Ελλάδα

Έχασε την πρώτη μάχη με την ψηφιοποίηση το Κτηματολόγιο: Παραμένει η δυνατότητα υποβολής εγγράφων και με φυσική παρουσία, μετά τις αντιδράσεις

Έχασε την πρώτη μάχη με την ψηφιοποίηση το Κτηματολόγιο: Παραμένει η δυνατότητα υποβολής εγγράφων και με φυσική παρουσία, μετά τις αντιδράσεις

Εχασε προσωρινά τη μάχη με την πρώτη μάχη με την... ψηφιοποίηση το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο προκειμένου να αποσοβήσει το κίνδυνο να «παγώσουν» εκ νέου συμβόλαια και μεταβιβάσεις, υπέκυψε στο αίτημα των συμβολαιογράφων η υποβολή όλων των εγγραπτέων πράξεων να γίνεται και με φυσική παρουσία.

Τα αιτήματα συμβολαιογραφικών και δικηγορικών συλλόγων για επιστροφή στη φυσική παρουσία, αλλά κυρίως η απειλή της 20ήμερης αποχής των συμβολαιογράφων από τις 30 Μαίου έως τις 20 Ιουνίου ανάγκασαν τη διοίκηση του φορέα να κάνει βήματα πίσω δίνοντας 5μηνη αναστολή στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων από επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο είχε προκριθεί προκειμένου να μετριαστούν τα φαινόμενα πολύωρων αναμονών που σχηματίζονταν στα κτηματολογικά γραφεία, σε πολλά εκ των οποίων πολίτες και επαγγελματίες έπρεπε να στήνονται στις ουρές από τα ξημερώματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Οι συμβολαιογράφοι αντέδρασαν στο μέτρο επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, αλλά και θέματα ασφάλειας των συναλλαγών.

Σε αυτό το τοπίο η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι ύστερα από αίτημα των συμβολαιογραφικών και δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων και καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης των ψηφιακών υπογραφών για όλους τους επαγγελματίες έτσι ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τις εργασίες τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου, αποφάσισε την αναστολή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εγγραπτέων πράξεων από Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2022.

Ο φορέας σημειώνει ότι ο σκοπός της αναστολής είναι το διάστημα των επόμενων πέντε μηνών να βελτιωθεί η εξοικείωση των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με τη νέα διαδικασία και να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα στις τεχνικές απαιτήσεις, καθώς και στις προθεσμίες για την υποβολή προς καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία των επιμέρους εγγραπτέων πράξεων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα έτος παρέχεται εκπαίδευση προς τους επαγγελματίες ενώ λειτουργεί και ειδικό Help Desk, το ποσοστό των επαγγελματιών, οι οποίοι επέλεξαν την ψηφιακή οδό για την υποβολή συμβολαίων, κλπ στα κτηματολογικά γραφεία όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα μετά βίας έφτασε το 5%. Πενιχρά και τα αποτελέσματα για το 2022 καθώς από τις 67.806 πράξεις που έχουν κατατεθεί, μόνον οι 3.856 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.

Πλέον και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2022 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι θα μπορούν και επισήμως να υποβάλουν τις πράξεις τους είτε διά ζώσης, με επιτόπια μετάβαση στα Κτηματολογικά Γραφεία, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Το Κτηματολόγιο σημειώνει ότι η χρονική προτεραιότητα κάθε συναλλαγής κατοχυρώνεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την καταχώριση της οικείας εγγραπτέας πράξης, ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτή υποβλήθηκε, δηλαδή επιτόπια ή ηλεκτρονικά.

Μετά την παρέλευση του 5μήνου, πάντως, ο φορέας δηλώνει ότι θα επανέλθει η υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής.

Το ζήτημα της απροθυμίας των επαγγελματιών να επιλέξουν την ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων έχουν επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κτηματολόγιο με πιο πρόσφατη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου πριν λίγες ημέρες.

Για το θέμα των επαναλαμβανόμενων αναβολών της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων για τους επαγγελματίες μάλιστα ο Σύλλογος Εργαζομένων στον φορέα έχει συγκαλέσει εκτάκτως ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα.

«Δυο χρόνια τώρα, παρατηρούμε την πεισματική άρνηση των Συμβολαιογράφων και των Δικηγόρων να συνεργαστούν με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου (πλην ενός ποσοστού που εξυπηρετείται κανονικά σε τακτική βάση)» σημειώνουν οι εργαζόμενοι στο κάλεσμά τους προσθέτοντας ότι επρόκειτο για τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι «επέμεναν να καταργηθούν τα ραντεβού εν μέσω πανδημικής κρίσης και να στοιβάζονται όλοι σε μια ουρά χιλιομέτρων, με τις ώρες».

Αναφερόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι προχώρησαν σε αυτές «εκβιαστικά αντιδρώντας στην περαιτέρω ψηφιοποίηση και την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή, γεγονός που δεν αντίκειται μόνο στην φιλοσοφία των εργαζομένων που στηρίζουν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αλλά και στο πνεύμα και τις αρχές των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη "ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών" και την "προσβασιμότητα" των πολιτών σε αυτές».

Προειδοποιούν μάλιστα ότι με τις διαρκείς αναβολές θα αυξηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών: «Οταν οι ουρές των γραφείων θα γίνουν και πάλι χιλιόμετρα, όταν θα ταλαιπωρούνται νέοι, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, επαγγελματίες και άλλοι, θα τους φταίει πάλι η αναποτελεσματικότητα των υπαλλήλων», καταλήγουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr υπάρχει βίντεο με το πληροφοριακό υλικό για την ηλεκτρονική υποβολή εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα του φορέα.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup