Τρία ενεργά ρήγματα για σεισμούς έως και 6,6 Ρίχτερ στην Αττική ανησυχούν τους σεισμολόγους.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports του Nature και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Birkbeck College και UCL) με επικεφαλής τον Gerald Roberts, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τον Ιωάννη Παπανικολάου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας - Γεωλογίας και το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τη συμμετοχή του σεισμολόγου Αθανάσιου Γκανά.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι είναι ενεργά τα ρήγματα του Μηλεσίου, της Μαλακάσας και της Φυλής, ενώ αναδεικνύουν πως υπάρχει ένα «πρότυπο ενεργοποίησης» το οποίο οδηγεί σε μια μη αυστηρά περιοδική επανάληψη των σεισμών ανά ρήγμα. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε χρονική στιγμή ενεργοποιείται με διαδοχικούς σεισμούς ένα από τα παράλληλα αυτά ρήγματα (clustering mode), ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε περίοδο χαμηλής σεισμικότητας ή και σεισμικής ησυχίας (anticlustering mode/ quiescence).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ
Την έρευνα σχολίασε εκτενώς στο iEidiseis ένας εκ των επιστημόνων που συμμετείχαν, ο Ιωάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας - Γεωλογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Παπανικολάου, τα μεγέθη των σεισμών που μπορούν να δώσουν τα τρία ρήγματα είναι:
- Ρήγμα Μαλακάσας έως 6,6 Ρίχτερ
- Ρήγμα Μήλεσι έως 6,3 Ρίχτερ
- Ρήγμα Φυλής έως 6,3 Ρίχτερ
Πηγή: iEidiseis.gr