Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 19:56

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για τις αντοχές του ΕΣΥ από την επέλασή της - Τετραπλάσια κρούσματα σε μια εβδομάδα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Βέβαιοι ότι η καταιγίδα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού θα χτυπήσει πολύ σύντομα τη χώρα μας, είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ακόμη και τετραπλασιαμό των κρουσμάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου ενώ οι αντοχές του συστήματος Υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

«Ενδεχομένως την Τρίτη ή την Τετάρτη να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15 με 20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000 με 20.000 κρούσματα », δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν για πρώτη φορά στα ύψη, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα προηγούμενα κύματα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφονταν κρούσματα και εν τέλει αυτή τη στιγμή οι καταγραφές τις βλέπουμε στο τέλος όταν έρχονται με τη μορφή θανάτων», εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης

«Έκρηξη» κρουσμάτων

Η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώθηκε μέσα στην εβδομάδα, όταν μέσα σε 4 ημέρες τα κρούσματα από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου, διπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα και τις εντατικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να παραμένουν σε «ασφυξία», οι αντοχές του συστήματος υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά.

«Έχουμε 650, δεν έχω σήμερα πού να βάλω τους ασθενείς αν έρθουνε με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό, δηλαδή είναι γεμάτη» περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, τις δραματικές στιγμές στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Σε «βαθύ κόκκινο» ο επιδημιολογικός χάρτης

Την ίδια ώρα, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο», με τελευταία την Εύβοια, με τη διασπορά να είναι μεγάλη σε σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Μάλιστα κάποιοι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι και την ανάγκη για επιβολή τοπικών lockdown, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση ξεφύγει.

«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown…σε μια περιοχή αν ξεφύγει η κατάσταση και οι αντοχές δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες», δήλωσε χαρακτηρισικά ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει αύριο, για να επαναξιολογήσει την κατάσταση, θα κριθεί αν η κυβέρνηση επισπεύσει την επιβολή των μέτρων που έχει προαναγγείλει για τις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021 20:01

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας
    Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας

    Η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 είναι πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας λόγω προηγούμενης έκθεσής τους σε συγγενικούς ιούς γρίπης

    Η γρίπη των πτηνών γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για ενδεχόμενη πανδημία από τον ιό Η5Ν1, οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πλήττονταν περισσότερο.

    Το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν έχει πλήρη ανοσία. Ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως κινδυνεύουν λιγότερο λόγω των ιών γρίπης στους οποίους είχαν εκτεθεί σε μικρή ηλικία, αναφέρει το περιοδικό Science.

    Κίνδυνος μετάλλαξης

    Το στέλεχος Η5Ν1 πρωτοεμφανίστηκε το 1996 και τα τελευταία δύο χρόνια έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και οικόσιτα πτηνά. Πρόσφατα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως οι αλεπούδες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, ενώ τον Μάρτιο ξέσπασε επιδημία στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις ΗΠΑ.

    Μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 120 κοπάδια σε 12 πολιτείες, καθώς και 4 κρούσματα σε εργάτες εκτροφείων. Κανένας δεν παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα, αυτό όμως ίσως οφειλόταν στην τύχη: από το 2003 μέχρι σήμερα, ο Η5Ν1 έχει σκοτώσει 460 ανθρώπους που είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά.

    Ο ιός δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει. Η εξάπλωση του ιού στις γαλακτοκομικές φάρμες δίνει στον Η5Ν1 το περιθώριο να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων.

    Γρίπη των πτηνών και διασταυρούμενη ανοσία

    Σε μια τέτοια περίπτωση «το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα ήταν ευάλωτο σε λοίμωξη» προειδοποίησαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία πραγματοποίησαν ελέγχους και διαπίστωσαν ότι λίγοι άνθρωποι διαθέτουν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον Η5Ν1.

    O λόγος είναι βέβαια ότι ο γενικός πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό. Κάποιοι όμως μπορεί να έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε γενετικά παρόμοια στελέχη γρίπης. Ένα παράδειγμα είναι το στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πανδημία «γρίπης των χοίρων» το 2009. Το στέλεχος αυτό μοιάζει με το Η5Ν1 λόγω της κοινής επιφανειακής πρωτεΐνης Ν1.

    Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιθεώρηση των CDC διαπίστωνε ότι το 97% όσων είχαν εκτεθεί στον Η1Ν1 παράγουν αντισώματα κατά της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, χωρίς όμως να είναι σαφές αν τα αντισώματα αυτά αρκούν για να αποτρέψουν τη σοβαρή λοίμωξη.

    Μια άλλη ένδειξη προέρχεται από μελέτη του 2016 που εξέταζε δεδομένα δύο δεκαετιών για τα σοβαρά ανθρώπινα κρούσματα του Η5Ν1 και ενός άλλου ιού γρίπης των πτηνών, του Η7Ν9.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι που γεννήθηκαν πριν απλό το 1968 νοσούν λιγότερο σοβαρά από Η5Ν1 επειδή είχαν πιθανότατα περάσει για πρώτη φορά γρίπη όταν κυκλοφορούσαν γενετικά παρόμοια στελέχη.

    Οι δε άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1968 είναι πιο ανθεκτικοί στο Η7Ν9 επειδή μοιάζει περισσότερο με τους ιούς γρίπης από τους οποίους είχαν μολυνθεί ως παιδιά.

    Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι, εάν ο Η5Ν1 προκαλέσει τελικά πανδημία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε την ίδια εικόνα με την πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009: το 80% των θανάτων αφορούσαν ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αφού οι μεγαλύτεροι είχαν μερική ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε συγγενικά στελέχη Η1Ν1.

    Πηγή: In.gr
  • Κορωνοϊός: Η νέα παραλλαγή της Covid που κυριαρχεί – Τι δείχνουν τα στοιχεία
    Κορωνοϊός: Η νέα παραλλαγή της Covid που κυριαρχεί – Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Μια νέα υποπαραλλαγή της Omicron επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ, προκαλώντας ένα στα πέντε νέα κρούσματα - Τι συμπτώματα προκαλεί και τι προβλέπουν οι ειδικοί για την προστασία από τα νέα εμβόλια

    Τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού HV.1 παρακολουθούν πλέον οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μια ακόμα υποπαραλλαγή της Omicron που τείνει να επικρατήσει έναντι της κυρίαρχης στη χώρα Eris (EG.5). Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της αποδίδουν σήμερα ένα στα πέντε (25%) νέα κρούσματα COVID-19, από περίπου 1% στις αρχές Αυγούστου. Η Eris έχει υποχωρήσει στο 22% από 24% στις αρχές του μήνα.

    Πλήθος υποπαραλλαγών ακολούθησαν την Omicron που εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Με ιλιγγιώδη ταχύτητα δείχνει να κινείται πλέον η HV.1, φτάνοντας από 0,5% των συνολικών κρουσμάτων στα τέλη Ιουλίου να ξεπεράσει την Eris, με δυναμική να γίνει το επόμενο κυρίαρχο στέλεχος τον φθινόπωρο και το χειμώνα. Αν και με το 3,5 % μόλις των Αμερικανών να έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19, η άνοδος της νέας παραλλαγής δεν συνοδεύεται από δυσοίωνες προβλέψεις.

    Σύμφωνα με τον γιατρό, Amesh A. Adalja, MD, ειδικό σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και ανώτερο ερευνητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι θα υπάρχουν πάντα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε άλλο ενδημικό αναπνευστικό ιό, αλλά οι περισσότερες δεν θα είναι ανησυχητικές».

    Ενώ νέα παραλλαγή αποδεικνύεται ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι απίθανο να είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα.

    Ο Amesh A. Adalja, MD, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών και ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, δήλωσε στην Prevention ότι οι ειδικοί δεν ανησυχούν για την παραλλαγή. Είπε: “Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι θα υπάρχουν πάντα νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε άλλο ενδημικό αναπνευστικό ιό και οι περισσότερες δεν θα ανησυχούν κανέναν”.

    Ενώ αυτή η νέα παραλλαγή είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, είναι απίθανο να είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν σήμερα.

    Τα συμπτώματα της HV.1

    Τα συμπτώματα που καταγράφονται είναι κοινά με αυτά που προκαλούν και άλλα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 και περιλαμβάνουν:

    • Πυρετό ή ρίγη
    • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
    • Κόπωση
    • Μυϊκούς ή σωματικούς πόνους
    • Πονοκέφαλο
    • Απώλεια γεύσης ή ανοσμία
    • Πονόλαιμο
    • Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
    • Ναυτία ή εμετό

    Προστασία από τα νέα εμβόλια

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19 θα παράσχουν κάποια προστασία από την παραλλαγή HV.1, δεδομένου ότι πρόκειται για «απόγονο» της παραλλαγής Kraken (XBB.1.5) που, μαζί με την Eris, αποτέλεσε τη βάση για τον σχεδιασμό των νέων εμβολίων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες η υποπαραλλαγή BA.2.86 - «Το εντυπωσιακότερο στέλεχος μετά την Όμικρον»
    Κορονοϊός: Γιατί ανησυχεί τόσο τους επιστήμονες η υποπαραλλαγή BA.2.86 - «Το εντυπωσιακότερο στέλεχος μετά την Όμικρον»

    Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεών της εντοπίστηκε στο Λονδίνο.

    Η παραλλαγή με την ονομασία BA.2.86 εντοπίστηκε μέσω γενετικής αλληλουχίας, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μερικές τέτοιες αλληλουχίες. Η πρώτη αναφέρθηκε στο Ισραήλ, ενώ έκτοτε η παραλλαγή εντοπίστηκε στη Δανία και στις ΗΠΑ.

    Τώρα ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας την πέμπτη τέτοια αλληλουχία παγκοσμίως που αναφέρεται. «Γνωρίζουμε ότι το BA.2.86 έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η UKHSA αξιολογεί την κατάσταση και θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η Δρ Meera Chand, αναπληρώτρια διευθύντρια της UKHSA.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το χαρακτηρίζει ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» - ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ομοίως ότι παρακολουθούν στενά την παραλλαγή μετά την ανακάλυψή της στο Μίσιγκαν.

    Παραλλαγή με πάνω από 30 μεταλλάξεις

    Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η παραλλαγή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες ή αν θα απογειωθεί και θα γίνει η κυρίαρχη μορφή του ιού. Αλλά οι πολλές γενετικές αλλαγές του - έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike σε σχέση με την τρέχουσα κυρίαρχη παραλλαγή - και η ανίχνευσή του σε διάφορες χώρες, έχει θέσει τους επιστήμονες σε συναγερμό.

    Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του UCL, δήλωσε ότι το BA.2.86 είναι το πιο εντυπωσιακό στέλεχος Covid που έχει δει ο κόσμος μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

    «Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το στέλεχος απέκτησε τις μεταλλάξεις του κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας λοίμωξης σε ένα ανοσοκατεσταλμένο άτομο πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην κοινότητα», είπε. «Η BA.2.86 κυκλοφορεί έκτοτε πιθανότατα σε μια περιοχή του κόσμου με φτωχή επιτήρηση των ιών και τώρα έχει εξαχθεί επανειλημμένα σε άλλα μέρη του κόσμου».

    Ο Balloux πρόσθεσε ότι το πόσο καλά τα πήγε η νέα παραλλαγή σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον θα γίνει σαφέστερο τις επόμενες εβδομάδες.

    «Τίποτα δεν είναι γνωστό σε αυτό το στάδιο σχετικά με την εγγενή μεταδοτικότητα και την ιογένειά του», δήλωσε. «A priori, δεν αναμένεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα τρέχοντα στελέχη της Όμικρον που κυκλοφορούν», είπε και συνέχισε:

    «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, όπου το BA.2.86 προκαλεί ένα μεγάλο νέο κύμα κρουσμάτων, δεν περιμένουμε να παρακολουθήσουμε συγκρίσιμα επίπεδα σοβαρών ασθενειών και θανάτων με αυτά που είχαμε νωρίτερα στην πανδημία, όταν εξαπλώνονταν οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον».

    Ο καθηγητής Rowland Kao, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η εμφάνιση μιας πιθανής νέας ανησυχητικής παραλλαγής δεν αποτελεί έκπληξη. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι γι' αυτό τώρα».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα παραλλαγή του στη Βρετανία – Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων
    Κορονοϊός: Συναγερμός για νέα παραλλαγή του στη Βρετανία – Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

    Νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της στη Βρετανία, με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA) της χώρας να προειδοποιεί ότι, ήδη, αποτελεί ένα στα επτά νέα κρούσματα.

    Η παραλλαγή, που επιστημονικά είναι γνωστή ως EG.5.1, προέρχεται από την παραλλαγή της Όμικρον, σύμφωνα με το Skynews. Ήδη, διεθνώς, τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση ιδίως στην Ασία ενώ, στος 31 Ιουλίου, η EG.5.1, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι, πλέον, αντιπροσωπεύει το 14,6% των κρουσμάτων κορονοϊού, και αποτελεί τη δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή στη Βρετανία. Εξαπλώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Επιπλέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό εισαγωγής στα νοσοκομεία ήταν 1,97 ανά 100.000 κατοίκους, μια αύξηση από 1,17 ανά 100.000 στην προηγούμενη έκθεση του UKHSA.

    Οι αρμόδιοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα ποσοστά των κρουσμάτων κορονοϊού. Η επικεφαλής εμβολιασμού στο UKHSA, Δρ. Μέρι Ράμσει, σημειώνει ότι, «έχουμε, επίσης, παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στα νοσοκομεία, αφορά περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα». «Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγών εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και δεν παρατηρούμε επί του παρόντος παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αυτά», τονίζει.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA, η κυρίαρχη παραλλαγή της Όμικρον είναι η Arcturus XBB.1.16 που αποτελεί και το 39,4% του συνόλου των κρουσμάτων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Βρέθηκε μεταλλαγμένος ιός σε γάτες και σκυλιά - Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο
    Γρίπη των πτηνών: Βρέθηκε μεταλλαγμένος ιός σε γάτες και σκυλιά - Φόβοι για μετάδοση στον άνθρωπο

    Συναγερμός στην ΕΕ για το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε σε σκυλιά και γάτες.

    Προβληματισμό και εγρήγορση στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν προκαλέσει δυο μικρά cluster κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών που μεταδόθηκαν αιφνιδιαστικά και με πιθανή μετάλλαξη σε γάτες στην Πολωνία και σε γάτες και σκύλους στην Ιταλία. Όπως αποκαλύπτει το HealthStat, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι αρκετοί σκύλοι (και 1 γάτα) σε μια φάρμα στην Μπρέσια που πρόσφατα επλήγη από τη γρίπη των πτηνών έχουν προφανώς ορομετατροπή, υποδεικνύοντας προηγούμενη (πιθανώς ήπια) μόλυνση.

    Η ιταλική ιστοσελίδα Sindacato Italiano Veterinari Medicina Pubblica έχει μια σύντομη είδηση, η οποία περιγράφει τον ιό ως HPAI H5N1 clade 2.3.4.4b ενός γονότυπου που βρέθηκε πρόσφατα σε γλάρους της βόρειας Ιταλίας, και ο οποίος φέρει μια προσαρμογή των θηλαστικών (T271A στην πρωτεΐνη PB2) που μπορεί να αυξήσει το ζωονοσογόνο δυναμικό του.

    Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη που προκάλεσε σημαντική ανησυχία νωρίτερα φέτος, όταν ανιχνεύθηκε σε μολυσμένο μινκ το περασμένο φθινόπωρο του 2022 (βλ. Eurosurveillance: HPAI A(H5N1) Virus Infection in Farmed Minks, Spain, October 2022) καθώς «ενισχύει τη δραστηριότητα πολυμεράσης των ιών γρίπης Α σε κύτταρα θηλαστικών ξενιστών και ποντικών».

    Τα πρώτα κρούσματα σε σκυλιά και γάτες

    Σε σχέση με το αντικείμενο αυτό, παρουσιάζεται ότι πρόσφατα διαπιστώθηκε η ορομετατροπή πέντε σκύλων και μιας γάτας που βρίσκονταν σε αγροτική πτηνοτροφική μονάδα στην επαρχία της Μπρέσια, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία του HPAI H5N1.

    Οι γενετικές αναλύσεις του ιού που βρέθηκε στα πτηνά που πέθαναν κατά την επιδημία που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Εθνικής και Ευρωπαϊκής Αναφοράς (CRN) για τη γρίπη των πτηνών και τη νόσο των πτηνών Newcastle Institute Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe) έδειξαν ότι πρόκειται για τον ιό HPAI H5N1 που ανήκει στην κλάση 2. 3.4.4b, Και ειδικότερα στον γονότυπο H5N1- A/Herring_gull/France/22P015977/2022-like, που ευθύνεται για τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στη βόρεια Ιταλία στους γλάρους.

    Σε συναγερμό η Ιταλία για πιθανή μετάδοση στον άνθρωπο

    Ο ιός αυτός έχει επίσης μια μετάλλαξη που θεωρείται δείκτης προσαρμογής των ai στα θηλαστικά (T271A στην πρωτεΐνη PB2) με πιθανή αύξηση του ζωονοσογόνου δυναμικού του. Αυτό ακριβώς το συμβάν έχει θορυβήσει τη γειτονική Ιταλία αλλά και τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί μια μετάλλαξη μέσω της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πλέον μετά τα πουλιά εμφανίζεται τροποποιημένη σε οικόσιτα ζώα.

    Στην Ιταλία συγκροτήθηκε «ομάδα εμπειρογνωμόνων» για να καθορίσει τη λειτουργία του εθνικού δικτύου δημόσιων εργαστηρίων ανθρώπινων και κτηνιατρικών για την έγκαιρη ανίχνευση κυκλοφορούντων στελεχών ιών γρίπης με ζωονοσογόνο δυναμικό, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιδημίες πανδημίας γρίπης.

    Οι εμπειρογνώμονες αν και δεν αλλάζουν την εκτίμηση κινδύνου -που εκπονήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023 - αναφέρουν στην εγκύκλιο που αναρτήθηκε επίσημα ότι «η μεταλλαγμένη γρίπη των πτηνών H5N1 σε ζώα, πρόκειται για γρίπη υψηλής παθογονικότητας και απαιτούνται μέτρα ελέγχου και επιτήρησης για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης της».

    Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα βιοασφάλειας

    Άλλωστε κρίθηκε αναγκαίο να εντατικοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες όπως η εφαρμογή των γενικών ενδείξεων για την πρόληψη της λοίμωξης στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του πληθυσμού για την αποφυγή επαφής με κατοικίδια και άγρια ζώα που έχουν πεθάνει ή παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας. Τη σημασία της εφαρμογής των ενδείξεων για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης που συνιστάται και προσφέρεται ενεργά και δωρεάν στο προσωπικό που για λόγους εργασίας έρχεται σε επαφή με ζώα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης από ιούς γρίπης εκτός ανθρώπου και σε όλα τα υποκείμενα που για λόγους άλλους από τους επαγγελματίες εκτίθενται δυνητικά σε επιδημιολογικό κίνδυνο.

    Η εγκύκλιος υπενθυμίζει επίσης τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων για την προστασία των εκτιθέμενων εργαζομένων και την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των εκτιθέμενων ατόμων και ζητά να διενεργούνται διαγνωστικές εξετάσεις για ιούς γρίπης σε άτομα που εκτέθηκαν σε διάστημα 5-7 ημερών από την έκθεση ή με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος και να παρέχουν στο εν λόγω Υπουργείο εβδομαδιαίως με τη μορφή συγκεντρωτικών στοιχείων τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε εκτιθέμενα άτομα.

    Τα μέτρα

    Προτείνεται επίσης η διενέργεια ερευνών για τον επιπολασμό του ορού μεταξύ των εργαζομένων που εκτίθενται σε ιούς της γρίπης των πτηνών. Όσον αφορά τις πτυχές της υγείας των ζώων, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται στο άρθρο 4 της υπ' αριθμ. 14856 ΠΔ/ΤΕ της 6ης Ιουνίου 2023 και συγκεκριμένα:

    α) τη συνέχιση από τις περιφέρειες των σχεδίων επιτήρησης των άγριων πτηνών για την παρακολούθηση των ιών της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν σήμερα, ιδίως μετά από φαινόμενα θανάτου,

    β) λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα κρούσματα του H5N1 που ανιχνεύθηκαν σε δύο αλεπούδες και την ορομετατροπή ορισμένων σκύλων και μιας γάτας που ήταν παρόντες σε αγροτική πτηνοτροφική μονάδα με κρούσματα γρίπης των πτηνών, την εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης σε άγρια θηλαστικά (υποκείμενα που έχουν πεθάνει) ιδίως σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά- υπό αυτή την έννοια κρίνεται σκόπιμο τα δείγματα (εγκέφαλοι) που λαμβάνονται από άγρια σαρκοφάγα και αποστέλλονται στο ΙΙ.ΖΖ.Σ.Σ. να χρησιμοποιούνται και για την επιτήρηση της λύσσας των άγριων πτηνών και προέρχονται από περιοχές όπου κυκλοφορούν ιοί των πτηνών,

    γ) τη διατήρηση της δειγματοληψίας των οικόσιτων ζώων (πτηνά, σαρκοφάγα, χοίροι) που βρίσκονται στις πτηνοτροφικές μονάδες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ΓΠΥΠ και την αποτροπή της πρόσβασής τους σε εγκαταστάσεις όπου εκτρέφονται πουλερικά,

    δ) αξιολόγηση στο CRAS με τον υπεύθυνο κτηνίατρο της δομής της χρήσης ευθανασίας πτηνών και σαρκοφάγων με συμπτώματα που αποδίδονται σε πιθανή λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών (ιδίως νευρικά συμπτώματα) σε δομές όπου δεν είναι δυνατή η απομόνωση των ζώων. Τα σφάγια νεκρών ή ευθανατωμένων ατόμων με υποψία HPAI πρέπει να αποστέλλονται αμέσως στο αρμόδιο ΙΖΣ για έρευνα του ιού.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κρούσματα HPAI H5N1 σε ροδογλάρους (Chroicocephalus genei) και γλάρους κοινού (Chroicocephalus ridibundus) στην επαρχία της Ραβέννας που επιβεβαιώθηκαν από το CRN στις 16.06. 2023, κρίνεται επίσης αναγκαίο να εντατικοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται ιδίως στις ζώνες Α και Β της συμφωνίας κρατικών περιφερειών rep 125 και η επιτήρηση σε πτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην εθνική περιοχή έναντι ύποπτων κρουσμάτων HPAI βάσει των διατάξεων του άρθρου 2 της πράξης 14856 της 6ης Ιουνίου 2023.

    Ο υψηλής παθογονικότητας ιός της γρίπης H5N1 συνεχίζει να μολύνει ζώα και ανθρώπους. Οι ειδικοί μάλιστα συνέκριναν τη μολυσματικότητα και την παθογένεια του ιού H5N1 σε οικόσιτες γάτες και σκύλους για να διαπιστώσουν ποιο ζώο είναι πιο ευαίσθητο στον ιό της γρίπης H5N1. Όταν οι γάτες και οι σκύλοι μολύνθηκαν με τον ιό H5N1, οι γάτες υπέστησαν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ οι σκύλοι δεν παρουσίασαν θνησιμότητα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • FDA: «Ναι» στη β’ ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Όμικρον για τις ευπαθείς ομάδες
    FDA: «Ναι» στη β’ ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Όμικρον για τις ευπαθείς ομάδες

    Τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης έναντι του στελέχους Όμικρον SARS-CoV-2 για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικόσύστημα, υποστηρίζει ο FDA, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων.

    Την εν λόγω ενημέρωση ανακοίνωσε ο FDA την Τρίτη 18 Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποιημένη δισθενής αναμνηστική δόση του εμβολίου COVID-19 στοχεύει τόσο το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 όσο και τις υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 (Pfizer/BioNTech και Moderna). Μια υποπαραλλαγή του Όμικρον, η XBB.1.5, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

    Μια νεότερη υποπαραλλαγή, η XBB.1.6 ή αλλιώς «Αρκτούρος», εξαπλώνεται γρήγορα στην Ινδία, και ευθύνεται για περίπου το 7% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ.

    Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

    Ειδικότερα:

    «Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του FDA αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας από τη σοβαρή νόσο των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων ακόμα και σε περιόδους ύφεσης της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού. Αναμένεται εντός της εβδομάδας και η σχετική οδηγία από τα CDC. Δεν πρόκειται για μια υποχρεωτική οδηγία εμβολιασμού, αλλά για δυνατότητα εμβολιασμού με μια δεύτερη αναμνηστική δόση για όσους πολίτες το επιθυμούν. Είναι γνωστό ότι η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, και επομένως κρίνεται απαραίτητο τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό λόγω ηλικίας ή ιατρικών προβλημάτων να έχουν τη δυνατότητα μιας επιπλέον αναμνηστικής δόσης».

    Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση του επικαιροποιημένου δισθενούς εμβολίου τέσσερις μήνες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου έναντι του στελέχους Όμικρον.

    Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Ισραήλ στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases ανέλυσε τα αποτελέσματα της δισθενούς αναμνηστικής δόσης της Pfizer-BioNTech σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Όσοι έλαβαν την αναμνηστική δόση είχαν κατά 72% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19 και κατά 68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19, συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν την αναμνηστική δόση του δισθενούς εμβολίου.

    Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη δόση δύο μήνες μετά τη λήψη της πρώτης δισθενούς δόσης του εμβολίου.

    Στη συνέχεια, θα μπορούν να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις σε μεσοδιαστήματα που αποφασίζουν οι γιατροί τους. Η καταλληλότητα για επιπλέον αναμνηστικές δόσεις σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή θα εξαρτηθεί από τον προηγούμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχουν ακολουθήσει.

    Επιπλέον, ο FDA απέσυρε τα αρχικά εμβόλια mRNA — τα οποία ονομάζονταν μονοδύναμα επειδή στόχευαν μόνο τον αρχικό ιό.

    Εφεξής όποιος εμβολιάζεται θα λαμβάνει μόνο το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

    Απώτερος σκοπός είναι η μετάβαση σε ετήσιο εμβολιαστικό πρόγραμμα μια φορά κάθε φθινόπωρο, κατά αντιστοιχία με το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη γρίπη.

    Αυτό το απλοποιημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τελικά η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Η ιδιαιτερότητα με τα συμπτώματα σε παιδιά
    Αρκτούρος: Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί τελικά η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού – Η ιδιαιτερότητα με τα συμπτώματα σε παιδιά

    Στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», στρέφει την προσοχή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Κρούσματα της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου, με την Ινδία να έχει μεγάλη αύξηση. Η παραλλαγή είναι παρόμοια με την «Kraken»

    Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τον «Αρκτούρο»

    Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στην εν λόγω μετάλλαξη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε πως «ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες».

    Σύμφωνα με τον ειδικό η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Ινδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

    «Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε. Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

    Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

    Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κορονοϊού. «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε

    Το φθινόπωρο θα χρειαστεί να κάνουμε νέο εμβόλιο

    Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους του κορονοϊούς.

    Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που όλοι θα μαζευτούμε ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας.

    Ο ίδιος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με έρευνα
    Η παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με έρευνα

    Οι ενήλικες που νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχουν υψηλότερο ποσοστό θανάτου από εκείνους που νοσηλεύονται με εποχική γρίπη, παρόλο που η Όμικρον θεωρείται λιγότερο θανατηφόρα από τα στελέχη Δέλτα και Άλφα του ίδιου ιού, αναφέρει έρευνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (15-18 Απριλίου) στην Κοπεγχάγη.

    Στη μελέτη του δρ. Άλαα Ατάμνα και των συνεργατών του από το Ιατρικό Κέντρο Rabin στο Νοσοκομείο Belinison του Ισραήλ διαπιστώνεται ότι οι ενήλικες που νοσηλεύτηκαν με γρίπη είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 30 ημερών από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον.

    Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 167 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη Covid-19 (μέση ηλικία 71 ετών, το 58% άνδρες) και 221 ασθενείς με λοίμωξη από γρίπη (μέση ηλικία 65 ετών, το 41% άνδρες) κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2022. Συνολικά 63 ασθενείς πέθαναν εντός 30 ημερών, 19 που εισήχθησαν με γρίπη (9%) και 44 που νοσηλεύτηκαν με Όμικρον (26%).

    Οι αναπνευστικές επιπλοκές και η ανάγκη για υποστήριξη με οξυγόνο και μηχανικό αερισμό ήταν πιο συχνές στα περιστατικά Όμικρον από ό,τι στην εποχική γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με Όμικρον είχαν περισσότερες συννοσηρότητες, χρειάζονταν περισσότερη βοήθεια για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, ενώ αντίθετα το άσθμα ήταν πιο συχνό σε όσους νοσηλεύονταν με γρίπη.

    «Ένας πιθανός λόγος για το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από την Όμικρον είναι ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν με Όμικρον ήταν μεγαλύτερης ηλικίας με πρόσθετες σημαντικές υποκείμενες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος», λέει ο δρ. Ατάμνα και προσθέτει ότι επιπλέον διαφορά συνίσταται στο ότι «ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ήταν πολύ χαμηλότερος μεταξύ των ασθενών με Όμικρον». Ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχει ένα βασικό βήμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι το οποίο είναι πιθανό να αλλάξει την πορεία και των δύο επιδημιών, να εμβολιάζονται για γρίπη και για Covid-19, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα».

    Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια και επίσης διεξήχθη σε ένα νοσοκομείο στο Ισραήλ οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν εφαρμογή σε άλλες χώρες και πληθυσμούς. Τέλος, η μελέτη περιελάμβανε μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς, οπότε δεν μπορούσε να εκτιμηθεί το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών στον συνολικό αριθμό των ασθενών που μολύνθηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς