Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 18:25

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Θύελλα αντιδράσεων μετά τις καταγγελίες για τα «θαύματα» - Η ιστορία του Τιμίου Σταυρού

Γράφτηκε από την

«Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος - Για τον «ουράνιο Τίμιο Σταυρό» μίλησε από την πλευρά του ο πατέρας και εφημέριος του ναού Δημήτριος Λουπασάκης, υπερασπιζόμενος «τα θαύματα που κάνει»

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριου, για την «απάτη ολκής» που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει στηθεί με όσα «θαυματουργά» συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων στο Λυκαβηττό. Ο Μητροπολίτης ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε στην εκπομπή «Εδώ Πελοπόννησος» πως «υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα». Από την πλευρά του, ο εφημέριος του ναού, Δημήτριος Λουπασάκης, που όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει «θαύματα» τα οποία έχουν καταγραφεί σε βίντεο κι έχουν αναρτηθεί στα social media, με τη χάρη του Τιμίου Σταυρού που έχει στην κατοχή του, μπορεί να μην έχει απαντήσει ευθέως ακόμα στις επιθέσεις, ωστόσο κάτι αφήνει να εννοηθεί «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» μέσα από τις ομιλίες του.
Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι πολλά, με τους πιστούς να έχουν διχαστεί, καθώς δεν ξέρουν τι να πιστέψουν, αφού η κάθε πλευρά εξακολουθεί... να λέει τα δικά της. Από την άλλη, ο πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης φαίνεται πως εδώ και καιρό προετοιμαζόταν για την επίθεση αυτή, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που αναφέρθηκε μέσα από βίντεο τόσο στα θαύματα του Τιμίου Σταυρού όσο και στην ιστορία του, η οποία έχει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον για εκείνον.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο Τίμιος Σταυρός πέρασε στα χέρια του μετά τον θάνατο της θείας του, Ειρήνης στις 9 Μαΐου 1990, η οποία ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τις θαυματουργές του ιδιότητες, με αποτέλεσμα να την επισκέπτεται στην Κρήτη κόσμος από πολλά μέρη της χώρας κι όχι μόνο. Εκείνος από μικρό παιδί θυμάται να βρίσκεται συνεχώς κοντά της, με τον δρόμο της ιεροσύνης να έχει χαραχτεί από τότε μέσα του.
«Κάποια στιγμή τα θαύματα και η παρουσία του Τίμιου Σταυρού άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά, αφού ο Σταυρός αυτός είναι ουράνιος και δεν είναι επίγειος. Την ρώτησα κάποια μέρα και της είπα γιατί αντιστέκεται ο πειρασμός σ' αυτό τον Σταυρό; Και γιατί κάνει τόσα πολλά θαύματα, ενώ είναι απλό ξύλο; Και μου είπε 'Όταν θα έρθει η ώρα τότε θα σου πω τι είναι αυτός ο Σταυρός, για να τον έχεις υπόψιν σου'» ανέφερε σε ομιλία του και πρόσθεσε: «Στις 5 Μαϊου του 1990 καθόταν στην πολυθρονίτσα της προς το τέλος της ζωής της και είχα γονατίσει εγώ στο πάτωμα και είμαστε οι δυο μας, μέσα στο προσκυνητάρι της, είχα ακουμπήσει το κεφάλι μου στα γόνατά της και χωρίς να την ρωτήσω μου είπε: “Παιδί μου ο Σταυρός αυτός είναι από τον ουρανό και θα το δεις κάποια μέρα διότι ο Χριστός κάνει θαύματα και ο Χριστός δια μέσου του Σταυρού Αυτού θα κάνει αναρίθμητα θαύματα και θα γίνονται χιλιάδες θεραπείες. Ένα πράγμα μόνο σου λέω να τον έχεις πάντοτε κοντά σου, να μην τον εκμεταλλευτείς ποτέ, να μην χρηματιστείς ποτέ».
Η ίδια, γνωστή στην Κρήτη και ως ασκήτρια γερόντισσα Ειρήνη, τον είχε συμβουλέψει για πολλά... «Μου είπε στο τέλος όταν παιδί μου θα φύγω από αυτή την ζωή κι όταν θα αναλάβεις το έργο του Σταυρού, τότε θα καταλάβεις πολλά και θα με νοήσεις γιατί άλλο να σου τα λέω με τα χείλη μου κι άλλο να τα ζεις ο ίδιος. Να ζεις στον πειρασμό, να ζεις στα κυνηγητά και τις συκοφαντίες, να ζεις όλα αυτά στην ανθρώπινη ζωή». Στην ίδια του ομιλία ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης αναφέρθηκε και στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, που υπήρξε δάσκαλός του, ο οποίος του είχε πει πως η εκκλησία θα αρχίσει να μιλάει για τον Τίμιο Σταυρό 30 χρόνια μετά την κοίμηση της γερόντισσας.
Πηγή: protothema.gr
Φωτογραφία αρχείου
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 17:47

Σχετικά Άρθρα

  • Κινηματογραφική καταδίωξη στον Λυκαβηττό: Οι δράστες έκλεβαν καταλύτες από σταθμευμένα οχήματα
    Κινηματογραφική καταδίωξη στον Λυκαβηττό: Οι δράστες έκλεβαν καταλύτες από σταθμευμένα οχήματα

    Επεισοδιακή καταδίωξησημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης στου Ζωγράφου, όταν αστυνομικός εντόπισε δυο άτομα που προσπαθούσαν να αφαιρούσουν καταλύτες από σταθμευμένα οχήματα. Ακολούθησε καταδίωξη των δραστών μέχρι τον Λυκαβηττό, όπου και κατάφεραν οι αστυνομικοί να πιάσουν τον έναν από τους δύο δράστες.

    Ειδικότερα, στις 4 τα ξημερώματα στους Ζωγράφου αστυνομικός εντόπισε δυο άτομα που προσπαθούσαν να αφαιρούσουν καταλύτες από σταθμευμένα οχήματα. Ενημέρωσε την Άμεση Δράση και στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και περιπολικά και ξεκίνησε καταδίωξη καθώς τα δύο άτομα δεν σταμάτησαν στο σήμα τους. Η καταδίωξη πέρασε και μπροστά από τη ΓΑΔΑ και κατέληξε στον Λυκαβηττό στη συμβολή Δεινοκράτους και Ξενοκράτους.

    Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε ένα σταθμευμένο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον έναν από τους δύο, έναν 18χρονο ο οποίος έχει προσαχθεί στη ΓΑΔΑ ενώ μέσα στο λευκό ΙΧ όχημα βρέθηκε ένας κλεμμένος καταλύτης.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Επέστρεψε με κήρυγμα ο Λουπασάκης - Δείτε βίντεο
    Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Επέστρεψε με κήρυγμα ο Λουπασάκης - Δείτε βίντεο

    Τι είπε στους πιστούς - Δεν σχολίασε το τελεσίγραφο Ιερώνυμου, να φύγει από τον ναό, το οποίο ωστόσο έχει λήξει

    Στους Αγίους Ισιδώρους Λυκαβηττού επέστρεψε ο παπά-Δημήτρης Λουπασάκης κάνοντας κήρυγμα το πρωί της Κυριακής.
    Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο παπά-Δημήτρης απευθύνθηκε στους πιστούς ευχαριστώντας τους για την στήριξή τους και καλώντας τους να προσεύχονται και να αγαπούν τον Σταυρό. «Ένα πράγμα έχω μόνο να σας πω – σας αγαπώ, σας ευχαριστώ– Ο Σταυρός είναι η ζωή μου, η ταφή μου, η ανάστασή μου, στη γιορτή του Αγίου Νεκταρίου θα τεθεί για προσκύνημα», είπε, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεσή του και το τελεσίγραφο λίγων ημερών που είχε δώσει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, το οποίο έχει ωστόσο λήξει, χωρίς περαιτέρω εξελίξεις.

    Δείτε βίντεο:
    Σιγή για τον παπα-Δημήτρη από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο
    Σημειώνεται πάντως πως το γνωστό -και ανοιχτό- ζήτημα με το παρεκκλήσιο των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, τον εφημέριο παπα-Δημήτρη Λουπασάκη κ.λπ. δεν απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Τουλάχιστον επισήμως και σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η ΔΙΣ η οποία συνήλθε την Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, ασχολήθηκε με μία σειρά άλλων θεμάτων, αλλά χωρίς να εξετάσει ή να λάβει κάποια απόφαση για τη μετάθεση του παπα-Δημήτρη ή οτιδήποτε σχετικό.
    Αντιθέτως, τη ΔΙΣ απασχόλησε η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Παιδείας στη Βουλή, περί δήθεν «μετατροπής των αθηναϊκών σχολείων σε κατηχητικά». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε επί του θέματος δια της ανάγνωσης της από 26/10/2022 επιστολής την οποίαν έχει απευθύνει στον κ. Αλέξη Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
    Πρόκειται, ασφαλώς, για μια επιστολή διαμαρτυρίας, μολονότι το ακριβές περιεχόμενό της δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
    Επ' αυτού, το ανακοινωθέν της ΔΙΣ ανέφερε ότι «ανεγνώσθη η από 26ης Οκτωβρίου 2022 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τον Αξιότιμο κ. Αλέξιο Τσίπρα, Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., η οποία αναφέρεται στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση, την οποία κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα: «Με τη “βούλα” της Υπουργού Παιδείας και του Δημάρχου Αθηναίων τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας μετατρέπονται σε κατηχητικά κέντρα της Εκκλησίας» με ρατσιστικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς για «εισβολή του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και του θρησκευτικού προσηλυτισμού στην εκπαίδευση».
    Πηγή: protothema.gr - Φωτογραφία αρχείου
  • Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Οι εξηγήσεις του Ιερωνύμου για το πόρισμα και η εργαλειοποίηση του Σταυρού
    Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Οι εξηγήσεις του Ιερωνύμου για το πόρισμα και η εργαλειοποίηση του Σταυρού

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στην περίπτωση των Αγίων Ισιδώρων, τονίζοντας πως επέλεξε να λειτουργήσει ως πατέρας με κατανόηση και όχι ως αυστηρός κριτής

    Τα «χαρτιά» του ανοίγει, για πρώτη φορά σε δημόσια τοποθέτησή του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος για το θέμα των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού και προσωπικά του «θαυματοποιού» πατρός Δημητρίου Λουπασάκη.

    Μετά την αναφορά του στην Ιερά Σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος επιλέγει να απαντήσει στα ερωτήματα που ήρθαν στο προσκήνιο, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχιεπισκοπής που περιλαμβάνει βαριές κατηγορίες σε βάρος του π. Δημητρίου -συμπεριλαμβανομένης επί της ουσίας και της αμφισβήτησης των «θαυμάτων» που λαμβάνουν χώρα στο ναό- με αρκετούς μάλιστα μιλούν για «θάψιμο» της υπόθεσης.

    «Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε; Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι 16 παιδιά 25 με 30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξή. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά τους είπα θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι. Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Ο ίδιος, πάντως, σπεύδει να αναγνωρίσει πως το κείμενο του νυν μητροπολίτη Λαρίσης, που έκανε τη σχετική έρευνα, είναι μεν πολύ σκληρό, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.

    Όπως αποκαλύπτει ο κ. Ιερώνυμος, έχει δώσει διορία πέντε ημερών στον π. Δημήτριο Λουπασάκη και στους μοναχούς που τον ακολουθούν, να εγκατασταθούν σε ένα ίδρυμα, σε ένα νομικό εκκλησιαστικό πρόσωπο στη Βάρη. «Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του Κράτους».

    Σχετικά με τον Σταυρό που χρησιμοποιεί ο π. Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει πως δεν θα του επιτραπεί να χρησιμοποιείται και πως θα τοποθετηθεί σε προθήκη για να «μην επιτρέπεται η εργαλειοποίησή του» και όποιος επιθυμεί θα τον προσκυνά.

    Αναλυτικά οι απαντήσεις του Αρχιεπισκόπου

    Ερώτηση: Υπάρχουν μέσα στην εκκλησία συμπεριφορές που απομακρύνουν τους πιστούς το θέμα στους Αγίους Ισιδώρους τι είναι και πώς θα αντιμετωπιστεί;

    Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά κάνουν ένα λάθος. Νομίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

    Πολλές φορές έχει γίνει οι χριστιανικές οργανώσεις. Έτσι ξεκίνησαν ήταν Απλά πιο ευγενικές. Εδώ υπάρχει πολλή αλαζονεία. Το 50 με 60 όλη η Ελλάδα κυβερνιόταν από χριστιανικές οργανώσεις ζωή. Ζωή, Σωτήρας Καντιώτης κτλ. Όλοι αυτοί έτσι ξεκίνησαν έτσι ξεκινάει και αυτό τώρα.

    Έχει όμως μία αλαζονεία, δεν ξέρουμε με ποια ελατήρια. Μας απασχόλησε και μας απασχολεί.

    Πολλοί άνθρωποι που πονάνε πήγαν εκεί και έρχονται εδώ απογοητευμένο. Είναι φαινόμενο που ήρθε και θα φύγει.

    Η εκκλησία έδωσε εντολή στον Άγιο Λαρίσης, τότε αρχιμανδρίτη, και έκανε μία έρευνα πολύ καλή και τον παραπέμπει στα δικαστήρια. Πολύ σκληρό κείμενο, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα.

    Ήρθε η ευθύνη σε μένα. Εγώ τι είμαι στρατιωτικός διοικητής, διευθυντής αστυνομίας ή είμαι και πατέρας; Πείτε ότι έχετε ένα παιδί που παρεκτρέπεται δεν θα προσπαθήσετε να το συμβουλεύσετε;

    Είπα να σηκώσω το βάρος αλλά να γίνω και πατέρας. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι 16 παιδιά 25 με 30 ετών. Μία κοινότητα χωρίς νομική ύπαρξή. Τους κάλεσα, μίλησα με τα παιδιά τους είπα θέλετε να γίνετε μοναχοί; Εδώ δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει μοναστήρι. Δεν πρέπει να τα βοηθήσω;

    Ερώτηση: Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν πηγαίνουν σε έναν άνθρωπο που λέει ότι η θεραπεία βρίσκεται σε έναν Σταυρό που ανήκει προσωπικά σε αυτόν όχι στην Εκκλησία

    Φαίνεται ότι πείστηκαν να φύγουν. Θα τους δώσω ένα μοναστήρι παλιό στη Βάρη που θα γίνει κανονικό μοναστήρι με νόμο, παρακολούθηση κτλ. Θα έχουν κανόνες, θα πειθαρχούν κάπου.

    Τους έδωσα περιθώριο λίγων ημερών και περιμένω σε 5 μέρες απάντηση. Αν πουν ότι δέχονται, θα το παρακολουθήσουμε. Αν πουν «μένουμε εδώ», θα γίνει ό,τι λένε οι κανόνες της Εκκλησίας και ό,τι λένε οι νόμοι του Κράτους.

    Αν πάνε σε νόμιμο μοναστήρι και πάνε οι αφελείς, είναι υπόλογοι οι ίδιοι, αλλά θα είναι κάτι που ελέγχεται, ενώ τώρα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

    Δεν επιτρέπεται η εργαλειοποίηση του Σταυρού. Θα μπει σε μία προθήκη στη μόνη που θα πάνε και όποιος θέλει μπορεί να προσκυνάει.

    Δεν έχω δεχθεί ποτέ πιέσεις από ισχυρά πρόσωπα για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων. Δεν ισχύει.

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία αρχείου

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ