Σε άτυπο lockdown με νέο ωράριο οδηγείται από τα χαράματα της Πέμπτης η εστίαση. Οι επιχειρήσεις μένουν με γεμάτα ψυγεία από τις παραγγελίες για το Ρεβεγιόν και με άδεια ταμεία...
Το άτυπο lockdown στην εστίαση και η άμεση εφαρμογή των μέτρων που ακυρώνουν τα Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς φέρνουν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις τους επαγγελματίες της εστίασης.
Το γεγονός ότι μόλις τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωνε επίσημα ότι τα νέα μέτρα θα ισχύουν μετά την Πρωτοχρονιά οδήγησε τους επαγγελματίες στο να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να κάνουν τον προγραμματισμό τους σύμφωνα με τις κρατήσεις της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, όλα αυτά ανατρέπονται σήμερα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η εστίαση μπαίνει σε lockdown, τα μαγαζιά θα κλείνουν νωρίς, ενδεχομένως από τις 11 το βράδυ και ρεβεγιόν δεν θα γίνει.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης αλλά και των καλλιτεχνών. Όπως υποστηρίζουν ισοδυναμούν με lockdown όμως χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά υπογραμμίζει ότι: «Η άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση φέρνει προ εκπλήξεων τους επαγγελματίες.
Μόλις το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας ανακοίνωνε επισήμως ότι τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από 3 Ιανουαρίου.
Οι επαγγελματίες κινήθηκαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και έκαναν τις παραγγελίες τους και τον προγραμματισμό τους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Η ξαφνική ανατροπή του σχεδιασμού και το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των νέων μέτρων, φέρνει τους επαγγελματίες σε δύσκολη θέση.
Απαιτείται από την πλευρά της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών να υπάρχει ευελιξία. Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κυρίως να μην αιφνιδιάζεται η αγορά. Ήδη οι επαγγελματίες τηρούν σε συντριπτικό ποσοστό τα μέτρα που αποφασίζει η κυβέρνηση καταγράφοντας μείωση τζίρου και μεγάλη απώλεια εσόδων.
Η Πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις στο σύνολο τους και ειδικά αυτές που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, καθώς είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.
Αναμένουμε να δούμε άμεσα και μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεων γιατί κάθε απώλεια στην επιχειρηματικότητα σημαίνει και απώλειες στην οικονομία, την εργασία και εν κατακλείδι στο σύνολο της κοινωνίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και η ανάγκη ύπαρξης των επιχειρήσεων από τις οποίες ζουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων στην χώρα μας».
Οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την πρωτοχρονιά ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κλάδο εστίασης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη.
Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.
Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.
Τα μέτρα που απαιτούνται
Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:
- στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
- στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας
- αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
- στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
- στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.
Πηγή: iEidiseis.gr