Προαιρετική θα είναι τελικά η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για τα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Παράλληλα τονίζεται πως η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμού για την τέταρτη δόση εμβολίου
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.
Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22.
Προβληματισμός από την καλοκαιρινή «επέλαση» του κορονοϊού
Επιστρέφουν, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα «απουσίας», η εγρήγορση και ο προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μετά από μία σχετική ύφεση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κρούσματα αυξάνουν και πάλι.
Οι μολύνσεις από κορονοϊό αυξάνονται εν μέσω της θερινής περιόδου που «φέρνει» αυξημένες κοινωνικές συναναστροφές.
Λινού και Γουργουλιάνης στο ethnos.gr για το «νέο κύμα»
Αποκλιμάκωση των μολύνσεων από κορονοϊό και κατ’ επέκταση του αριθμού των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου προβλέπει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και προτείνει επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία), τήρηση των αποστάσεων σε ουρές και υπαίθριες μορφές διασκέδασης και πολιτισμού προκειμένου να μπει «φρένο» στην αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα.
Γουργουλιάνης: Θα μειωθούν τα κρούσματα όπως και στην Πορτογαλία
Φέρνοντας ως παράδειγμα την σημερινή κατάσταση στην Πορτογαλία ο κ. Γουργουλιάνης εξηγεί ότι η Λισαβώνα έβγαλε τις μάσκες την 1η Μαΐου. Ένα μήνα αργότερα η αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό κορυφώθηκε στην χώρα των Ιβήρων και αμέσως μετά τα κρούσματα ακολούθησαν φθίνουσα πορεία. «Άρχισαν δηλαδή να ανεβαίνουν τα κρούσματα με το που εφαρμόστηκε η οδηγία για να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες και από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η πτώση, ενώ τώρα βρίσκεται σε κατιούσα πορεία η πανδημία. Η οδηγία για μη χρήση μάσκας στην Πορτογαλία συνοδεύτηκε με μια μικρή αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Άρα ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο. Είχαμε δηλ. μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά μικρή νοσηρότητα και λίγοι θάνατοι».
Αντίστοιχα, όπως λέει, η Ελλάδα έβγαλε τις μάσκες την 1η Ιουνίου. ‘Έκτοτε και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων, μικρή αύξηση των διασωληνωμένων, ελεγχόμενη και μικρή αύξηση των θανάτων. «Από τις αρχές Ιουλίου θα δούμε (όπως και στην Πορτογαλία ένα μήνα μετά) αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και σταθεροποίηση. Δεν φοβάμαι τίποτα. Θεωρώ εντελώς φυσιολογική την πορεία. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στην Νότια Αφρική όταν ξεκίνησε η Όμικρον με αύξηση των μολύνσεων, χωρίς να έχουμε αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων» εξηγεί ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Λινού: Η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των πολιτών και την τήρηση των μέτρων προστασίας
Αντίθετα, η κ. Λινού προβλέπει ότι η πορεία των κρουσμάτων και το αν αυτά θα αυξηθούν θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των πολιτών και κατά πόσο αυτοί θα αποφασίσουν μόνοι τους να τηρούν τα μέτρα. Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση τονίζει ότι οι θάνατοι που βλέπουμε καθημερινά αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων πριν τρεις εβδομάδες.
Τέλη Ιουλίου θα δούμε αν η σημερινή αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε αύξηση των θανάτων
«Τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα θα δούμε τι σημαίνουν από πλευράς αριθμού θανάτων στα μέσα ή προς το τέλος Ιουλίου» τονίζει η κ. Λινού και προσθέτει ότι «ίσως η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο και αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα». Προτείνει επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, τουριστικά λεωφορεία), τήρηση των αποστάσεων σε ουρές και υπαίθριες μορφές διασκέδασης και πολιτισμού.
Πρέπει αφενός να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό απαντά από την πλευρά του ο κ. Γουργουλιάνης και αφετέρου από τον Ιανουάριο βλέπουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι και ποιοι μπαίνουν στον νοσοκομείο με τα κύματα της Ο1 και της Ο2. «Είχαμε εισαγωγές, κυρίως, σε μεγάλες ηλικίες και σε αυτούς που είχαν συνοσηρότητες. Οπότε αυτοί κυκλοφορούν με μάσκα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στο σπίτι που πάμε να τους δούμε φοράμε μάσκα».
Δεν φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων
Σύμφωνα με την κ. Λινού, η αύξηση του ιικού φορτίου δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού αλλά στην άρση βασικών μέτρων προστασίας αλλά και στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης του πληθυσμού ότι πρέπει να έχει ανοιχτά παράθυρα ακόμη και όταν υπάρχει κλιματισμός. Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Ο4 και Ο5 η καθηγήτρια υπογραμμίζει ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές από την Ο2. «Δεν ξέρουμε, όμως, ακόμα αν είναι πιο νοσογόνες ή όχι».
Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς η κ. Λινού σημειώνει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τον πληθυσμό όταν έχουμε τα εμβόλια για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και υπενθύμισε ότι οι άνω των 60 ετών είναι αναγκαίο να κάνουν την τέταρτη δόση.
Πηγή: ethnos.gr