Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 13:32

Υπόθεση Novartis: Εισαγγελική έρευνα για την καταγγελλόμενη αλλοίωση εγγράφου του FBI

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από την ανακοίνωση - καταγγελία του συνηγόρου της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την καταγγελλόμενη αλλοίωση εγγράφου του FBI, από το οποίο «σβήστηκε» το όνομα πρώην υπουργού για «δωροληψία» από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis διέταξε την Παρασκευή η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου αλλά και μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, η Εισαγγελία διέταξε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα διακριβωθεί εάν και από ποιούς υπήρξε αλλοίωση του επίμαχου εγγράφου από το FBI το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis.

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από την ανακοίνωση - καταγγελία του συνηγόρου της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της, Βασίλη Χειρδάρη, υπήρξε αλλοίωση-παραποίηση του εν λόγω εγγράφου κατά τη μετάφρασή του από μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών με απάλειψη σημαντικών λέξεων που αναφέρονταν σε δωροληψία πρώην υπουργού.

Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα της Ποινικής Δίωξης.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 13:46

Σχετικά Άρθρα

  • Φάμελλος: Όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, εδώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει
    Φάμελλος: Όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, εδώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει

    Ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετήθηκε για την υπόθεση Novartis, λέγοντας πως «η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων συνεχίζει να πλήττει το Κράτος Δικαίου»

    Μύδρους κατά της κυβέρνησης για την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis εξαπέλυσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.

    Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, «η κυβέρνηση χωρίς αιδώ πανηγυρίζει επειδή υποθήκευσε μια κατοχυρωμένη διαδικασία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης, που είναι η προστασία μαρτύρων».

    «Δυνατός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει σεβασμός στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», λέει ο Φάμελλος

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε πως «με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, η Novartis υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό εκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό δημόσιο για παράνομες πρακτικές της στην Ελλάδα».

    «Οι μάρτυρες για σημαντικές υποθέσεις πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα»

    Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης συνέχισε λέγοντας ότι «όλη η υφήλιος ξέρει για το σκάνδαλο Novartis, αλλά εδώ ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να το κουκουλώσει».

    Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, «οι μάρτυρες για σημαντικές υποθέσεις πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων συνεχίζει να πλήττει το Κράτος Δικαίου για να θρέψει το σύστημα εξουσίας που τη συντηρεί, κάτι που μας απομακρύνει συνεχώς από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Τέλος, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «δυνατός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει σεβασμός στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ισχυρό κράτος Δικαίου προς όφελος της κοινωνίας».

    Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση για την υπόθεση Novartis εξέδωσε νωρίτερα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

    Πηγή: In.gr
  • Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη
    Νέα Αριστερά για υπόθεση Novartis: Η άρση προστασίας των μαρτύρων ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη

    Η Νέα Αριστερά τονίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    Ως «μήνυμα ατιμωρησίας» και «προστασίας στους θύτες» βλέπει η Νέα Αριστερά την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

    Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει πως «η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη».

    «Μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν»

    Συνεχίζει τονίζοντας πως «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis».

    Κατά τη Νέα Αριστερά, είναι «ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο ‘σκευωρία’»

    Νέα Αριστερά: «Βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα»

    Η κοινοβουλευτική ομάδα υποστηρίζει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων.

    Τέλος, η Νέα Αριστερά επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

    Πηγή: In.gr
  • Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων
    Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;», είπε ο Νίκος Παππάς για την αποχώρηση του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

    Για μεθόδευση με σκοπό την κατάρρευση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την απόφαση άρσης της προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

    «Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε λέγοντας ότι «Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με αυτά που κατέθεσαν στην Αμερική. Πρόκειται για τάση εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρξει προστασία στους μάρτυρες. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».

    Ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να πάει στη Δικαιοσύνη απευθείας η υπόθεση. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, γιατί έτσι θα υπήρχαν και περισσότεροι μάρτυρες».

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;»

    Αναφορικά με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη στιγμή που ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα, είπε πως ο πρωθυπουργός ήταν «ασεβής ως προς τους θεσμούς, δειλός γιατί δεν κάθισε να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, διότι εφαρμόζει τον νόμο που εμείς ψηφίσαμε ανελλιπώς από το 2019 και μεταξύ μας, είπα και στην βουλή, τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έπρεπε να τον λέμε «νόμο Παππά - Μητσοτάκη» γιατί τον εφαρμόζει έκτοτε».

    «Προκάλεσε μια πόλωση σε ένα θέμα στο οποίο απομονώθηκε και από την άλλη έχουμε από το τέλος Σεπτεμβρίου ζητήσει ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν υπάρχει. Θα έρθει εδώ ο κ. Φιντάν να τον δει ο κ. Γεραπετρίτης και θα ακούμε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εμείς δεν θα ξέρουμε τίποτα;», είπε ο κ. Παππάς.

    Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ακόμη πως «είναι επιλογή που καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιδεικνύει αλαζονεία που δεν συνάδει με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στην Βουλή. Τι θα κάνει; Θα μπαίνει κάθε μέρα και θα φεύγει;».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ
    Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ

    Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σχετικά με την υπόθεση της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ, που παρότι έχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη, είχε καταφέρει να πάρει λευκό ποινικό μητρώο, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό.

    Ο εισαγγελέας παρενέβη και ζητά να διερευνηθεί πώς και από ποιους είχε λάβει η ιδιοκτήτρια το έγγραφο που δεν εμφανιζόταν η αμετάκλητη καταδίκη της.

    Το λευκό ποινικό μητρώο της υπόδικης ιδιοκτήτριας

    Όπως είχε αποκαλύψει η ΕΡΤ3, με το λευκό αυτό ποινικό μητρώο η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ κατάφερε να κερδίσει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Λάρισας. Τελικά το λούνα παρκ δε στήθηκε μετά από τον θόρυβο, που προκλήθηκε.

    Ο εισαγγελέας της Λάρισας ψάχνει με ποιον τρόπο και από ποια πηγή κατάφερε και πήρε αυτό το λευκό ποινικό μητρώο παρ’ ότι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή για το ατύχημα, που είχε γίνει το 2009 στο λούνα παρκ της Χαλκίδας όταν τραυματίστηκε ένα εννιάχρονο κορίτσι. Ο εισαγγελέας αναζητεί σε βάθος από το 2021 μέχρι και σήμερα πώς απέκτησε η συγκεκριμένη γυναίκα τα λευκά ποινικά μητρώα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γαλλία: Ζήτησαν τη βοήθεια του FBI στην έρευνα για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο - Το μυστήριο e-mail που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης
    Γαλλία: Ζήτησαν τη βοήθεια του FBI στην έρευνα για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο - Το μυστήριο e-mail που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης

    H αστυνομία πιστεύει ότι το έστειλαν οι δράστες - Γάλλοι αξιωματούχοι υποπτεύονται τις εγχώριες ακροαριστερές ομάδες αλλά δεν έχουν αποκλείσει την ξένη επέμβαση

    Η γαλλική αστυνομία που ερευνά τη δολιοφθορά που έγινε στις σιδηροδρομικές γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων ζήτησε τη βοήθεια του αμερικανικού FBI δήλωσαν δύο πηγές που έχουν άμεση γνώση της έρευνας που διεξάγει η Γαλλία.
    Οι ερευνητές απευθύνθηκαν στο FBI αφότου οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, έλαβαν ένα e-mail, το οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι το έστειλαν οι δράστες. Το εν λόγω e-mail περιείχε έναν αφηρημένο κατάλογο καταγγελιών, αλλά δεν υπήρχε ρητή ανάληψη ευθύνης.
    Το e-mail, που έφερε την υπογραφή «μιας απρόσμενης αντιπροσωπείας» εστάλη από μια διεύθυνση riseup.net, μια συλλογικότητα με έδρα το Σιάτλ που λέει ότι παρέχει «πόρους επικοινωνίας και υπολογιστών σε συμμάχους που συμμετέχουν σε αγώνες κατά του καπιταλισμού και άλλων μορφών καταπίεσης».
    Οι δολιοφθορείς στοχοποίησαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς τέσσερις γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας της εταιρείας TGV που οδηγούν στο Παρίσι προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της παρέλασης των αθλητών της Ολυμπιάδας κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

    Δεν υπήρξαν συλλήψεις. Γάλλοι αξιωματούχοι υποπτεύονται τις εγχώριες ακροαριστερές ομάδες, αλλά δεν έχουν αποκλείσει την ξένη επέμβαση. Καθώς η riseup.net εδρεύει στις ΗΠΑ, η γαλλική αστυνομία ζήτησε από το FBI να πιέσει αυτόν τον οργανισμό να εντοπίσει τον κάτοχο του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσαν οι δύο πηγές στο Reuters.

    Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Riseup δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το FBI θα πρέπει να κλητεύσει τη Riseup για να δώσει λεπτομέρειες, αλλά η Riseup είναι απίθανο να συμμορφωθεί.
    «Θα καταπολεμήσουμε ενεργά κάθε απόπειρα κλήτευσης ή άλλης μορφής απόκτησης οποιασδήποτε πληροφορίας χρήστη», αναφέρει στον ιστότοπό της. «Δεν μοιραζόμαστε τα δεδομένα των χρηστών μας με κανέναν».

    Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2020 στην αναρχική ομάδα Pramen της Λευκορωσίας, η Riseup δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ συμμορφωθεί με ξένο νομικό αίτημα. «Λαμβάνουμε τακτικά νομικά αιτήματα από όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και έτσι η πολιτική μας είναι να μην το κάνουμε».

    Ωστόσο, το FBI έχει επιδώσει στο παρελθόν εντάλματα για τον Riseup. Το 2012 πράκτορες του FBI κατάσχεσαν έναν σέρβερ που χρησιμοποιούσε η Riseup ως μέρος μιας έρευνας για βομβιστικές απειλές. Το 2017 η Riseup συμμορφώθηκε απρόθυμα με δύο εντάλματα του FBI που ζητούσαν την ταυτότητα λογαριασμών που εμπλέκονται σε εκβιασμούς.

    Ο συντάκτης του μηνύματος καταφέρθηκε εναντίον των γαλλικών εξοπλισμών, του ενεργειακού και πυρηνικού τομέα και επέκρινε το σιδηροδρομικό δίκτυο TGV ότι ωφελεί μόνο «λίγους προνομιούχους». Είπαν ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων -«να χαλάσουν τα ταξίδια των τουριστών ή να διαταράξουν την αναχώρηση των διακοπών» - ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με την κληρονομιά ενός συστήματος μεταφορών που «ήταν πάντα ένα μέσο για τον αποικισμό νέων εδαφών».

    Ξένα δακτυλικά αποτυπώματα;

    Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για ξένη επέμβαση.

    Η μία πηγή ανέφερε ότι η αστυνομία εξετάζει μια πιθανή διασύνδεση με το χακάρισμα το 2023 του ηλεκτορνικού συστήματος των σιδηροδρόμων της Πολωνίας, το οποίο οι πολωνικές μυστικές υπ0ηρεσίες είχαν θεωρήσει αρχικά ότι έγινε από τη Ρωσία.
    Τον Δεκέμβριο, ένα πολωνικό δικαστήριο καταδίκασε 15 πολίτες από την Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας. Οι συλληφθέντες παρακολουθούσαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές όπλων που προορίζονταν για την Ουκρανία μέσω Πολωνίας και σχεδίαζαν να τις αποσυντονίσουν.

    Η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να σπείρει το χάος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον Ιούλιο έναν Ρώσο που ήταν ύποπτος για σχεδιασμό αποσταθεροποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που υποβλήθηκε μετά το περιστατικό σαμποτάζ.

    Η αστυνομία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μια διασύνδεση με μια παρόμοια δολιοφθορά του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Γαλλίας που έγινε δύο μέρες μετά τις επιθέσεις στο δίκτυο του TGV, ανέφεραν οι πηγές. Αν και στις δύο χρησιμοποιήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, μια πηγή ανέφερε ότι οι εκρηκτικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν διαφορετικές.

    Η μία γραμμή της έρευνας σχετίζεται με την εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στην γραμμή του TGV κοντά στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου, την ίδια ημέρα που αφίχθη η ολυμπιακή φλόγα στην πόλη. Η εκρηκτική ύλη ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της 26ης Ιουλίου, ανέφερε η πηγή.

    Το εισαγγελικό γραφείο στην επαρχία Εξ-ον-Προβάνς επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα αλλά αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Η γαλλική αστυνομία ερευνά πρώην υπαλλήλους της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, καθώς και τρίτους εργολάβους, αλλά μία από τις πηγές δήλωσε ότι πολλές από τις γνώσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο TGV μπορούν εύκολα να βρεθούν στο διαδίκτυο.

    Η γαλλική αστυνομία διεξάγει επίσης συνομιλίες με τις αντίστοιχες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς οι επιθέσεις μπορεί να ήταν συντονισμένες με αναρχικές ομάδες από το εξωτερικό, πρόσθεσε η πηγή.

    Οι ακροαριστεροί και αναρχικοί πυρήνες συνήθως αντιτίθενται στο κράτος και τον καπιταλισμό και ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες στην ιδεολογία τους, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι. Η διείσδυσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, δήλωσαν οι δύο πηγές.

    Τα μέλη τους ζουν συχνά εκτός δικτύου και είναι παρανοϊκά απέναντι στους ξένους. Αποφεύγουν τα κυρίαρχα κανάλια επικοινωνίας και εφαρμόζουν άψογη ψηφιακή υγιεινή. Καθώς οι επιθέσεις τους είναι γενικά μη θανατηφόρες, αποτελούν μικρότερη προτεραιότητα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικεντρώνονται κυρίως στους φονικούς ισλαμιστές μαχητές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAST IRHAM
  • ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη
    ΗΠΑ: Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τη γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

    Το FBI επιβεβαίωσε πως βρίσκεται πάνω στο φορτηγό πλοίο Dali για έρευνα - Στα τέλη Μαρτίου, αυτό το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 300 μέτρων, προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key

    ο FBI ξεκίνησε έρευνα έπειτα από την κατάρρευση μιας γέφυρας στα τέλη Μαρτίου στη Βαλτιμόρη, στις ανατολικές ΗΠΑ, στην οποία προσέκρουσε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Washington Post.
    Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, το FBI επιβεβαίωσε πως βρίσκεται «πάνω στο φορτηγό πλοίο Dali» προκειμένου να διεξάγει εκεί «επιχειρήσεις της δικαστικής αστυνομίας», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ούτε να επιβεβαιώσει την έναρξη μιας έρευνας.

    Στα τέλη Μαρτίου, αυτό το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 300 μέτρων, προσέκρουσε σε έναν πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key της Βαλτιμόρης, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, προκαλώντας την κατάρρευσή της.
    Τα πτώματα δύο εργατών που εργάζονταν πάνω στη γέφυρα σε εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος ανασύρθηκαν, την ώρα που άλλοι τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί.
    Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε πως αυτή η «ποινική έρευνα» στοχεύει να καθορίσει «τουλάχιστον εν μέρει» εάν το πλήρωμα απέπλευσε γνωρίζοντας πως το πλοίο παρουσίαζε σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

    Το Dali, υπό σημαία Σιγκαπούρης, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Βαλτιμόρης για ένα ταξίδι 27 ημερών έως το λιμάνι του Κολόμπο (Σρι Λάνκα).

    Αφότου ενημέρωσε τις αρχές για μια απώλεια ισχύος εξαιτίας προβλημάτων πρόωσης, το πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα.

    Το πλοίο παραμένει εγκλωβισμένο στο σημείο, κάτω από τα συντρίμμια της γέφυρας, εμποδίζοντας ένα μέρος των θαλάσσιων μεταφορών σε ένα από τα πιο δραστήρια λιμάνια της χώρας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIM LO SCALZO
  • Εισαγγελική έρευνα για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων στην υπόθεση του «δράκου των Εξαρχείων»
    Εισαγγελική έρευνα για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων στην υπόθεση του «δράκου των Εξαρχείων»

    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αρμοδίων αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με την μη έγκαιρη ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση του 23χρονου Σύρου, κατηγορούμενου για σεξουαλική βία, ο οποίος επί σειρά μηνών δεν τηρούσε τους όρους που του είχαν επιβληθεί σε αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του για κατηγορία προγενέστερη αυτής για την οποία προφυλακίστηκε σήμερα.

    Μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Καλλιόπης Βαρδάκη, ξεκινά έρευνα με στόχο να εντοπιστεί αν προκύπτουν ευθύνες στην υπόθεση του αλλοδαπού σχετικά με την αποφυλάκιση του για υπόθεση απόπειρας βιασμού ηλικιωμένης γυναίκας.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης καθώς ήδη διαβιβάστηκε από την κ. Βαρδάκη φάκελος με όλα τα σχετικά έγγραφα όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση που είχαν τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού όσο και η Δομή της Μαλακάσας για την άρση της κράτησης, τον περασμένο Αύγουστο, του αλλοδαπού και τους όρους που του επιβληθήκαν σε αντικατάσταση της.

    Σύμφωνα με την Εισαγγελία, το Αστυνομικό Τμήμα επί σειρά μηνών δεν ειδοποίησε τις εισαγγελικές αρχές ότι ο 23χρονος δεν τήρησε τους όρους που του είχαν επιβληθεί και αφορούσαν τόσο την διαμονή του στην Μαλακάσα όσο και την υποχρέωση εμφάνισης στο ΑΤ Ωρωπού.

    Η προκαταρκτική εξέταση έχει διερευνώμενο αδίκημα την παράβαση καθήκοντος και εστάλη στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ζητήσει από το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού κάθε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για την τήρηση των περιοριστικών όρων αλλά και προκειμένου να διακριβωθεί αν και με ποιο τρόπο έγινε η ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελίας Εφετών ότι ο 23χρονος ήταν ουσιαστικά εξαφανισμένος από την πρώτη στιγμή της αποφυλάκισης του.

    Γιατί αποφυλακίστηκε ο «δράκος των Εξαρχείων» μετά από απόπειρα βιασμού το 2022 - Η απάντηση του Εφετείου

    Για τους λόγους που αποφάσισε την αποφυλάκιση του 23χρονου «δράκου των Εξαρχείων» που επιτέθηκε και αποπειράθηκε να βιάσει γυναίκες και ένα 13χρονο παιδί, μετά από 12 μήνες φυλάκισης, εξηγεί με ανακοίνωσή του το Εφετείο Αθηνών.

    Σημειώνεται πως ο δράστης είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2022 για επίθεση και απόπειρα βιασμού σε βάρος μίας 70χρονης, στον Άλιμο. Προφυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών και έναν χρόνο αργότερα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

    Τι λέει το Εφετείο

    «Κατόπιν των αναφορών στον Τύπο περί της "απόλυσης κρατουμένου, κατηγορούμενου για απόπειρα βιασμού" από το Εφετείο Αθηνών, διευκρινίζουμε τα εξής:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία "αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη".

    Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή).

    Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών, κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάτρα – Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα
    Πάτρα – Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Εισαγγελική παρέμβαση από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκου Νικολάου, για τη διευρεύνηση ευθυνών τέλεσης ποινικών πράξεων, για τον εκτροχιασμό του Προαστιακού.

    Την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκος Νικολάου, προκάλεσε ο εκτροχιασμός του Προαστιακού το μεσημέρι της Τετάρτης 22/11/2023, στη συμβολή των οδών Οθωνος Αμαλίας και Γούναρη

    Ο Εισαγγελικός λειτουργός με παραγγελία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Πάτρας ζητά να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τέλεση ποινικών πράξεων, για το συγκεκριμένο περιστατικό.

    Ήταν η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι ανάλογο στον Προαστιακό της Πάτρας. Τα ερωτήματα για την συντήρηση της γραμμής από όπου διέρχονται οι συρμοί του Προαστιακού είναι πολλά.

    Πάτρα - Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Πάτρα - Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Πηγή: Pelop.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο