Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 10:36

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό αδίκημα η θανάτωση του χιμπατζή» - Αναλαμβάνει την υπόθεση ο Κούγιας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κτηνίατρος ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή

Κλιμάκιο που συστάθηκε από την Περιφέρεια, επισκέφτηκε την Τετάρτη, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής οδηγήθηκε σε θανάτωση, αλλά και την φύλαξη των ζώων.
Η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη μίλησε στo MEGA και ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή.
«Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.

Η κυρία Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει.
«Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο», συμπλήρωσε.
Την υπόθεση ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.
«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν και πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής. Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος», δήλωσε ο δικηγόρος.
Όπως τόνισε και ο Αλέξης Κούγιας, η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:07

Σχετικά Άρθρα

  • Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων
    Βόλος: Στη φυλακή ο serial killer των αδέσποτων ζώων

    Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του ανθρώπου που σκότωνε αδέσποτα ζώα.

    Στη φυλακή βρίσκεται ο 31χρονος serial killer των αδέσποτων ζώων στο Βόλο, μετά την απολογία του το μεσημέρι της Τρίτης.

    Ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη, μετά και την ομολογία του 31χρονου.

    Συγκεκριμένα, ο 31χρονος παραδέχθηκε ότι κατακρεούργησε ένα σκύλο και μία γάτα, επικαλούμενος ωστόσο ψυχιατρικό πρόβλημα.

    Ειδικότερα, υποστήριξε στις Αρχές ότι την ώρα που έσφαξε τα αδέσποτα ζώα «νόμιζε ότι έβλεπε όνειρο και ότι ήταν μέσα σε μία δύνη».

    Τι παραδέχτηκε στην απολογία του

    «Ομολογώ ότι σκότωσα το σκύλο και μια γάτα. Τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι» ανέφερε αρχικά ο 31χρονος.

    «Τόσα χρόνια οι γονείς μου πίστευαν ότι έχω θέματα συμπεριφοράς εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Έβαζα στο μυαλό μου διάφορα, πίστευα ότι ο κόσμος με υπονομεύει, με παρακολουθεί. Παράτησα τη σχολή μου» συμπλήρωσε ο serial killer των αδέσποτων ζώων.

    «Το 2018 άρχισα να βλέπω ψυχιάτρους. Τότε και οι δικοί μου κατάλαβαν ότι το πρόβλημά μου είναι ψυχιατρικό και άρχισαν να το βλέπουν πιο σοβαρά. Το 2020 νοσηλεύτηκα και σε ψυχιατρική κλινική για 10 ημέρες μετά από συμβουλή των γονιών μου. Το 2021 η κατάστασή μου επιδεινώθηκε και προχωρούσα σε άσχημες πράξεις σε περαστικούς. Δεν ήθελα να κλειστώ σε κάποια δομή. Όταν έπαιρνα την αγωγή μου ήμουν φυσιολογικός».

    Αντιδράσεις από φιλοζωϊκές οργανώσεις

    Έξω από τα δικαστήρια τον περίμεναν μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα όσα έκανε και να ζητήσουν την τιμωρία του.

    Ζήτησε να νοσηλευτεί στον Κορυδαλλό

    Η υπεράσπιση του 31χρονου ζήτησε να οδηγηθεί στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, αίτημα το οποίο αναμένεται να κριθεί τις επόμενες ημέρες.

    «Είμαστε πεπεισμένοι και εγώ ως συνήγορος υπεράσπισης και η οικογένειά του ότι η φυλακή δεν θα τον βοηθήσει», σημείωσε ο δικηγόρος του 31χρονου.

    Όπως ανέφερε ο συνήγορος του 31χρονου, Νίκος Μόσχος υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο και ότι «ο 31χρονος κάνει χρήση ναρκωτικών εδώ και χρόνια, ενώ από το 2019 οι γονείς του αντιλήφθηκαν ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η υπεράσπιση ζήτησε να αντιμετωπιστεί ο 31χρονος ως ασθενής και ζητήθηκε η εκούσια νοσηλεία του στην Ψυχιατρική του Κορυδαλλού.

    Πηγή: In.gr

  • Αποτροπιασμός στο Βόλο: Το προφίλ του 31χρονου που συνελήφθη για σφαγές ζώων
    Αποτροπιασμός στο Βόλο: Το προφίλ του 31χρονου που συνελήφθη για σφαγές ζώων

    Ως σερβιτόρος σε κατάστημα εστίασης εργάζεται ο 31χρονος που συνελήφθη στον Βόλο το απόγευμα της Τετάρτης (02/10) για τις σφαγές αδέσποτων ζώων. Ο συλληφθείς κατοικεί στο κέντρο της πόλης.

    Όπως ανέφερε συγγενής του serial killer των ζώων στο Mega, «τον είχαν διώξει οι γονείς κάποια στιγμή μετά τον ξαναπήραν, είναι και ναρκομανής. Δε νομίζω ότι είναι κατάλληλοι γονείς για τα παιδιά. Είναι μία συμπεριφορά που θα βρεις σε πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τα παιδιά, να τους δώσω να καταλάβουν πως είναι η ζωή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, η βίαιη συμπεριφορά του άνδρα μπορεί να οφείλεται και στα προβλήματα που είχε στην οικογένειά του. «Ξεκινάνε από την οικογένεια, όλη η οικογένεια είναι ψυχικά ασθενής, με αποτέλεσμα να ”κολλήσουν” και τα παιδιά. Πολύ θέλει; Η συμπεριφορά τους δεν είναι… Εγώ τα περίμενα όλα αυτά γιατί δεν είναι και οι γονείς κατάλληλοι. Με την έννοια να αγκαλιάσουν τα παιδιά… καταλαβαίνεις, τι θέλω να πω…. Είναι αδιάφοροι με τα παιδιά», σημείωσε.

    Ο συλληφθείς παρουσιαζόταν στους φίλους του ως λάτρης των ζώων. Μάλιστα, στο Facebook είχε δημοσιεύσει και μία φωτογραφία όπου φαίνεται αγκαλιά με έναν σκύλο που τον κοιτάζει με τρυφερό βλέμμα. Φίλη του 31χρονου υπογράμμισε πως, «πέφτω απ’ τα σύννεφα τώρα σοβαρά χωρίς αστεία. Δεν ξέρω κατά πόσο ο … ήταν ικανός να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι ένας πολύ low profile άνθρωπος, πολύ καλός άνθρωπος και νομίζω ότι θα τον έχει στιγματίσει και αρνητικά κάτι τέτοιο αν όντως έχει συμβεί». Η ίδια τόνισε πως, ο σκύλος της φωτογραφίας είναι δικός της καθώς και ότι, παρότι ο ίδιος ο φερόμενος ως δράστης των σφαγών των αδέσποτων δεν είχε ποτέ δικά του κατοικίδια, ήταν πάντα πρόθυμος να προσέχει το σκυλί της όταν εκείνη έφευγε διακοπές. «Δηλαδή μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχω και εγώ ζώο στο σπίτι και ερχόταν πολλές φορές και έπαιζε με τα ζώα, τα χάιδευε, μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Πολλές φορές όταν εγώ έφευγα διακοπές, κρατούσε το σκύλο εκείνος δεν είχα κανένα θέμα. Γιατί έχω και εγώ σας λέω ζώα», ισχυρίστηκε η ίδια.

    Οι κάμερες κατέγραψαν τον 31χρονο να κυκλοφορεί με κουκούλα στο κέντρο του Βόλου και να σκορπά τον τρόμο -όπως πιστεύουν οι Αρχές- με μαχαίρι. Οι φίλοι του αναφέρουν ότι δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα ενώ τονίζουν ότι κανείς δε θα πίστευε ότι ήταν ικανός για τέτοιες πράξεις. «Δεν το πιστεύω αυτό που μου λέτε, ακόμα και αν ομολόγησε δεν ξέρω από ποιες συνθήκες ομολόγησε, ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω με τίποτα. Ήμασταν πολύ καλοί φίλοι για μια περίοδο είχαμε και σχέση. Δεν είχα εντοπίσει κάτι τέτοιο ένα πολύ καλό παιδί μόνο αυτό μπορώ να πω, τίποτα άλλο», λένε για τον συλληφθέντα, που φαίνεται ότι είναι άλλος άνθρωπος το πρωί και άλλος το βράδυ. Το πρωί, παρουσιάζεται ως ένα χαμηλών τόνων εργαζόμενος, χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μόνο μια σειρά από selfie στο προφίλ του, ενώ τις νυχτερινές ώρες, φαίνεται ότι φορούσε την κουκούλα και τα μαύρα ρούχα και δολοφονούσε γατούλες και σκυλάκια, με την δράση του να έχει καταγραφεί και ταυτοποιηθεί σε βίντεο σε τουλάχιστον δύο περιστατικά. Την Τρίτη (08/10) θα κληθεί να απολογηθεί για τις θανατώσεις ζώων αφότου σήμερα πέρασε από ανακριτή και εισαγγελέα και σχηματίσθηκαν, σε βάρος του, δύο δικογραφίες.

    Διερευνούν την εμπλοκή του και σε άλλα περιστατικά κακοποίησης ζώων

    Η πρώτη αφορά πλημμελήματα που έχουν να κάνουν με τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι του αλλά και το μαχαίρι ενώ η δεύτερη δικογραφία πρόκειται για κακούργημα και αφορά τη θανάτωση ζώων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατηγορείται για 10 περιστατικά ενώ οι κάτοικοι του Βόλου αναφέρουν πως τα περιστατικά είναι πολλά περισσότερα. Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν και άλλες καταγγελίες.

    Για τι έχει συλληφθεί στο παρελθόν

    • Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
    • Σύλληψη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας – Απαλλάχθηκε
    • Νοσηλεία σε ψυχιατρείο για 15 ημέρες

    Για την ψυχολογία ενός ανθρώπου τέτοιου προφίλ, μίλησε και η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ, Πολυβία Γεράκη. «Μιλάμε για ανθρώπους με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες και πολλές φορές έχουν ψυχιατρικό ιστορικό. Είναι λεπτό το όριο της κακοποίησης των ζώων με την κακοποίηση των ανθρώπων. Κάτι τέτοιο του δίνει ικανοποίηση και έλεγχο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θεραπεύονται και ούτε σωφρονίζονται», είπε.

    Πηγή: Εthnos.gr
  • Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας
    Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία: Κρέμασαν τσακάλια και αλεπού σε πινακίδες κυκλοφορίας

    Αδιανόητη κτηνωδία στη Μεσσηνία όπου άγνωστοι στην περιοχή Ξηροχώρι σκότωσαν τσακάλια και τα κρέμασαν στην πλατεία του χωριού και σε πινακίδες κυκλοφορίας.

    Οι άγνωστοι πρώτα πυροβόλησαν τα τσακάλια, ενώ στη συνέχεια τα κρέμασαν από πινακίδες κυκλοφορίας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

    Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η Σταματίνα Σταματάκου, άγνωστοι κρέμασαν και μία αλεπού.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα
    Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

    Στον εντοπισμό δεκατριών εστιών ευλογιάς σε ζώα προχώρησαν οι κτηριατρικές αρχές του Έβρου ενώ ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 3.000 ζώα λόγω της νόσου.

    Από τον καθημερινό έλεγχο του επιστημονικού κλιμακίου κτηνιάτρων της περιφέρειας ανακαλύπτει και νέα κρούσματα. «Κάθε φορά η υποψία μας δυστυχώς βγαίνει θετική», σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.

    Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

    Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα.

    Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αντιμέτωπη με την επισιτιστική ανασφάλεια η Ναμίμπια: Σχεδιάζει να θανατώσει περισσότερα από 700 ζώα και να διανείμει το κρέας
    Αντιμέτωπη με την επισιτιστική ανασφάλεια η Ναμίμπια: Σχεδιάζει να θανατώσει περισσότερα από 700 ζώα και να διανείμει το κρέας

    Η Ναμίμπια αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών και αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα για να λύσει την επισιτιστική ανασφάλεια των κατοίκων της.

    Σχεδιάζει να θανατώσει περισσότερα από 700 άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων ελεφάντων, ζέβρες και ιπποπόταμους, και να διανείμει το κρέας στους ανθρώπους.

    Η λίστα των ζώων που πρόκειται να θανατωθούν περιλαμβάνει 83 ελέφαντες, 30 ιπποπόταμους, 60 βούβαλους, 50 ιμπάλα (μεσαίου μεγέθους αντιλόπη), 100 ονομαζόμενες μπλε αντιλόπες και 300 ζέβρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Τουρισμού της χώρας, σύμφωνα με το CNN.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Η Ναμίμπια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο καθώς οι επιπτώσεις της ξηρασίας επιδεινώθηκαν. Εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός - αναμένεται να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Κρέας από άλλα ζώα που πρόκειται να θανατωθούν θα διανεμηθεί επίσης σε όσους παλεύουν με την πείνα, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο επεσήμανε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές ανήκουν σε αυτούς που πλήττονται ιδιαιτέρως.

    «Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα»

    Περισσότερα από 150 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί, παρέχοντας μεγάλη ποσότητα κρέατος, ανέφερε το υπουργείο. «Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή και όταν είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε η ανακοίνωση.

    Η Ναμίμπια είναι μία από τις πολλές χώρες στη νότια Αφρική που παλεύουν με την καταστροφική ξηρασία που οφείλεται στο Ελ Νίνιο - ένα φυσικό κλίμα που οδήγησε σε απότομη μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή - και επιδεινώθηκε από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΠΔΕ - Πανώλη αιγοπροβάτων: Έχουν ελεγχθεί πάνω από 130.000 ζώα και έχουν θανατωθεί 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα
    ΠΔΕ - Πανώλη αιγοπροβάτων: Έχουν ελεγχθεί πάνω από 130.000 ζώα και έχουν θανατωθεί 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κλινική επιτήρηση του ζωικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Σημειώνεται ότι στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 40 κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωτεχνικούς.

    Μέχρι την Παρασκευή 9/8/2024 είχαν ελεγχθεί 484 εκμεταλλεύσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλ/νίας και 239 στις ζώνες της Ηλείας με πάνω από 130.000 ζώα. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η θανάτωση και υγειονομική ταφή στις πέντε εκτροφές με κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    Συνολικά έχουν θανατωθεί 1280 πρόβατα. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πάνω από 150 δείγματα που απεστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανώλη: 130 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί στο Αγρίνιο, πάνω από 750 στην Αιτωλοακαρνανία
    Πανώλη: 130 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί στο Αγρίνιο, πάνω από 750 στην Αιτωλοακαρνανία

    Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση με την πανώλη των αιγοπροβάτων και στην Αιτωλοακαρνανία όπου μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί τρία κοπάδια.

    Το πρώτο ήταν στην Βόνιτσα που πριν από μερικές ημέρες θανατώθηκαν 280 ζώα του κοπαδιού, το δεύτερο στο Αγρίνιο όπου θανατώθηκαν 130 αιγοπρόβατα που βρέθηκαν θετικά στην πανώλη και το τρίτο στο Ξηρόμερο όπου θανατώθηκαν περίπου 350 ζώα. Το κοπάδι του Αγρινίου αποτεφρώθηκε καθώς το σημείο που επιλέχθηκε για την ταφή ήταν ακατάλληλο.

    Ήδη τα κλιμάκια των κτηνιάτρων που έχουν έρθει και από άλλες περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία διενεργούν ελέγχους σε όλα τα κοπάδια. Κυρίως γίνονται έλεγχοι στα κοπάδια που βρίσκονται κοντά σε αυτά που προσβλήθηκαν και συνεχίζονται και στα υπόλοιπα.

    Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες τηρούν όλα τα προβλεπόμενα και κάνουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο, όμως υπάρχει και η συναισθηματική παράμετρος των κτηνοτρόφων οι οποίοι βλέποντας το κοπάδι τους να θανατώνεται φορτίζονται συναισθηματικά αφού η ζωή τους ολόκληρη βρίσκεται κοντά σε αυτά τα ζώα.

    Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα αποζημιωθούν και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από την αρχή εκείνοι δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή.

    Η Πολιτεία από την πλευρά της προσπαθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού του ιού, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδίδει σήμερα νέα απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων που ισχύει ως τις 19 Αυγούστου και αφορά συγκεκριμένους νομούς της χώρας μεταξύ των οποίων και της Αιτωλοακαρνανίας.

    Όπως αναφέρει η απόφαση στις 19 Αυγούστου θα γίνει επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα καθοριστούν οι επόμενες δράσεις.

    Πηγή: aixmi-news.gr - Tempo24.news

  • Η πανώλη χτύπησε ακόμα τρεις φάρμες: Συνολικά πάνω από 4.500 ζώα θανατώνονται
    Η πανώλη χτύπησε ακόμα τρεις φάρμες: Συνολικά πάνω από 4.500 ζώα θανατώνονται

    Ο ιός της πανώλης συνεχίζει να πλήττει φάρμες στη Λάρισα.

    Τρεις ακόμη φάρμες χτύπησε ο ιός της πανώλης των μικρών μυρικαστικών στη Λάρισα.

    Πρόκειται για εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στην αρχική φάρμα που βρέθηκε θετική, στο Δομενικο Ελάσσονας.

    Θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της θανάτωση των ζώων που ξεπερνούν τα 1.500.

    Σημειώνεται πως στα Τρίκαλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ελέγχων και όλα τα δείγματα είναι αρνητικά. Την Τετάρτη φτάνουν στη Λάρισα οι Ευρωπαίοι ειδικοί σε ζωονόσους.

    Υπενθυμίζεται πως στα Τρίκαλα και τη Λάρισα υπάρχουν πάνω από 400 κτηνοτροφικές μονάδες ενώ στη Θεσσαλία έχουν ήδη θανατωθεί 3.000 ζώα.

    Μαζί με τα 1500 που πρόκειται να θανατωθούν ο συνολικός αριθμός των σφαγιασμένων ζώων θα φτάσει τα 4.500 ζώα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch