Ελλάδα

Φωτιά στο «Παπανικολάου»: Από τσιγάρο ξεκίνησε η πυρκαγιά - Πώς επεκτάθηκε η πυρκαγιά σύμφωνα με πραγματογνώμονα

Φωτιά στο «Παπανικολάου»: Από τσιγάρο ξεκίνησε η πυρκαγιά - Πώς επεκτάθηκε η πυρκαγιά σύμφωνα με πραγματογνώμονα

Από τσιγάρο προκλήθηκεηφωτιά στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στις 6 Απριλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, σύμφωνα με το πόρισμα έκθεσης ανεξάρτητου πραγματογνώμονα. Όπως επισημαίνει το ThessToday.gr, στο πόρισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ασθενής που το άναψε, τυλίχθηκε από φλόγες και έβγαλε τα πάνω ρούχα του που καίγονταν και τα πέταξε πάνω σε άλλο ασθενή του θαλάμου που λόγω του οξυγόνου άρπαξε φωτιά και αυτός και στην συνέχεια επεκτάθηκε».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr το τσιγάρο κρατούσε 52χρονος ασθενής, ο οποίος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Με αφορμή την έκθεση του πραγματογνώμονα ο Σταύρος Τρύφων, πνευμονολόγος στο «Παπανικολάου», τόνισε στο ThessToday.gr ότι πρέπει να πραγματοποιούνται ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, όπως προβλέπεται, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε ώρα 9:00 το πρωί, στον θάλαμο 206, του δεύτερου ορόφου της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, που λειτουργεί ως μονάδα COVID-19, χωρίς να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκαν 30 λεπτά για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά. Ωστόσο, ο απολογισμός της πυρκαγιάς ήταν δύο νεκροί, ένας 79χρονος και ένας 52χρονος.

Άσκηση ετοιμότητας πέντε χρόνια πριν στην πτέρυγα που καταστράφηκε

Άσκηση ετοιμότητας στην πτέρυγα, η οποία καταστράφηκε στις αρχές του Απρίλη, πραγματοποιήθηκε το 2017 στο «Παπανικολάου». Όπως αναφέρει το ThessToday.gr, ήταν 31 Ιανουαρίου 2017 όταν το «Παπανικολάου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» έθεσε σε εφαρμογή και σε συνεργασία με πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ άσκηση ετοιμότητας από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με σενάριο σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη.

Το σενάριο περιελάμβανε δύο φάσεις (αντιμετώπιση τεχνικών αναγκών και διαλογή ασθενών με εθελοντές από το προσωπικό και τους συνόδους) και υλοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες ανάγκης εκκένωσης κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, η πτέρυγα η οποία «εκκενώθηκε» στην άσκηση του 2017, ήταν η Β’ Πνευμονολογική Κλινική, η οποία στις αρχές του μήνα καταστράφηκε ολοσχερώς, σε ένα πραγματικό πια σενάριο που, δυστυχώς, είχε τραγική κατάληξη με δύο νεκρούς.

Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr η Ελένη Σιώτου, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του «Παπανικολάου», τα 35 χρόνια που εργάζεται στο νοσοκομείο, η μοναδική φορά που πραγματοποιήθηκε άσκηση ήταν εκείνη του 2017. Παράλληλα, σημειώνει ότι η πλειονότητα του προσωπικού υστερεί στην εκπαίδευση και πόσο μάλλον στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών έκτακτων περιπτώσεων, που η γνώση για να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικοί εξοπλισμοί και η διαχείριση πανικού αποτελούν προαπαιτούμενα, ώστε να αποφευχθούν δυστυχήματα.

«Είναι τραγικό ότι το 2017 υποτίθεται είχε γίνει ένα ατύχημα εκεί που έγινε και τώρα. Κάναμε μια άσκηση για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την καταστροφή, πώς σώζουμε και απομακρύνουμε τους ασθενείς», δήλωσε η κα Σιώτου, προσθέτοντας ότι «αιτούμενο είναι πλέον να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι, να ξέρουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους πυροσβεστήρες και κάθε εξοπλισμό που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών».

Αλλάζουν συνεχώς οι εργαζόμενοι

Κατά το ThessToday.gr, σοβαρό πρόβλημα για το «Παπανικολάου» αποτελεί και το γεγονός ότι σημαντική μερίδα των εργαζομένων απασχολούνται μέσω επικουρικών προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ, με συνέπεια να δουλεύουν πέντε – δέκα μήνες στο νοσοκομείο, διάστημα κατά το οποίο δεν εκπαιδεύονται τόσο στη χρησιμοποίηση πυροσβεστήρων και λοιπών εξοπλισμών, όσο και στην αντιμετώπιση πραγματικών σεναρίων.

«Μετά από πέντε χρόνια σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει πώς να δράσει από όλους εκείνους τους εργαζόμενους που αλλάζουν διαρκώς, συν το γεγονός ότι οι επικουρικοί και του ΟΑΕΔ σπάνια γνωρίζουν και όλες τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου», επεσήμανε η κα Σιώτου.

Η ίδια τονίζει ακόμα ότι μόλις οριστεί το νέο Δ.Σ. των εργαζομένων -βρίσκεται υπό συγκρότηση μετά από εκλογές- το ζήτημα εκπαίδευσης θα αποτελέσει νούμερο ένα προτεραιότητα προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η κ. Σιώτου εξέφρασε την ανάγκη για τοποθέτηση σιδερένιας πόρτας στο νοσοκομείο, ώστε να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η άμεση εκκένωση και απομάκρυνση εργαζομένων – ασθενών από τους χώρους, σε περιστατικά όπως εκείνο της 6ης Απριλίου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις