Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 20:12

Εβρος: Η σύγχρονη Αντιγόνη παλεύει για να θάψει το παιδί της – Κινδυνεύουν ζωές, διεθνείς αντιδράσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το μαρτύριο των προσφύγων στον Εβρο συνεχίζεται με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τους εξαθλιωμένους μετά από τόσες ημέρες ανθρώπους να έχουν περάσει στην ελληνική πλευρά και η ΕΛ.ΑΣ να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση

Εφιάλτης δίχως τέλος για τους 39 πρόσφυγες στον Έβρο που πάνω από μία εβδομάδα παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή σε μια νησίδα του ποταμού εκπλιπαρώντας για βοήθεια και διάσωση. Με τις ανθρωπιστικές αξίες ωστόσο να βρίσκονται σε έλλειψη στην σύγχρονη Ευρώπη ήδη ένα μικρό παιδί έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού και ένα ακόμη χαροπαλεύει.

Η Ευρώπη πιστή στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αλλά ταυτοχρόνως και μέγας κριτής των χωρών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού παρακολουθεί Ελλάδα και Τουρκία να προσπαθούν να λύσουν τα «κληρονομικά» και τα «τίνος είναι η νησίδα» που δημιουργήθηκε λόγω ξηρασίας και για αυτό δεν έχει χαρτογραφηθεί -ένας από τους ισχυρισμούς που ειπώθηκαν- ενώ 39 άνθρωποι από τη Συρία διψούν, λιμοκτονούν, χαροπαλεύουν. Μεταξύ αυτών και παιδιά.

Η Ευρώπη κάνει συστάσεις, κριτική, και δίνει λεφτά για δομές και πάντα στο τέλος πέφτει από τα σύννεφα όταν οι δομές γίνονται αποθήκες ψυχών, όταν γίνονται καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και κακή μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, όταν την κατηγορούν για παντελή έλλεψη σοβαρής και ουσιαστικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Σε ελληνικό έδαφος

Για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του «no man’s land» φαίνεται ότι οι εξαθλιωμένοι Σύροι επιστράτευσαν όση δύναμη τους έχει απομείνει και μετακινήθηκαν σε έδαφος που είναι «με τη βούλα» ελληνικό.

Μέσω της πλατφόρμας του twitter ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ενημερώνει πως η ομάδα των 39 εγκλωβισμένων Σύρων προσφύγων βρίσκεται πλέον σε 100% ελληνικά εδάφη, ενώ παραθέτει το ακριβές στίγμα των meta-data που προκύπτουν από τις φωτογραφίες που οι ίδιοι έχουν αποστείλει.

!! SOS Update #εβρος:

1/ The group of 39 Syrians at the islet is now 100% on Greek territory.

They crossed over to the Greek bank of the river today.

They are now at this location according to metadata from their photos. pic.twitter.com/9WEIwWJnuP

— Giorgos Christides (@g_christides) August 15, 2022

Σε άθλια κατάσταση

Το οπτικοακοακουστικό υλικό που κυκλοφορεί όλες αυτές τις ημέρες από τον Εβρο πραγματικά σφίγγει το στομάχι. Βασανισμένοι άνθρωποι με λαχανιασμένες ζωές περιμένουν βοήθεια από τους άλλους τους υγιείς και ασφαλείς, που όμως δεν φτάνει.

Μεταξύ αυτών και μία έγκυος 8 μηνών που μάλιστα τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως γιατρό. «Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία», λέει η γυναίκα στο βίντεο που δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος του Spiegel.

!! SOS Update #εβρος:

1/ The group of 39 Syrians at the islet is now 100% on Greek territory.

They crossed over to the Greek bank of the river today.

They are now at this location according to metadata from their photos. pic.twitter.com/9WEIwWJnuP

— Giorgos Christides (@g_christides) August 15, 2022
Ο Γιώργος Χρηστίδης τονίζει πως απαιτείται άμεσα η διάσωση των 39 ανθρώπων. Τονίζει πως έχει ειδοποιηθεί το 112 και πως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, η HumanRoghts360 και η Border Violence κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ομάδας και την πρόσβαση στο άσυλο».
Πηγή: in.gr - Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 18:49

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα
    Σουδάν: Αριθμός ρεκόρ εκτοπισμένων – 25.000 πρόσφυγες έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ σε μία εβδομάδα

    Τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός όσων θα έχουν φύγει έως τώρα από το εμπόλεμο Σουδάν θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια προειδοποιεί ο ΟΗΕ

    Περίπου 25.000 πρόσφυγες από το Σουδάν έφτασαν στο γειτονικό Τσαντ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αριθμός ρεκόρ για το 2024, με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα να παραμένει κρίσιμη έπειτα από 18 μήνες συγκρούσεων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μαμαντού Ντιάν Μπαλντ, εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν φύγει από το Σουδάν για να γλιτώσουν από τη βία θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια.

    Βρισκόμαστε «σχεδόν στα τρία εκατομμύρια», δήλωσε από τη Γενεύη. Πρόκειται για μια «καταστροφή» που εξηγείται από την όξυνση «της βιαιότητας» της σύγκρουσης, επεσήμανε.

    Από τον Απρίλιο του 2023 μαίνεται στο Σουδάν πόλεμος μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό και του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας.

    Οι δύο πλευρές κατηγορούνται ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, κυρίως επειδή στοχοθετούν αμάχους και εμποδίζουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.\

    Το 80% από τους 25.000 που έφυγαν από το Σουδάν και κατέφυγαν στο Τσαντ τον Οκτώβριο είναι γυναίκες και παιδιά

    Σουδάν: Θάνατοι, εκτοπισμοί και επισιτιστική ανασφάλεια

    Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 26 εκατομμύρια είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Λιμός έχει κηρυχθεί στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

    Περίπου 11,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, εκ των οποίων 2.947.027 έχουν φύγει από το Σουδάν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, επαρχία στο δυτικό Σουδάν, αποτελεί το γεγονός ότι περίπου 25.000 άνθρωποι – το 80% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά—κατέφυγαν στο ανατολικό Τσαντ από την 1η ως τις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπαλντ.

    Ο αριθμός αυτός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο τον Σεπτέμβριο, όταν περίπου 20.0270 άνθρωποι κατέφυγαν στο Τσαντ.

    Έλλειψη βασικών υποδομών φιλοξενίας στο Τσαντ

    Η χώρα αυτή, μεταξύ των πιο φτωχών παγκοσμίως, υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό Σουδανών προσφύγων (681.944), χωρίς ωστόσο να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για να τους φιλοξενήσει, επεσήμανε ο Μπαλντ, υπογραμμίζοντας τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του Τσαντ.

    «Όταν βλέπουμε 25.000 αφίξεις, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει περισσότερο το Τσαντ. Το κόστος για τη φιλοξενία των προσφύγων το 2024 εκτιμάται στο 1,5 δισ. δολάρια, από τα οποία έχει συγκεντρωθεί μόλις το 27%.

    «Δεν είναι αρκετά διότι ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει «δυστυχώς, τις επόμενες εβδομάδες πολλούς περισσότερους πρόσφυγες στο Τσαντ» εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Νταρφούρ αλλά και λόγω της περιορισμένης διάθεσης «νερού».

    Με το τέλος της εποχής των βροχών ο ΟΗΕ ελπίζει ότι θα καταφέρει να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Σουδάν, εφόσον το επιτρέψουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

    Πολλοί κύκλοι διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των συγκρούσεων έχουν αποτύχει. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην Ελβετία, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν ασφαλή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε δύο οδικές αρτηρίες-κλειδί.

    «Αυτό μας βοήθησε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», αλλά «δεν τηρήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις» και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας «παραμένει περιορισμένη», σημείωσε ο Μπαλντ.

    Ο Μπαλντ ζήτησε τη στήριξη «παραγόντων ανάπτυξης ήδη από τώρα» ώστε οι Σουδανοί πρόσφυγες να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Εξάλλου προειδοποίησε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών από το Σουδάν δεν θα περιοριστούν στην περιοχή. «Ολοένα και περισσότεροι (Σουδανοί πρόσφυγες) θα πάνε προς την Ιταλία, προς την Ευρώπη και τη νότια Αφρική» και επίσης κάποιοι θα επιλέξουν να πάνε «προς τις χώρες του Κόλπου».

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ KHALED ELFIQI

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps
    Για κύμα εκατομμυρίων προσφύγων ετοιμάζεται η Ευρώπη: Αυξάνει η Αθήνα τη χωρητικότητα στα camps

    Κορυφώνεται η ανησυχία στην Αθήνα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και τον κίνδυνο πυροδότησης γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και σε βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη ενδεχομένως και μέσω Ελλάδας.

    Ειδικά μέτρα στα προσφυγικά camp λαμβάνει η Κυβέρνηση για αύξηση της χωρητικότητας, ενώ σχέδιο εντοπισμού εν δυνάμει τράνζιτ τρομοκρατών εκπονεί η ΕΥΠ.

    Στην κελεισμένων των θυρών σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.

    Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ

    Στο ΚΥΣΕΑ εκφράστηκε ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ και την προοπτική ευρύτερης ανάφλεξης και μεγάλο μέρος της κουβέντας αφιερώθηκε στα σενάρια επί χάρτου.

    Η εκτίμηση ήταν πως τα τελευταία γεγονότα συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ξεκαθαρίστηκε πως η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

    Φόβοι για 4 εκατ. πρόσφυγες

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ εκφράστηκαν φόβοι πως μια γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από τις πατρίδες τους μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι πρόσφυγες να επιχειρήσουν να κινηθούν προς Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.

    «Καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων η οποία θα δημιουργήσει κύματα προσφύγων εκατομμυρίων και αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας», δήλωνε προ 24ωρου ο Υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των ελληνικών camps η οποία βρίσκεται στο 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσει έως 20.000 άτομα έλεγαν πηγές στο CNN Greece, προσθέτοντας “δεν έχουμε άλλο χώρο”.

    Το σχέδιο “Κόσμος” για εκκενώσεις σε Λίβανο και Ισραήλ

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης χιλιάδων Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή, από Λίβανο και περιοχές του Ισραήλ αν χρειαστεί. Υπενθυμίζεται πως στο Λίβανο διαμένουν 3.500 άτομα με ελληνικό διαβατήριο αλλά και 1.000 εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή μέλη των οικογενειών τους.

    Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο Κόσμος το οποίο συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Σε πρώτη φάση ενημερώνονται οι αρχές Λιβάνου και Ισραήλ για την ελληνική επιχείρηση, ώστε να μην εμπλακούν και να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια.

    Οι επιλογές για τον απεγκλωβισμό είναι δύο. Αν γίνει από αέρος, δύο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, πιθανώς με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, θα παραλάβουν έλληνες και ξένους υπηκόους...

    Αν όμως ο απεγκλωβισμός με αεροσκάφη δεν είναι δυνατός λόγω πολεμικών επιχειρήσεων η μόνη άλλη λύση είναι δια θαλάσσης. Σε αυτό το σενάριο δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού συνοδεία φρεγατών θα προσεγγίσουν όποιο λιμάνι του Νότιου Λιβάνου κρίνεται πιο ασφαλές και θα επιστρέψουν είτε στην Κύπρο είτε σε ελληνικό έδαφος.

    Στο ΚΥΣΕΑ ειπώθηκε ως προς τα σχέδια εκκενώσεων, πως το πρωτεύον είναι αυτό του Λιβάνου. Ισχύει το σχέδιο του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια με τα δύο C130 και τα δύο αρματαγωγά, εφόσον υπάρξει κώλυμα με τις εμπορικές πτήσεις.

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται και μπορούν να ναυλωθούν κιόλας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα απεγκλωβισμού από το Λίβανο, περίπου 40 από τους 3.600 Έλληνες ζήτησαν διπλωματική συνδρομή.

    Ειδικό σχέδιο της ΕΥΠ

    Σε συναγερμό βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, όπως την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενώ υπάρχει αυξημενη φύλαξη πιθανών στόχων,

    Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ επικεντρώνει στο ενδιαφέρον της στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εξετάζει εξονυχιστικά τις λίστες όσων χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ με έμφαση σε όσους έχουν Ιρανικά, Λιβανέζικα και Πακιστανικά διαβατήρια.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)
    Μεσσηνία: Στο λιμάνι της Καλαμάτας 70 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν ανοιχτά της Κορώνης (video)

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα οι 70 πρόσφυγες και μετανάστες, που νωρίτερα είχαν διασωθεί 15 ν.μ. ανοιχτά της Κορώνης, κοντά στο Βενέτικο.

    Πρόκειται για 38 άνδρες, 11 γυναίκες και 21 παιδιά (14 αγόρια και 7 κορίτσια), που στην πλειοψηφία τους δηλώνουν πολίτες Αφγανιστάν και Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 δήλωσαν σε κίνδυνο και έτσι ξεκίνησε μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης η επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους με τη συνδρομή παραπλέοντος πλοίου σημαίας Παναμά.

    Στο λιμάνι της Καλαμάτας τους υποδέθηκαν άτομα από τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και εθελοντές παρέχοντας τα απαραίτητα για τις πρώτες ώρες διαμονής στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού και σήμερα θα προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους, καθώς και η αναζήτηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας τυχόν διακινητών ανάμεσά τους.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες
    Βίντεο ντοκουμέντο με διακινητές στον Έβρο ενώ μεταφέρουν μετανάστες μέσα σε νταλίκες

    Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει τον τρόπο όπου διακινητές στον Έβρο μεταφέρουν μετανάστες από την γειτονική Τουρκία στην χώρα μας.

    Μάλιστα οι διακινητές προκειμένου να «διαφημίσουν» τη δουλειά τους, τραβάνε τα βιντεάκια και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στα social media.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ που παρουσίασε το Open, σε βίντεο που τραβήχτηκε πρόσφατα σε τουρκικό έδαφος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Κήπων, εμφανίζονται αρκετά άτομα που είναι στοιβαγμένα στην καρότσα νταλίκας και κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

    Το περασμένο καλοκαίρι οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν μειωθεί ωστόσο οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση το φθινόπωρο, έχει προκαλέσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας με περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα σημεία που ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί ο φράχτης του Έβρου.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

  • Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα
    Ευλογιά: Δεκατρείς εστίες στον Έβρο - Θανατώθηκαν πάνω από 3.000 ζώα

    Στον εντοπισμό δεκατριών εστιών ευλογιάς σε ζώα προχώρησαν οι κτηριατρικές αρχές του Έβρου ενώ ήδη έχουν θανατωθεί πάνω από 3.000 ζώα λόγω της νόσου.

    Από τον καθημερινό έλεγχο του επιστημονικού κλιμακίου κτηνιάτρων της περιφέρειας ανακαλύπτει και νέα κρούσματα. «Κάθε φορά η υποψία μας δυστυχώς βγαίνει θετική», σημειώνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ Νίκος Φωτεινιάς, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η νόσος δεν έχει περάσει τα σύνορα του νομού και ότι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική αφού πλέον έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα για τα κοπάδια τους.

    Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3.000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό). Και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

    Υπάρχει απογοήτευση και μεγάλος προβληματισμός σχολίασε ο κ. Φωτεινιάς. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα.

    Προβληματιζόμαστε για τους κτηνοτρόφους και πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

    Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι
    Επτά εστίες ευλογιάς στον Έβρο - Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι

    Επτά εστίες ευλογιάς είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια κτηνιάτρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκαν από την πρώτη στιγμή για τον σκοπό αυτό.

    Προτεραιότητα δόθηκε στις μονάδες που βρίσκονται στις παρέβριες περιοχές άμα τη εμφανίσει των πρώτων κρουσμάτων.

    Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκος Φωτεινιας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε, ότι μέχρι στιγμής επτά είναι οι εκτροφές που έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη ζωονόσο οι 6 είναι στο Νότιο Έβρο( Δέλτα του Έβρου, Πέπλο , Γεμιστή, Τυχερό) και μια στο Βόρειο τμήμα( Ορεστιάδα), ενώ τα ζώα που θανατώθηκαν συνολικά φθάνουν τα 1896.

    Οι έλεγχοι στο βόρειο τμήμα της παρεβριας ζώνης ολοκληρώθηκαν, ενώ στο νότιο συνεχίζονται ακόμη με τους κτηνιάτρους όπως δήλωσε να συναντούν δυσκολίες από την άρνηση των κτηνοτρόφων να ανοίξουν τα μαντριά τους.

    «Προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες που όμως δεν παρουσιάζονται την επομένη. Θα επανέλθουμε με την αστυνομική αρχή τονίζει ο κ Φωτεινιάς διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια μονάδα χωρίς έλεγχο».

    Τρία συνεργεία δυο στο βορρά και ένα στο νότο με 8 κτηνίατρους συνολικά, δουλεύουν συνεχώς, περνώντας από κάθε μαντρί για τους απαραίτητους ελέγχους.

    Όλη η Περιφέρεια έχει διαθέσει προσωπικό για το σκοπό αυτό σημειώνει ο κ Φωτεινιάς με την συνδρομή κτηνιάτρων από την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη. Κι αυτό, διότι όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα βγαίνουν εκτός ελέγχων για μια εβδομάδα και για λόγους ασφάλειας.

    Ο κύριος Φωτεινιάς αναφέρθηκε στους αυστηρούς κανόνες ταφής που ακολουθούνται και στην ανησυχία και άσχημη ψυχολογική κατάσταση που έχουν οι κτηνοτρόφοι, που τα ζώα τους βρίσκονται μολυσμένα και οδηγούνται στη θανάτωση.

    Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς τόνισε είναι απαγορευτικοί από την ΕΕ. διότι «δεν μπορούμε να ανιχνεύουμε από που προέρχονται τα αντισώματα»

    Η ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε όλη την παρέβρια περιοχή δηλώνει -σύμφωνα με τον κύριο Φωτεινιά- ότι η νόσος πέρασε από την Τουρκία μάλλον μέσω της άγριας πανίδας και ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί εντός των ορίων του νομού. Γι’ αυτό οι έλεγχοι θα επαναληφθούν μετά από είκοσι μέρες από τα σημεία που ήδη πέρασαν τα συνεργεία.

    Προς το παρόν όλα τα ζώα είναι σταβλισμένα εκτός από τα νησιά όπου μετά από σχετική απόφαση που πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή κάτι που αφορά και τη Σαμοθράκη επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, ενώ από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται στο νησί και η σφαγή αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση να μείνουν εντός των ορίων του.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο