Ελλάδα

Διάβημα Αθήνας στο Βελιγράδι: Πείτε μας τι όπλα μετέφερε το Antonov

Διάβημα Αθήνας στο Βελιγράδι: Πείτε μας τι όπλα μετέφερε το Antonov

Ο Έλληνας Πρέσβης στο Βελιγράδι θα κάνει άμεσα διάβημα προς την κυβέρνηση της Σερβίας, με το οποίο θα ζητά ενημέρωση για το φορτίο του μοιραίου Antonov που έπεσε στην Καβάλα.

Επίσημη ενημέρωση θα ζητήσει η Ελλάδα - με διάβημα του Έλληνα Πρέσβη στο Βελιγράδι – από τη σερβική κυβέρνηση για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov που έπεσε σε περιοχή της Ελευθερούπολης Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ».

Η πτώση του Antonov προκαλεί σειρά ερωτημάτων που δύσκολα θα απαντηθούν

Η πτώση του μεταγωγικού αεροσκάφους στην Ελευθερούπολη Καβάλας έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων, που μέχρι στιγμής είτε παραμένουν αναπάντητα είτε οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Και μόνο η μεταφορά πολεμικού υλικού σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη και τα όπλα που διακινούνται είναι πάρα πολλά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το φορτίο του πολεμικού υλικού ήταν παράνομο ή ότι ήταν αποστολή λαθρεμπορίου, και μόνο ότι το αεροσκάφος φορτώθηκε από τη Σερβία, ήταν ουκρανικών συμφερόντων και πήγαινε σε χώρα της Ασίας, με ενδιάμεση στάση στην Ιορδανία, προκαλεί δεύτερες σκέψεις.

Όπως έγραψε το iEidiseis, η Δύση έχει εκφράσει ανησυχίες για το που καταλήγουν τα όπλα που αφειδώς στέλνεται στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας.

Το ζήτημα της παράνομης διακίνησης όπλων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Κρατάει από την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης όταν πλήθος όπλων από τις αποθήκες του Κόκκινου Στρατού βρέθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες μέσω μαφιόζικων τύπου ομάδων από τις πρώην σοβιετικές χώρες.

Τέτοιες οργανώσεις συμπεριλαμβάνουν την ουκρανική μαφία, τη ρωσική, τη γεωργιανή, την τσετσενική, την αρμενική και τη μαφία του Αζερμπαϊτζάν.

Μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχαν μεγάλα αποθέματα όπλων στην Ουκρανία. Η άνοδος της ουκρανικής μαφίας προήλθε από τη συμμετοχή της στην παράνομη διεθνή διακίνηση αυτών των όπλων. Μεταξύ 1992 και 1998, περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό υλικό εξαφανίστηκαν από στρατιωτικές αποθήκες στην Ουκρανία και κατέληξαν κυρίως στη Δυτική Αφρική και την Κεντρική Ασία. Εκείνη την εποχή ουκρανικές εγκληματικές οργανώσεις φέρονται επίσης να διακινούσαν όπλα σε εμπόλεμα μέρη όπως το Αφγανιστάν.

Στην αυγή του νέου αιώνα, η διακίνηση των όπλων παρέμεινε, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς η διακίνηση ναρκωτικών και η σωματεμπορία είχαν πολλαπλάσια κέρδη. Όμως τα μονοπάτια του λαθρεμπορίου παρέμειναν ανοιχτά και φυσικά και η παράνομη εμπορία όπλων συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.

Κάτι συνέβη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που προκάλεσε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας όπου αναπτύχθηκε η ισχυρότερη μαφιόζικη οργάνωση, η σερβομαυροβουνιακή.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η Σερβική Μαφία κατατάσσεται στην όγδοη θέση και η εντατική της δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε περισσότερες από 40 χώρες. Αν και η κύρια ενασχόληση των σερβικών μαφιόζικων οργανώσεων είναι η διακίνηση ναρκωτικών, τίποτα δεν μένει εκτός των «εμπορικών» τους δραστηριοτήτων.

Το τρίγωνο της ανομίας στα Βαλκάνια, Αλβανίας-Μαυροβουνίου-Κοσσυφοπεδίου είναι θέατρο επιχειρήσεων για τις μαφιόζικες ομάδες που πραγματοποιούν πολυποίκιλες δραστηριότητες.

Μπορεί να είναι τυχαίο ότι το Antonov που συνετρίβη κοντά στην Ελευθερούπολη έφυγε από τη Σερβία, ενώ τις προηγούμενες μέρες έκανε πτήσεις σε Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αποστολή των πυρομαχικών ήταν νόμιμη. Βέβαια η διακίνηση έγινε από ιδιώτες κι αυτό δεν διασφαλίζει τα όσα δήλωσε ο Σέρβος αξιωματούχος. Ιδιαίτερα όταν δεν είναι ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά ένα περιφερειακό.

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πιλότος του μοιραίου Antonov ήθελε να επιστρέψει στη Νις για να προσγειωθεί.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί κι αν κατά την στροφή του πραγματοποίησε το αεροσκάφος πάνω από τη θάλασσα με κατεύθυνση προς Καβάλα, πέταξε κάτι στη θάλασσα. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση του φορτίου αφού εξαερώθηκε από την έκρηξη.

Εντύπωση επίσης προκαλεί και η έκταση που πήρε η είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σίγουρα η πτώση ενός αεροσκάφους είναι σημαντική είδηση και ο θάνατος των 8 επιβαινόντων. Όμως περισσότερο ενδιαφέρον, κατά την άποψη μου, είχε το φορτίο και η χώρα προέλευσης.

Μην ξεχνάμε ότι η Σερβία έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχει προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Η πτώση και η εμπλοκή της σε μια περίπτωση λαθρεμπορίου όπλων, θα την έθετε στο στόχαστρο των δυτικών και θα την πίεζαν περισσότερο να ενταχθεί στις κυρώσεις.

Πολλά τα ερωτηματικά που δύσκολα θα βρουν απαντήσεις.

Πηγή: ieidiseis.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup