«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις εικόνες που αντίκρισα όταν πήγα στο σημείο το ναυαγίων. Καταρχάς ήταν ο ήχος, ακατάληπτες κραυγές από 100 άτομα τα οποία ζητούσαν βοήθεια. Όταν είδα την εικόνα, τη θάλασσα να τους φτάνει μέχρι τους ώμους και να προσπαθεί να τους τραβήξει μέσα καταλαβαίνετε τι αισθάνθηκα» ήταν τα πρώτα λόγια του Σπύρου Κασιμάτη στην τηλεόραση του ΟPEN.
Ο κάτοικος των Κυθήρων είναι ένας από τους πρώτους έτρεξαν στον τόπου του ναυαγίου το βράδυ της Τετάρτης. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 80 άνθρωποι ενώ 15 αγνοούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επέβαιναν τουλάχιστον 95 άνθρωποι.
«Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν καταλάβαιναν τι τους λέγαμε»
«Δεν ήμουν μόνο εγώ ήταν όλες οι υπηρεσίες που λειτούργησαν παραδειγματικά» συνέχισε ο κ. Κασιμάτης. Περιγράφοντας για την τρομερή δυσκολία να σώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους πρόσθεσε «δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι παρόλο που προσπαθούσαμε πάρα πολύ να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να βάλουν πόδι ή το σώμα τους μέσα στη θηλιά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε. Ήταν τέτοιος ο πανικός τους που δεν το καταλάβαιναν όσο και αν τους το δείχναμε, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο από αυτούς. Χάσαμε πολύ χρόνο και ζωές γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό το πράγμα. Αν το είχαν καταλάβει θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει λίγους παραπάνω».
Η διαδικασία διήρκησε 4 ώρες, πολλά άτομα και πολύ διαδικασία, έπιαναν το σχοινί δυο τρία άτομα και τότε τους φωνάζαμε ότι δε γίνεται, αυτό καθυστέρησε πάρα πολύ τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης για το πόσο κράτησε η επιχείρηση διάσωσης και τόνισε και την επικινδυνότητα της «δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή ότι το έδαφος θα μπορούσε να υποχωρήσει καθώς τα δυο οχήματα είναι πολύ βαριά».
«Άκουσα κραυγές παιδιών αλλά εμείς δε βγάλαμε παιδιά»
Εμφανώς σοκαρισμένος και ο ίδιος, ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως όταν έφτασε στο σημείο άκουσε και κραυγές παιδιών, αλλά «δεν διασώθηκε κανένα παιδί αλλά ούτε ηλικιωμένος» είπε με έμφαση.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων από τη Λέσβο
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Λέσβο, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πέθαναν 18 επιβαίνοντες στη βάρκα.
«Οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου»
Η Ισμαχα, μετανάστρια από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».
Σημειώνεται ότι στο ναυάγιο της Λέσβου 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους 16 γυναίκες καθώς η πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν γυναίκες.
Μάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους
Μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν οι Αρχές στα Κύθηρα και στη Λέσβο. Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην Λέσβο εντοπίστηκαν ακόμα 3 άτομα από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά έχουν διασωθεί 28 άτμοα και έχουν βρεθεί 18 σοροί από το ναυάγιο. Η επιχείρηση συνεχίζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Στα Κύθηρα, έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για ανάσυρση των σορών. Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις έχουν εντοπίσει πέντε σορούς και επιχειρούν να της ανασύρουν, όπως μεταδίδει ο διευθυντής του kythera.news στο OPEN. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σημείο, με απόκρημνα βράχια.
ΕΜΑΚ και δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν
Η ΕΜΑΚ και οι δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν. «Δεν επιχείρησαν και ούτε μπορούν να επιχειρήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κυθήρων.
Μάλιστα, εκτός από τον αέρα, υπάρχει και το κύμα που δυσκολεύει πολύ το έργο. Χθες, Τετάρτη, διασώθηκαν 80 άτομα, 11 εκ των οποίων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Στράτο Χαρχαλάκη.
Ένας από αυτούς έχει σπασμένο άκρο και αναχώρησε για την Αθήνα. Άλλοι 61 βρίσκονται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού. «Και αύριο θα είναι μία μέρα με πολύ αέρα και νομίζω ότι είναι δεδομένα τα μαθηματικά. Αν ήταν 100, ψάχνουμε 20, αν ήταν 95, ψάχνουμε 15», διευκρίνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στο OPEN.
Πηγή: Ethnos.gr