Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 09:34

Λινού για ευλογιά των πιθήκων: Ο κόσμος να μην ανησυχεί αλλά να προσέχει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απίθανο να μην εμφανιστεί και στην Ελλάδα, τονίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Ενημέρωση, επαγρύπνηση και προσοχή είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση της άγνωστης στους περισσότερους ευλογιάς των πιθήκων, που εμφανίστηκε αρχές Μαρτίου σε χώρες πέραν της Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, προκαλώντας ανησυχία και θέτοντας σε ετοιμότητα τα υγειονομικά συστήματα. «Να μην ανησυχεί αλλά να προσέχει ο κόσμος», αναφέρει με έμφαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, θεωρώντας «απίθανο να μην εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα». Γι αυτό δίνει έμφαση στους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των επαφών, ο γρήγορος εντοπισμός νέων κρουσμάτων και η απομόνωση, είναι οι παράγοντας που θα σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.
Συνολικά 19 χώρες, εκτός Αφρικής έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον ένα κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC,έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου και από 38 έφτασαν στα 219 τα κρούσματα, με τα 191 να εντοπίζονται στην Ευρώπη. «H εμφάνισή της στην Ευρώπη δεν είναι κάτι συνηθισμένο, δεν έχουμε ερμηνεία γιατί συνέβη, υπάρχουν εικασίες και επομένως είναι λογικό να ανησυχούμε μέχρι να μάθουμε πώς έγινε», αναφέρει η κ. Λινού. Θεωρεί «απίθανο να μην έχουμε κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, εκτός και αν μπορέσουμε τις επόμενες ημέρες να εξαλείψουμε τη νόσο, αλλά πλέον είναι σε 19 χώρες. Πώς θα μπορέσουν αυτές οι χώρες να βρουν τις επαφές των 200 κρουσμάτων που έχουν αναρωτιέται.
Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα τονίζει ότι ακόμα δεν «γνωρίζουμε την μεταδοτικότατα αυτής της μορφής που κυκλοφορεί σήμερα στην Ευρώπη. Βλέπουμε ότι κάθε 2 με 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα οπότε πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα», υπογραμμίζει. Εκτιμά ότι «υπάρχουν περισσότερα κρούσματα», καθώς όπως αναφέρει «η ευλογιά των πιθήκων, όπως και η ανθρώπινη ευλογιά, κάνει περίπου δύο εβδομάδες για να έχει ορατά συμπτώματα. Άρα όποιοι έχουν κολλήσει σήμερα θα δούμε τα περιστατικά αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Τρόποι μετάδοσης
Κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι μέσω αναπνευστικής οδού (βήχας, φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο), μέσω επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα, μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα). «Πρόβλημα θα υπάρχει αν βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που βήχει έντονα, καθώς τα σταγονίδια μπορεί να έρθουν στο πρόσωπό μας. Αν καθίσουμε κάπου ή ακουμπήσουμε που πριν καθόταν κάποιος με σπυριά ανοιχτά στο σώμα του, τα οποία είναι ιδιαίτερα μολυσματικά», αναφέρει η κ. Λινού. Δεν χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα, δεν φοράμε τα ρούχα άλλου, δεν ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι που δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι άλλαξαν τα σεντόνια και δεν καθόμαστε σε χώρους με γυμνά πόδια και χέρια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά (πχ πόμολα) και στις τουαλέτες. Στην Ελλάδα, αναφέρει η κ. Λινού δεν έχουμε κρούσματα, επομένως, θεωρούμε ότι καμία επιφάνεια δεν είναι μολυσμένη. Αν όμως εντοπιστεί κρούσμα τότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο βασικός κανόνας είναι φοράμε μάσκα όταν είμαστε πολύ κοντά με κάποιους, να πλένουμε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο αντισηπτικό. «Οι μάσκες και τα αντισηπτικά βοηθάνε, αλλά αν έχουμε ακάλυπτα μέρη του σώματος, λόγω καλοκαιριού πρέπει να προσέχουμε ο ιός μεταδίδεται και από το δέρμα», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.
Ποια είναι τα συμπτώματα
«Μετάδοση δεν γίνεται κατά τη διάρκεια της επώασης, αλλά όταν βγουν τα πρώτα σπυράκια που καμιά φορά τα πρώτα εμφανίζονται μέσα στο στόμα και το πρόσωπο. Τότε έχουμε μετάδοση», σημειώνει η κ. Λινού. Μάλιστα όπως αναφέρει τα σημάδια από το πρόσωπο δεν φεύγουν ποτέ. Οποιοδήποτε εξάνθημα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή. Επίσης στα συμπτώματα καταγράφεται ο πολύ υψηλός πυρετός και διογκωμένοι λεμφαδένες και αυτό διαφοροποιεί την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά. Η κ. Λινού υπογραμμίζει ότι δεν είναι απλή αρρώστια, έχει θνητότητα 1 με 10%, ανάλογα με τις συνθήκες.
Απομόνωση κρουσμάτων και επιλεκτικός εμβολιασμός
Aν υπάρξουν περιστατικά πρέπει να απομονωθούν αμέσως σε ειδικούς χώρους και όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή να εμβολιαστούν, διότι το εμβόλιο λειτουργεί ακόμα και μετά από δύο με τρεις μέρες, αναφέρει η κ. Λινού. Προσθέτει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί σαφώς κινδυνεύουν περισσότερα. «Ακόμα και πριν 50 χρόνια να έχει εμβολιαστεί κάποιος έχει κάποια μορφή ανοσίας», ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός. Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο, το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σημειώνει η καθηγήτρια, καθώς «ο κόσμος δεν γνωρίζει πως να προφυλαχθεί από αυτή την ασθένεια και κανένας σύγχρονος γιατρός δεν έχει δει περιστατικό με την ευλογιά των πιθήκων».
Προτείνει ταχύρρυθμα σεμινάρια σε όλους τους γιατρούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, καταγραφή μονάδων αρνητικής πίεσης, ώστε να ξέρουμε που θα νοσηλεύσουμε με ασφάλεια τους ασθενείς και προμήθεια εμβολίων σε μικρή ποσότητα για τις ομάδες που θα χρειαστούν άμεσα εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει, μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 10:18

Σχετικά Άρθρα

  • Δεύτερο εξώδικο Λινού σε Πολάκη - «Θα ακολουθήσουν οι αγωγές»
    Δεύτερο εξώδικο Λινού σε Πολάκη - «Θα ακολουθήσουν οι αγωγές»

    Στον Άρειο Πάγο ο Παύλος Πολάκης για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Αθηνάς Λινού.,

    Δεύτερο εξώδικο έστειλε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη, τονίζοντας παράλληλα ότι «καμία λέξη, κανένα υπονοούμενο δεν θα μείνει αναπάντητο».

    «Όπως είχα δεσμευτεί, όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι συκοφαντικές επιθέσεις προς το πρόσωπό μου έχουν ξεκινήσει», σημείωσε σε ανάρτησή της και συνέχισε:

    «Παραδόθηκε ήδη το δεύτερο εξώδικο και θα ακολουθήσουν οι αγωγές. Καμία λέξη, κανένα υπονοούμενο δεν θα μείνει αναπάντητο και η αλήθεια θα φανεί στα δικαστήρια».

    «Μέχρι τέλους λοιπόν, ενάντια σε όσους με ύβρεις, συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες πλήττουν τελικά τους ευάλωτους συμπολίτες μας - και κατά κύριο λόγο τα παιδιά που έχουν ανάγκη - για μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς σκοπούς. Γιατί αυτήν την υποχρέωση έχω ως ιατρός, καθηγήτρια, βουλευτής και ευσυνείδητος πολίτης πάνω από όλα», κατέληξε η Αθηνά Λινού.

    Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Πολάκης

    Στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προσήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης το πρωί της Τετάρτης (25/9), υποβάλλοντας δύο αιτήματα, τα οποία αφενός αφορούν την υπόθεση των προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπόθεση για την οποία πρόσφατα εκδόθηκε αθωωτική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και αφετέρου την αντιπαράθεση που έχει με τη βουλευτή, Αθηνά Λινού.

    Ως προς την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Πολάκης ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την αναίρεση της απόφασης και εξερχόμενος του δικαστικού Μεγάρου δήλωσε:

    «Είναι μία υπόθεση που αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος με παράνομους διορισμούς πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ, που είχε κάνει ο κ. Γεωργιάδης την περίοδο 2013-14 και η οποία παρά τα πορίσματα και τα εισαγγελικά βουλεύματα που αμετάκλητα παρέπεμψαν σε δίκη καταδεικνύοντας την ενοχή, τελικά το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία.

    Ζήτησα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γίνει άμεσα η καθαρογραφή της απόφασης, καθότι έρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα άλλη μια τέτοια δίκη για 74 διορισμούς, με τη ζημιά του δημοσίου άνω του 1,5 εκ ευρώ και πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της διαφύλαξης του δημόσιου χρήματος», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Πολάκης.

    Αναφορικά με την αντιπαράθεσή του με την Αθηνά Λινού, ο κ. Πολάκης κοινοποίησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει κατά παντός υπευθύνου για την υπόθεση και σε δηλώσεις του ανέφερε:

    «Πρέπει να έχει εμπλακεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 5 εκατ. Ευρώ. Φαίνεται η κυρία Λινού με το προκάλυμμα της φιλανθρωπίας καταναλώνει μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος από Περιφέρειες-Δήμους και προγράμματα τα οποία περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά από το 2009. Ζητώ από την εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα».

    Τέλος, για την υποψηφιότητά του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης δήλωσε: «Είμαι ο μοναδικός υποψήφιος που έχει πει συγκεκριμένο περιεχόμενο και πρόγραμμα που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως εν δυνάμει κυβερνητική δύναμη. Περιμένω να δω και τους υπόλοιπους υποψήφιους».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κασσελάκης: Ολομέτωπη επίθεση σε Λινού με αιχμές σε Τσίπρα - «Η δραστηριότητά της έπρεπε να είχε ελεγχθεί πριν μπει στο ψηφοδέλτιο»
    Κασσελάκης: Ολομέτωπη επίθεση σε Λινού με αιχμές σε Τσίπρα - «Η δραστηριότητά της έπρεπε να είχε ελεγχθεί πριν μπει στο ψηφοδέλτιο»

    Νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της Αθηνάς Λινού, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Παράλληλα σε ανάρτησή του, λίγο μετά τη συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Κασσελάκης άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, για την απόφαση να ενταχθεί η κ. Λινού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της».

    Αιχμές για απευθείας αναθέσεις και έκκληση για να παραιτηθεί

    Αναφερόμενος λοιπόν στις δραστηριότητες της κ. Λινού, επανέλαβε πως ζητήθηκαν διευκρινίσεις καθώς «τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν». Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως αυτά τα στοιχεία δεν τα έδωσε η κ. Λινού και συνέχισε καλώντας τη να παραιτηθεί:

    «Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά. Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα».

    Σε αυτό το πλαίσιο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κ. Λινού, σημειώνοντας πως «η η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς».

    Σε αυτό το πλαίσιο άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συνέχισε:

    «Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης. Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές».

    Η ανάρτηση Κασσελάκη

    Ζήτησα εξηγήσεις από την Αθηνά Λινού για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis.

    Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής.

    Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά.

    Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

    Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα.

    Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά.

    Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.

    Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

    Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης.

    Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές.

    Όπως δεσμεύτηκα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά σε ένα κόμμα των μελών, των πολιτών, της κοινωνίας.

    Τι είπε νωρίτερα για Φάμελλο, Πολάκη, αμφισβητίες

    Λίγη ώρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο MEGA, ο κ. Κασσελάκης, ισχυρίστηκε πως είχε ενημερώσει τον Σωκράτη Φάμελλο ένα μήνα πριν για την πρόθεσή του να τον αντικαταστήσει, ενώ έκανε νέο άνοιγμα στον Παύλο Πολάκη, διαχωρίζοντας την υπόθεση της κ. Λινού από τη διαγραφή του κρητικού βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Αναφορικά με τον κ. Φάμελλο και την αναφορά του ότι «διαφωνούσε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη εβδομάδα», ο κ. Κασσελάκης, σημείωσε: Το ότι διαφωνούσε μαζί μου από την πρώτη εβδομάδα το άκουσα χθες πρώτη φορά. Δεν νοείται να υπάρχει πρόεδρος της ΚΟ που διαφωνεί με τον πρόεδρο του κόμματος». Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ενημερώσει πριν από έναν μήνα τον κ. Φάμμελλο για την πρόθεσή του να τον αντικαταστήσει.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε όποιον τον αμφισβητεί να τον «προκαλέσει»: «Το κόμμα θα αλλάξει, θα γίνει ένα σύγχρονο κόμμα και τα μέλη που είναι η βάση θα αποκτήσει επιτέλους δύναμη. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχω πει ξεκάθαρα, εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα».

    Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη, σημείωσε πως είναι διαφορετικό το ζήτημα της διαγραφής του από αυτό της κ. Λινού. Άφησε δε αιχμές για την αναφορά του Κωνσταντίνου Τασούλα την ημέρα του επεισοδίου για τα περί «ζήτουλα προσοχής». «Το ζήτημα της κα Λινού είναι εντελώς διαφορετικό από το ζήτημα του Παύλου Πολάκη. Θεωρώ ότι η στάση του εκείνη την ημέρα ήταν αντιπαραγωγική. Από εκεί και πέρα, θυμήθηκα την στάση του προέδρου της Βουλής, που αποκάλεσε τον Παύλο ”ζήτουλα”. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι δεν ανεχόμαστε από κανέναν της ΝΔ να μας κουνάει το δάχτυλο. Εκείνοι είναι που δεν διαγράφουν βουλευτές που δεν ξέρουν αν το γένος είναι αρσενικό ή θηλυκό, και τους κρατάνε αν και έχουν 158 βουλευτές».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Εξώδικο της Λινού στον Πολάκη για ψευδείς αναφορές
    ΣΥΡΙΖΑ: Εξώδικο της Λινού στον Πολάκη για ψευδείς αναφορές

    Σκληραίνει η κόντρα της Αθηνάς Λινού με τον Παύλο Πολάκη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρή κρίσης ηγεσίας.

    Η Αθηνά Λινού έστειλε την Τρίτη (27/8) εξώδικό στον Παύλο Πολάκη, το οποίο μάλιστα δημοσίευσε σε ανάρτησή της.

    Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες του βουλευτή Χανίων για το Ινστιτούτο «Prolepsis», του οποίου πρόεδρος έχει διατελέσει η κυρία Λινού. «Τόσο επιστημονικός και δημόσιος βίος μου, όσο και η δράση της AMKE Prolepsis υπήρξαν διαχρονικά και είναι απολύτως διαφανείς επί δεκαετίες», αναφέρει η κυρία Λινού.

    Η Αθηνά Λινού δημοσίευσε μάλιστα το εξώδικο προς τον Παύλο Πολάκη, όπου, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «ψευδείς και συκοφαντικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις» του προς το πρόσωπό της, και την ΑΜΚΕ Prolepsis που «έχουν έναν και μόνο σκοπό: να παραπλανήσουν, κατά τη γνώριμη τακτική σας, τόσο την κοινή γνώμη όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο της Prolepsis ώστε να λησμονηθεί στη δημόσια σφαίρα ο λόγος της απομάκρυνσής σας».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πολάκης για Λινού: «Με τον Σπανό έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα για τις απευθείας αναθέσεις»
    Πολάκης για Λινού: «Με τον Σπανό έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα για τις απευθείας αναθέσεις»

    Όσα αναφέρει ο Παύλος Πολάκης για την Αθηνά Λινού και τον Φάνη Σπανό σε νέα ανάρτησή του.

    Νέα ανάρτηση για τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αθηνά Λινού, έκανε το Σάββατο (24/8) ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως «εσύ και ο Σπανός (και πριν ο Μπακογιάννης) έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα και διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου για τις απευθείας αναθέσεις και τις συμβάσεις που υπογράφετε μεταξύ σας εκεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας!».

    Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης επεσήμανε: «Αναζητείται εισαγγελέας! Αθηνά Λινού! Πριν μπεις σε περιττά δικαστικά έξοδα για να μου κάνεις μήνυση, απάντησε πρώτα πώς γίνεται εσύ και ο Σπανός (και πριν ο Μπακογιάννης) να έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα και διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου για τις απευθείας αναθέσεις και τις συμβάσεις που υπογράφετε μεταξύ σας εκεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας! Θα νιώσεις έστω και τώρα την ευθιξία να δώσεις συγκεκριμένες απαντήσεις, μετά τη μηχανή που έχετε στήσει, για τη διασπάθιση εκατομμυρίων δημόσιου χρήματος; Με όχημα ένα – ακαθόριστο και χωρίς προδιαγραφές – πρόγραμμα δεκατιανού, που επί χρόνια φροντίζουν κάποιοι να σου αναθέτουν απευθείας, κατόπιν εισήγησής σου;».

    Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Πρώτον: Όπως έχουμε ξαναπεί, η δυνατότητα ή μη για την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης δεν συνεπάγεται αυτόματα και έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ούτε μπορεί να ανοίγει κερκόπορτες για παράκαμψη της διαφάνειας και των νόμιμων διαγωνιστικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της σύμβασης. Δεύτερον: Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει καταργηθεί ακόμα η υποχρέωση ανάρτησης των συμβάσεων στο ΚΗΜΔΗΣ. Πού είναι αναρτημένη λοιπόν η Σύμβαση για το 2023-2024 που έχει υπογράψει το Ινστιτούτο "Prolepsis" με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη πληρωθεί τις 900.000 ευρώ; Πώς τα πληρώθηκε; Ποιος έδωσε την εντολή; Τρίτον και σημαντικότερο: Σύμφωνα με τον νόμο, το κατώτατο ύψος δαπανών που ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους ΟΤΑ β' βαθμού είναι από 15.000 ευρώ και άνω, ενώ οι δαπάνες που απορρέουν από συμβάσεις με συμβατικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει αυτά τα όρια ελέγχονται προληπτικά, κατά την υποβολή του πρώτου λογαριασμού, ανεξαρτήτως του ύψους αυτού. Κατά τον ίδιο τρόπο ελέγχονται και οι τυχόν παρατάσεις αυτών των συμβάσεων, όπως ελέγχονται, ανεξαρτήτως ποσού και οι δαπάνες για επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».

    Επίσης, ο Παύλος Πολάκης έγραψε: «Πώς γίνεται λοιπόν, Αθηνά Λινού και Φάνη Σπανέ, οι δαπάνες για την πρώτη πληρωμή της Σύμβασης του 2023-2024 να μην έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο; (Από τον επίτροπο δηλαδή). Θα μας εξηγήσετε τουλάχιστον αυτήν την καραμπινάτη παρανομίας σας, η οποία αποτυπώνεται ακόμη και πάνω στο ένταλμα πληρωμής, ύψους 200.000 ευρώ, για την πρώτη δόση της Σύμβασης; […] Από πού και ως πού το ένταλμα είναι "Αθεώρητο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει του Π.Δ. 136/2011", ενώ αφορά στον πρώτο λογαριασμό και θα έπρεπε να ελεγχθεί υποχρεωτικά; Την από 18-6-2024 παράταση της συγκεκριμένης σύμβασης, αφού έκλεισαν τα σχολεία, τη στείλατε για έλεγχο στο Ελ. Συν., όπως προβλέπει ο νόμος; Αλήθεια, πόσες ακόμη Συμβάσεις εκατομμυρίων μεταξύ σας είναι παρανόμως ανέλεγκτες και πόσες ακόμη δαπάνες είναι παρανόμως αθεώρητες από το Ελεγκτικό Συνέδριο;».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων, ακόμη, ανέφερε: «Ακούστε κάτι, για να εξηγούμαστε: Είτε αυτά που κάνετε τα δηλώσετε "απευθείας αναθέσεις" (Σπανός) είτε τα δηλώσετε "επιχορηγήσεις" (Λινού), το σίγουρο είναι ότι οι εξόφθαλμες παρανομίες σας για την παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού απαιτούν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα. Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους και μέχρι να επιστρέψετε τα λεφτά στα δημόσια ταμεία, όπου ανήκουν. Υ.Γ.: Όπως είναι σαφές, βοηθάω τους ειδικούς τεχνοκράτες να κατανοήσουν τις ανύπαρκτες εκθέσεις ορκωτών της "Prolepsis" – μία στα 30 χρόνια λειτουργίας – και τα υπόλοιπα που συμπεριλαμβάνονται στις 459 σελίδες που έστειλε, λέει, η Λινού στον ΣΥΡΙΖΑ!».



    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων
    Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

    Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως, για την ταχέως αυξανόμενη επιδημία του ιού Mpox, γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων.

    Τα βασικά δεδομένα που σχετίζονται με τον ιό, παρουσιάζουν η η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη με βάση πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA.

    Το 2024 υπήρξαν περισσότερα από 17.000 ύποπτα (2863 επιβεβαιωμένα) κρούσματα Mpox σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με την πλειοψηφία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη επιτάχυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Ανησυχητικά, επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 4 αφρικανικές χώρες που δεν είχαν επηρεαστεί στο παρελθόν (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα). Στις 13 Αυγούστου 2024, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) κήρυξαν την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας για την ηπειρωτική ασφάλεια

    Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ

    Στις 14 Αυγούστου 2024, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία – γνωστό και ως PHEIC, επειδή είναι (1) έκτακτο γεγονός που (2) συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου και (3) δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση.

    Τι συμβαίνει στο Κονγκό

    Τα τρέχοντα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διαφέρουν πολύ από εκείνα της παγκόσμιας επιδημίας του 2022 της φυλογενετικής ομάδας (clade II), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σε πολύ μειωμένο επίπεδο. Η επιδημία Mpox του 2022 έχει εξαπλωθεί κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες άνδρες επηρεάζονται σχεδόν αποκλειστικά. Η παγκόσμια επιδημία clade II είχε σχετικά χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας, κάτω από 1% συνολικά.

    Tώρα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναφέρεται αρκετά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά που αποδίδονται στην κατηγορία I. Περισσότερο από το 50% των αναφερόμενων περιπτώσεων και η πλειονότητα των θανάτων αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Αν και οι επιβεβαιωτικές εξετάσεις δεν συνηθίζονται, αυτές οι λοιμώξεις εικάζεται ότι είναι η φυλογενετική ομάδα Ia, η οποία είναι ενδημική στην περιοχή.

    Μετάδοση και με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή

    Οι επιδημιολόγοι έχουν επίσης καταγράψει ομάδες μετάδοσης που συνδέονται με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν ήταν μια κοινή παρατήρηση με την επιδημία του 2022 του clade Αυτές οι λοιμώξεις πιστεύεται ότι αποδίδονται σε μια νέα φυλογενετική ομάδα Ib. Ορισμένες αναφορές περιγράφουν τις περιπτώσεις clade Ib ως εμφανιζόμενες με διάχυτο εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα ή μακροχρόνιες βλάβες των γεννητικών οργάνων και κίνδυνο θανατηφόρου περιστατικού έως και 5% στους ενήλικες και 10% στα παιδιά. Υπάρχουν επίσης αναφορές αποβολών σε έγκυες. Δεδομένων αυτών των δημογραφικών προτύπων, φαίνεται πιθανό ότι νέοι τρόποι μετάδοσης (π.χ. μετάδοση στην οικία, ετεροφυλοφιλική επαφή για το clade Ib) συνεισφέρουν σημαντικά στην εξάπλωση, καθιστώντας αναγκαία μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με την επιδημία του 2022.

    Η διεθνής εξάπλωση αφορά περιπτώσεις clade Ib σε χώρες, όπως στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στο Κονγκό, στην Κένυα και στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κένυα δεν μοιράζεται σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις περιπτώσεις να ταξιδεύουν πρώτα μέσω της Ουγκάντα, ενώ οι περιπτώσεις του Μπουρούντι δείχνουν στοιχεία εξάπλωσης της κοινότητας. Το κρούσμα clade Ib στη Σουηδία αναφέρθηκε ότι ταξίδεψε πρόσφατα από μια πληγείσα περιοχή στην Αφρική, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη περαιτέρω διευκρίνιση. Με συνεχή μετάδοση, η επιδημία θα επεκτείνει το γεωγραφικό της αποτύπωμα σε νέες χώρες και περιοχές. Κατά μερικούς ερευνητές, η φυλογενετική ομάδα Ib έχει δυναμική πανδημίας, μια κρίση που επαναλαμβάνεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Αν και οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, το clade Ib μεταδέδεται διαφορετικά και μπορεί να αλλάξει περαιτέρω καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα.

    Γιατί χρειάζεται συντονισμένη διεθνή δράση

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν διαθέτει δυνατότητες θεραπείας και εμβόλια. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει και άλλα θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων άλλων μολυσματικών ασθενειών Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση - μια ανάγκη που θα αυξηθεί μόνο εάν η επιδημία συνεχίσει να εξαπλώνεται. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υποφέρει από αυτό το ξέσπασμα για πάρα πολύ καιρό χωρίς την κατάλληλη προσοχή και βοήθεια, η οποία επεκτείνεται τώρα σε γειτονικές χώρες και πιθανώς πέρα ​​από αυτήν.

    Μήπως υπάρχει ανεπαρκής διεθνής δράση για διάφορους λόγους; Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης πρόσφατα το στρατηγικό του πλαίσιο για την ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου του ιού Μpox (2024-2027), με στόχο την παροχή μιας πιο μακροπρόθεσμης, ολοκληρωμένης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Υπάρχει διεθνής προσπάθεια για εύρεση χρηματοδοτήσεων, ώστε να δοθούν εμβόλια και άλλες θεραπείες στις πληγείσες χώρες. Επίσης, η ευαισθητοποίηση από τον ΠΟΥ στοχεύει να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε έκτακτα γεγονότα με κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης και την ανάγκη για συντονισμένη απόκριση έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και αλληλεγγύης, είναι σημαντική η συνεργασία ΠΟΥ και CDC της Αφρικής για να διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και κυρίως στα εμβόλια, στο μέγιστο δυνατό βαθμό επειγόντως. Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει νέους νόμους για να αντιμετωπίσουν την αναγκαία στροφή από τη φιλανθρωπία στην αυτάρκεια των απαραίτητων μέσων σε οικονομικά αδύναμες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν την αρχή μίας εν δυνάμει πανδημίας.

    Τι ισχύει για το αντιικό φάρμακο Tecovirimat

    Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature (16 Αυγούστου), φαίνεται ότι σε προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης, το αντιιικό φάρμακο Tecovirimat δεν είναι αποτελεσματικό (δεν είναι δηλαδή καλύτερο σε σύγκριση με το placebo) ενάντια στη φυλογενετική ομάδα Ι της Mpox που μας απασχολεί τώρα. Ίσως αν ληφθεί σε αρχικά στάδια ή σε σοβαρή νόσο, μπορεί να υπάρξουν κάποια ενθαρρυντικά προστατευτικά αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Mpox: Καμπάνα από πρόεδρο ΕΟΔΥ - «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»
    Mpox: Καμπάνα από πρόεδρο ΕΟΔΥ - «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»

    Ανησυχία και στη χώρα μας έχει προκαλέσει η νόσος mpox – παλαιότερα γνωστή και ως ευλογιά των πιθήκων- μετά την καταγραφή κρούσματος στη Σουηδία, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε συστάσεις προς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε πληγείσες χώρες, και να ανακοινώνει τη λειτουργία 5 νέων εμβολιαστικών κέντρων.

    «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα»

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε μιλώντας στο ertnews πως «περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές».

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων, εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και θα επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα, είτε στο Κογκό, είτε στις γειτονικές χώρες, θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό. «Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

    Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση είναι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο» είπε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΟΔΥ για mpox: Στην Πάτρα ένα από τα επιπλέον 5 εμβολιαστικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα - Συστάσεις σε ταξιδιώτες
    ΕΟΔΥ για mpox: Στην Πάτρα ένα από τα επιπλέον 5 εμβολιαστικά κέντρα που θα ανοίξουν στην Ελλάδα - Συστάσεις σε ταξιδιώτες

    Ποιοι πρέπει να εμβoλιαστούν, τι να προσέξουμε

    Σε εγρήγορση είναι ο ΕΘνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά και την αύξηση του συναγερμού στην Ευρώπη για την mpox (ευλογιά των πιθήκων).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (Public Health Emergency of International Concern).

    Στην κίνηση αυτή προέβη ο ΠΟΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ΛΔΚ και της ανίχνευσης κρουσμάτων σε 4 γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα) ενός νέου στελέχους του ιού που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη θνητότητα αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα και τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος.

    Στις 14/08/2024 δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική. Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες-σωματικά υγρά του πάσχοντος και μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα».

    Και προσθέτει: «Στη ΛΔΚ και στις γειτονικές χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση μετάαπό επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα.

    Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός. Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 5 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

    Όσον αφορά σε πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που αναφέρονται παραπάνω συστήνεται αυτή η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

    Επίσης,κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα () χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

    Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε εάν νοσήσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο. Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

    Παρότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή εκτιμάται ως χαμηλός για μετάδοση του νοσήματος στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε ενημέρωση του κοινού, σε ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας. Παράλληλα λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων ( ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης το οποίο θα ενισχυθεί όταν κριθεί σκόπιμο.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδακη δήλωσε «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την προληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας απο τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

    Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με ECDC ,WHO, και HSC της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη διαμόρφωση και εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων διαχείρισης πιθανών περιστατικών».

    Το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αύξησε νωρίτεα σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την mpox και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανέφερε πως βλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με έναν «χαμηλό» κίνδυνο νωρίτερα, για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Πρόσθεσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

    Η παρούσα έξαρση της ασθένειας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως clade I. Όμως μια νέα παραλλαγή, η clade Ib, φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω καθημερινών στενών επαφών, περιλαμβανομένων των σεξουαλικών επαφών.

    «Λόγω των στενών συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες εισαγόμενες μολύνσεις του clade I», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ.

    Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την έξαρση της ασθένειας στην Αφρική, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης αφότου μολύνσεις με το στέλεχος clade Ib άρχισαν να εξαπλώνονται στις γειτονικές της ΛΔ του Κονγκό χώρες. Χθες, Πέμπτη, μια μόλυνση από το νέο στέλεχος επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία, το πρώτο σημάδι πρώτη ένδειξη της εξάπλωσής του εκτός Αφρικής.

    Το ευρωπαϊκό CDC συνέστησε στις αρχές δημόσιας υγείας να ετοιμάσουν σχέδια και να προετοιμαστούν για γρήγορα εντοπισμό τυχόν μολύνσεων με το clade I που μπορεί να φθάσουν στην Ευρώπη. Προβλέπει πως ο αντίκτυπος από αυτό το στέλεχος του ιού θα είναι μικρός στην Ευρώπη εφόσον υπάρξει η κατάλληλη επιτήρηση και εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου.

    Η mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και αν και είναι συχνά ήπια, μπορεί να είναι μοιραία σε σπάνιες περιπτώσεις.

    Πηγή: TheBest.gr - Φωτογραφία αρχείου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

  • Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός
    Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός

    Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής.

    Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

    Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες.

    Πώς μεταδίδεται η Mpox

    Παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η Mpox όπως είναι η νέα ονομασία της είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

    Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

    Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

    Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο