Ξέσπασε η Αναστασία Κοτανίδου κατά πάντων αδειάζοντας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του περί ίδιας φροντίδας των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, ζήτησε στελέχωση των ΜΕΘ και όχι κρεβάτια.
Με αφορμή τα θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος της πανδημίας η κ. Αναστασία Κοτανίδου, ο κ. Βασίλειος Μπέκος και κ. Μ. Θεοδωρακοπούλου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σε έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα ΜΜΕ τόνισαν τα ακόλουθα:
-Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες (9.12.2021) στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588.
Όπως είπε η κυρία Κοττανίδου, «μετά τη πρωτόγνωρη και συνεχιζόμενη πανδημία, οι γιατροί και νοσηλευτές με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε τις συζητήσεις για εντός και εκτός ΜΕΘ και ανυπόστατες κρίσεις για ΜΕΘ για κάποιους που μένουν εκτός ΜΕΘ...
Και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5. Στο νούμερο ένα είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 όσοι είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».
Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου.
Παράλληλα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε ότι «προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα. Ωστόσο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια υγειονομική κρίση» και διευκρίνησε:
• Από τη στιγμή της διασωλήνωσης τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του ΕΚΕΠΥ και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν. (24ωρες εφημερίες)
• Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Πχ. ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική
• Σε κάθε περίπτωση στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές
• Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων Εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους. Όπως, όμως συμβαίνει και στην πραγματική μάχη, θα υπάρχουν απώλειες προς λύπη όλων μας.
• Η ηθική δικαίωση έρχεται πάντα, όταν γνωρίζουμε ότι δώσαμε, με όλες τις δυνάμεις μας και τα διαθέσιμα Μέσα, την μάχη μέχρι τέλους. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αυταπάρνηση. Λάθη και πικρίες θα υπάρχουν. Ως άνθρωποι και ιατροί αλλά και νοσηλευτές των Εντατικών Μονάδων παρά την ανθρώπινη φύση μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή κάθε ώρα και στιγμή.
Πηγή: iEidiseis.gr