Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 16:53

«Με έτσουζε λες και μου έριξαν βιτριόλι»: Τι λέει γυναίκα που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Και στις ελληνικές θάλασσες έκανε την εμφάνισή της η μωβ μέδουσα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία στους λουόμενους καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Η μωβ μέδουσα έχει ήδη εντοπιστεί στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Πριν από λίγες ημέρες, μια μωβ μέδουσα τσίμπησε την Ευαγγελία, η οποία είχε πάει για μπάνιο στην Πάχη Μεγάρων. Όπως διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ, ο πόνος ήταν τόσο έντονος που το αποτύπωμα της έμεινε σαν τατουάζ πάνω στο σώμα της.

«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η γυναίκα.

«Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 15:51

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσολόγγι: Εμφανίστηκαν μέδουσες στην Τουρλίδα; – Τι λέει γυναίκα που δέχθηκε τσίμπημα
    Μεσολόγγι: Εμφανίστηκαν μέδουσες στην Τουρλίδα; – Τι λέει γυναίκα που δέχθηκε τσίμπημα

    Όπως αναφέρει η ίδια δέχθηκε τσίμπημα από μωβ μέδουσα ενώ κολυμπούσε.

    Για την ύπαρξη μωβ μεδουσών στην θαλάσσια περιοχή της Τουρλίδας κάνουν λόγο λουόμενοι και μάλιστα μια γυναίκα ανάρτησε φωτογραφία από το τσίμπημα που δέχθηκε.

    Όπως αναφέρει η ίδια δέχθηκε τσίμπημα από μωβ μέδουσα ενώ κολυμπούσε.

    Tι αναφέρει στην ανάρτησή της:

    «Ο πόνος είναι φοβερός όπως και το τσούξιμο. Να έχουμε λίγο το νου μας ειδικά όσοι έχουμε παιδάκια.

    Μετά το τσίμπημα επάνω στο δέρμα μένουν τα πλοκάμια της και πρέπει να αφαιρεθούν με μια κάρτα και να ρίξετε μόνο θαλασσινό νερό όχι γλυκό. Μην τα πιάσετε με τα χέρια σας όπως εγώ γιατί πηγαίνουν και σε άλλα σημεία τα κεντριά που έχουν πάνω. Καλό θα είναι επίσης να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα την οποία αναμειγνύεις με θαλασσινό νερό και βάζεις επάνω στο τσίμπημα για να σταματήσει η επίδραση.

    Από ότι μας είπαν χθες υπήρξε και άλλο κρούσμα οπότε θέλει προσοχή!».

    Ενδεχομένως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς δεν έχει γίνει αναφορά ή ενημέρωση στο Λιμεναρχείο για την ύπαρξη μεδουσών.

    Πηγή: aixmi-news.gr - Pelop.gr

  • Λαγοκέφαλοι, μωβ και μπλε μέδουσες - Προσοχή στους «κινδύνους» του καλοκαιριού
    Λαγοκέφαλοι, μωβ και μπλε μέδουσες - Προσοχή στους «κινδύνους» του καλοκαιριού

    Νωρίτερα από άλλες χρονιές έχουν ξεκινήσει τα μπάνια τους στις θάλασσες οι πολίτες, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από τα τέλη Μαΐου. Θερμοκρασίες, όμως, οι οποίες προσκαλούν νωρίτερα και τους μεγάλους «εχθρούς» του καλοκαιριού: Τις μέδουσες, αλλά και τους λαγοκέφαλους.

    Η έξαρση των μεδουσών τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται τόσο στην άνοδο του υδράργυρου, λόγω κλιματικής αλλαγής, όσο και στην υπεραλιεύση που οδηγεί στην μείωση των θηρευτών των μεδουσών.

    Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για την μπλε και τη μωβ μέδουσα.

    Η μπλε μέδουσα είναι μια μεγάλη άσπρη μέδουσα ή μερικές φορές πλήρως μπλε είναι εύκολα αναγνωρίσιμη με την μωβ ιριδίζουσα λωρίδα όπου έχει διαμετρικά στο τελείωμα της καμπάνας της.

    Το είδος αυτό απελευθερώνει μια βλέννα στην θάλασσα όταν στρεσάρεται, με αποτέλεσμα όταν ένας άνθρωπος κολυμπάει μέσα σε αυτή την βλέννα να νιώθει μια έντονη φαγούρα. Αν κάποιος πιάσει μια μπλε μέδουσα δεν πρέπει να ακουμπήσει το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μωβ μέδουσα, αφενός γιατί είναι πολύ μικρή και δεν φαίνεται στο νερό, αφετέρου γιατί έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στο Αιγαίο.

    Τα συμπτώματα αφού σας έχει τσιμπήσει μια μωβ μέδουσα μπορεί να είναι ένας πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

    Πώς αντιμετωπίζεται το τσίμπημα από μια μέδουσα;

    Αρχικά, απομακρύνετε τυχόν κολλημένα πλοκάμια, όχι όμως με γυμνά χέρια.
    Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό, και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια με άμμο. Σε καμία των περιπτώσεων, μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό.

    Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Τοποθετείστε στο σημείο που σας τσίμπησε η μέδουσα κορτιζονούχο κρέμα. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

    Γιατί είναι επικίνδυνοι οι λαγοκέφαλοι;

    Οι υψηλές θερμοκρασίες, όμως, εκτός από τις μέδουσες προσκαλούν νωρίτερα και τους λαγοκέφαλους, ψάρια ιδιαίτερα επιθετικά, τα οποία συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Κρήτη.

    Οι λαγοκέφαλοι έχουν θανατηφόρες -για τον άνθρωπο- τοξίνες και για αυτό απαγορεύεται να καταναλωθεί. Αν μάλιστα κάποιος λαγοκέφαλος επιτεθεί σε κάποιο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού μας, θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το μέλος του σώματός μας.

    Μπορεί, λοιπόν, η θάλασσα να μοιάζει μοναδική διέξοδος «δροσιάς» ήδη από πολύ νωρίς φέτος, χρειάζεται, όμως ιδιαίτερη προσοχή στους αφιλόξενους «κατοίκους» της.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες - Η επίσημη ανακοίνωση
     Τέλος οι μωβ μέδουσες: Καθαρές οι ελληνικές παραλίες - Η επίσημη ανακοίνωση

    Νέα ανακοίνωση για τους «πειρατές» των θαλασσών, τις μωβ μέδουσες.

    Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον καλοκαιρινό «εφιάλτη» του 2022 που άκουγε στο όνομα «Pelagia noctiluca», δηλαδή οι γνωστές σε όλους μας μωβ μέδουσες.

    Μάλιστα, εκείνο το καλοκαίρι ήταν τόσο έντονο το πρόβλημα με την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, που το biodiversitygr.org εξέδιδε εβδομαδιαία ενημέρωση προκειμένου οι λουόμενοι να γνωρίζουν τις παραλίες με τη μεγαλύτερη έξαρση ώστε να είναι προσεκτικοί.

    Όπως ενημέρωναν την εποχή εκείνη οι ειδικοί, το φαινόμενο οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

    Επίσης, οι επιστήμονες ενημέρωναν ότι το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και στη συνέχεια θα περάσει σε φάση ύφεσης, μέχρι που οι μωβ μέδουσες θα έλεγαν «αντίο».

    Πράγματι, το καλοκαίρι του 2023 το φαινόμενο είχε εξασθενίσει αρκετά, καθώς, αν και υπήρχαν μωβ μέδουσες σε ορισμένες παραλίες, δεν ήταν τόσες ώστε το καλοκαιρινό μπάνιο να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους λουόμενους.

    Πλέον, απομένουν λίγες ημέρες προκειμένου να υποδεχθούμε το καλοκαίρι του 2024 και αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που απορούν αν θα συναντήσουν ξανά στο μπάνιο τους τους «μωβ πειρατές».

    Τα νέα όμως είναι ευχάριστα, καθώς η έξαρση με τις μωβ μέδουσες στο Αιγαίο έλαβε τέλος, όπως ενημερώνει το biodiversitygr.org:

    «Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η περίοδος που επηρεάστηκαν οι παραθαλάσσιες περιοχές από την παρουσία αυτού του είδους της μέδουσας φαίνεται να ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι τα νερά μας χωρίς τον φόβο των ενοχλήσεων από αυτό το είδος μέδουσας.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έξαρση φαίνεται να έχει υποχωρήσει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μεμονωμένων εμφανίσεων της μέδουσας στα νερά του Αιγαίου».

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στο Ιόνιο έχουμε την τρίτη συνεχόμενη χρονιά έξαρσης θα υπάρχει πιθανή παρουσία πολύ μικρών τοπικών φαινομένων έξαρσης σε ορισμένες περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γι' αυτό το λόγο, σας καλούμε όλους να συνεχίσετε να παρατηρείτε και να καταγράφετε οποιεσδήποτε εμφανίσεις μέδουσας στον ιστότοπο inaturalist. Αυτές οι καταγραφές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να παρακολουθούμε την κατάσταση των θαλασσών μας και να είμαστε συνεχώς ενήμεροι για πιθανόν νέες εκδηλώσεις εξάρσεων ή καταγραφή νέων ειδών».

    «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως παραδείγματος χάριν στη Μάλτα, η επόμενη έξαρση των μεδουσών μπορεί να συμβεί ανά οποιαδήποτε χρονιά, χωρίς να τηρεί απαραίτητα τον δεκαετή κύκλο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενεργοί παρατηρητές και προστάτες του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Εκπληκτική ανακάλυψη για τις μέδουσες αλλάζει ό,τι είναι γνωστό για τη μάθηση και τη μνήμη
    Εκπληκτική ανακάλυψη για τις μέδουσες αλλάζει ό,τι είναι γνωστό για τη μάθηση και τη μνήμη

    Οι μέδουσες της Καραϊβικής, ζώα που μπορεί να φαίνονται να επιπλέουν στη ζωή άσκοπα και να μην έχουν κεντρικό εγκέφαλο, εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα και να διατηρούν πληροφορίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Αυτό το εύρημα ανατρέπει μια μακροχρόνια ιδέα ότι οι οργανισμοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη συνειρμική μάθηση χωρίς ένα κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Current Biology.

    Η μελέτη - με επικεφαλής τον Anders Garm, αναπληρωτή καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία - αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τη συμπεριφορά των μεδουσών από το Ινστιτούτο Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία.

    «Έχουμε εξετάσει την οπτική συμπεριφορά και όλα τα είδη πειραμάτων και η μάθηση είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη», είπε ο πρώτος συγγραφέας Jan Bielecki, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στην οπτική νευροεπιστήμη στο Κίελο.

    Για να δοκιμάσουν την ικανότητα των ζώων να μαθαίνουν, οι ερευνητές τα έβαλαν στο εσωτερικό μιας στρογγυλής δεξαμενής με γκρι και λευκές ρίγες. Οι γκρίζες ρίγες φαίνονται στα 24 μάτια της μέδουσας τόσο σκοτεινές όσο μια μακρινή ρίζα μανγκρόβιου στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε διάστημα 7,5 λεπτών, οι ερευνητές παρατήρησαν τις μέδουσες για να δουν αν τα ζώα έπεσαν στις ρίγες ή έμαθαν να κρατούν απόσταση.

    Στα πρώτα λεπτά, η μέδουσα κολύμπησε αρκετά κοντά ή έπεσε στα τοιχώματα. Όμως μέσα σε πέντε λεπτά, τα πράγματα άλλαξαν.

    «Οι επιστήμονες επινόησαν ένα πολύ πειστικό πειραματικό παράδειγμα για να μετρήσουν τη συνειρμική μάθηση στις μέδουσες. Τα ευρήματά τους μπορεί επίσης να είναι απόδειξη κάποιας ποσότητας βραχυπρόθεσμης μνήμης», είπε ο Abrams. Πρόσθεσε ότι η μελέτη έδειξε ξεκάθαρα την ικανότητα του ζώου να μαθαίνει και τον κάνει να αναρωτιέται «πόσο διαρκεί η μνήμη του».

    Ενώ έπαιρνε το διδακτορικό του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Abrams εργάστηκε σε μια μελέτη του 2017 σχετικά με την ανάποδη μέδουσα (Cassiopea) και την «κατάστασή της που μοιάζει με ύπνο», η οποία «κάποτε θεωρούνταν επίσης ότι ήταν μια συμπεριφορά που υπήρχε μόνο σε ζώα με ένα κεντρικό νευρικό σύστημα».

    Surprising jellyfish finding challenges what’s known about learning and memory

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μωβ μέδουσες ξανά στις παραλίες - Όλες οι περιοχές στο νέο χάρτη
    Μωβ μέδουσες ξανά στις παραλίες - Όλες οι περιοχές στο νέο χάρτη

    Πού έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι μωβ μέδουσες. Δείτε τον χάρτη.

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Δεκαπενταύγουστο, όπου θα φύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι ενώ αναμένεται και μεγάλη εξόρμηση στις παραλίες. Οι βουτιές και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού θα συνοδεύονται όμως και από τις μωβ τσούχτρες, οι οποίες είναι ξανά παρούσες σε πολλές θάλασσες της Μεσογείου.

    Το γεγονός ότι οι μωβ μέδουσες έχουν επιστρέψει φέτος στις ελληνικές θάλασσες αρκετά νωρίτερα από ό,τι το 2022, έχει επαναφέρει τον «πονοκέφαλο» του προηγούμενου καλοκαιριού.

    Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

    Ειδικά στο Ιόνιο, το πρόβλημα δείχνει να είναι πιο σοβαρό συγκριτικά με άλλες περιοχές, ωστόσο στο «κόκκινο» είναι και αρκετές παραλίες της Αττικής, καθώς και μερικά νησιά, όπως η Τήνος και η Άνδρος

    Σημειώνεται, ότι πέρσι, το Ιόνιο αντιμετώπισε μια έξαρση μωβ μεδουσών, η οποία διέφερε από του Αιγαίου μιας και είδαμε μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα και έπειτα φαίνεται πως ίσως από εκεί μας προήλθε στο Ιόνιο, όπως αναφέρει το biodiversitygr.org.

    Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γιατί εμφανίστηκαν και φέτος οι μωβ μέδουσες - Ένας θαλάσσιος βιολόγος εξηγεί
    Γιατί εμφανίστηκαν και φέτος οι μωβ μέδουσες - Ένας θαλάσσιος βιολόγος εξηγεί

    «Υπάρχουν πάνω από 40 είδη μεδουσών στην Ελλάδα τις οποίες συναντάμε σε διαφορετικές περιόδους. Οι πιο επικίνδυνες είναι οι μωβ μέδουσες λόγω της νευροτοξίνης που έχουν», λέει στο CNN Greece o Διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρίου Βιοποικιλότητας και Θαλάσσιος Βιολόγος, Χρήστος Τακλής. Τσούξιμο, ερεθισμός, φαγούρα και πρήξιμο είναι ορισμένα από τα συμπτώματα που προκαλεί το τσίμπημα μιας μωβ μέδουσας.

    Φέτος έκαναν ήδη την εμφάνισή τους από τον Απρίλιο στις ελληνικές θάλασσες, με έντονη παρουσία στο Ιόνιο και την Αττική.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέδουσες προέρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, ωστόσο υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Μεσόγειο, συνεπώς και στις ελληνικές θάλασσες για αυτό και δεν θεωρούνται πια ξενικό είδος.

    Κατά τον ίδιο, οι μωβ μέδουσες (επιστημονική ονομασία: Pelagia noctiluca) συνήθως εμφανίζονται κάθε 10 με 12 χρόνια και για αυτό έχουν μεγάλες εξάρσεις, σε αντίθεση με τα άλλα είδη που κάνουν κάθε χρόνο εξάρσεις και για αυτό είναι πιο μικρές.

    Ο ειδικός εξηγεί γιατί η μωβ μέδουσα επανεμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες, συμβουλεύει στις λουόμενους να είναι προσεκτικοί κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αναφέρει τα συμπτώματα που έχει κάποιος μετά το τσίμπημα και δίνει οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.

    Εμφανίζονται συχνότερα λόγω κλιματικής αλλαγής

    «Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει ανατροπή στα χρονικά δεδομένα και για αυτό εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Όταν ξεκινήσει αυτή η έξαρση, μπορεί να έχει διάρκεια 3-4 χρόνια. Στο Αιγαίο η εμφάνιση στις μωβ μέδουσας διανύει το 3ο έτος ενώ στο Ιόνιο το 2ο έτος. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πιο μικρή η έξαρση στο Αιγαίο και πιο έντονη στο Ιόνιο», λέει στο CNN Greece ο κ. Τακλής.

    Οι λουόμενοι αυτό το καλοκαίρι πιθανότατα να συναντήσουν μωβ μέδουσες στο βόρειο Αιγαίο ενώ πιθανότατα να υπάρχει μία μικρή έξαρση του είδους και στο νότιο Αιγαίο.

    Όσον αφορά την Αττική, κατά τον επιστήμονα, είναι νωρίς ακόμη να έχουμε ξεκάθαρη εκτίμηση, αφού δεν υπάρχει έξαρση έως τώρα.

    «Αυτό είναι ένα καλό σημάδι γιατί μπορεί να μην δούμε καθόλου μωβ μέδουσες. Ωστόσο, επειδή ακόμη είναι κρύα τα νερά, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο», προσθέτει ο ίδιος.

    Συνήθως οι μέδουσες βρίσκονται στα βαθιά νερά όμως μεταφέρονται κοντά στις ακτές χάρη στα θαλάσσια ρεύματα και κύματα.

    Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών:

    Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στη συχνότερη έξαρση των μεδουσών

    Στο παρελθόν δεν συναντούσαμε τόσο συχνά τις μέδουσες, όμως αυτό έχει αλλάξει πια και αφού ολοκληρωθεί ο τεταρτοετής κύκλος η μέδουσα εμφανίζεται πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.

    «Συνήθως εμφανίζεται κάθε 5-7 χρόνια αλλά αυτός ο κύκλος έχει αλλάξει πια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και άλλων μικρότερων παραγόντων. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μπορεί να τις συναντήσουμε εκ νέου έπειτα από δύο χρόνια», λέει ο ίδιος και μας υπενθυμίζει ότι μεγάλες εξάρσεις είχαμε το ‘15-’18 στον Κορινθιακό.

    «Επίσης, τις δεκαετίες του ΄70 και του ’80 είχαμε μεγάλες εξάρσεις ανά δεκαετία και μάλιστα υπήρχε άτομο που κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. Πέρυσι είδαμε πρώτη φορά μετακίνηση του συγκεκριμένου είδους από την Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα όπου προκλήθηκε νέα έξαρση η οποία έφτασε στο Ιόνιο. Ήταν μια πολύ μεγάλη μετακίνηση που απλώθηκε σε όλη τη Μεσόγειο, πράγμα που καταγράφηκε για πρώτη φορά», τονίζει ο επιστήμονας.

    Ο ίδιος προσθέτει ότι «έχουμε καταγραφές για εξάρσεις της μωβ μέδουσας στη Μεσόγειο τα τελευταία 200 χρόνια, ενώ πέρυσι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα τόσες πολλές εξάρσεις σε Ελλάδα και Ισπανία».

    Καταλήγει λέγοντας ότι τα άλλα είδη μεδουσών είναι στην πλειοψηφία τους ακίνδυνα.

    «Ίσως και να μην τσιμπάνε καν. Ωστόσο, κάποια είδη που τσιμπάνε, δεν διαπερνούν το δέρμα και προκαλούν μόνο φαγούρα στο σημείο. Μόλις βγούμε από το νερό ή πλυθούμε, σταματάει η ενόχληση», λέει ο κ. Τακλής και επισημαίνει ότι «σε περίπτωση που εντοπίσουμε μέδουσες να τις φωτογραφίσουμε και να δηλώσουμε τοποθεσία στο inaturalist.org, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ποιες παραλίες να αποφεύγει».

    Κάθε μήνα υπάρχει έξαρση σε ένα διαφορετικό είδος μέδουσας.

    «Τον μήνα Ιούνιο περιμένουμε τη μπλε μέδουσα (Rhizostoma pulmo). Δεν είναι επικίνδυνη, προκαλεί φαγούρα στο σημείο που θα τσιμπήσει κάποιον. Σε περίπτωση που την πιάσει κάποιος και έπειτα ακουμπήσει το πρόσωπό του, τότε θα έχει έντονο πρήξιμο», αναφέρει ο κ. Τακλής, ενώ συμβουλεύει τους λουόμενους που θα κολυμπήσουν σε παραλίες της Αττικής και το νότιο Ευβοϊκό να είναι προσεκτικοί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς ενδέχεται να συναντήσουν ένα είδος μέδουσας που δεν είναι ιδιαίτερα ορατό με το μάτι λόγω της διαφάνειάς του.

    Προκαλεί πρήξιμο, φαγούρα και ερεθισμό.

    Τα συμπτώματα του τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

    Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερεθισμό, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

    Τα συμπτώματα μπρεί να είναι:

    • Πόνος σαν κάψιμο
    • Έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
    • Ναυτία
    • Χαμηλή πίεση
    • Ταχυκαρδία
    • Κεφαλαλγία
    • Εμετός
    • Διάρροια
    • Δύσπνοια

    Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

    Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της μωβ μέδουσας

    «Το σημαντικότερο είναι να βγούμε αμέσως από το νερό», εξηγεί ο επιστήμονας και προσθέτει ότι καλό είναι να έχουμε μαζί μας στη θάλασσα μία κορτιζονούχα κρέμα.

    «Αν έχουν κολλήσει πλοκάμια πάνω μας (συνήθως είναι διαφανή) τότε με μία κάρτα ή μία ταυτότητα, αφαιρούμε από πάνω μας τα πλοκάμια για να μην τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια και μετά βάζουμε στο σημείο μαγειρική σόδα με θαλασσινό νερό.

    ΠΡΟΣΟΧΗ:

    «Δεν πλένουμε ποτέ το σημείο με πόσιμο νερό γιατί θα ανεβάσει τα επίπεδα της νευροτοξίνης και θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Αφού ηρεμήσει το δέρμα, το περιποιούμαστε σαν ένα τραύμα που χρειάζεται μία κρέμα με κορτιζόνη», δηλώνει ο ίδιος.

    Κατά τον κ. Τακλή, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θα οδηγηθεί κάποιος στο νοσοκομείο έπειτα από τσίμπημα μέδουσες εάν έχει εφαρμόσει τα παραπάνω.

    «Εάν κάποιος έχει δυσφορία, πόνο στην καρδιά, διάρροια ή εμετό, καλό είναι να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο της περιοχής», καταλήγει ο ίδιος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους – Δείτε live χάρτη
    Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους – Δείτε live χάρτη

    Οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη εντοπιστεί σε μια σειρά παραλίες, ανάμεσά τους και σε κάποιες της Αττικής.

    Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια σειρά παραλίες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    «Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.

    Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».

    Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα

    Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάτι inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.

    • Δείτε τον live χάρτη εδώ

    Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.

    Πηγή: in.gr

  • Πρόωρη εμφάνιση για τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Σε ποιες παραλίες έχουν ήδη εντοπιστεί
    Πρόωρη εμφάνιση για τις μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες - Σε ποιες παραλίες έχουν ήδη εντοπιστεί

    Λίγες εβδομάδες απέχουμε από την έναρξη του καλοκαιριού και οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες.

    Έχουν ήδη παρατηρηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και πιο συγκεκριμένα στους Παξούς και στην Κέρκυρα, αλλά και σε κάποιες μεμονωμένες παραλίες της Αττικής αλλά και της νότιας Πελοποννήσου.

    Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

    Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έχει προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

    • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
    • Ένα τσιμπιδάκι.
    • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
    • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
    • Αντιισταμινικό χάπι.
    • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort
    • Τα βήματα φροντίδας
    • Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

    Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

    Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

    Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

    Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

    Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

    Mην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο