Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 18:40

Προσοχή στους αγύρτες και τους ψευδοπροφήτες που παρασύρουν τους πιστούς, προειδοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα - Προφητεύουν επικείμενες καταστροφές και πολέμους και θέτουν συγκεκριμένες ημερομηνίες - Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου διαβάστηκε σήμερα σε όλους του ναούς

Προσοχή στους ψευδοαγίους συνέστησε στους πιστούς, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με εγκύκλιο του που διαβάστηκε σήμερα σε όλους τους Ναούς.

Το εγκύκλιο σημείωμα με θέμα «Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και οι ψευδοπροφήτες» έστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις, στο οποίο τονίζεται ότι «στην σημερινή εποχή πλήθυναν οι εντός της Εκκλησίας ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έχουν παρασύρει έναν αριθμό πιστών και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε σχίσμα ή αίρεση».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος Ανθης λέει στο protothema.gr: «Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν υποκατάστατα και μεσάζοντες σε άτομα που εμπορεύονται την ευσέβεια και την πίστη». Για να τονίσει ότι «Προβάλλονται ψεύτικα πρότυπα στην ζωή των χριστιανών» καλώντας τους πιστούς να προσέχουν και να αφυπνισθούν. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιωτίδος επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα και στην επαρχία και στην Αθήνα από άτομα που εμπορεύονται την αδυναμία και την ολιγοπιστία, για να πει ότι «Δεν είναι υγιές αυτό. Προσοχή στους αγύρτες και στους ψευδοπροφήτες». Ο κ. Τιμόθεος εξηγεί ότι «η κατάσταση αυτή ευνοεί ανθρώπους που δεν έχουν αληθινή πίστη και χρειάζονται «συνταγή» για την πίστη τους.

Δίνοντας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την αναλυτική εικόνα διευκρινίζει ότι: «Άλλοι από αυτούς έχουν αυτοδιορισθεί διδάσκαλοι και μελλοντολόγοι και ταράσσουν τους πιστούς με διάφορες κινδυνολογίες. Άλλοι παρερμηνεύουν λόγια συγχρόνων ή και παλαιοτέρων Αγίων και τα παρουσιάζουν σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο σκέψης. Άλλοι αναφέρονται σε ανώνυμους γέροντες ή γερόντισσες που βρίσκονται εν ζωή, οι οποίοι προφητεύουν επικείμενες καταστροφές και πολέμους και αρκετές φορές μάλιστα θέτουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, και όταν δεν πραγματοποιηθούν, αντί να σιωπήσουν από ντροπή, δεν χάνουν την διάθεσή τους, αλλά θέτουν εκ νέου άλλες ημερομηνίες. Άλλοι επίσης εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα».

Εχουν αυτοδιορισθεί διδάσκαλοι και μελλοντολόγοι

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει: «Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, Μία εβδομάδα μετά την Εορτή της Πεντηκοστής, κατά την οποία φανερώθηκε η Εκκλησία του Χριστού στον κόσμο, τιμούμε τα γεννήματα αυτής της «καινής κτίσεως» της Χάριτος, της Εκκλησίας δηλαδή, που είναι όλοι οι Άγιοι του Θεού, οι αληθινά Πνευματοφόροι άνθρωποι.

Το Πανάγιο Πνεύμα είναι η πηγή της Αγιότητος και όλων των χαρισμάτων. Χαρίζει την θεοποιό Χάρη ανάλογα με την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου «καθώς βούλεται» . Κατά τους θεοφόρους Πατέρες η εργασία των εντολών και η προσευχή είναι αιτίες χορηγήσεως της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος. «Κατ’ αναλογίαν της εργασίας των εντολών», γράφει ο Άγιος Μάρκος ο Ασκητής, όχι οι ακροατές, αλλά οι ποιητές του νόμου θα γίνουν κατοικητήρια του Παναγίου Πνεύματος . Κατά την διδασκαλία των Αγίων, αυτό στο οποίο μπορούμε να μετάσχουμε δεν είναι η ουσία του Θεού, αλλά η ενέργεια. Αυτή η ενέργεια ονομάζεται θεοποιός Χάρη, Φως και Πνεύμα Θεού και οδηγεί τον άνθρωπο στην θέωση.

Οι ταπεινοί γίνονται αποδέκτες της Χάριτος του Θεού. Μόνον αυτοί μπορούν να αποφανθούν μετά βεβαιότητος για τα παρόντα και τα μέλλοντα, να διακρίνουν πού υπάρχει αλήθεια και πού το ψεύδος. Οι Άγιοι και θεόπτες των χαρισμάτων δεν κομπάζουν, αλλά ταπεινώνονται ακόμη περισσότερο μετά την θεία Επίσκεψη. Αντίθετα, οι στερούμενοι της Χάριτος είναι ψευδοπροφήτες, πλανώντες και πλανώμενοι, λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι των λογικών προβάτων της Εκκλησίας και διακατέχονται από πνεύμα υπερηφανείας και κενοδοξίας. Το φαινόμενο αυτό των ψευδοαγίων υπάρχει σε κάθε εποχή.

Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός έδωσε πολλούς και μεγάλους προφήτες. Όπως παρατηρεί ο σοφός Σολομώντας, η Σοφία του Θεού κατά καιρούς μεταβαίνοντας σε όσιες ψυχές κατασκευάζει φίλους Θεού και προφήτες . Όμως ταυτόχρονα παρουσιάσθηκαν και πολλοί ψευδοπροφήτες στον λαό του Ισραήλ . Ήδη από την αρχή ο Κύριος προειδοποίησε τον λαό Του γι’ αυτούς και έδωσε ως χαρακτηριστικό σημάδι αναγνωρίσεώς τους την παρέκκλιση από την αληθινή πίστη . Οι ψευδοπροφήτες δεν μιλούσαν «από στόματος Κυρίου» , αλλά «από καρδίας αυτών». Δεν τους απέστελλε ο Θεός και αυτοί έσπευδαν να προφητεύουν, δεν λαλούσε προς αυτούς ο Θεός και αυτοί προφήτευαν.

Για να αρέσουν και να γίνουν αποδεκτοί χρησιμοποιούσαν την κολακεία. Ενώ έβλεπαν ότι ο λαός είχε απωθήσει τον λόγο του Κυρίου, του προφήτευαν ότι θα απολαμβάνει πραγματική ειρήνη . Αποτέλεσμα ήταν να εξαπατούν τον λαό με τις ψευδείς προφητείες τους και να τον οδηγούν στην καταστροφή . Γι’ αυτό στο τέλος καταντροπιάζονταν, γίνονταν καταγέλαστοι και έπεφταν σε τέλεια καταφρόνηση και ανυποληψία από τον λαό . Εμφανίζονταν «ως αλώπεκες εν ταις ερήμοις» . Δηλαδή όπως οι αλεπούδες αγαπούν να κυκλοφορούν σε έρημα μέρη, έτσι και οι ψευδοπροφήτες εμφανίζονταν κατ’ εξοχήν σε εποχές κατά τις οποίες ο λαός λόγω της ασέβειας και της αμαρτίας είχε ερημωθεί από την θεία Χάρη και προστασία.

Στην Καινή Διαθήκη ομοίως «πολλοί ψευδοπροφήται εξεληλύθασιν εις τον κόσμον» . Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήδη από την αρχή του κηρύγματός Του, στην επί του Όρους Ομιλία, εφιστά την προσοχή των πιστών αναφορικά με τους ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έρχονται προς αυτούς με ενδύματα προβάτων, αλλά από μέσα είναι άρπαγες λύκοι . Τα αμαρτωλά έργα τους αποτελούν τρανές αποδείξεις ότι δεν είναι δοχεία της Χάριτος του Θεού . Μάλιστα ο Χριστός έχει προφητεύσει ότι όσο θα περνούν τα χρόνια και θα πληθαίνει η ανομία, θα αυξάνονται οι ψευδοπροφήτες και πολλούς θα παρασύρουν στις πλάνες τους . Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι να δημιουργούν στην Εκκλησία διχοστασίες και σκάνδαλα, να ενεργούν αντίθετα προς την διδαχή της παραδόσεως της Εκκλησίας, να μην υπηρετούν τον Κύριο, αλλά τα προσωπικά τους συμφέροντα και να χρησιμοποιούν τα κολακευτικά και ευγενικά λόγια για να εξαπατήσουν τις καρδιές των αγαθών ανθρώπων . Με ένα λόγο οι ψευδοπροφήτες και όλοι γενικά οι πλανεμένοι άνθρωποι είναι τα ζιζάνια που φύτευσε ο διάβολος στον αγρό του Κυρίου για να μην τελεσφορήσει το έργο της θείας Οικονομίας για την σωτηρία των ανθρώπων.

Στην σημερινή εποχή πλήθυναν οι εντός της Εκκλησίας ψευδοπροφήτες, οι οποίοι έχουν παρασύρει έναν αριθμό πιστών και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε σχίσμα ή αίρεση. Άλλοι από αυτούς έχουν αυτοδιορισθεί διδάσκαλοι και μελλοντολόγοι και ταράσσουν τους πιστούς με διάφορες κινδυνολογίες. Άλλοι παρερμηνεύουν λόγια συγχρόνων ή και παλαιοτέρων Αγίων και τα παρουσιάζουν σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο σκέψης. Άλλοι αναφέρονται σε ανώνυμους γέροντες ή γερόντισσες που βρίσκονται εν ζωή, οι οποίοι προφητεύουν επικείμενες καταστροφές και πολέμους και αρκετές φορές μάλιστα θέτουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες, και όταν δεν πραγματοποιηθούν, αντί να σιωπήσουν από ντροπή, δεν χάνουν την διάθεσή τους, αλλά θέτουν εκ νέου άλλες ημερομηνίες. Άλλοι επίσης εμφανίζουν ιερά αντικείμενα που δακρύζουν, αιμορροούν και παρουσιάζουν διάφορα άλλα έκτακτα και θαυμαστά φαινόμενα.

Ασφαλώς η Εκκλησία αναμφισβήτητα αποδέχεται και τα άγια αντικείμενα και τις άγιες Εικόνες και την εκδήλωση ποικίλων φαινομένων της θείας Χάριτος διά μέσου αυτών, όμως χρειάζεται επίσης πολλή προσοχή και διάκριση, ιδίως στην εποχή μας, στην οποία, με την κυριαρχία του διαδικτύου, τέτοιες καταστάσεις προβάλλονται ταχύτατα και γίνονται αμέσως γνωστές. Ο μεγάλος Άγιος και προφήτης των ημερών μας, ο γέροντας Πορφύριος, παρατηρούσε ότι «αυτά τα σημεία... δεν είναι όλα θεϊκά. Μερικά απ’ αυτά τα προκαλεί ο διάβολος μέσω των ανθρώπων.

Χρειάζεται προσοχή» . Γι’ αυτό είναι ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις, μήπως πίσω από αυτές δεν βρίσκεται το χέρι του Θεού, αλλά ο πονηρός και άνθρωποι που διακατέχονται από πνεύμα πλάνης και διάθεση αυτοπροβολής, αυτόκλητοι σωτήρες, που δεν υπηρετούν το θείο θέλημα, αλλά το ίδιον συμφέρον.

Έχοντας αυτά υπ’ όψιν εφιστούμε την προσοχή των πιστών της Εκκλησίας μας• να μην παρασύρονται από τους διαφόρων ειδών πλάνους και αγύρτες και ψευδοπροφήτες, οι οποίοι τους αποσπούν από τον κύριο σκοπό τους, την πρόοδο στην ορθόδοξη πίστη και την πνευματική ζωή, και στρέφουν την προσοχή τους σε αρρωστημένες καταστάσεις και σε δραστηριότητες και ενασχολήσεις που δεν ωφελούν σε τίποτε, αλλά μάλλον προξενούν θόρυβο και ταραχή και σκανδαλισμό και σχίσιμο του αρράφου χιτώνος της Εκκλησίας, δηλαδή του Χριστού.

Ας μένουμε πιστοί στην παράδοση που έχουμε παραλάβει μέσα στην Εκκλησία μας, ας αποφεύγουμε όσους αυτοαπομονώνονται και ας τιμούμε και υπακούμε στους Ποιμένες και Επισκόπους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αγρυπνούν υπέρ ημών, και ας επιδιώκουμε προ πάντων «τα της ειρήνης και τα της οικοδομής της εις αλλήλους» , για να αναπαύεται μέσα μας η Χάρη του Αγίου Πνεύματος· του Πνεύματος της Αληθείας, της Ειρήνης και της Ενότητος. Αμήν. Με πατρικές ευχές και αγάπη

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος
† Ο Κασσανδρείας Νικόδημος
† Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος
† Ο Σιδηροκάστρου Μακάριος
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ
† Ο Αργολίδος Νεκτάριος
† Ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος
† Ο Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος
† Ο Κεφαλληνίας Δημήτριος
† Ο Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος
† Ο Καρπενησίου Γεώργιος
† Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Ωρεών Φιλόθεος»

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 21:12

Σχετικά Άρθρα

  • Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων
    Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων

    Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του

    Κράτησε την ψυχραιμία της μια ηλικιωμένη, όταν ένας άγνωστος που της συστήθηκε ως αστυνομικός την κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού της στα Γιαννιτσά και της ζήτησε χρήματα, δήθεν για να αποφύγει τις νομικές συνέπειες η κόρη της που είχε προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό ενός παιδιού.
    Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε αμέσως ότι η γυναίκα που άκουγε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας να της ζητάει να πληρώσει τα χρήματα που ζητούσε ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν ήταν η κόρη της, αλλά προσποιήθηκε ότι μπορούσε να δώσει 1.500 ευρώ και έκλεισε ραντεβού έξω από το σπίτι της. Αμέσως, όμως, ειδοποίησε αστυνομικούς της Ασφάλειας Πέλλας, οι οποίοι εντόπισαν τον “εισπράκτορα” τη στιγμή που πήγε να παραλάβει τα χρήματα και τον συνέλαβαν.
    Πρόκειται για έναν Έλληνα, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πέλλας με την δικογραφία η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα απάτης. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του και για την εξιχνίαση τυχόν άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος
    Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Η ψυχραιμία μιας γυναίκας - υποψηφίου θύματος απατεώνα στο Λαμπέτι - οδήγησε στο να στηθεί επιχείρηση από τους έμπειρους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Στην εφαρμογή του νόμου όμως το αποτέλεσμα έφερε απογοήτευση, καθώς ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και διατάχθηκε προκαταρτική έρευνα από την Εισαγγελία Ηλείας.

    Ο λόγος για έναν Βούλγαρο, μέλος σπείρας απατεώνων με εμπλοκή σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, τέσσερις τετελεσμένες και μια απόπειρα.

    Πως συνελήφθη

    Συνεργοί του δράστη επικοινώνησαν με γυναίκα στο Λαμπέτι Πύργου παριστάνοντας από τη μια την κόρη που έχει εμπλοκή σε τροχαί και έπειτα τον αστυνομικό που ζητούσε χρήματα για να μην μπλέξει η κόρη. Η γυναίκα αντιλήφθηκε άμεσα πως πρόκειται για απατεώνες και προσπάθησε να τους παγιδεύσει. Έτσι έκλεισε ραντεβού για να παραδώσει τα χρήματα και παράλληλα ενημέρωσε την Ασφάλεια Πύργου. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν με διακριτική παρουσία στο σημείο του ραντεβού και συνέλαβαν το Βούλγαρο.

    Από την προανάκριση προέκυψε πως ο δράστης συνεργάζεται με άλλους ομοεθνείς του για την διάπραξη απατών μέσω τηλεφώνου, ενώ είναι ο ίδιος “εισπράκτορας” με άλλες τέσσερις τετελεσμένες υποθέσεις.

    Οι απάτες

    Δύο στον Πύργο πριν λίγες ημέρες, όπου στη μια είχαν πάρει 25.000 ευρώ σε χρήματα και χρυσαφικά από μια ηλικιωμένη και στην δεύτερη από άλλη ηλικιωμένη το ποσό των 2500 ευρώ.

    Η ίδια σπείρα είχες “χτυπήσε” σε Πάτρα και Κάτω Αχαγιά στην Αχαΐα, όπου στην πρώτη περίπτωση με το σενάριο του τροχαίου, του γιατρού και της χειρουργικής επέμβασης ζήτησαν 85.000 ευρώ και τελικά πήραν 10.000 ευρώ σε μετρητά και 9.000 σε λίρες.
    Στην δεύτερη περίπτωση στην Κάτω Αχαγιά οι δράστες ζήτησαν με το ίδιο σενάριο 58.000 ευρώ και τελικά πήραν το ποσό των 2500 ευρώ.

    Συνολικά οι δράστες προσδοκούσαν να πάρουν 250000 ευρώ από τις παραπάνω πέντε υποθέσεις και τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν 49.000 ευρώ.

  • Πέντε συλλήψεις σε Ηλεία και Αργολίδα για απάτες - Εξιχνιάστηκαν 42 περιπτώσεις πανελλαδικά
    Πέντε συλλήψεις σε Ηλεία και Αργολίδα για απάτες - Εξιχνιάστηκαν 42 περιπτώσεις πανελλαδικά

    Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών - Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά

    Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που ενέχονταν πανελλαδικά στη κατ έξακολούθηση τέλεση απατών.

    Ειδικότερα, χθες 1-4-2024 το πρωί, σε Ηλεία και Αργολίδα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, των Τμημάτων Ασφάλειας Άργους και Ναυπλίου και της ΟΠΚΕ Ναυπλίου.

    Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε άνδρες (δυο αλλοδαποί τρεις ημεδαποί), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αρχηγικά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, στην Ηλεία συνελήφθησαν ένας άντρας και μια γυναίκα υπήκοοι Βουλγαρίας στην περιοχή της Γαστούνης.

    Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (40) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

    Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

    Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά (42) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.

    Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.

    Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές - παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.

    Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο.

    Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

  • «Γκαφατζήδες» απατεώνες: Ζήτησαν από 50χρονη να αφήσει χρήματα στα σκουπίδια και μπέρδεψαν τους κάδους
    «Γκαφατζήδες» απατεώνες: Ζήτησαν από 50χρονη να αφήσει χρήματα στα σκουπίδια και μπέρδεψαν τους κάδους

    Παρολίγον να πέσει θύμα της απάτης με τα τροχαία μία 50χρονη - Τι συνέβη

    Να μιμηθούν τους Βούλγαρους "εξπέρ" της απάτης με τα τροχαία θέλησαν τρεις Έλληνες από τον Βόλο, δύο άνδρες ηλικίας 40 και 32 χρόνων και μία 37χρονη γυναίκα, που έπεισαν μια 50χρονη γυναίκα στη Σούρπη Μαγνησίας ότι πρέπει για να εγχειριστεί η αδελφή της. Όμως, την έπαθαν γιατί... χάθηκαν στους δρόμους ψάχνοντας για τον κάδο απορριμμάτων που το θύμα είχε αφήσει χρήματα και τιμαλφή!

    Η καθυστέρηση βοήθησε τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος να τους εντοπίσουν την ώρα που παραλάμβαναν τη λεία τους, καθώς η 50χρονη είχε ενημερώσει μια γειτόνισσά της που αντιλήφθηκε την απάτη και ειδοποίησε τις αρχές, το απόγευμα της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της 37χρονης δράστιδας, που είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, με την 50χρονη στην οποία προσποιήθηκε την αδελφή της που τάχα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, για την οποία έπρεπε να παραγγελθούν ορθοπεδικές λάμες από την Ιταλία που κόστιζαν δήθεν 8.500 ευρώ.

    Η γυναίκα απάντησε ότι δεν είχε τόσα χρήματα και η δράστιδα της ζήτησε να αφήσει σε έναν κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι της 3.570 ευρώ και τιμαλφή αξίας 5.000 ευρώ, για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό. Όμως, όταν πήγε μαζί με τους συνεργούς της να τα παραλάβουν, μπέρδεψαν τους κάδους στις γειτονιές του χωριού και εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς που τους πέρασαν χειροπέδες.

    Με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία, οι τρεις δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, που τους άσκησε την σχετική δίωξη και τους παρέπεμψε να δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

    Πηγή: protothema.gr

  • Απατεώνας προσποιήθηκε τον «τεχνικό της ΔΕΗ» και απέσπασε από ηλικιωμένη 50.000 ευρώ, 20 χρυσές λίρες και χρυσαφικά
    Απατεώνας προσποιήθηκε τον «τεχνικό της ΔΕΗ» και απέσπασε από ηλικιωμένη 50.000 ευρώ, 20 χρυσές λίρες και χρυσαφικά

    Απατεώνας που προσποιήθηκε τεχνικό της ΔΕΗ έκλεψε ολόκληρη περιουσία από μια 80χρονη από τη Λάρισα. Δεσμίδες μετρητών με περίπου 50.000 ευρώ, 20 χρυσές λίρες και χρυσαφικά, πολύ μεγάλης αξίας έκαναν φτερά όταν του άνοιξε την πόρτα.

    Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής όταν η ηλικιωμένη άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της σε έναν υποτιθέμενο υπάλληλο της ΔΕΗ ο οποίος διαπίστωσε ότι ο μετρητής, «χρεώνει περισσότερο» από όσα πρέπει.

    Ο δήθεν τεχνικός ζήτησε από την 80χρονη να τοποθετήσει στο κρεβάτι ό,τι «ασημικό» είχε προκειμένου να μην καταστραφεί από τον υποτιθέμενο έλεγχο και… ενδεχόμενη έκρηξη στο δίκτυο ρεύματος στο διαμέρισμα, όπως αναφέρει το onlarissa.gr.

    Η ηλικιωμένη γυναίκα δυστυχώς πίστεψε τον απατεώνα και από την ντουλάπα όπου έκρυβε τις δεσμίδες με τα μετρητά, τις ανέσυρε και άφησε στο κρεβάτι περί τις 50.000 ευρώ, όπως επίσης εμφάνισε 20 χρυσές λίρες, αλλά και χρυσαφικά ανεκτίμητης αξίας.

    Ο απατεώνας ζήτησε από την ηλικιωμένη να σκεπάσει χρήματα και χρυσαφικά με μια κουβέρτα προκειμένου να μην καταστραφούν και παράλληλα της ζήτησε να μεταβεί στην κουζίνα και να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρική κουζίνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν… λειτουργούν οι εστίες.

    Η 80χρονη ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες του απατεώνα, ο οποίος έφυγε από το διαμέρισμα κατά πολύ πλουσιότερος, με την ηλικιωμένη να διαπιστώνει εκ των υστέρων την απάτη σε βάρος της.

    Η ίδια κατήγγειλε την απάτη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που ερευνά την υπόθεση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πέλλα: Εξακριβώθηκε η δράση σπείρας απατεώνων με 33 περιπτώσεις - Είχαν "χτυπήσει" και στη Δυτ. Ελλάδα
    Πέλλα: Εξακριβώθηκε η δράση σπείρας απατεώνων με 33 περιπτώσεις - Είχαν

    Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε πολυάριθμες απάτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας - Μετά από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 40 ατόμων από τα οποία 3 αρχηγικά μέλη - Εξαπατούσαν πολίτες αναρτώντας εικονικές αγγελίες πώλησης οχημάτων στο διαδίκτυο - Επίσης αποσπούσαν χρήματα από επιχειρήσεις στις οποίες έστελναν πλαστά αποδεικτικά εμβασμάτων δήθεν για την πληρωμή προϊόντων - Διέπραξαν 33 απάτες με τη λεία τους να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ

    Εξακριβώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας, η δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στις απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

    Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 3 ημεδαπών ανδρών, αρχηγικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ακόμη 37 συνεργών τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι συνέστησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκομίζουν παράνομο οικονομικό όφελος, εξαπατώντας πολίτες και επιχειρήσεις.

    Ως προς την μεθοδολογία τους, τα αρχηγικά μέλη δρούσαν με τους παρακάτω τρόπους:

    • Αναρτούσαν στο διαδίκτυο εικονικές αγγελίες πώλησης αγροτικών κυρίως οχημάτων, μέσω των οποίων αποσπούσαν χρηματικά ποσά δήθεν ως προκαταβολές, από παθόντες που εκδήλωναν ενδιαφέρον. Επίσης προφασιζόμενοι λογιστικές διαδικασίες κατά την αγοραπωλησία, έστελναν στα θύματά τους πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων και ζητούσαν να επιστρέψουν τα αντίστοιχα ποσά σε λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν.
    • Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις με πρόσχημα την παραγγελία προϊόντων και έστελναν πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για την αγορά των προϊόντων. Στη συνέχεια ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά του ποσού, ισχυριζόμενοι ότι εκ παραδρομής κατέθεσαν περισσότερα χρήματα.

    Κατά την δράση τους χρησιμοποιούσαν πλήθος τραπεζικών λογαριασμών, που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules) έναντι χρηματικού ανταλλάγματος και στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα που αποσπούσαν από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης.

    Όπως διαπιστώθηκε, το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διέπραξαν συνολικά 33 απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής Επικράτειας και συγκεκριμένα:

    • 8 σε περιοχές της Πέλλας,
    • 6 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
    • από 3 σε περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων,
    • από 2 σε περιοχές των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης και
    • 1 σε περιοχή της Χαλκιδικής.

    Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

    Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε αρμοδίως.

  • Ηλεία: Δεν "κόβουν" πουθενά οι απατεώνες που κάνουν αφαίμαξη σε τραπεζικούς λογαριασμούς
    Ηλεία: Δεν

    Ανυπεράσπιστοί είναι οι πολίτες απέναντι στη μάστιγα των απατεώνων που "εισβάλουν" στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους και τους αδειάζουν.

    Το χειρότερο είναι πως ακόμα και στην περίπτωση που γίνει άμεσα αντιληπτή από το θύμα μια τέτοια ενέργεια, οι τράπεζες σπάνια μπορούν να φανούν αποτελεσματικές και να σταματήσουν την "αφαίμαξη" αυτή των λογαριασμών την ώρα που συμβαίνει.

    Οι περιπτώσεις εξαπάτησης στο νομό Ηλείας είναι πολλές και πρόσφατα στην περιοχή της Αμαλιάδας με πολύ μεγάλα ποσά.

    Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας ενημερώνουν συνέχεια τα μέλη τους για τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να είναι υποψιασμένοι, καθώς οι πρακτικές προσέγγισης των υποψήφιων θυμάτων από τους απατεώνες ποικίλουν.

    Χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ενημέρωσε για άλλη μια φορά τους συναδέλφους του και τους καταναλωτές, σχετικά με μια νέα περίπτωση εξαπάτησης.

    Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στα social media

    "Επικοινωνεί κάποιος από τα παραπάνω τηλέφωνα 6945547832 καί 6942321601 και λέει ότι θέλει να ψωνίσει μια ραπτομηχανή καί γενικά κάτι εμπόρευμα και σας στέλνει ενα email και σας καθοδηγεί να το ανοίξετε και να πατήσετε σε εναν σύνδεσμο, ώστε να σας μεταφέρει τα λεφτά στο λογαριασμό σας.
    Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί είναι απατεώνας και το έχει κάνει ήδη σε 5 μαγαζιά SINGER.
    Μην ανοίξετε το email και φυσικά ΜΗΝ πατήσετε πάνω στο Link.
    Θα χακάρει το τραπεζικό σας λογαριασμό και θα σας πάρει τα διαθέσιμα υπόλοιπα που έχετε μέσα.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας"ανέφερε ο κ. Ξανθούλης.
    Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθούλης στο ilialive.gr "... προχθές το απόγευμα με πήρε κάποιος, ο οποίος ζητούσε κάποια ανταλλακτικά Singer και γενικότερα ανταλλακτικά και μου λέει να έρθει η γυναίκα μου να τα πάρει κι εγώ θα καταθέσω τα χρήματα. Εγώ υποψιασμένος, κατάλαβα τι συμβαίνει και το συνέχισα για να δω την διαδικασία. Του είπα πόσο κοστίζουν τα ανταλλακτικά μου λέει θα σου καταθέσω τα χρήματα, αλλά επειδή είναι τράπεζα του εξωτερικού, θα σου στείλω εγώ ένα μήνυμα στο κινητό και απλώς θα κάνεις στον σύνδεσμο μία αποδοχή, για να μεταφερθούν τα χρήματα αμέσως. Εκεί σταμάτησα και ενημέρωσα την εταιρεία της Singer - γιατί είμαι και αντιπρόσωπος - η οποία με ενημέρωσε μετά ότι άλλα πέντε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης. Χθες μετά την δική μου ανάρτηση, με πήραν τηλέφωνο πάνω από πέντε επαγγελματίες, οι οποίοι μου είπαν ότι παραλίγο να πέσουν θύματα απάτης. Θα ζητήσω από τους συναδέλφους, να δείχνουν πολύ μεγάλη προσοχή. Καμιά τράπεζα και κανένας οργανισμός δεν στέλνει ποτέ να κάνεις επιβεβαίωση για να πάρεις χρήματα. Να μην ανοίγουν ποτέ υπόπτους συνδέσμους. Και όποιος ζητάει να καταθέσει λεφτά για να του δώσουν πράγματα, θα πρέπει πρώτα να δουν τα λεφτά στο λογαριασμό και μετά. Δεν πατάμε link, δεν πατάμε τίποτα. Η αστυνομία είναι ενήμερη γι’ αυτό…" δήλωσε...


  • Πάτρα: Απάτη μαμούθ 135.500 ευρώ - Πώς εξαπάτησε την εταιρεία η "Τράπεζα"
    Πάτρα: Απάτη μαμούθ 135.500 ευρώ-Πώς εξαπάτησε την εταιρεία η

    Ένα e mail στάθηκε ικανό για να καταφέρουν οι επιτήδειοι να αποσπάσουν πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό από εταιρεία στην Πάτρα.

    Συνολικά οι απατεώνες κατάφεραν να πάρουν 135.500 ευρώ, αλλά όταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας κατάλαβαν τι είχε συμβεί ήταν πλέον αργά.

    Το μόνο που τους απέμεινε ήταν να καταγγείλουν την απάτη στην Ασφάλεια Πατρών και να ξεκινήσουν ήδη έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Πρόκειται για εταιρεία η οποία έχει έδρα στην Αθήνα και υποκατάστημα στην Πάτρα και η οποία συναλάσσεται για τις δραστηριότητές της με Τράπεζες του εξωτερικού, μία εκ των οποίων στην Πολωνία.

    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας (σ.σ. στην Πάτρα) έλαβαν e mail στις αρχές Απριλίου σύμφωνα με το οποίο για τις υποχρεώσεις τους θα έπρεπε αντί για την Πολωνική Τράπεζα να καταβάλλουν τα χρήματα σε άλλη Τράπεζα Αγγλικών συμφερόντων.

    Οι υπεύθυνοι υπάκουσαν στο μέηλ και πραγματοποίησαν τμηματικά δύο πληρωμές. Στην πρώτη συναλλαγή έγινε κατάθεση 71.000 ευρώ και στη δεύτερη 64.500 ευρώ.

    Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έμειναν ήσυχοι πως είχαν εξοφλήσει, μέχρι που δέχθηκαν οχλήσεις από την κανονική Τράπεζα πώς οι λογαριασμοί τους ήσαν ανεξόφλητοι.

    Τότε κατάλαβαν πως είχαν πέσει θύματα απάτης και στη συνέχεια κατέφγυγαν στην Αστυνομία για τα περαιτέρω.

    Πηγή: Tempo24.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο