Ο καιρός έφερε το «δώρο» που όλοι περίμεναν στο δάσος της Δαδιάς
Για πέμπτη ημέρα καίει η φωτιά στον Έβρο μετατρέποντας σε στάχτη μεγάλες εκτάσεις στο δάσος της Δαδιάς, ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας (25/7) άνοιξαν περιθώρια ελπίδας, καθώς ξεκίνησε να βρέχει στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, λίγο μετά τις 8:30 ο καιρός έφερε το «δώρο» που περίμεναν όλοι στον Έβρο. Ενώ τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει.
Την ίδια ώρα, η μάχη της κατάσβεσης συνεχίζεται από τις επίγειες δυνάμεις, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών δυσκολεύει το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, το χωριό δεν απειλείται πλέον. Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας.
Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Νύχτα εφιάλτης
Το βράδυ που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν πολλές και συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Οι φλόγες κινήθηκαν χθες απειλητικά προς το χωριό.
Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης στο κινητό τους, που τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί.
Κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας χθες απειλήθηκε το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς μαζί με τον ξενώνα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά οι φλόγες περιορίστηκαν λίγα μέτρα πριν το συγκεκριμένο σημείο.
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη χθες κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.
Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες ων πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.
Πηγή: iEidiseis.gr