Ελλάδα

Πιερία: Φλαμίνγκο και πελεκάνοι «σουλατσάρουν» στην παραλία του Μακρύγιαλου (video-photos)

Πιερία: Φλαμίνγκο και πελεκάνοι «σουλατσάρουν» στην παραλία του Μακρύγιαλου (video-photos)

Τα πανέμορφα πτηνά κάνουν βόλτα μαζί με τους γλάρους δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο - Ψάχνουν για τροφή στα ρηχά νερά

Την εμφάνιση τους όλο και πιο συχνά στην παραλία του Μακρυγιάλου Πιερίας κάνουν σμήνη από φοινικόπτερα, τα περισσότερο γνωστά ως φλαμίνγκο αλλά και αργυροπελεκάνοι, που αποτελούν και προστατευόμενο είδος.

Η παρουσία των φλαμίνγκο, δεν είναι ασυνήθιστη στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους, που φιλοξενεί κάθε χειμώνα μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των πανέμορφων πτηνών, τα οποία ψάχνουν την τροφή τους στα ρηχά νερά. Το τελευταίο διάστημα, φοινικόπτερα «ξεπόρτισαν» από τις Αλυκές και έφτασαν μέχρι την κεντρική παραλία του Μακρυγιάλου, λίγα χιλιόμετρα μακριά, αγνοώντας και την ανθρώπινη παρουσία πολύ κοντά.
Εκτός από τις Αλυκές που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο, φλαμίνγκο κάνουν την εμφάνιση τους σε αρκετά σημεία της περιοχής με κατοίκους και επισκέπτες να τα παρατηρούν και να τα θαυμάζουν.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου, η περιοχή που έχει σημεία με ρηχά αλλά και υφάλμυρα νερά, είχε πάντα φοινικόπτερα τα οποία προτιμούν τέτοιου είδους ενδιαιτήματα, με την παρουσία τους να είναι συνηθισμένη και τον χειμώνα αλλά και την άνοιξη.

φλανινγκο-μακρυγιαλος-πιεριας-2-300x215
φλανινγκο-μακρυγιαλος-πιεριας-3
Η κ. Τρίγκου επισημαίνει πως τα φοινικόπτερα δεν είναι καθαρά μεταναστευτικά πουλιά αλλά κάνουν εσωτερικές μετακινήσεις, είναι δηλαδή μετανάστες μικρών αποστάσεων, ερχόμενα σε αρκετούς Ελληνικούς υγροτόπους από διάφορες περιοχές όπως η Γαλλία, η Τουρκία κ.α.

«Είναι πολύ χαρακτηριστικά πουλιά των Ελληνικών υγροτόπων, τα οποία στη χώρα μας παραμένουν όλον τον χρόνο. Σε εμάς περνούν τον χειμώνα φοινικόπτερα από βορειότερες περιοχές και αυτό το διαπιστώνουμε παρατηρώντας τα δακτυλιομένα άτομα» τονίζει η κ. υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
φλανινγκο-μακρυγιαλος-πιεριας-4-e1643027792658
Σύμφωνα με την ίδια, τα ψηλά και εντυπωσιακά πτηνά καθώς τα συναντάμε πολλές φορές σε υγροτόπους που είναι κοντά σε αστικά κέντρα, όπως πχ στις Αλυκές Κίτρους, στο Ναύπλιο, κτλ, είναι κάπως εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, ειδικά όταν είναι νεαρά. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πάρα πολύ φοβικά, δεν εξοικειώνονται γενικότερα με την ανθρώπινη παρουσία.

Εμφάνιση και αργυροπελεκάνων

Την ίδια στιγμή, μόνο ευχάριστο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός της παρουσίας αρκετών αργυροπελεκάνων στην περιοχή του Μακρυγιάλου που έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, αρκετά από αυτά τα πανέμορφα πτηνά, «βολτάρουν» μαζί με γλάρους δίπλα από το αλιευτικό καταφύγιο, περιμένοντας με υπομονή τους ψαράδες να βγουν από τη θάλασσα με τις βάρκες τους, μήπως και… τσιμπήσουν κάποιο ψαράκι.
Σύμφωνα με την κ. Τρίγκου, γενικά υπάρχει μια καλή σχέση μεταξύ πελεκάνων και ψαράδων γιατί σε περιόδους που δεν μπορούν να βρουν εύκολα τροφή, στηρίζονται εν μέρει και στους ψαράδες.
πελεκανοι-αργυροπελεκανοι-μακρυγιαλος-πιεριας
Όπως λέει η ίδια, τα απειλούμενα πουλιά που είναι στην κατηγορία κινδύνου, έχουν βελτιώσει κάπως το καθεστώς διατήρησης τους στη χώρα μας, με την Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και συγκριμένα στην περιοχή των Πρεσπών. «Το γεγονός της αύξησης του πληθυσμού, αποδίδεται στις στοχευμένες δράσεις για την προστασία του Αργυροπελεκάνου, που έχουν γίνει σε πολλές περιοχές και γενικά έχει νέες αποικίες σε αρκετά μέρη, όπως πχ στο Μεσολόγγι, στην Κερκίνη και σε άλλα μέρη» καταλήγει η κ. Τρίγκου.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις