Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Δαδιά του Έβρου, με τους πυροσβέστες να δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Μεγάλος στόχος των πυροσβεστών, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλανίδης είναι να ορθιοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου.
Στυλιανίδης για φωτιά στη Δαδιά: Επικεντρώνουμε στο νοτιοδυτικό μέτωπο
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως «ήταν μια ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία».
«Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», συνέχιζε και πρόσθεσε:
«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον».
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Στο νοτιοδυτικό μέτωπο, δουλεύουν από χθες οι υλοτομοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν 2 αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης. Σημειώνεται δε πως τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με καθυστέρηση λόγω δυσμενών συνθηκών, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη βροχοπτώσεις.
Αυτή την ώρα επιχειρούν ένα Mi8 και 2 Airtractors. Στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Λυκόφως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Επίσης, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
Επί ποδός και στη Λέσβο
Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.
Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώθηκαν να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Χτες, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο.
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ