Ελλάδα

Κρήτη: Πάνω από 40 σεισμοί σε 24 ώρες στο Αρκαλοχώρι - Μετατοπίστηκε το ρήγμα - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Κρήτη: Πάνω από 40 σεισμοί σε 24 ώρες στο Αρκαλοχώρι - Μετατοπίστηκε το ρήγμα - Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι στην Κρήτη μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στο Ηράκλειο τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ekriti.gr, παρά το γεγονός ότι οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες και μάλιστα οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις γίνονται ιδιαίτερα αισθητές όχι μόνο στην ενδοχώρα του Ηρακλείου αλλά και στην πόλη και σε περιοχές του Λασιθίου.

Κρήτη: 40 σεισμοί σε 24 ώρες στο Ηράκλειο

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το προηγούμενο 24ωρο, πέρα από τον μεγαλύτερο σε ρίχτερ σεισμό των 4,5 ρίχτερ σημειώθηκαν ακόμη 40 σεισμικές δονήσεις, από 1,4 έως και πάνω από 4 ρίχτερ, ενώ κάθε δραστηριότητα προφανώς είναι ακόμη πιο αισθητή στο επίκεντρο του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι.

Αποκατάσταση της γης στο Αρκαλοχώρι

Την πεποίθηση ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι, η γη συνεχίζει να προχωρά σε αποκατάσταση στο εσωτερικό της όπου κάποια κομμάτια της “κλείδωσαν” και η ενέργεια που συσσωρεύτηκε “εκτονώνεται” με τους τελευταίους σεισμούς, εξέφρασε μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την Ελένη Μπουρμά ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, Φίλιππος Βαλλιανάτος.

Όπως είπε, έχουν καταγραφεί περίπου 7000 μετασεισμοί από την 27η Σεπτεμβρίου και μετά ενώ η διαδικασία σε άλλες περιπτώσεις είναι αργή και σε άλλες πιο άμεση. Ο κ. Βαλλιανάτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας ουσιαστικά για μία φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη με αφορμή τα 4,5 Ρίχτερ που χθες προκάλεσαν νέα αναστάτωση.

“Συνήθως, έχουν δηλώσει οι σεισμολόγοι κατά διαστήματα στο Ράδιο Κρήτη, μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που κρατάει και πάνω από ένα έτος και συμβουλεύουν τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή καθώς θα έχει συνέχεια το φαινόμενο.

Μετατόπιση δραστηριότητας

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς, είπε ότι το φαινόμενο έχει μετατοπιστεί ποιο βόρεια στο ενεργοποιημένο ρήγμα.

Ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της σεισμικής ακολουθίας στο Αρκαλοχώρι η σεισμικότητα συνεχίζεται με το τελευταίο 24ωρο να υπάρχει μια έξαρση νότια του Καστελίου με 2 σεισμούς κοντά στα 4 R, τόνισε ο κ.Φασουλάς.

Η περιοχή που καθίζησε από το σεισμό του Σεπτεμβρίου, συνέχισε, είναι σπασμένη από πάρα πολλά ρήγματα τα οποία σιγά σιγά επανατοποθετούνται βρίσκοντας τη νέα θέση ισορροπίας τους και μάλλον για αυτό έχουμε την τόσο ασυνήθιστη σε διάρκεια μετασεισμική, όπως είχαμε και την αντίστοιχη προσεισμική, ακολουθία.

“Οι γεωλογικές αυτές ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής λεκάνης του Ηρακλείου είναι μάλλον η αιτία για τις ιδιαιτερότητες αυτών των σεισμών, που δεν είναι συχνοί στον ελληνικό χώρο” κατέληξε ο γεωλόγος.

Τριών ειδών ρήγματα στην Κρήτη

Η Κρήτη απειλείται από τριών ειδών ρήγματα τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού ,στη Θάλασσα αλλά και πάνω στο νησί. Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης είχε επισημάνει στο παρελθόν σε συνέντευξή του ο καθηγητής σεισμολογίας κ.Παπαζάχος.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις