Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 09:14

Υπουργείο υγείας: Οι 5 αλλαγές για επισκέψεις σε γιατρούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία – Τι αλλάζει για το ιατρικό προσωπικό

Γράφτηκε από την

Ένα νέο σύστημα δωρεάν εξυπηρέτησης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα, επιχειρεί να υιοθετήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ένα σύστημα που φέρνει αλλαγές στις δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ φέρνει το προσωπικό γιατρό όλους τους ασφαλισμένους.

Οι 5 αλλαγές

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρνει τις αλλαγές με δύο νομοσχέδια. Το ένα θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το άλλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και τα δύο τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα, θα έχουν ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου με βάση τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου που ζήτησε επίσπευση διαδικασιών, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις:

  • Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν προσωπικό γιατρό ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν
  • Θα καταρτισθεί λίστα με ενδιαφερόμενους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οι προσωπικοί γιατροί. Θα είναι ειδικότητας: Παθολογίας, γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής
  • Για τους χρονίως πάσχοντες θα υπάρξει εξαίρεση ώστε να μπορούν να καθορίσουν άλλης ειδικότητας ως προσωπικό γιατρό με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες
  • Με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό. Συγκεκριμένα, για διαγνωστικές εξετάσεις, μικρο -επεμβάσεις, εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.
  • Σε βάθος χρόνου θα εφαρμοσθεί το λεγόμενο gatekeeping ο έλεγχος δηλαδή, ακόμη και για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς. Έτσι μόλις ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν γιατρούς ειδικοτήτων (πχ καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους κλπ) εάν προηγουμένως δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον θεράποντα προσωπικό γιατρό του.

Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι πληρωμές των γιατρών θα γίνονται με το σύστημα capitation, δηλαδή ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει οικονομικά κίνητρα και σε γιατρούς του δημοσίου, των Κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ, για να γίνουν και εκείνοι προσωπικοί γιατροί και να εγγράφουν στη λίστα τους ασφαλισμένους ώστε να τους παρακολουθούν.

Οι αμοιβές θα είναι ξεχωριστές από τον μόνιμο μισθό τους αλλά είναι άγνωστο προς ώρας εάν θα αλλάξει η εργασιακή σχέση των γιατρών αυτών με το δημόσιο σύστημα.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 09:36

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, έπειτα από δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, τονίζει σε ανακοίνωση του.

    Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

    Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).
    2. Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται.
    3. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

    Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

    1. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

    3.Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

    Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

    Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF
    Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF

    Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.

    Διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά επίπεδα άσκησης και μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μπροστά στις οθόνες. Εάν σε όλα αυτά, προσθέσει κάποιος το έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, τότε τα πράγατα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά για το μέλλον των παιδιών και την υγεία τους.

    Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Η Έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.

    Κάποια από τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ως προς τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα.

    Η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος- ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

    Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, ενώ θεωρούν ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης.

    Τέλος, μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

    «Σχεδιάσαμε πολύ προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στους γονείς τους την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναλύοντας με μεγάλη ευαισθησία ευρήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται σήμερα. Για εμάς, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάθε εφόδιο για υγιεινό τρόπο διατροφής και για άθληση και για αυτόν το λόγο προχωράμε σε αυτήν τη δράση. Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της Παιδικής Παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν. Έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».

    Από την πλευρά του, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, δήλωσε:

    «Οι παρεμβάσεις της UNICEF βασίζονται πάντα σε τεκμηριωμένα και επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όταν εφαρμόζει παρεμβάσεις σχετικά με καθιερωμένες συμπεριφορές, κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων μας. Ταυτόχρονα, το να ακούμε τις φωνές των παιδιών, των οικογενειών και των φροντιστών και να τις συμπεριλαμβάνουμε στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του Υπουργείου Υγείας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με έναν βασικό σύμμαχό μας σε όλες μας τις προσπάθειες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και να διασφαλίσουμε ότι θα σας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώνετε εγκαίρως και να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες ώστε η υγεία, τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών να τεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας».

    Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης.

    Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την Εθνική Δράση στοhttps://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, και σύντομα μέσω μιας νέας υπηρεσίας app, γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την Παιδική Παχυσαρκία μέσω της εκπαίδευσης, των κινήτρων για σωματική άσκηση και της αλληλοϋποστήριξης. Όλοι μαζί, για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα!

    Πηγή: Cnn.gr
  • 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα
    416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα

    Ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, μια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες.
    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού όμως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα.

    Η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
    Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», το οποίο παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα.

    Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να θωρακίσουν την υγεία τους. Σημειώνεται, ότι το παραπεμπτικό εκδίδεται αυτόματα μέσω του ΑΜΚΑ, και οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες.

    Πάνω από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με συμπτώματα

    Ήδη μέχρι σήμερα πάνω από 416.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν τη μαστογραφία τους, εκμεταλλευόμενες αυτή τη σημαντική δυνατότητα, ενώ περισσότερες από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα.

    Μάλιστα, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των δικαιούχων που πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε 163.000 SMS σε νέες δικαιούχους που εντάχθηκαν στο ηλικιακό φάσμα 45-74 καθώς και σε γυναίκες των οποίων έχει παρέλθει το 12μηνο για να πραγματοποιήσουν την δωρεάν ετήσια μαστογραφία τους. Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 740.000 γυναίκες έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες SMS ή και email ως υπενθύμιση ότι στον ΑΜΚΑ τους έχει εκδοθεί παραπεμπτικό για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Πρόκειται για δικαιούχους που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του παραπεμπτικού τους.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, προσφέρει δωρεάν τεστ Παπανικολάου, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, όταν είναι απαραίτητο.
    «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης. Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έχει σχεδιαστεί ώστε όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Κάλεσμα στις γυναίκες να μην αμελήσουν τη μαστογραφία

    Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως Μήνας Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η κυρία Αγαπηδάκη θέλει να ενθαρρύνει κάθε γυναίκα να μην αμελήσει την ψηφιακή μαστογραφία.
    «Αν μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια κάθε γυναίκα που λαμβάνει το SMS ή το email για την προληπτική μαστογραφία της θα ήθελα να της πω "σε παρακαλώ, μην το αμελήσεις". Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι το βήμα που θα σου εξασφαλίσει πολλά ακόμα χρόνια υγείας, μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όλες μας έχουμε τόσες υποχρεώσεις καθημερινά που πολλές φορές ξεχνάμε να φροντίσουμε την υγεία μας.

    Αλλά αυτή η μικρή στιγμή που θα αφιερώσεις για τη μαστογραφία σου μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω από το να χρησιμοποιήσεις τον ΑΜΚΑ σου και να κλείσεις το ραντεβού σε ένα από τα συνεργαζόμενα κέντρα που θα βρεις στο mastografia.gov.gr. Όλα είναι δωρεάν», υπογραμμίζει η κυρία Αγαπηδάκη και τονίζει:
    «Η πρόληψη είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε στη μάχη με τον καρκίνο. Μην φοβηθείς, μην διστάσεις. Κάνε το για εσένα, για την οικογένειά σου, για το μέλλον σου. Μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει
    Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει

    Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει σειρά αλλαγών για τον θεσμό.

    Ο προσωπικός γιατρός ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας.

    Αποτέλεσμα είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες σήμερα να μην διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην πλατφόρμα opengov.gr, προβλέπει εκτός των άλλων ότι:

    -Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Όπως αναφέρεται: ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

    Επίσης δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας με μπόνους τελικά 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί.

    Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

    -Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    -Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    Προσωπικός γιατρός με παραπομπές σε νοσοκομεία

    Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

    Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

    Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.

    Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

    Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.

    https://www.ethnos.gr/health/article/334350/prosopikosgiatroskatatethhketonomosxediogiathnprotobathmiafrontidaygeiastiallazei

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος
    ΕΟΠΥΥ: «Άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ να μπεις να το φτιάξεις» - Τα στοιχεία που «έκαψαν» τα μέλη του κυκλώματος

    Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από την εγκληματική δράση κυκλώματος γιατρών και φαρμακοποιών που διέπρατταν απάτες μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονική συνταγογράφηση. Η συνολική ζημιά ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ΑΜΚΑ έγκλειστων στις φυλακές. Αποκαλυπτικοί για τη δράση των κατηγορούμενων είναι οι διάλογοι που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

    Στο στόχαστρο των Αρχών για μήνες

    Για μήνες οι αξιωματικοί της οικονομικής αστυνομίας είχαν γίνει η σκιά του κυκλώματος και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση τους, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία για να σχηματίσουν την ογκωδέστατη δικογραφία για τις παράνομες συνταγογραφήσεις που ζημίωναν τον ΕΟΠΥΥ.

    Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος που συνταγογραφούσε δερματολογικά και μυοσκελετικά σκευάσματα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε Α.Μ.Κ.Α. ανδρών. Σε βάρος των 16 συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 8 κακουργήματα μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Αποκαλυπτικοί διάλογοι

    Όπως μετέδωσε το OPEN, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι για το πως καθημερινά οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών και μάλιστα ανασφάλιστων ή ακόμη και έγκλειστων στις φυλακές:

    • κατηγορούμενος α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, εντάξει ;
    • κατηγορούμενος β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ.
    • κατηγορούμενος α: Πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες με διάγνωση πόνου, για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
    • κατηγορούμενος β: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.

    Γιατρός «έγραφε» φάρμακα αξίας εκατομμυρίων σε «αόρατους» ασθενείς

    Φάρμακα αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός που εργαζόταν στην Κύπρο και είχε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, «έγραφε» φάρμακα στους...ασθενείς που υποτίθεται ότι εξέταζε στα Κέντρα Υγείας στα οποία είχε διοριστεί, ενώ δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ ο ίδιος στο πόστο του.

    Μόνος του ο 51χρονος γενικός ιατρός κατηγορείται πως έκανε ψευδείς συνταγογραφήσεις αξίας σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 4 ετών.

    Οι διάλογοι του γιατρού:

    • κατηγορούμενος α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, Δηλαδή αυτή η OZEMPIC κάνει 105€. Εγώ την δίνω εκατό 100€. Έχει και συμμετοχή 25%, ένα πενηντάρι ας πούμε θα το βγάλω.
    • κατηγορούμενος β: Μάλιστα.

    Συνταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην οικογένειά του

    Μέλη της οικογένειας του 51χρονου συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με την μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός συνταγογραφούσε «με τη σέσουλα» φάρμακα σε συγγενείς του.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων, έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 12.432,48€, 56 φορές στον πατέρα του με συνολική δαπάνη φορέα 9.552,64€ , 31 φορές στη σύζυγό του με συνολική δαπάνη φορέα 6.251,36€, 18 φορές στον γιο του με συνολική δαπάνη φορέα 3.605,65€ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93€.

    Οι «αόρατοι» ασθενείς

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 51χρονος γιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει περισσότερα από 4.000 φάρμακα σε ανθρώπους που δεν διέμεναν στις δηλωμένες διευθύνσεις ή απουσίαζαν στο εξωτερικό.

    Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι άντρες και οι γυναίκες της Οικονομικής Αστυνομίας αναζήτησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «γείτονες» των ανθρώπων αυτών δεν τους ήξεραν και, φυσικά, δεν τους είχαν δει ποτέ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τι αλλάζει στην υγεία: Οι ανακοινώσεις του υπουργείου για προσωπικό γιατρό, εφημερίες και απογευματινά χειρουργεία
    Τι αλλάζει στην υγεία: Οι ανακοινώσεις του υπουργείου για προσωπικό γιατρό, εφημερίες και απογευματινά χειρουργεία

    «Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι, ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας

    Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    «Στελέχωση του προσωπικού γιατρού - Θα μπουν και παιδίατροι»

    Η κυρία Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

    Ξεκινά πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

    Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

    «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

    Γεωργιάδης: Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ

    Σε προσπάθεια που γίνεται για απαξίωση του ΕΣΥ αναφέρθηκε σε έντονο ύφος ο Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας, να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.

    «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε με έμφαση.

    Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ».

    Παράλληλα, επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι, ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

    Θεμιστοκλέους: 3.500 χειρουργούνται καθημερινά στο ΕΣΥ

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ, 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. Άλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
  • Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές
    Μητσοτάκης: Επίδομα 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές

    Στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, μέσω της απόφασης για χορήγηση κινήτρων προς γιατρούς ώστε να υπηρετούν σε προβληματικές ή άγονες περιοχές στέκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

    «Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές.

    Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

    Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων.

    Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών»

    Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ