Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 14:54

Τουρισμός για όλους 2022: Τέλος Σεπτεμβρίου η νέα κλήρωση - Ξεπέρασαν το 1,2 εκατομμύριο οι αιτήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η νέα κλήρωση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι επιπλέον 200.000 αιτούντες του προγράμματος για διακοπές.

Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ σχετικά με το πρόγραμμα και την εξαγγελία του πρωθυπουργού για διπλασιασμό των δικαιούχων.

Η νέα κλήρωση θα αφορά όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση.

Όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, 1,2 εκατομμύρια ήταν οι αιτήσεις που μπήκαν στο σύστημα.

Μάλιστα επεσήμανε ότι τη Δευτέρα 25 Ιουλίου έγινε η κλήρωση για τους 200.000 πρώτους δικαιούχους του προγράμματος, όπως και η ανάρτηση των πινάκων με τους κληρωθέντες.

Μάλιστα, το αμέσως προσεχές διάστημα θα πιστωθούν και τα λεφτά στους δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και αναλυτικές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται, ότι τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι η ατομική επιδότηση των 150 ευρώ, που εξαργυρώνεται σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα της χώρας, μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 14:01

Σχετικά Άρθρα

  • Στεγαστική κρίση – Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας - Αναλυτικά όλα τα προγράμματα
    Στεγαστική κρίση – Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας - Αναλυτικά όλα τα προγράμματα

    Στην προσπάθειά της να τιθασεύσει το «θηρίο» της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, για την εξομάλυνση του προβλήματος και την εξασφάλιση οικονομικής και ποιοτικής στέγασης και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες αλλά και τους ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας.

    Προγράμματα, που έχουν ως προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή μέσω της παροχής του αγαθού της στέγη , τη μείωση των ανισοτήτων αλλά και την αξιοποίηση χιλιάδων κενών κατοικιών γεγονός που θα εισφέρει εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους

    Βασικότερα προγράμματα είναι το ήδη πετυχημένο «Σπίτι μου Ι», ενώ θα ακολουθήσει με το νέο έτος το διευρυμένο «Σπίτι μου ΙΙ», καθώς και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στο οποίο αναμένονται σύντομα σημαντικές βελτιώσεις.

    Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το στεγαστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας καλύπτει το κόστος για το σπίτι, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι της τάξης του 20%, καθώς η αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ειδικά, στα αστικά κέντρα το πρόβλημα μεγεθύνεται με πάνω από 200.000 κατοικίες κλειστές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – κυρίως παλαιές κατασκευές, που χρίζουν ανακαίνισης. Τα προγράμματα, που δεν περιορίζονται στα δύο παραπάνω και που θα κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στοχεύουν και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, ενός χρόνιου προβλήματος το οποίο θα έχει συνέπειες στο μέλλον της χώρας, εάν δεν περιοριστεί.

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στο στεγαστικό πρόβλημα θα επισημάνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς και η Ελλάδα αντιμετωπίζει όπως άλλωστε και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, πρόβλημα επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης. Οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, νέοι που θέλουν να φύγουν επιτέλους από το πατρικό σπίτι και να κάνουν οικογένεια, αλλά και ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες είναι αλήθεια ότι πιέζονται και πιέζονται πολύ. Απέναντι σε αυτό το αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόβλημα για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει σημαντικές διεξόδους καθώς για πρώτη φορά υλοποιείται μια εθνική στεγαστική πολιτική ευρείας κοινωνικής απόδοσης. Οι πόροι που διατίθενται για τα διάφορα προγράμματα στεγαστικής αρωγής θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζω όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι οι πολίτες ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα. Αποδεδειγμένα όμως, με στοχευμένο τρόπο, βοηθάμε να καλύψουν μια από τις ουσιαστικότερες ανάγκες τους, χιλιάδες άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Θα ήθελα να εξηγήσω για το "Σπίτι μου 1", κρίθηκε απολύτως επιτυχημένο και γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσουμε στο "Σπίτι μου 2" με διπλάσιο προϋπολογισμό και διπλάσιο αριθμό ωφελουμένων.

    Όλοι οι δικαιούχοι του πρώτου προγράμματος – μιλάμε για 9.155 ζευγάρια - είναι νέοι άνθρωποι με περιορισμένο εισόδημα. Οι περισσότερες εκταμιεύσεις δανείων πήγαν σε ανθρώπους 34 – 39 ετών, με μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος στα 18.618 ευρώ. Από 31 - 34 ετών ο μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος ήταν ακόμη χαμηλότερος, στα 16.500 ευρώ. Χωρίς αυτό το πρόγραμμα αυτοί οι νέοι, δεν θα είχαν καμία τύχη να απευθυνθούν για δάνειο. Όχι μόνο έλαβαν το δάνειο αλλά οι διαδικασίες εκταμίευσης ως προς την ταχύτητα και την ευκολία, είναι πρωτόγνωρες. Μαζί με τη δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025, σχεδόν 30.000 οικογένειες, νέοι, νεαρά αλλά και λίγο μεγαλύτερα ζευγάρια θα φύγουν από τον "βραχνά" του ενοικίου. Θα έχουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα αντιστοιχούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο»

    Σπίτι μου Ι & ΙΙ

    Το πρόγραμμα – συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ - «Σπίτι μου Ι», μέσω του οποίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αποκτήσει 9.155 νέα ζευγάρια (ηλικίας 25-39 ετών) το δικό τους σπίτι, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 7.500 συμβάσεις και έχουν γίνει περίπου 7.200 εκταμιεύσεις, έδειξε ιδιαίτερη δυναμική και αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο στο «Σπίτι μου ΙΙ», με διευρυμένα κριτήρια, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και συνολικά 20.000 ωφελούμενους.

    Συγκεκριμένα, το νέο βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» μεγαλώνει τη «βεντάλια» των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται οι δικαιούχοι, με τους ενδιαφερόμενους να είναι όχι μόνο όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

    Οι σημαντικότερες αλλαγές του προγράμματος είναι:

    - Το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη, όπως και το συμβόλαιο αγοράς, που θα φτάσει τις 250.000 ευρώ και το δάνειο τις 190.000 ευρώ. Έτσι, άτομα ή ζευγάρια (25-50 ετών), με εισόδημα 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 για ζευγάρια συν 4.000 για κάθε παιδί και 31.000 για μονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 ευρώ για επιπλέον παιδί, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία έως 250.000 ευρώ και 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.

    - Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση των τρίτεκνων το άτοκο δάνειο θα ανεβαίνει στο 75% και το έντοκο θα περιορίζεται στο 25% και θα αφορά 20.000 δικαιούχους.

    - Η προέγκριση, που θα λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

    - Δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου (στο προηγούμενο πρόγραμμα έπρεπε εντός 60 ημερών από την αίτηση του δανειολήπτη η τράπεζα να ελέγχει την πλήρωση των αιτούμενων κριτηρίων). - Στο όριο των 150 τ.μ. δεν περιλαμβάνονται πλέον οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και θέσεις στάθμευσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ τρία προγράμματα που αφορούν την επιδότηση για ανακαίνιση κατοικιών. Το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024» είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις, ενώ τα προγράμματα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

    Ανακαινίζω – Νοικιάζω

    Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα συναρμόδια υπουργεία, δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει δεχθεί περίπου 2.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί απ’ αυτές 985.

    Η πρώτη αλλαγή αφορά την αύξηση της επιδότησης, η οποία πλέον ανέρχεται στο 60%, με μέγιστο ποσό τα 8.000 ευρώ και η δεύτερη αφορά το ανώτατο ποσό για την ανακαίνιση αυξάνεται στα 13.000 ευρώ, από 10.000 που ήταν. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ακίνητά υπό τον βασικό όρο ότι το ακίνητο θα διατεθεί στη συνέχεια προς ενοικίαση.

    Τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητα. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και η επιφάνεια του ακινήτου όχι μεγαλύτερη από 100 τ.μ. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά δικαιούχους που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

    Βάσει του προγράμματος, η ανακαίνιση των ακινήτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, ώστε τα ακίνητα να είναι έτοιμα προς ενοικίαση. Σε περίπτωση που η ενοικίαση δεν πραγματοποιηθεί, προβλέπονται κυρώσεις, όπως η επιστροφή της επιδότησης που χορηγήθηκε για την ανακαίνιση.

    Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» είναι 50.000.000 ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

    «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

    Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, στοχεύει στη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους, προσφέροντας άτοκα δάνεια χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η ευρεία αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ηλικίας.

    Η έλλειψη ειδικών κριτηρίων επιλογής, όμως, σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες.

    Το πρόγραμμα καλύπτει μια σειρά από βασικές εργασίες βελτίωσης κατοικιών, όπως:

    - Θερμομόνωση

    -Πράσινη στέγη

    - Αντικατάσταση κουφωμάτων

    - Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

    - Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

    - Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

    Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του, έγκειται στην πλήρη επιδότηση των τόκων από το εν λόγω πρόγραμμα, καθιστώντας τα δάνεια άτοκα για τους δικαιούχους. Το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια.

    Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες μέσω των άτοκων δανείων. Αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες όταν δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή του, όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

    Ακόμη έξι προγράμματα

    Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τρέχουν ακόμη έξι, μικρότερης εμβέλειας, αλλά απολύτως στοχευμένα προγράμματα για τη διευκόλυνση στέγασης κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Σοφία Ζαχαράκη σχετικά υπογραμμίζει τους λόγους που οδήγησαν το υπουργείο να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, για προσιτή στέγαση και ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

    «Μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα και με απόλυτη μέριμνα, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, άνεργοι, άποροι ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συμπολίτες μας που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης, νοικοκυριά και άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσοι φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους και συγγενείς αλλά και όσοι διαμένουν σε σπίτια που τους έχει διαθέσει το κράτος. Κάποια από τα προγράμματα, διασφαλίζουν όχι μόνο ασφαλή στέγη αλλά και επιδοτούμενη εργασία, ψυχοκοινωνική στήριξη. Να αναφέρω πχ το πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία", το οποίο βελτιώσαμε περαιτέρω. Για τρία χρόνια το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα πληρώνει το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά. Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 συν 1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι δεν μας ενδιαφέρει απλώς να "παρκάρουμε" έναν άνθρωπο ή μια οικογένεια μέσα σε ένα σπίτι θεωρώντας ότι κάναμε το χρέος μας. Θέλουμε να έχει την ευκαιρία να σταθεί γενικώς στα πόδια του, να φτιάξει μια καλή ζωή».

    Κοινωνική Αντιπαροχή

    Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

    Στέγαση και Εργασία

    Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.

    Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

    Πρόγραμμα Κάλυψη

    Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με προτεραιότητα σε µονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Οι οικογένειες αυτές έχουν 176 ανήλικα παιδιά. Στο πρόγραμμα εντάσσονται 300 ακίνητα ιδιοκτητών.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε € 21,5 εκατ.

    Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

    Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

    Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές και ορεινές περιοχές, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία των παραπάνω υπαλλήλων.

    Έχουν ήδη συγκεντρωθεί και καταγραφεί, σε συνεργασία µε την ΕΕΤΑΑ, ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες με έντονο στεγαστικό έλλειμμα (πχ ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους.

    Επίδομα Στέγασης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

    Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυτή τη στιγμή, παρέχει επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστους άτομα ή ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, με καθόλου ή πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος µε ανώτατο όριο το ποσό των 362€.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 10.000 ευρώ εάν εγκατασταθείτε σε αυτές τις περιοχές: Το πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής
    10.000 ευρώ εάν εγκατασταθείτε σε αυτές τις περιοχές: Το πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής

    Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών που θέλουν να εγκατασταθούν στον κεντρικό και βόρειο Έβρο.

    Πρόγραμμα ενίσχυσης μέχρι και 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου εξήγγειλε από τον Έβρο, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Η υπουργός, η οποία συμμετείχε στο υπουργικό κλιμάκιο που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στον Έβρο, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, κίνητρα για επανακατοίκηση στις περιοχές του βορείου και κεντρικού Έβρου, μειωμένο επιτόκιο δανεισμού των δίτεκνων του νομού Έβρου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις.

    Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η υπουργός, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχύονται έως 10.000 ευρώ 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα
    1. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
    1. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

    Η επιλογή των δικαιούχων θα βασίζεται στη λογική της μετεγκατάστασης τους στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

    Αναφορικά με την εξίσωση των δίτεκνων με τους τρίτεκνους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», όπως ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη, οι οικογένειες με δυο παιδιά του Νομού Έβρου θα δικαιούνται την επιδότηση του 75% στο συγκεκριμένο στεγαστικό πρόγραμμα, όπως ισχύει και για τους τρίτεκνους/πολύτεκνους.

    Παράλληλα το ΥΚΟΙΣΟ θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,515 εκατ. ευρώ όπως η:

    • Αξιοποίηση ακινήτου στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο για τη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένταξη της δομής στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (1.500.000 ευρώ)
    • Πλήρη κάλυψη Voucher για τα ΚΔΑΠ της περιοχής (715.000 ευρώ)
    • Ανακαίνιση παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ
    • Επέκταση Προσωπικού Βοηθού σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
    • Επέκταση σχολικών γευμάτων σε όλους τους δήμους του Νομού Έβρου, περιλαμβανομένης και της Σαμοθράκης (προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ)
    • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 40.000€ για 2 έτη (20.000 ευρώ ανά έτος). Η χρηματοδότηση θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εργοδοτικές εισφορές, δαπάνες συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης (2.500.000 ευρώ).

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ζαχαράκη: Έρχονται μέτρα για το δημογραφικό - Τι εξετάζεται
    Ζαχαράκη: Έρχονται μέτρα για το δημογραφικό - Τι εξετάζεται

    «Θα χρηματοδοτήσουμε κατοικίες και επιχειρήσεις για άτομα με αναπηρία», τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προανήγγειλε το πρωί της Παρασκευής (9/8) η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.

    «Σε όλες τις χώρες βλέπουμε να κατρακυλάει ο μέσος όρος γονιμότητας, ακόμη και σε αυτές που επενδύουν δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Η υπουργός τόνισε ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά και επιλογών ή αλλαγών στάσης ζωής ως προς την τεκνοποίηση, ενώ ως προς τα μέτρα και το συλλογικό σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε:

    «Εκπονούμε και επικαιροποιούμε από το 2022 μια Εθνική Στρατηγική που φτάνει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως το δανειακό πρόγραμμα "Σπίτι Μου". Πάνω από 6.988 ζευγάρια έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους κι έχουν πάρει το σπίτι τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου αυτός ο αριθμός θα έχει ανέλθει στα 9.155, καθώς στόχευσή μας είναι να διευρύνουμε και το ηλικιακό».

    «Θα χρηματοδοτήσουμε κατοικίες και επιχειρήσεις για άτομα με αναπηρία»

    Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βγει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Στέγασης & Εργασίας, ενώ αναμένονται βελτιωτικές πρακτικές και στο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

    «Όταν μιλάμε για δημογραφικό, εννοούμε και αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, όπου θα δοθούν πάνω από 173.000 vouchers και πάνω από 11.000 παιδάκια θα βρίσκονται σε σταθμό, με την κάλυψη να αφορά και κάθε παιδί με αναπηρία. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 1.000 προσωπικούς βοηθούς , με πρόθεση του πρωθυπουργού να είναι η οριζόντια εφαρμογή χωρίς ηλεκτρονική κλήρωση», τόνισε η υπουργός.

    Τέλος, σημείωσε πως το υπουργείο θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσό, ώστε πάνω από 3.000 κατοικίες ατόμων με αναπηρία να ανακαινιστούν με μικρές παρεμβάσεις, ενώ θα χρηματοδοτηθούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Θα βγάλουμε και πρόγραμμα για 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού να μπουν στον χώρο της εργασίας», ενημέρωσε καταλήγοντας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αύξηση του επιδόματος παιδιού μελετά η κυβέρνηση - Λιγότεροι δικαιούχοι λόγω υπογεννητικότητας
    Αύξηση του επιδόματος παιδιού μελετά η κυβέρνηση - Λιγότεροι δικαιούχοι λόγω υπογεννητικότητας

    Όλα τα σενάρια προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για το επίδομα παιδιού και να στηριχθούν οι οικογένειες μελετά το Υπουργείο Εθνικής Συνοχής και Οικογένειας, διαμορφώνοντας το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    «Η αναμόρφωση των επιδομάτων με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης σκοπό έχει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ελληνική οικογένεια με παιδιά εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό μας για το δημογραφικό την μεγαλύτερη εθνική πρόκληση», υπογράμμισε στην ΕΡΤ η Υπουργός Εθνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Η μείωση των γεννήσεων πάντως ψαλιδίζει χρόνο με τον χρόνο τον συνολικό αριθμό των οικογενειών που δικαιούνται το επίδομα.

    Παράλληλα τα αυξημένα πραγματικά αλλά κυρίως τεκμαρτά εισοδήματα οδηγούν σε χαμηλότερα ή και μηδενικά ποσά επιδόματος αφού αμετάβλητα έχουν παραμείνει τα εισοδηματικά κριτήρια.

    Την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού έλαβαν τον περασμένο Μάιο 604.572 δικαιούχοι (129,7 εκατ ευρώ, την γ΄ πήραν τέλος Ιουλίου μόλις 532.830 (118,4 εκατ ευρώ) δηλαδή σχεδόν 72 χιλιάδες λιγότεροι (71.742).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων – Τι είπε η Ζαχαράκη
    Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων – Τι είπε η Ζαχαράκη

    Ανοίγει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στους δικαιούχους των voucher για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της περιόδου 2024-2025, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Περισσότεροι από 173.500 δικαιούχοι

    Όπως τόνισε η υπουργός, «ο προϋπολογισμός ο οποίος είναι φέτος αυξημένος και φθάνει τα 361,2 εκατ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 173.500 δικαιούχους γονείς όλων των δομών, όπως βρεφονηπιακών σταθμών (ηλικίας από 2 μηνών έως 4 ετών), Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και για παιδιά με Αναπηρία. Καλύπτουμε το σύνολο της δαπάνης για βρεφονηπιακούς σταθμούς στους γονείς που έχουν πλήρη αίτηση, αλλά και παιδιά με αναπηρία» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζαχαράκη. «Φέτος μεριμνούμε ώστε να καλύψουμε, περισσότερα παιδιά από ποτέ και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Σε αυτόν τον τομέα πραγματοποιούμε μία σημαντική παρέμβαση, προσφέροντας στους γονείς την ειδική αυτή μέριμνα όταν βρίσκονται στη δουλειά, αλλά και για εκείνους που είναι άνεργοι οι οποίοι λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση. Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά πριμοδοτούνται περαιτέρω με αυξημένα μόρια η τρίτεκνη, πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια. Έτσι, αντί για 40 μόρια που έπαιρναν πέρυσι, φέτος θα λάβουν 50 μόρια».

    Όσον αφορά στο εισοδηματικό κριτήριο η υπουργός επεσήμανε ότι «αρχίζει, ανάλογα τον αριθμό τέκνων, από τις 27.000 ευρώ και φθάνει έως και τις 42.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες των δομών με πλήρες voucher. Τα vouchers κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία από τα 2.612 ευρώ έως και 5.000 ευρώ, ανά παιδί, για αυτά που αφορούν στα ΚΔΑΠ-Ατόμων με Αναπηρία».

    Όπως ανακοίνωσε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, «θα ακολουθήσει η πρόσκληση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να αυξήσουν τις θέσεις υποδοχής των παιδιών με κατασκευή πρόσθετων χώρων. Το κόστος θα αναλάβει να το καλύψει το κράτος, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα υποδοχής των παιδιών, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πρόγραμμα για τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ύψους 70 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σε αυτό μπορούν να ενταχθούν, εκτός από τους δημόσιους, οι ιδιωτικοί αλλά και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Επίσης, προϋπόθεση για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού από τους ενδιαφερόμενους. Αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κάλυψη του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται κάθε φορά, με μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Φέτος το κάνουμε πράξη προσφέροντας vouchersσε επιπλέον 1.100 περίπου παιδιά από πέρυσι».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση
    «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Η αύξηση της επιδότησης στο 60% θα ισχύει αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση

    Οι βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη

    Αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», θα έχει η αυξημένη επιδότηση στο 60% -από το 40%-, στο πλαίσιο των βελτιώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, όπως ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
    Σχετικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο διάδοχο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» η κ. Ζαχαράκη ανέφερε στο Open: «Μέσω του προγράμματος "Σπίτι μου" ήδη περισσότερα από 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει τα δάνεια τους για την αγορά κατοικίας και έως το τέλος του 2024 θα έχουμε φτάσει στα 9.200 ζευγάρια. Πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει και η συνέχεια του προγράμματος με το "Σπίτι μου 2" ή καλύτερα το "Σπίτι μου x 2". Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και να εξασφαλίσουμε τα 2 δισ. ευρώ για το "Σπίτι μου 2" καθώς το αντίστοιχο ποσό για το "Σπίτι μου" ήταν ένα δισ. Θα διευρυνθεί και το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων ως την ηλικία των 50 ετών προκειμένου να μπορεί τραπεζικά αυτό να υποστηριχθεί για την χρονική διάρκεια της αποπληρωμής».
    Επίσης, για το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του Δημοσίου (αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο) να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο όπως ακριβώς όπως γίνεται στο εξωτερικό».

    «Θα καλύψουμε και φέτος με voucher όλες τις αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς» - Αυτή την εβδομάδα η πρόσκληση

    Αναφορικά με το θέμα των θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, η υπουργός ανακοίνωσε ότι «αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βγει και η πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Δεν αλλάζουμε τίποτα από το προηγούμενο πρόγραμμα. Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε όχι μόνο τον ίδιο προϋπολογισμό αλλά και να τον αυξήσουμε κατά 25 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψουν ανάγκες μέσα στη χρονιά προκειμένου να μη χρειάζεται να πάμε στο υπουργείο Οικονομικών και να ζητάμε από τα πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει ότι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσοι κάνουν αίτηση και είναι έγκυρη, θα γίνει δεκτή.
    Πέρσι οι αιτήσεις αφορούσαν περίπου 53.000 οικογένειες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και 7.000 αιτήσεις για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ενώ καλύφτηκαν πλήρως τα παιδιά με αναπηρία. «Δεν υπάρχει περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, «η οικογένεια με παιδί με αναπηρία να κάνει αίτηση στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και να μείνει εκτός. Είναι μια συνεχής προσπάθεια, η οποία γίνεται πράξη με χρήματα από τον Εθνικό Προϋπολογισμό αλλά και με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φθάνοντας ένα ποσό το οποίο ξεπερνάει τα 360 εκατ. ετησίως».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ζαχαράκη για ενδοοικογενειακή βία: Είναι σημαντικό ότι το panic button έχει πατηθεί 349 φορές
    Ζαχαράκη για ενδοοικογενειακή βία: Είναι σημαντικό ότι το panic button έχει πατηθεί 349 φορές

    Για τον νέο οδικό χάρτη, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Η κα Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πρόληψης, στέλνοντας μήνυμα στα νέα παιδιά, που τώρα αρχίζουν και μπαίνουν στη σχέσεις.

    «Πρέπει να υπάρχει υγεία στις σχέσεις κι αυτό ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και αυτό έχει να κάνει και με αυτά που μαθαίνουν στα παιδιά στο σχολείο, τον αλληλοσεβασμό, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για το ζήτημα του εκφοβισμού και βέβαια και το δίκτυο το οποίο έχουμε εδώ και πολύ καιρό οργανώσει στο υπουργείο, με τα συμβουλευτικά κέντρα, τη δωρεάν συμβουλευτική, αλλά κυρίως την ψυχοκοινωνική στήριξη μιας γυναίκας με τους ξενώνες και τώρα με την πρόσφατη προσθήκη των safe house», τόνισε στην ΕΡΤ.

    Για τις γυναίκες που φοβούνται να κάνουν το βήμα, η κα Ζαχαράκη εξήγησε: «Μπορείς να καταγγείλεις στο 15900, θα σε καθοδηγήσουν με πλήρη ανωνυμία και πλήρη εφαρμογή πρωτοκόλλων. Μπορείς να πας στο αστυνομικό τμήμα να το καταγγείλεις και βέβαια μπορείς να πας στο συμβουλευτικό κέντρο για την ψυχολόγο, την κοινωνική λειτουργό, τον νομικό που είναι δωρεάν. Αν χρειαστεί θα πας σε safe house για την ενδιάμεση περίοδο μέχρι να που να κάνεις τις εξετάσεις σου, να μπεις στο ξενώνα όπου μπορείς να πάρεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και βέβαια θα μπορέσεις να διεκδικήσεις μετά και δουλειά. Υπάρχει ειδικό πρόγραμμα με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης έτσι ώστε να απασχολούνται γυναίκες οι οποίες διαβιούν σε ξενώνα και πρόσφατα κάναμε και μία συμφωνία με μεγάλες επιχειρήσεις έτσι ώστε να προσλαμβάνουν γυναίκες οι οποίες βγαίνουν από ξενώνες».

    Η υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει και το πρόγραμμα «Στέγαση – Εργασία» που μπορεί να δώσει για δύο χρόνια δωρεάν ενοίκιο σε μία γυναίκα που βγαίνει από τον ξενώνα και αν νιώθει έτοιμη και βρεθεί και δουλειά, πληρώνονται και τα έξοδα και για το κομμάτι της επιδότησης εργασίας για ένα χρόνο.

    «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το μονοπάτι ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και αυτονομίας που μία γυναίκα θα χρειαστεί για τα επόμενα χρονικά διαστήματα» είπε η κα Ζαχαράκη και πρόσθεσε:

    «Είναι σημαντικό ότι έχουμε τα ψηφιακά εργαλεία όπως το panic button που πλέον έχει διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα, έχει πανελλαδική εφαρμογή. Είναι σημαντικό ότι έχει πατηθεί 349 φορές άρα έχουμε αποτροπή γεγονότων 349 φορές».

  • Τι αλλάζει με το νέο «Σπίτι Μου» και η συμμετοχή στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Τι ανέφερε η Ζαχαράκη
    Τι αλλάζει με το νέο «Σπίτι Μου» και η συμμετοχή στο «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Τι ανέφερε η Ζαχαράκη

    Στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος «Σπίτι Μου», αναφέρθηκε σήμερα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «...ο πρωθυπουργός εξαντλεί τα περιθώρια για να βρούμε τα 2 δισεκατομμύρια από τους ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης» και ανέφερε ότι θα υπάρξει και ηλικιακή διεύρυνση, «επειδή ένα από τα μεγάλα παράπονα που δεχόμασταν στο υφιστάμενο πρόγραμμα ήταν γιατί δεν εντάσσονται οι άνω των 40».

    «Το νέο πρόγραμμα λοιπόν δεν θα αφορά μόνο τους νέους έως 39 ετών αλλά θα διευρυνθεί έως τα 50 έτη. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι εξετάζεται διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου» προσέθεσε.

    Αύξηση κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο

    Υπενθύμισε ότι «σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι και αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ενώ όταν είναι μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000 ευρώ και 3.000 ανά τέκνο», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

    Η υπουργός επισήμανε ότι μέσω του υφιστάμενου προγράμματος «Σπίτι μου» συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

    6.305 εκταμιευμένα δάνεια

    Έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 6.305 εκταμιευμένα δάνεια και τόνισε ότι «μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν συμβασιοποιηθεί 9.155 δάνεια και ισάριθμα ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους». «Θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου, μέσο εισόδημα 16.000 ευρώ. Όλοι όσοι γνωρίζουν την τραπεζική αγορά αντιλαμβάνονται ότι δανειολήπτες με τέτοιο προφίλ θα ήταν πολύ δύσκολο να λάβουν δάνειο» προσέθεσε.

    Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

    Η σημασία του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

    Σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ότι εξετάζεται αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι 40% για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ.

    Έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα 1.413 ιδιοκτήτες και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα, θέλουμε να το βελτιώσουμε ώστε να αυξήσουμε το οικιστικό απόθεμα. Είναι κι αυτό ένα ζητούμενο στη μάχη για το στεγαστικό»

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch