Ελλάδα

Θηριωδία στη Φλώρινα: 5 σκοτωμένες αρκούδες από άνθρωπο το 2022 στην ίδια περιοχή - Τι λέει στο ethnos.gr o διευθυντής του «Αρκτούρου»

Θηριωδία στη Φλώρινα: 5 σκοτωμένες αρκούδες από άνθρωπο το 2022 στην ίδια περιοχή - Τι λέει στο ethnos.gr o διευθυντής του «Αρκτούρου»

Μέσα σε μία σχετικά μικρή έκταση στον νομό Φλώρινας, μεταξύ των χωριών Σκλήθρο, Λιμνοχώρι, Αγραπιδιά και Αετός, που μπορεί να γυρίσει κανείς μέσα σε μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο, βρέθηκαν από την αρχή του χρόνου τέσσερις καφέ αρκούδες σκοτωμένες από άνθρωπο και μία ακόμη σε προχωρημένη σήψη, για την οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχασε τη ζωή της από ανθρώπινη ενέργεια.

Μάλιστα, οι τρεις βρέθηκαν δολοφονημένες τους τελευταίους δύο μήνες, στις 21 Ιουνίου, στις 11 Αυγούστου και στις 12 Αυγούστου, ενώ και οι πέντε εντοπίστηκαν σχετικά κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε ρεματιές και όχι στο βουνό. Μία από τις νεκρές αρκούδες θήλαζε ακόμα τα μωρά της.

Οι τρεις κοντινές χρονικά περιπτώσεις δολοφονίας αρκούδων προκάλεσαν την παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά καθώς και της Εισαγγελίας. Οι έρευνες για τα περιστατικά από την πλευρά της αστυνομίας και των υπηρεσιών του υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του ενόχου ή των ενόχων, με αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώνει το σενάριο να πρόκειται για κάτοικο ή κατοίκους της περιοχής, με δεδομένο ότι οι καφέ αρκούδες εντοπίστηκαν νεκρές σε κοντινά σημεία.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο διευθυντής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, σημειώνει ότι ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσες πολλές νεκρές αρκούδες μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μέσα σε τόσο μικρή έκταση.

«Και οι τρεις αρκούδες, που εντοπίστηκαν νεκρές μέσα σε διάστημα περίπου 1,5 μήνα μέσα στο καλοκαίρι, έχασαν τη ζωή τους από ανθρώπινο χέρι. Στις δύο βρέθηκαν σκάγια. Η τρίτη εντοπίστηκε σε αποσύνθεση, όμως, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν νεκρές στην ίδια περιοχή άλλες δύο αρκούδες, η μία θανατωμένη από ανθρώπινη εγκληματική ενέργεια και η δεύτερη σε αποσύνθεση, όμως και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις για ανθρώπινη πράξη. Ποτέ στο παρελθόν δε βρέθηκαν τόσες πολλές αρκούδες νεκρές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε μικρή έκταση. Δυστυχώς, δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να σκοτώνονται αρκούδες ή άλλα άγρια ζώα από ανθρώπους», λέει στο ethnos.gr ο κ. Καραμανλίδης.

Αρμονική συμβίωση με τις αρκούδες

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συμβιώνει εδώ και πολλά χρόνια αρμονικά με τις αρκούδες, ωστόσο, υπάρχουν και μεμονωμένες εξαιρέσεις.

«Είναι γεγονός ότι κάποιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι αρκούδες τους δημιουργούν προβλήματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στο ζωικό τους κεφάλαιο. Προκαλούν ζημιές σε καλαμπόκια και σιτηρά και κτηνοτρόφοι έχουν χάσει αιγοπρόβατα και αγελάδες. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να τους βοηθήσει, η οποία μεριμνά εν μέρει με την απόδοση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους. Όμως, το σύστημα των αποζημιώσεων έχει κενά και είναι πεπαλαιωμένο. Υπάρχουν και άλλοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να βοηθηθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Πολιτεία, οι οποίοι εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στους κτηνοτρόφους μπορούν να δοθούν ποινικοί σκύλοι, οι οποίοι διώχνουν τις αρκούδες, για καλύτερη προστασία των κοπαδιών.

Πάντως, εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής συμβιώνει αρμονικά με τις αρκούδες, ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις», αναφέρει ο διευθυντής του «Αρκτούρου».Προκειμένου να μη σημειωθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά θανάτωσης αρκούδων και να προστατεύεται αποτελεσματικότερα το είδος, ο κ. Καραμανλίδης σημειώνει ότι πρέπει να εγκριθεί και να θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία το σχέδιο δράσης που κατέθεσαν στο αρμόδιο υπουργείο από κοινού «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ». Αυτό περιλαμβάνει δέσμη περισσότερων από τριάντα μέτρων, μεταξύ των οποίων η συγκρότηση ομάδας ειδικών, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους κατοίκους αγροτικούς περιοχών, πώς να συμβιώνουν σωστά με τις αρκούδες, αλλά και πώς να διαχειριστούν σωστά περιστατικό συνάντησης με κάποιο ζώο.

«Η έγκριση και θεσμοθέτηση του σχεδίου δράσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι στη συνέχεια θα μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση είτε από κρατικά είτε από ιδιωτικά κεφάλαια», λέει ο κ. Καραμανλίδης.

Αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας

Τέλος, κατά τον διευθυντή του «Αρκτούρου», είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική αύξηση ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στη χώρα μας και η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, όταν το είδος απειλήθηκε ακόμα και με εξαφάνιση από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλίδης λέει ότι η τελευταία επίσημη απογραφή έγινε το 2010 και κατέδειξε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 500 άτομα του είδους. Ωστόσο, ο διευθυντής του «Αρκτούρου» εκτιμάει ότι στα δώδεκα χρόνια που μεσολάβησαν ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κι άλλο κατά τουλάχιστον 10%.

Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Zdeněk Macháček on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα