Ελλάδα

Μπλόκα και φωτιές στη Μεσογείων για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά

Μπλόκα και φωτιές στη Μεσογείων για την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά

Στο ύψος του Νομισματοκοπείου η κίνηση προς Αθήνα γίνεται μετ' εμποδίων - Οι συγκεντρωμένοι έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους και προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν στα μηχανήματα του δήμου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους

Αναβρασμός επικρατεί στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας των Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή. Σχεδόν από τα ξημερώματα, πριν καν ακόμα μεταβούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα, είχαν συγκεντρωθεί στη Λ. Μεσογείων, όπου άναψαν φωτιές σε λάστιχα και έκλεισαν μέρος του κατερχόμενου ρεύματος, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία. Συγκεκριμένα οι Ρομά έχουν στήσει μπλόκα με φωτιές στις τρεις εισόδους του καταυλισμού του Χαλανδρίουως απάντηση οι Ρομά στις Αρχές στην πρόθεση των τελευταίων να προχωρήσουν σήμερα στην κατεδάφιση 12 σπιτιών. Συνολικά στον χώρο πίσω από το νομισματοκοπείο φιλοξενούνται 75 οικογένειες Τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων, που ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης από τους Ρομά τα 18 τελευταία χρόνια, ενώ ο καταυλισμός μετρά περισσότερα από 40 χρόνια ύπαρξης στην περιοχή. Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα, στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα. Οι Ρομά αντικρούουν τις αιτιολογίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου περί αυθαίρετου καταυλισμού και καταπατήσεων ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.

Εικόνα στο ilialive.gr

Υποστηρίζουν δε ότι η κατεδάφιση των κατοικιών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών και ζητούν από την πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Σε μια τελευταία προσπάθεια να αναστείλουν την κατεδάφιση, κατέθεσαν σχετική αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο. O εισαγγελέας που παρέλαβε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που προέβλεπε την κατεδάφιση, δήλωσε αναρμόδιος, και παρέπεμψε το θέμα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτα Φάκου. Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, αναφέροντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταραχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

«Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο. Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

Εικόνα στο ilialive.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup