Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 17:13

Τουρκικά ΜΜΕ: Ελληνικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών στα σύνορα - Ένας νεκρός

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Τουρκίας, παράνομος μετανάστης από το Αφγανιστάν σκοτώθηκε όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στα σύνορα της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Alibey, στα ελληνικά σύνορα της συνοικίας Uzunkopru της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις ασφαλείας από ελληνικής πλευράς άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας μεταναστών από το Αφγανιστάν που ήθελαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Ένα άτομο από την ομάδα των 8 ατόμων τραυματίστηκε σοβαρά.

Στο άκουσμα του συμβάντος, ο τραυματίας μετανάστης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις ιατρικές ομάδες που μετέβησαν στην περιοχή, μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο Uzunkopru. Ο Αφγανός μετανάστης, του οποίου η κατάσταση της υγείας ήταν βαριά, πέθανε παρά την παρέμβαση των γιατρών.

Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει έρευνα.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 19:10

Σχετικά Άρθρα

  • Άγριο επεισόδιο μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ στη Βάρη: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έχασε τις αισθήσεις του από γροθιά
    Άγριο επεισόδιο μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ στη Βάρη: Στο νοσοκομείο 17χρονος που έχασε τις αισθήσεις του από γροθιά

    «Εκφόβιζε την αδερφή μου» - «Μου ζήτησε τον λόγο και με χτύπησε» - Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

    Ένα άγριο περιστατικό μεταξύ μαθητών ΕΠΑΛ που κατέληξε στη μεταφορά ενός παιδιού σε κέντρο υγείας χωρίς τις αισθήσεις του και στη σύλληψη δύο ανηλίκων έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στη Βάρη.
    Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του protothema.gr, όλα συνέβησαν την περασμένη Τρίτη (15/10) στο ΕΠΑΛ Βάρης, κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. Τότε οι δύο φερόμενοι ως δράστες προσέγγισαν τον ανήλικο, 17 ετών, και δημιουργήθηκε ένταση όταν ένας εξ’ αυτών τον ρώτησε γιατί βρίζει την αδερφή του.
    Η ένταση κορυφώθηκε έξω από το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων, όταν οι δύο μαθητές προσέγγισαν και πάλι τον 17χρονο και ένας από αυτούς τον χτύπησε με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει αρχικά τις αισθήσεις του και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο κέντρο υγείας της περιοχής για την παροχή πρώτων βοηθειών.
    «Με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο»

    Η κατάθεση του θύματος στις Αρχές για τα όσα βίωσε έξω από το σχολείο του είναι χαρακτηριστική: «Ενώ είχαμε διάλειμμα και καθόμουν με κάτι φίλους μου, με πλησίασε ένα άτομο που δεν το γνωρίζω προσωπικά αλλά ξέρω ότι πάει στην 3η Λυκείου στο σχολείου μου και αφού μου έδειξε την θήκη του κινητού του, με ρώτησε αν είναι ωραία. Εγώ ξαφνιάστηκα, χαμογέλασα και επειδή δεν τον ξέρω, του είπα «τι θες από μενα;», εκείνος όμως στη συνέχεια μου ζήτησε τον λόγο γιατί έβρισα την αδελφή του. Εγώ τον ρώτησα τι είναι αυτά που λέει και πως δεν έχω βρίσει την αδελφή του, αφού δεν την ξέρω κιόλας και στη συνέχεια εκείνος έφυγε.

    Περίπου στις 13.30, όταν σχολάσαμε, βγήκα από το σχολείο και πήγα να χαιρετήσω κάτι φίλους μου και τότε από τον απέναντι δρόμο μου φώναξε το άτομο που ανέφερα παραπάνω να πάω προς το μέρος του να τα βρούμε, ενώ μαζί του ήταν και άλλα 3 άτομα. Εγώ του είπα ότι δεν έχω να του πω κάτι και πως αν θέλει να συζητήσουμε, να έρθει προς εμένα. Τότε εκείνος, μαζί με ένα από τα παιδιά που ήταν μαζί του, τον οποίο επίσης δεν γνωρίζω, ήρθαν προς το μέρος μου και το άλλο παιδί μου είπε να ζητήσω συγγνώμη για αυτά που έχω πει για την αδελφή του άλλου παιδιού, αλλιώς θα με αρχίσουν στα χαστούκια και τότε εκείνη τη στιγμή ο άλλος με χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο. Από το χτύπημα ζαλίστηκα γιατί δεν το περίμενα και έπεσα στο έδαφος. (...) Στη συνέχεια η σχολική σύμβουλος με μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Βάρης και μου δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μου έγιναν ράμματα στα χείλη μου στην δεξιά μεριά, έχω χτυπήματα δίπλα από το αριστερό μάτι και στο δεξί μου πόδι».

    «Εκφόβιζε την αδερφή μου»

    Από τη μεριά του, ο ανήλικος που χτύπησε τον 17χρονο, υποστήριξε ενώπιον των αστυνομικών ότι προέβη στην πράξη αυτή λόγω του ότι ο ανήλικος εκφόβιζε την αδερφή του.

    «Την ώρα που σχολάσαμε τον πλησίασα και με ωραίο τρόπο του ζήτησα τον λόγο που βρίζει και εκφοβίζει την αδερφή μου εδώ και πέντε μέρες περίπου. Εκείνος μου μίλησε ειρωνικά λέγοντάς μου «ποιος είσαι εσύ για να σου δώσω λογαριασμό τι θα κάνω;». Τότε εγώ του υπενθύμισα ότι είμαι ο αδερφός της Ι. της κοπέλας που εδώ και περίπου πέντε μέρες δέχεται λεκτικό bullying από εσένα. Καθώς με κοίταγε και μου μιλούσε με έσπρωχνε ταυτόχρονα με το χέρι του προς τα πίσω και τότε εγώ προέβη στην πράξη για την οποία κατηγορούμαι. Τη στιγμή που έπεσε κάτω χάνοντας τις αισθήσεις του, σηκώθηκε έχοντας ένα σιδερένιο αιχμηρό αντικείμενο στο αριστερό του χέρι και στο δεξί του είχε βάλει κάτι σιδερένια αντικείμενα τα οποία δεν πρόσεξα τι ήταν. Αυτός προσπάθησε να έρθει στο μέρος μου για να με χτυπήσει. Τότε εγώ αμύνθηκα κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα για να τον ακινητοποιήσω και να μην με χτυπήσει με τα αντικείμενα που κρατούσε, αλλά κατάφερε να με χτυπήσει με αποτέλεσμα να με τραυματίσει ελαφριά στο κάτω χείλος μου και στο αριστερό μου μάτι και στο αριστερό μου χέρι. Τελικά μπήκε ο Κ. Α. (ο δεύτερος ανήλικος που συνελήφθη) στη μέση προσπαθώντας να μας χωρίσει».

    «Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος»

    Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του κατηγορουμένου που χτύπησε τον 17χρονο κ.κ. Ιωάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος δήλωσαν στο protothema.gr, ότι ο ανήλικος από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε αυτοβούλως μαζί με τους γονείς του ενώπιον των Αρχών και αναφέρθηκε ενδελεχώς στο τρόπο εμπλοκής του στο επίμαχο περιστατικό.

    «Πιο συγκεκριμένα ο ανήλικος φερόμενος δράστης αναφέρθηκε στη συνεχή κακοποιητική συμπεριφορά του παθόντα προς την αδερφή του. Έτσι ζήτησε από τον παθόντα όπως σταματήσει άμεσα τις απειλές, τον εκφοβισμό και το bullying που ασκεί ο τελευταίος στην αδερφή του. Δυστυχώς η κατάσταση ξέφυγε και επήλθε σύρραξη με ευθύνη και την δυο μερών. Μάλιστα ο φερόμενος ως παθών αποπειράθηκε να τραυματίσει με αιχμηρό αντικείμενο τον ανήλικο.

    Είναι προφανές ότι θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος και θα ασκηθούν όλες οι δέουσες νομικές ενέργειες εις βάρος του φερόμενου παθόντα» σημείωσαν χαρακτηριστικά.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία - Βίντεο από τη στιγμή που βλήματα χτύπησαν τουρκική πόλη
    Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία - Βίντεο από τη στιγμή που βλήματα χτύπησαν τουρκική πόλη

    Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θερμό επεισόδιο σημειώνεται αυτή την ώρα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

    Βλήματα σε ναρκοθετημένη περιοχή - Οι τουρκικές δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στη ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων κοντά στην τουρκική πόλη Κίλις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών πυροβολικού.

    Στην περιοχή έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα δρόμων - Στα ύψη η ένταση με τον Νότο
    Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα δρόμων - Στα ύψη η ένταση με τον Νότο

    Στην ανατίναξη διακορεάτικων δρόμων που βρίσκονται στα σύνορα με τον Νότο - αλλά εντός της επικράτειάς της - ανατίναξε η Βόρεια Κορέα, ως μέτρο οχύρωσης, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο χωρών μεγαλώνει.

    Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, μερικά τμήματα του οδικού δικτύου βόρεια από τη στρατιωτική γραμμή οριοθέτησης που χωρίζει τις δύο χώρες, ανατινάχτηκαν.

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας έχουν προχωρήσει σε ενίσχυση της επιτήρησης και της ετοιμότητας τους, αντιδρώντας στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το ίδιο μήνυμα.

    «Σοβαρή πρόκληση του εχθρού»

    Οι εκρήξεις αυτές, όπως σημειώνει το ABC News σημειώθηκαν μια ημέρα αφότου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συγκάλεσε συνάντηση με τους ανώτατους στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας του. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Κιμ επικαλέστηκε πτήσεις drone της Νότιας Κορέας και τις χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση του εχθρού» και τόνισε πως έχει καθήκον για «άμεση στρατιωτική δράση» και «αποτρεπτικό πόλεμο» για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας.

    Υπενθυμίζεται πως, η Βόρεια Κορέα νωρίτερα έθεσε το πυροβολικό πρώτης γραμμής και άλλες στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα για να εξαπολύσουν πλήγματα στη Νότια Κορέα, εάν βρεθούν ξανά drones πάνω από τη Βόρεια Κορέα. Η Νότια Κορέα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν έστειλε drones, αλλά προειδοποίησε ότι θα τιμωρήσει αυστηρά τη Βόρεια Κορέα εάν απειληθεί η ασφάλεια των πολιτών της.

    Προειδοποιητικές βολές

    O στρατός της Νότιας Κορέας προχώρησε σήμερα σε προειδοποιητικές βολές νοτίως της αποστρατικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Νότια Κορέα με τη Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στην κίνηση της Βόρειας Κορέας ν’ ανατινάξει τμήματα του οδικού δικτύου της Κορεατικής Χερσονήσου κοντά στη συνοριακή γραμμή, σύμφωνα με το Μεικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KCNA

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες
    Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες

    Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει τον τρόπο όπου διακινητές στον Έβρο μεταφέρουν μετανάστες από την γειτονική Τουρκία στην χώρα μας.

    Μάλιστα οι διακινητές προκειμένου να «διαφημίσουν» τη δουλειά τους, τραβάνε τα βιντεάκια και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στα social media.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζονται αρκετά άτομα που είναι στοιβαγμένα στην καρότσα νταλίκας και κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

    Το περασμένο καλοκαίρι οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν μειωθεί ωστόσο οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας με περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα σημεία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης του Έβρου.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

  • Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα
    Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

    Στον εντοπισμό δεκατριών εστιών ευλογιάς σε ζώα προχώρησαν οι κτηριατρικές αρχές του Έβρου ενώ ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 3.000 ζώα λόγω της νόσου.

    Από τον καθημερινό έλεγχο του επιστημονικού κλιμακίου κτηνιάτρων της περιφέρειας ανακαλύπτει και νέα κρούσματα. «Κάθε φορά η υποψία μας δυστυχώς βγαίνει θετική», σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.

    Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

    Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα.

    Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ερντογάν: Αδαής όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας
    Ερντογάν: Αδαής όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας

    Για γεωπολιτικούς στόχους και συμφέροντα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα σύνορα της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας μάλιστα ότι, όταν «χρειάζεται», η Αγκυρα «θα παρεμβαίνει αναλόγως».

    Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο ομιλίας του σε αποφοίτους στρατιωτικών σχολών με αφορμή την μαύρη επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής.

    «Αν αδιαφορήσουμε για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και στην γεωγραφία της καρδιάς μας, τότε θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Όπου έχουμε έναν ομογενή από την Αδριατική μέχρι και τις στέπες της Ασίας, τότε η υπόθεση του είναι δική μας υπόθεση. Από τον Καύκασο μέχρι και την Αφρική, όπου έχουμε έναν αδελφό μας, το ντέρτι του είναι και δικό μας ντέρτι» ανέφερε.

    Και πρόσθεσε τα εξής:

    «Όπως με το Αζερμπαϊτζάν είμαστε ενωμένοι με την αρχή ‘’δυο κράτη και ένα έθνος’’, έτσι έχουμε τον ίδιο σφυγμό με τα αδέλφια μας στις τουρκόφωνες χώρες. Πώς μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ιερουσαλήμ; Πώς μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια μας για την Παλαιστίνη όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε πολεμήσει για να μην μπει εκεί η αρβύλα του εχθρού; Πώς μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις κραυγές των αδελφών μας Παλαιστινίων εναντίον των οποίων εδώ και 11 μήνες το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία; διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, τότε σίγουρα είναι ξένος σε αυτά τα εδάφη. Δεν επιτρέψαμε να μας φυλακίσουν στα ρηχά νερά, δεν τους δώσαμε σημασία… δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά το όραμά μας θα περιλαμβάνει όλο τον κόσμο».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι
    Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

    Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

    Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

    Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό) και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

    Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

    «Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

    Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

    Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

    Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

    Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

    Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch