιδίως στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, καθώς «όλο και πιο βίαιες εγκληματικές πράξεις διαπράττονται από ένοπλες συμμορίες«, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και δολοφονιών πολιτών, βίας κατά γυναικών και παιδιών και λεηλασιών. Αυτά ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Αϊτής, Πατρίκ Μπουαγιέρ, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Επίσης, στις επιθέσεις ένοπλων ομάδων, το Σάββατο (02/03), εναντίον των δύο μεγαλύτερων φυλακών της χώρας, της μίας στο Πορτ-ο-Πρενς και της άλλης στο Κρουά ντε Μπουκέ, οι οποίες οδήγησαν στην απόδραση «επικίνδυνων κρατουμένων» και προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των αστυνομικών και του προσωπικού των φυλακών.

    Πηγή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε, την Κυριακή (03/03), ότι περίπου 3.500 κρατούμενοι πιστεύεται ότι δραπέτευσαν από το Εθνικό Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Αϊτής στο Πορτ-ο-Πρενς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (02-03/03). Στη φυλακή βρίσκονταν 3.687 κρατούμενοι, σύμφωνα με την πηγή. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή παρακολουθεί τους έγκλειστους πληθυσμούς και τις ανθρωπιστικές συνθήκες στις φυλακές της χώρας.

    Σύμφωνα με τον Αϊτινό δικηγόρο, Αρνέλ Ρεμί, επικεφαλής της Συλλογικότητας Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αϊτή (CADDHO), συνολικά 3.597 κρατούμενοι δραπέτευσαν από το Εθνικό Σωφρονιστικό Κατάστημα. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα του βρέθηκε στη φυλακή, την Κυριακή (03/03), και δήλωσε στο CNN ότι οι εναπομείναντες κρατούμενοι μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις και ότι το σωφρονιστικό κατάστημα είναι πλέον άδειο και περιβάλλεται από οχήματα της Αστυνομίας.

    Το Υπουργείο Επικοινωνίας της Αϊτής ανέφερε σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή (03/03), ότι η Αστυνομία αντιμετώπισε «βαριά οπλισμένους εγκληματίες που επιδιώκουν με κάθε κόστος να απελευθερώσουν ανθρώπους από την κράτηση και δεν μπόρεσε να σταματήσει τους εγκληματίες από το να απελευθερώσουν μεγάλο αριθμό κρατουμένων». Από τα βίαια επεισόδια τραυματίστηκαν αρκετοί κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

    Πολλές πηγές ασφαλείας στο Πορτ-ο-Πρενς δήλωσαν στο CNN ότι η πιο πρόσφατη έξαρση της βίας, η οποία άρχισε την Πέμπτη (29/02) έχει στόχο αστυνομικά τμήματα, το διεθνές αεροδρόμιο και το σωφρονιστικό κατάστημα και χαρακτηρίζεται ως «πρωτοφανής».

    Απόπειρα ανατροπής του πρωθυπουργού στην Αϊτή

    Την Παρασκευή (01/03), ο αρχηγός της συμμορίας της Αϊτής, Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός και ως «Μπάρμπεκιου», δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να προσπαθήσει να ανατρέψει τον πρωθυπουργό, Αριέλ Ανρί. «Ζητάμε από την Εθνική Αστυνομία της Αϊτής και τον Στρατό να αναλάβουν την ευθύνη και να συλλάβουν τον Αριέλ», ανέφερε ο Τζίμι Σεριζιέ και πρόσθεσε: «Για άλλη μια φορά, ο πληθυσμός δεν είναι ο εχθρός μας, οι ένοπλες ομάδες δεν είναι ο εχθρός σας. Συλλαμβάνετε τον Αριέλ Ανρί για την απελευθέρωση της χώρας. Με αυτά τα όπλα θα απελευθερώσουμε τη χώρα και αυτά τα όπλα θα αλλάξουν τη χώρα».

    Ο Τζίμι Σεριζιέ είναι πρώην αστυνομικός που ηγείται μιας συμμαχίας συμμοριών. Έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Η απογοήτευση της κοινής γνώμης, η οποία είχε συσσωρευτεί εναντίον του Αριέλ Ανρί για την ανικανότητά του να περιορίσει την αναταραχή, ξεχείλισε μετά την αποτυχία του να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος την κλιμάκωση της βίας.

    Βάσει προηγούμενης συμφωνίας, είχε δεσμευτεί να διεξάγει εκλογές και να μεταβιβάσει την εξουσία έως τις 7 Φεβρουαρίου. Οι ηγέτες της Καραϊβικής δήλωσαν, την Τετάρτη (28/02), ότι ο Αριέλ Ανρί συμφώνησε να διεξαγάγει γενικές εκλογές το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου 2025.



    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/Johnson Sabin
  • Πάνω από 55% οι αλλοδαποί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα!
    Πάνω από 55% οι αλλοδαποί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα!

    Τα σωφρονιστικά καταστήματα στην Ελλάδα - Πλειοψηφία οι αλλοδαποί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές - Η διαχρονική εξέλιξη του ποσοστού των αλλοδαπών κρατουμένων στη χώρα μας τα τελευταία 40 χρόνια - Ποιο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;- Ποσοστά ανηλίκων και γυναικών κρατουμένων σε όλη την Ευρώπη

    Ένα από τα θέματα που έρχονται συχνά στο προσκήνιο είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές ή καταστήματα κράτησης ή σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν έχουμε κάποια σχέση με τα συγκεκριμένα καταστήματα και ελπίζουμε να μην αποκτήσουμε στο μέλλον... Παρατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια την έξαρση της εγκληματικότητας και τη δράση των διάφορων κακοποιών είχαμε σκεφθεί ότι μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα από το ποσοστό των Ελλήνων και των αλλοδαπών στις φυλακές της χώρας μας.

    Αναζητήσαμε κάποια επίσημα στοιχεία και βρήκαμε σχετικές αναφορές τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες πηγές. Θα τα παραθέσουμε για ενημέρωση των αναγνωστών του protothema.gr χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο.

    Τα καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Καταστήματα φυλακών (Καταστήματα κράτησης) στην Ελλάδα είναι τα εξής:

    Α. ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Α.Κ.Κ. Αγιάς Χανίων, Α.Κ.Κ. Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Α.Κ.Κ. Τίρυνθος Αργολίδος και Κ.Α.Υ.Φ. (Κεντρική Αποθήκη Υλικών Φυλακών) Κορυδαλλού.

    Β. ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ

    Ε.Κ.Ν.Ν. Αυλώνα, Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου και ΑΣΚΑ Κασαβετείας (Αλμυρός Μαγνησίας)

    Γ. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και ΚΑΚΤ Ελεώνα Θηβών.

    Το όνομα του χωριού Ελεών (ο) της Βοιωτίας, προέρχεται από το αρχαίο Ελεών <έλος (κατά τον Στράβωνα) ή από το ελεών =θάμνος κατά τον Ησύχιο και δεν έχει σχέση με τις λέξεις ελαία και ελιά.

    Δ. ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Κ.Κ. (Νέας) Αλικαρνασσού Ηρακλείου, Κ.Κ. Άμφισσας, Κ.Κ. Γρεβενών, Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θήβας, Κ.Κ. Δομοκού, Κ.Κ. Θεσσαλονίκης στα Διαβατά, Κ.Κ. Ιωαννίνων, Κ.Κ. Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ στη Νιγρίτα Σερρών, Κ.Κ. Κέρκυρας, Κ.Κ. Κομοτηνής, Κ.Κ. Κορίνθου, Κ.Κ. Κορυδαλλού, Κ.Κ. Κορυδαλλού ΙΙ, Κ.Κ. Κρήτης Ι στη Αγιά Χανίων, Κ.Κ. Κω, Κ.Κ. Λάρισας, Κ.Κ. Μαλανδρίνου Φωκίδος, Κ.Κ. Ναυπλίου, Κ.Κ. Νεάπολης Λασιθίου, Κ.Κ. Πάτρας στον Άγιο Στέφανο, Κ.Κ. Τρικάλων, Κ.Κ. Τρίπολης, Κ.Κ. Χαλκίδας και Κ.Κ. Χίου ενώ υπό κατασκευή είναι οι φυλακές Δράμας.

    Η «χωρητικότητα» των ελληνικών φυλακών τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 10.175 κρατούμενοι ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, τον ίδιο μήνα του 2021 οι έγκλειστες και οι έγκλειστοι σε αυτές ήταν 11.131, δηλαδή επίπεδο πληρότητας (με βάση την επίσημη «χωρητικότητα») 109,4%.
    Ας δούμε μερικά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ελληνικές φυλακές

    Την 1/2/2021 οι προφυλακισμένοι αποτελούσαν το 23,5% του πληθυσμού των φυλακών. Οι γυναίκες κρατούμενες, την ίδια ημερομηνία, αποτελούσαν το 4,7% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών, ενώ οι ανήλικοι/νεαροί κρατούμενοι το 0,3% των φυλακισμένων (1/2/2021) (Πηγή: WRB World Prison Brief).

    Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι την 1/2/2021 το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων (foreign prisoners) στις ελληνικές φυλακές έφτανε το 59,9%. Αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία για το θέμα και τα παρουσιάζουμε στη συνέχεια.
    fylakes-12

    Αλλοδαποί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές - Τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

    Σε έναν άκρως ενδιαφέροντα πίνακα που παρουσιάζουμε στη συνέχεια, βλέπουμε τη διαχρονική εξέλιξη του ποσοστού των αλλοδαπών κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές από το 1984 ως το 2019. Το 1984 το ποσοστό αυτό ήταν 14,9% επί του συνόλου των κρατουμένων. Το 1988 ήταν 22,7%, το 1996, 35,6%, το 1998 εκτινάχθηκε στο 45.2%, πέρασε για πρώτη φορά το 50% το 2009 (51,7%), έφτασε στο πικ του το 2012 (63,2%), έπεσε λίγο τα επόμενα χρόνια, για να φτάσει όμως και πάλι στο υψηλό 59,9% το 2021.

    Προφανώς στο σύνολο των κρατουμένων Ελλήνων και αλλοδαπών, δεν συμπεριλαμβάνονται υπόδικοι, φυγόδικοι, ασύλληπτοι κακοποιοί κλπ. Δεν νομίζουμε όμως ότι το ποσοστό αυτό θα άλλαζε δραματικά. Τι γίνεται όμως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Υπάρχει και σε αυτές πλειοψηφία ή μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων; Ας δούμε τα στοιχεία από το WPB, World Prison Brief, ξεκινώντας από τα γειτονικά μας κράτη: Τουρκία 3,8%, Βουλγαρία 2,4%, Σερβία 3,7%, Αλβανία 2,3%, Βόρεια Μακεδονία 7%. Στη δε Ρουμανία, το ποσοστό είναι μόλις 1,1%! Ομολογουμένως, υπάρχει χαώδης διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, στο θέμα του ποσοστού των αλλοδαπών κρατουμένων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός είναι ο χάρτης που παρουσιάζουμε και στον οποίο βλέπουμε ότι η χώρα μας είναι στο κόκκινο (ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων > 50%).

    Ανάλογα υψηλά ποσοστά υπάρχουν στη Μάλτα (55,7%), στην Αυστρία (51,6%), στην Κύπρο (48,3%) και το Βέλγιο (44,2%).
    fylakes-2

    Ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία σε αλλοδαπούς κρατούμενους στις φυλακές τους; Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Το Λιχτενστάιν (83,3%), το Λουξεμβούργο (73,7%) και κορυφαίο όλων το Μονακό (92,3%).
    Βέβαια στο πριγκιπάτο του Αλβέρτου, την 1/1/2022 υπήρχαν μόλις 13 φυλακισμένοι, στο Λιχτενστάιν 11 (όσοι καταδικάζονται στη χώρα αυτή σε φυλάκιση μεγαλύτερη των δύο ετών εκτίουν τις ποινές τους στις φυλακές της Αυστρίας και της Ελβετίας βάσει συμφωνιών) και στο Λουξεμβούργο 685. Στην Ανδόρα όπου το ποσοστό των αλλοδαπών φυλακισμένων είναι 57,4% το σύνολο των κρατουμένων είναι μόλις 46! Πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές της Ελβετίας (70,1%) με σύνολο φυλακισμένων 6.310 (31/1/2022). Δεν γνωρίζουμε όμως αν οι φυλακές της χώρας φιλοξενούν και κρατουμένους από άλλες χώρες εκτός από το Λιχτενστάιν που αναφέραμε παραπάνω.

    Αν δούμε τον άκρως ενδιαφέροντα πίνακα του World Prison Brief με το... ranking των χωρών ανάλογα με τους αλλοδαπούς κρατούμενους που φιλοξενούν, η Ελλάδα κατέχει την, όχι και τόσο τιμητική, πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθείται από τη Μάλτα, την Αυστρία και την Κύπρο.

    Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα: Εσθονία 33,3%, Σλοβενία 31,6%, Ιταλία 31,6% κλπ. Ενώ μονοψήφια ποσοστά έχουν η Τσεχία (7,6%), η Λιθουανία (2,6%), η Πολωνία (2,6%), η Λετονία (1,5%) και όπως αναφέραμε η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Στη Ρωσία το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων είναι 6,2%.

    Σε έναν άλλο πίνακα που αφορά το ποσοστό πληθυσμού των φυλακών ανά 100.000 πληθυσμού μιας χώρας στην Ευρώπη προηγείται η Τουρκία με 374 (προφανώς ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί «αντίπαλοι» του Ερντογάν) και ακολουθούν: η Λευκορωσία με 345, η Ρωσία με 304. Η χώρα μας βρίσκεται στην 31η θέση με 105 κρατουμένους ανά 100.000 κατοίκους. Όσο για τις γειτονικές χώρες; ψηλά βρίσκεται η Αλβανία με 183 και ακολουθούν: Σερβία με 155, Μαυροβούνιο με 150, Βόρεια Μακεδονία με 107, Βουλγαρία με 93 και Κύπρος με 80 κρατούμενους ανά 100.000 κατοίκους.

    Όσο για το ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει τους περισσότερους κρατούμενους στις φυλακές της η Ρωσία κερδίζει με διαφορά την πρωτιά από την Τουρκία. Στη μεν πρώτη το σύνολο των κρατουμένων είναι 439.453, ενώ στη γειτονική χώρα 314.302. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τρίτη χώρα στην Ευρώπη στον σχετικό πίνακα είναι η Μεγάλη Βρετανία με 82.176 κρατούμενους. Απέχει δηλαδή πολύ από τις δύο... προπορευόμενες. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με 11.131 κρατουμένους.

    Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία ακόμα. Ποιες χώρες κατέχουν τα πρωτεία στις γυναικείες κρατούμενες, στους ανήλικους κρατουμένους, στο ποσοστό πληρότητας των φυλακών και τη θέση της Ελλάδας στους σχετικούς πίνακες.

    Γενικά οι γυναίκες αποτελούν μια μικρή πλειοψηφία στο σύνολο των κρατουμένων. Τα ποσοστά είναι μονοψήφια σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Εξαίρεση αποτελούν η Ανδόρα (13,1%) που έχει όμως όπως γράψαμε μόλις 46 κρατούμενους, το Σαν Μαρίνο (Άγιος Μαρίνος) με 11,1% αλλά μόλις 9 φυλακισμένους (!) και η Λευκορωσία με 10,8%. Ακολουθούν η Ρωσία με 8,9%, η Τσεχία με 8,5%, το Μονακό με 7,7% και η Ουγγαρία με 7,5%. Η χώρα μας βρίσκεται σχετικά χαμηλά στην 32/57 θέση, με 4,7%. Πιο χαμηλά ακόμα βρίσκονται η Κύπρος με 4,6%, η Τουρκία με 3,9% και η Αλβανία με 1,3%. Στα Νησιά Φερόες και στο Λιχτενστάιν δεν υπάρχει καμία γυναικεία κρατούμενη!

    Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό είναι η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες που γίνονται από ανήλικους. Ποιο είναι το ποσοστό των ανήλικων κρατούμενων στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες;

    Στη χώρα μας το ποσοστό των ανήλικων/νεαρών κρατουμένων κάτω των 18 ετών είναι 0,3%. Στην Τουρκία φτάνει το 0,7%, στην Αλβανία το 0,3%, στη Βουλγαρία το 0,6%, στη Σερβία είναι σχετικά υψηλό (2%) και στη Βόρεια Μακεδονία 0,4%.

    Στο ποσοστό πληρότητας των φυλακών προηγείται η Ρουμανία με 120,7%. Ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά δηλαδή κατά 20,7% τη χωρητικότητα των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Ακολουθούν: η Γαλλία με 119,2%, ο Άγιος Μαρίνος με 112,5%, το Βέλγιο με 110,9%, η Τουρκία με 110,6%, η Ιταλία με 110,1% και η Ελλάδα με 109,4% στην 7η θέση. Στην 11η θέση βρίσκεται η Κύπρος με 105,3%, στην 26η θέση η Σερβία (92,2%), στην 39η η Βουλγαρία (78,2%) και στην 42/57 η Αλβανία (74,7%).

    Οι χώρες με τη χαμηλότερη πληρότητα στις φυλακές είναι: το Μονακό (13,4%), η Ανδόρα (31,3%), η Αρμενία (39,5%) και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 40%. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν ποσοστά πληρότητας στις φυλακές μεγαλύτερα από 50%.
    Επίλογος

    Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε, σχεδόν πάντα, την αλήθεια. Βέβαια μερικές φορές κουράζουν, ιδιαίτερα όσους έχουν αλλεργία στα μαθηματικά. Στις περιπτώσεις που αναφέραμε στο σημερινό μας άρθρο θεωρούμε ότι απεικονίζεται η ωμή πραγματικότητα. Παραβλέποντας τα μικρά ευρωπαϊκά κράτη, η χώρα μας ακολουθεί στη 2η θέση την Ελβετία στο ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές της. Και βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ναι μεν οι αλλοδαπό αποτελούν το 59,9% των κρατουμένων στις φυλακές αλλά περίπου και το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

    Όσοι και όσες θέλουν να βρουν περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών στις ελληνικές φυλακές, μπορούν να ανατρέξουν στο «Αλλοδαποί Κρατούμενοι στα Ελληνικά Σωφρονιστικά Καταστήματα» της Αγγελικής Πιτσελά, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής του ΑΠΘ και του Χαράλαμπου Καραγιαννίδη, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή στο ΑΠΘ (Academia.edu). Πρόκειται για ένα αυτόνομο κεφάλαιο στον Τιμητικό Τόμο για τον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, με τίτλο: «2020, ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΩΝ ΑΛΕΞΙΦΩΤΩΝ». Τα στοιχεία που παραθέσαμε προέρχονται από το World Prison Brief (https://www.prisonstudies.org) που είναι sελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
    Πηγή: protothema,gr

  • Αναστάτωση στις φυλακές Κορυδαλλού: Κρατούμενοι προσπάθησαν να αποδράσουν – Έκοψαν τα κάγκελα
    Αναστάτωση στις φυλακές Κορυδαλλού: Κρατούμενοι προσπάθησαν να αποδράσουν – Έκοψαν τα κάγκελα

    Αναστάτωση επικράτησε το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από πληροφορίες που περιήλθαν στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με κρατούμενους που αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έρευνα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο κατάστημα κράτησης και συγκεκριμένα στην Δ' πτέρυγα όπου κρατούνται δύο αλλοδαποί κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να αποδράσουν κόβοντας τα κιγκλιδώματα.

    Επίσης σε όμορο κελί βρέθηκε συσκευή κινητού τηλεφώνου που πιθανόν να σχετίζεται με τις παραπάνω έκνομες ενέργειες, το οποίο και κατασχέθηκε. Προανάκριση για το ανωτέρω συμβάν διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ιράν: Απελευθερώθηκαν τα μέλη του πληρώματος ενός από τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα ύστερα από 3,5 μήνες ομηρίας
    Ιράν: Απελευθερώθηκαν τα μέλη του πληρώματος ενός από τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα ύστερα από 3,5 μήνες ομηρίας

    Το πλήρωμα αντικαταστάθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της διεθνούς ναυτιλίας, κάτι που γίνεται από τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρείες

    Τα μέλη του πληρώματος ενός από τα δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, που συνελήφθησαν το Μάιο από το Ιράν στον Κόλπο, μπόρεσαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική διπλωματία.
    «Το πλήρωμα του πλοίου αντικαταστάθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της διεθνούς ναυτιλίας, κάτι που γίνεται από τις ίδιες τις ναυτιλιακές εταιρείες», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Isna ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί.
    «Το προηγούμενο πλήρωμα αναχώρησε από το πετρελαιοφόρο», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει για ποιο πλοίο πρόκειται.
    Ο Κανανί φρόντισε σήμερα να επαναλάβει ότι τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν συλληφθεί. «Το πλήρωμα στάθμευε (πάνω στο πετρελαιοφόρο) για να πραγματοποιήσει εργασίες», δήλωσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα συζητήσουν «αν βρεθεί χρόνος» την αμερικανική πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων
    Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα συζητήσουν «αν βρεθεί χρόνος» την αμερικανική πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων

    H επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκράινερ και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σκοπεύει να συζητήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, «αν βρεθεί χρόνος», την πρόταση της Ουάσινγκτον να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων.

    Οι ενδείξεις από τη Ρωσία για τη δυνητική απελευθέρωση της επαγγελματία μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που είναι και οι δύο φυλακισμένοι στη Ρωσία, δεν μοιάζουν πολλά υποσχόμενες ως τώρα.

    Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι ο κ. Λαβρόφ έχει γεμάτο πρόγραμμα και θα συζητήσει το θέμα με τον κ. Μπλίνκεν «αν βρεθεί χρόνος». Νωρίτερα χθες, η κυρία Ζαχάροβα είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απτό αποτέλεσμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ταυτόσημη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Προχθές Τετάρτη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι πως σκοπεύει να συζητήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ομόλογό του κάποια από «τις επόμενες ημέρες» την πιθανή αποφυλάκιση των δύο αμερικανών πολιτών. Εάν γίνει η συνδιάλεξη αυτή, θα είναι η πρώτη διμερής συζήτηση αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Ο κ. Γουίλαν καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 16 ετών κάθειρξης για «κατασκοπεία» τον Ιούνιο του 2020 από τη ρωσική δικαιοσύνη. Παραμένει φυλακισμένος από τη σύλληψή του το 2018.

    Η Μπρίτνι Γκράινερ, διάσημη επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια, δικάζεται το τρέχον διάστημα για κατοχή ναρκωτικών που εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Προχθές Τετάρτη η κυρία Γκράινερ, δις ολυμπιονίκης, παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου της περιφέρειας Χίμκι ότι είχε στις αποσκευές της κάνναβη, αλλά εξήγησε πως το έκανε για ιατρικούς λόγους, καθώς χρησιμοποιεί την ουσία αυτή ως αναλγητικό με συνταγή του γιατρού της, κάτι που αποτελεί καθιερωμένη πρακτική στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν είχα καμιά πρόθεση να παραβιάσω οποιονδήποτε νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε η παίκτρια της UMMC Ekaterinburg, 31 ετών.

    Η κυρία Γκράινερ παραμένει προφυλακισμένη με δικαστική διαταγή που παρατάθηκε πρόσφατα ως την 20ή Δεκεμβρίου. Εάν κριθεί ένοχη για κατοχή ναρκωτικών, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή 10 ετών κάθειρξης.

    Ο κ. Μπλίνκεν ανακοίνωνε προ ημερών ότι η Ουάσινγκτον υπέβαλε «σοβαρή» πρόταση στη Μόσχα πριν από αρκετές εβδομάδες και τα μέρη τη συζητούν έκτοτε. Κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να αφήσει ελεύθερο τον ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του κ. Γουίλαν και της κυρίας Γκράινερ.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ MARTIAL TREZZINI

  • Μεσσηνία: Ο γιος πήρε πάνω του το έγκλημα του Τζάνε - Προφυλακίστηκαν και οι τρεις (video)
    Μεσσηνία: Ο γιος πήρε πάνω του το έγκλημα του Τζάνε - Προφυλακίστηκαν και οι τρεις (video)

    Προσωρινά κρατούμενοι για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και της ληστείας κατά συναυτουργία κρίθηκαν μετά την απολογία τους χθες το μεσημέρι στην ανακρίτρια Καλαμάτας, ο 68χρονος πατέρας, ο 39χρονος γιος και η 23χρονη σύντροφος του άλλου γιου, για τη στυγερή δολοφονία του 73χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Στραβόλαιμου στο Τζάνε Πεταλιδίου, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

    Ο 39χρονος, ο οποίος ζήτησε να τον εξετάσει ψυχίατρος, τα πήρε όλα επάνω του, δηλαδή ότι αυτός σκότωσε το θύμα, το λήστεψε και πούλησε μετά μόνος του τα κλεμμένα πράγματα, ενώ ο πατέρας του και η 23χρονη αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή. Στην Αστυνομία μετά από διάφορες εκδοχές για το πώς έγινε το έγκλημα και ποιοι συμμετείχαν από την οικογένεια, οι κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει την ενεργή εμπλοκή του πατέρα κι ότι αυτός άρχισε να χτυπάει με τον «κάβουρα» το θύμα και εν συνεχεία ο 39χρονος στραγγαλίζοντάς τον στο τέλος. Για την 23χρονη γυναίκα είπαν εξαρχής πως δεν συμμετείχε και μάλιστα κατά την προσαγωγή των δύο κατηγορουμένων στην Ασφάλεια Καλαμάτας και του άλλου γιου της οικογένειας, δεν ανέφεραν καθόλου τη γυναίκα, αλλά είπαν ψέματα πως διέπραξαν το έγκλημα οι τρεις τους (ο πατέρας και οι δύο γιοι) αλλάζοντας επανειλημμένα το πώς έγινε και από ποιους.

    ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η 23ΧΡΟΝΗ

    Ο 68χρονος πατέρας και η 23χρονη σύντροφος του άλλου γιου της οικογένειας, ο οποίος κατηγορήθηκε για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και έχει αφεθεί ελεύθερος, αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή σε ό,τι έγινε. Αξίζει να αναφερθεί πως ο 39χρονος ζήτησε να εξεταστεί από ειδικό, αίτημα το οποίο κατέθεσε και η συνήγορός του Χρυσόθεμις Αμανατίδη, ώστε να υπάρξει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Η κ. Αμανατίδη όπως και οι δύο άλλες συναδέλφισσες της, Βασιλική Γούτου και Μαρία Βεργινάδη, οι οποίες εκπροσώπησαν τον 68χρονο πατέρα και την 23χρονη γυναίκα, διορίστηκαν αυτεπάγγελτα από τη δικαστική αρχή, διότι οι κατηγορούμενοι οι οποίοι ζουν με μεροκάματα και επιδόματα από την Πρόνοια, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν δικηγόρο.

    39ΧΡΟΝΟΣ: ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΟΛΩΣΕ

    Όπως δήλωσε η συνήγορος του 39χρονου μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης θα εξεταστεί, ενώ ο 39χρονος κατηγορούμενος κατά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας επανέλαβε τη συγγνώμη του προς την οικογένεια του θύματος για αυτό που έκανε. Υποστήριξε ότι θόλωσε το μυαλό του και το έκανε εν βρασμώ πάνω στον τσακωμό του με το θύμα, γιατί πήγε να τους ρίξει στα χρήματα που είχαν συμφωνήσει για τα μεροκάματα που έκαναν οι τρεις κατηγορούμενοι εκείνη την ημέρα, αλλά και για μια παλαιότερη οφειλή των 100 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο που τον ώθησε στην πράξη.

    ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΕΙ

    Κι ενώ παραδέχτηκε ότι αυτός χτύπησε και σκότωσε τον 73χρονο, όπως δήλωσε η συνήγορός του, “επέμενε ότι αυτό δεν έγινε προμελετημένα, αλλά επάνω στην έντονη λογομαχία που είχε με το θύμα για τα μεροκάματα που έπρεπε να του δώσει”. Επίσης, “αρνήθηκε την κατηγορία της ληστείας διευκρινίζοντας ότι το επεισόδιο και ο θάνατος του θύματος δεν έγινε με σκοπό να τον ληστέψουν, αλλά εκ των υστέρων πήραν μερικά πράγματα του θύματος. Πρόκειται δηλαδή για κλοπή και όχι για ληστεία και μάλιστα στην επιβαρυντική εκδοχή της”, είπε η κ. Αμανατίδη.

    Η Βασιλική Γούτου, συνήγορος του 68χρονου πατέρα, ανέφερε πως ο πελάτης της αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες “πλην όμως, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίστηκε”.

    Η συνήγορος της 23χρονης Μαρία Βεργινάδη δήλωσε στην “Ε” πως η κατηγορούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται και υποστήριξε πως δεν υπήρχε καμία συμμετοχή από την πλευρά της στις πράξεις αυτές.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Απόδραση από τα κρατητήρια Χανίων: Στο κελί τρεις από τους πέντε βαρυποινίτες, το όχημα με το οποίο διέφυγαν
    Απόδραση από τα κρατητήρια Χανίων: Στο κελί τρεις από τους πέντε βαρυποινίτες, το όχημα με το οποίο διέφυγαν

    Αυτοί που ακόμα αναζητούνται είναι ο 34χρονος υπήκοος Πακιστάν που είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια για τρεις ανθρωποκτονίας καθώς και ο 34χρονος υπήκοος Αλβανίας που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών - Η απόδραση είχε ως συνέπεια το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να διατάξει ΕΔΕ σε βάρος πέντε αστυνομικών και να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι τρεις αστυνομικοί των κρατητηρίων

    Ανενόχλητοι κυκλοφορούσαν σε έναν από τους κεντρικότερους πεζόδρομους του Ηρακλείου οι βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων περιμένοντας τη μεταγωγή τους στις φυλακές της περιοχής.

    Η σύλληψή τους ήταν στοίχημα για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι ήθελαν πάση θυσία να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους πέντε βαρυποινίτες που κατάφεραν να δραπετεύσουν κάτω από τη μύτη τους.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των τριών εξ’ αυτών αφού εντόπισαν το κλεμμένο όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν για να διαφύγουν.

    Οι τρεις από τους συνολικά πέντε δραπέτες που συνελήφθησαν, είχαν παρκάρει το κλεμμένο όχημα τους στην περιοχή της Χανιώπορτας, με τους αστυνομικούς να τους συλλαμβάνουν ενώ περπατούσαν στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του Ηρακλείου.

    Πρόκειται για τον 43χρονο υπήκοο Αλβανίας, που ήταν μέλος της σπείρας των ένοπλων ληστών της Αττικής, τον 29χρονο υπήκοο Αλβανίας που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και τον 32χρονο υπήκοο Αλβανίας που είχε καταδικαστεί για ληστεία.

    Αυτοί που ακόμα αναζητούνται είναι ο 34χρονος υπήκοος Πακιστάν που είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια για τρεις ανθρωποκτονίας καθώς και ο 34χρονος υπήκοος Αλβανίας που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών.

    Οι δραπέτες κατάφεραν να το σκάσουν από το παράθυρο της τουαλέτας στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων. Ήταν λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα όταν πήραν τη σιδερένια μπάρα ασφαλείας των κρατητηρίων και κατάφεραν, όχι μόνο να σπάσουν και να λυγίσουν τα σίδερα, αλλά και να αποκολλήσουν ένα τσιμεντένιο κομμάτι από τη βάση του παραθύρου.

    Η απόδραση είχε ως συνέπεια το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να διατάξει ΕΔΕ σε βάρος πέντε αστυνομικών και να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι τρεις αστυνομικοί των κρατητηρίων.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο