Ελλάδα

Κορονοϊός – Λινού: Πολύ πιο εύκολο να κολλήσουμε την Όμικρον 2

Κορονοϊός – Λινού: Πολύ πιο εύκολο να κολλήσουμε την Όμικρον 2

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στην υπό- παραλλαγή Όμικρον 2 του κορονοϊού και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε καθώς, παρότι η νόσηση από το εν λόγω στέλεχος είναι ήπια, η μεταδοτικότητά του είναι 50% υψηλότερη από αυτήν του στελέχους Όμικρον, το οποίο, ήδη, είχε πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

«Επομένως είναι πάρα πολύ εύκολο να κολλήσουμε, και μεταξύ όλων αυτών που θα κολλήσουν θα υπάρξουν και κάποιοι που θα κινδυνεύσουν. Περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι αλλά θα κινδυνεύσουν και εμβολιασμένοι. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε», είπε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι, είανι δύσκολο να εκτιμήσεις κανείς πότε θα μπούμε σε φάση που θα νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. «Γύρω στις 25 Φεβρουαρίου είχαμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε μια σταδιακή αύξηση σε όλες τις χώρες. Ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην Όμικρον 2 και ότι δεν οφείλεται σε κάποια παραλλαγή που δεν μπορέσαμε ακόμη να εντοπίσουμε. Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα φτάσουμε σε επίπεδο ασφαλείας. Όταν θα φτάσουμε να έχουμε κάτω από 10 κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία ανά 100.000 κατοίκους, τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς. Αλλά αυτό δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα ακόμα», υπογράμμισε.

«Η ελπίδα είναι να μπούμε σε ενδημική φάση, αλλά ακόμα καμία χώρα δεν είναι σε ενδημική φάση. Όπως βλέπουμε έχουμε “εκρήξεις”, αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι για το εμβόλιο, η παγκόσμια ελπίδα είναι ότι «η τρίτη δόση θα μας προστατεύσει για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ανοσίας, ή θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις». «Δεν βλέπω ακόμα επιστημονική γνώση που να οδηγεί ότι θα έχουμε κάθε χρόνο ετήσιο εμβόλιο», αντέτεινε. «Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση. Θα την χρειαστούν μόνο όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι. Οι υπόλοιποι θα είμαστε προστατευμένοι αλλά θα μάθουμε ταυτόχρονα να προσέχουμε τις επαφές με άλλους ανθρώπους», δήλωσε, ζητώντας να τηρούμε όλα τα προληπτικά μέτρα.

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε και στην αύξηση των κρουσμάτων ακόμα και μεταξύ εμβολιασμένων, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είχε γίνει σαφές με τις πληροφορίες που δώσαμε και με την ασφάλεια που μας δημιουργεί το εμβόλιο». «Η ασφάλεια είναι υπαρκτή ως προς τη σοβαρή νόσο και ως προς τον κίνδυνο να χάσουμε τη ζωή μας. Αλλά ο ιός είναι εδώ, συνεχίζει να μεταδίδεται, μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων και το βιώνουμε αυτό. Και δυστυχώς βλέπουμε ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ υπάρχει αύξηση κρουσμάτων με προέχουσα βέβαια την τεράστια αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ιός έχει «κουραστεί» καθιστώντας, όλες τις νέες παραλλαγές του πολύ πιο ήπιες, η ίδια υποστήριξε ότι αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. «Οι άνθρωποι μάθαμε να προστατευόμαστε περισσότερο, ξέρουμε με ποιους τρόπους να προστατευθούμε ουσιαστικά με την αποφυγή της επαφής με άτομα που νοσούν. Και όσο περνάει ο καιρός, ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα φτιάξει ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις παραλλαγές, ή θα φτιάξει ένα φάρμακο που θα θεραπεύει όλες τις παραλλαγές, όλους τους νοσούντες», εξήγησε και εξέφρασε την ελπίδα ότι, η έλευση του καλοκαιριού θα φέρει καλύτερες εξελίξεις, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι δεν θα προκύψει κάποια νέα μετάλλαξη του ιού. «Είναι ένα βιολογικό και όχι λογικό γεγονός που εξαρτάται από τον τρόπο και από τις συνθήκες με τις οποίες θα εκτεθούν πολλοί άνθρωποι στον ιό. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της ανθρωπότητας δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου. Η μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι κανείς εμβολιασμένος είναι να βρίσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο, οπότε στους φτωχότερους συνανθρώπους μας το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ κάτω από το 50%. Και αυτό δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στον κορονοϊό να κάνει μεταλλάξεις», τόνισε.
Οι ειδικοί φοβόντουσαν την εμφάνιση της πανδημίας εδώ και 25 χρόνια

Όπως εξήγησε, εδώ και 25 χρόνια, «ξέραμε και φοβόμασταν ότι περιμένουμε μια ανθρωπο-ζωο-νόσο, μια καινούργια αρρώστια που θα μπορούσε να είναι και γρίπη. Η οποία θα μπορούσε να προέλθει από τη στενή μας επαφή με την άγρια φύση, με τα άγρια ζώα και θα μπορούσε να διασπαρεί από την κινητικότητα, από τον τρόπο που μετακινούμαστε από χώρα σε χώρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν, αλλά οι κυβερνήσεις δεν το έλαβαν υπόψιν για ν προετοιμαστούν».

Όπως υπενθύμισε η Αθηνά Λινού, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι κορονοϊοί, μεταδίδονται κατ’ αποκλειστικότητα αερογενώς και ελάχιστα μεταδίδονται με την επαφή μας σε επιφάνειες όπου μπορεί να υπάρχει ένα υπόλειμμα του ιού. «Ουσιαστικά μεταφέρεται μέσω του αέρα και για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων», τόνισε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup