Ελλάδα

Κορονοιός: Νέα πλατφόρμα για τη «χαρτογράφηση» της κατάστασης των εργαζομένων

Κορονοιός: Νέα πλατφόρμα για τη «χαρτογράφηση» της κατάστασης των εργαζομένων

Την πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης του εργατικού δυναμικού της χώρας αναφορικά με τον κορονοϊό, την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων, την υποχρέωση και το ιστορικό διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τη διαδικασία βεβαίωσης προστίμων σε περίπτωση παράβασης των μέτρων προστασίας, φέρνει η «Πλαφόρμα Παρακολούθησης Τήρησης Υποχρεώσεων Εμβολιασμού και Διενέργειας Διαγνωστικών Ελέγχων Εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα», η οποία θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο μήνες.

Το έργο προυπολογισμού 97.960 ευρώ με ΦΠΑ ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από την Κοινωνία της Πληροφορίας η εταιρία «01 SOLUTIONS HELLAS ΕΠΕ» και στόχο έχει την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων εμβολιασμού και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων των εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα, όπως προβλέπονται από τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Πρακτικά θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες στα Πληροφοριακά Συστήματα ΕΡΓΑΝΗ και Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα (Απογραφή), για την εξυπηρέτηση των παρακάτω στόχων:

  • Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Θέση σε καθεστώς μη αποδοχής εργασίας λόγω μη τήρησης υποχρέωσης εμβολιασμού για όποιες ειδικότητες αυτό προβλέπεται και άρση του καθεστώτος για εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα, διαχείριση Μητρώου υποχρεωτικά εμβολιασμένων και παρακολούθηση τήρησης της υποχρέωσης εργαζόμενων στο Δημόσιο Τομέα.
  • Υποχρεωτικοί Διαγνωστικού Έλεγχοι: Δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθηση τήρησης υποχρεώσεων διαγνωστικού ελέγχου Covid -19 πριν την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, για εργαζόμενους του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα και διαχείριση διαδικασιών κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η οποία υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, στην πλατφόρμα που αφορά στον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθεί δομή δεδομένων αντιστοίχισης ΑΦΜ με ΑΜΚΑ των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με άλλον μηχανισμό που θα διαλειτουργεί με το σύστημα ΗΔΙΚΑ θα λαμβανονται τα δεδομένα Εμβολιασμού – Νόσησης – Rapid Test για τους εργαζομένους του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Τα στοιχεία που ορίζεται ότι θα περιλαμβάνονται κατ΄ελάχιστο για κάθε ΑΜΚΑ είναι ο τύπος του εμβολίου (μονοδοσικό ή διδοσικό), η ημερομηνία της 1ης δόσης του εμβολίου, η ημερομηνία της 2ης δόσης του εμβολίου, η ημερομηνία νόσησης, η ημερομηνία τελευταίου αρνητικού αποτελέσματος, ο τύπος του τελευταίου διαγνωστικού τεστ, αν το διαγνωστικό τεστ έγινε σε δημόσια δομή καθώς και το εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις για δια ζώσης εργασία χωρίς την υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων.

Εξουσιοδοτημένος εσωτερικός χρήστης και κατ’ αντιστοιχία εργοδότης θα μπορεί να αναζητεί και να παρακολουθεί την κατάσταση εμβολιασμού - νόσησης των εργαζόμενων του μέσω της ενημέρωσης για όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Παράλληλα η πλατφόρμα θα δημιουργεί ιστορικό με στόχο την τελική παρακολούθηση ανά εβδομάδα του αριθμού των αρνητικών Rapid – PCR που εκτελέστηκαν από κάθε εργαζόμενο – ωφελούμενο. Στόχος είναι η άντληση των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ να γίνεται ημερησίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει (για όσους τελικώς δεν τηρούν της προϋποθέσεις για την μην εκτέλεση Rapid) ώστε να υπάρχει συνολικά εικόνα για το εργατικό δυναμικό της κάθε επιχείρησης ανά ημερολογιακή εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους εργοδότες, το έργο προβλέπει και τη δημιουργία νέας δομής παρακολούθησης της εβδομαδιαίας υποχρέωσης δηλώσεων περί εξαίρεσης ανεμβολίαστων και μη νοσήσαντων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊο COVID-19.
Οι κυρώσεις

Στην ίδια πλατφόρμα θα δημιουργηθεί μηχανισμός δημιουργίας – εξαγωγής προστίμων βάσει των εβδομαδιαίων δηλώσεων των εργοδοτών για τους υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους των ανεμβολίαστων – μη νοσήσαντων εργαζομένων τους. Ο μηχανισμός θα πρέπει με βάσει τα στοιχεία των δηλώσεων να δημιουργεί μια νέα δομή δεδομένων που αφορά τα πρόστιμα για όσους εργαζόμενους εμπεριέχονται στις δηλώσεις και δεν καλύπτουν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις. Οπως ορίζεται στη σύμβαση, σε περίπτωση που είναι εφικτή η διασυνδεσιμότητα με την ΑΑΔΕ ή άλλο φορέα για την βεβαίωση προστίμου δύναται να δημιουργηθεί διαδικασία μαζικής βεβαίωσης ή/και ανάκλησης προστίμου.

Επιπρόσθετα στην ΕΡΓΑΝΗ θα δημιουργηθεί μηχανισμός ώστε επιχειρήσεις στους υπόχρεους κλάδους να μπορούν να δηλώσουν την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας σε περίπτωση μη τήρησης υποχρέωσης εμβολιασμού των εργαζομένων και απένταξη από το καθεστώς αυτό.
Το Δημόσιο

Αντιστοιχα με τις προβλέψεις για τον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο θα δημιουργηθεί επίσης μηχανισμός διασταύρωσης ορθών ΑΜΚΑ ανά ΑΦΜ, ενώ μέσω διαλειτουργικότητας με το σύστημα ΗΔΙΚΑ θα αντλούνται τα δεδομένα Εμβολιασμού – Νόσησης – Covid Tests για το σύνολο των ενεργών εργαζομένων της απογραφής.

Στους εξουσιοδοτημένους χρήστες της κάθε Διεύθυνσης Προσωπικού θα διατεθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες μέσω των οποίων μπορούν να καταρτίζουν την λίστα των υπαλλήλων που εργάζονται στην οικεία διεύθυνση και είτε έχουν την υποχρέωση εμβολιασμού είτε πρέπει να παρακολουθείται η υποχρέωσης διενέργειας Covid Tests.

Παράλληλα θα διαχειρίζονται τις αιτήσεις που υποβάλλουν οι υπάλληλοι για εξαίρεση από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους και οι οποίες προωθούνται στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές (Υ.Ε.) καθώς επίσης και τις απαντήσεις των Υ.Ε. επί των σχετικών αιτημάτων.

Οι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση εξαίρεσης εμβολιασμού έγινε δεκτή από την αρμόδια Υ.Ε., θα έχουν το δικαίωμα διενέργειας των Covid Tests και σε Δημόσιες Δομές. Όλοι υπόλοιποι υπάλληλοι, για τους οποίους τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ αναφέρουν ότι δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για δια ζώσης εργασία χωρίς την υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων, είναι υποχρεωμένοι να διενέργουν τα Covid Tests σε ιδιωτικές δομές.

Προκειμένου ο κάθε υπάλληλος να έχει πλήρη εικόνα των υποχρεώσεων του, τόσο ως προς τον εμβολιασμό όσο και προς την διενέργεια Covid Tests, θα γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στην καρτέλα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο έτσι ώστε σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Αν είναι υπόχρεος εμβολιασμού.
  • Αν έχει υποβάλει αίτηση εξαίρεσης εμβολιασμού και η κατάσταση αυτής
  • Τις Διευθύνσεις Προσωπικού που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού/νόσησης
  • Αν είναι υπόχρεος σε διενέργεια Covid Tests (Rapid, PCR)
  • Τον τύπο των δομών που μπορούν να διενεργούνται τα Covid Tests (Ιδιωτικές ή Ιδιωτικές και Δημόσιες)
  • Τις Διευθύνσεις Προσωπικού που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των Covid Tests και την σχετική υποχρέωση

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup