Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 14:36

Το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει στην Ελλάδα είναι σε όλους άγνωστο, ζυγίζει 50 τόνους και επιβιώνει από τύχη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί την ύπαρξη του. Αγνοεί επίσης πως πρόκειται για το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει εδώ και αιώνες στην ελληνική επικράτεια. Ζυγίζει 50 τόνους και μπορεί να φτάσει και τα 18 μέτρα. Πρόκειται για τον φυσητήρα που λανθασμένα ταυτίζεται με τη φάλαινα ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετική κατηγορία θαλάσσιων θηλαστικών με βασικές διαφορές.

Υπάρχει άγνοια

«Εν ολίγοις υπάρχει άγνοια. Ξέρουμε τόσα πολλά για τους δεινόσαυρους που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν και για τους φυσητήρες που υπάρχουν στις θάλασσες μας υπάρχει άγνοια. Μάλιστα μόλις το 1998 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους», τονίζει στο ethnos.gr η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»(*) Αναστασία Μηλιού.

Οι αναφορές του Αριστοτέλη

«Η παρουσία των φυσητήρων στην αρχαία Ελλάδα αναφέρεται από τον Αριστοτέλη και όπως διαπιστώνουμε ευτυχώς επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι το ζήτημα. Οι φυσητήρες καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς επιβαρύνεται λόγω της μόλυνσης και της τεράστιας ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι η υπέρ αλιεία και η παράνομη αλιεία με χρύση δυναμίτη, η επιβάρυνση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και στις δραστηριότητες πλοίων και όχι μόνο».

Ο φυσητήρας καταφέρνει να επιβιώνει για αιώνες στο Αιγαίο
Ο φυσητήρας καταφέρνει να επιβιώνει για αιώνες στο Αιγαίο

Δε γνωρίζουμε πολλά

Οπως τονίζει η Αναστασία Μηλιού η επιβίωση των φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα θαύμα και εξηγεί το γιατί: «Πραγματικά επιβιώνουν από τύχη. Γίνονται ελάχιστα πράγματα για να προστατευτεί το περιβάλλον τους. Χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το είδος. Στο Ινστιτούτο μας παρακολουθούμε και καταγράφουμε πληροφορίες από την ίδρυση μας το 1998»

Θηλασμός φυσητήρα σε περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία. Διακρίνεται λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Θηλασμός φυσητήρα σε περιοχή ανάμεσα στη Μύκονο και την Ικαρία. Διακρίνεται λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σόναρς και υποβρύχια οι μεγάλοι εχθροί

«Η υποβρύχια ηχορύπανση είναι βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης. Η χρήση των σόναρς και παντός είδους ηχοβολιστικές συσκευές των πλοίων που διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες ή άλλες δραστηριότητες από πολεμικά πλοία, υποβρύχια ή ακόμα και εκρήξεις αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό για τους φυσητήρες όπως και για όλα τα θαλάσσια θηλαστικά. Όσα άτομα καταφέρνουν να επιβιώσουν πολλές φορές αποπροσανατολίζονται με ολέθρια αποτελέσματα».

Δεν εφαρμόζονται μέτρα προστασίας

«Το πιο τραγικό είναι πως δεν εφαρμόζονται μέτρα για την προστασία αυτού του σπάνιου είδους. Ακόμα και για τον πληθυσμό τους δεν έχει γίνει δουλειά για να έχουμε μία ξεκάθαρη και σαφή εικόνα. Κατ΄εκτίμηση εντός της λεκάνης της Μεσογείου υπάρχουν περίπου 2.500 ενήλικα άτομα και περίπου το 10% έως 20% βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες».

Μιλάει δική του γλώσσα

Τα ελάχιστα που γνωρίζει ο άνθρωπος για τους φυσητήρες προκαλούν δέος: «Το θηλυκό γεννάει ένα μωρό το οποίο χρειάζεται 4-6 χρόνια για να το μεγαλώσει και να το εκπαιδεύσει ώστε να θεωρηθεί ενήλικο. Ο φυσητήρας βουτάει, έχει δική του γλώσσα και φυσικά θηλάζει. Φυσικά είναι καταπληκτικός δύτης».

Η ομάδα Αρχιπέλαγος σε δράση
Η ομάδα Αρχιπέλαγος σε δράση

Οι διαφορές με τη φάλαινα

Οι βασικές διαφορές με τις φάλαινες: «Ο φυσητήρας κατατάσσεται στην κατηγορία των Οδοντοκητών (καθώς έχει δόντια), μαζί με τα δελφίνια και τις φώκιες. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις φάλαινες, οι οποίες ανήκουν στα Μυστακοκήτη και δεν έχουν δόντια, αλλά φέρουν τα φαλαίνια ή μπαλένες».

Με μία ανάσα στα 1000 μέτρα

Από το βάρος και το μήκος του κατακτάει δίκαια το μεγαλύτερο θηλαστικό ζώο στην ελληνική επικράτεια και ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν πάνω στον πλανήτη Γη: «Σε βάρος μπορεί να φτάσει και τους 50 τόνους. Σε μήκος μπορεί να φτάσει και τα 18 μέτρα. Με μία ανάσα μπορεί να κατέβει και σε 1.000 μέτρα βάθος και να μείνει κάτω ακόμα και μία ώρα. Χρειάζεται έναν τόνο τροφή την ημέρα για να επιβιώσει. Ευτυχώς ο άνθρωπος δεν ψαρεύει τα είδη που χρειάζεται ο φυσητήρας για να τραφεί»

Ο φυσητήρας βρίσκεται στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί και να πάρει δύναμη για τη βουτιά του μέχρι και 1000 μέτρα βάθος
Ο φυσητήρας βρίσκεται στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί και να πάρει δύναμη για τη βουτιά του μέχρι και 1000 μέτρα βάθος

Προστατεύει το περιβάλλον του

Ένα ακόμα στοιχείο που αφήνει άφωνους τους επιστήμονες και κάνει τους φυσητήρες ένα σπάνιο και αγαπητό πλάσμα είναι ο τρόπος που αναζητά την τροφή του: «Έχουμε παρατηρήσει πως για να τραφεί αλλάζει συνεχώς την θέση του. Έτσι δίνει χρόνο αναπλήρωσης στο περιβάλλον και δεν εξαντλούν ποτέ τα σημεία που αναζητούν την τροφή τους, σε αντίθεση βέβαια με τις πρακτικές που ακολουθεί ο άνθρωπος».

Η επικοινωνία των φυσητήρων

«Έχει εξαιρετικό σύστημα ηχοεντοπισμού. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον που κινείται με τον ήχο και για αυτό αναφερόμαστε στην ηχορύπανση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις θάλασσες. Φυσικά και επηρεάζονται από τα σόναρς, τα ηχοβολιστικά και κάθε είδους υποβρύχια ανθρώπινη δραστηριότητα. Η επικοινωνία των φυσητήρων, η αναζήτηση συντρόφων, η αναζήτηση τροφής και ο προσανατολισμός τους, βασίζονται στον ηχοεντοπισμό. Εκπέμπουν ηχητικά κύματα, τα οποία ανακλώνται είτε στον θαλάσσιο πυθμένα, είτε σε άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και όταν τα ηχητικά κύματα επιστρέψουν, ο εγκέφαλος των φυσητήρων τα αναλύει και με τον τρόπο αυτό μπορούν να γνωρίζουν τι υπάρχει γύρω τους, αλλά και να προσδιορίσουν την απόσταση»

Oι έρευνες για την προστασίας της βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι διαρκείς αλλά χρειάζονται ενίσχυση
Oι έρευνες για την προστασίας της βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο είναι διαρκείς αλλά χρειάζονται ενίσχυση

Η αγαπημένη του τάφρος στο Αιγαίο

Η Αναστασία Μηλιού αποκαλύπτει επίσης το αγαπημένο του μέρος των φυσητήρων: «Τους εντοπίζουμε σε αρκετά μέρη όπως στη βαθιά λεκάνη μεταξύ Βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο στη θαλάσσια τάφρο μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου. Είναι μία ενδιαφέρουσα περιοχή με πλούσια ζωή που τους παρέχει προστασία και τροφή. Αυτό δε σημαίνει πως δεν τους συναντάμε και αλλού. Προτιμούν τα βαθιά νερά. Η αγαπημένη τους τροφή είναι βαθύβια καλαμάρια».

Επιβιώνουν από τύχη

Όσο για την ταυτοποίηση που επιχειρεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» η Αναστασία Μηλιού λέει: «Τα κυτώδη τα φωτοτακτοποιούμε από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που έχουν από ουλές ή από σημάδια στην ουρά τους για να μπορούμε να τα εντοπίζουμε και να τα παρατηρούμε. Δεν υπάρχουν τα μέσα και η οργάνωση που θα θέλαμε. Εχουμε 4 σκάφη που τα αναζητούν και τα παρατηρούν όλο το χρόνο. Το τονίζω: Αυτά τα πανέμορφα, συμπαθή και άκακα πλάσματα επιβιώνουν από τύχη. Είναι κοινή η ευθύνη μας να αποφορτίσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε το αποτύπωμα μας. Αναφέρομαι στη μείωση των σκουπιδιών και κυρίως στη μείωση των μικροπλαστικών και γενικά στο πλαστικό αποτύπωμα που αφήνουμε όλοι μας στο περιβάλλον. Και δε μιλάμε για το καλαμάκι αλλά για το χημικό αποτύπωμα που περνάει μέσα στην βιολογική αλυσίδα και θα χρειαστεί κόπος, προσπάθεια και χρόνος για να μειωθεί»

Δύο φυσητήρες στα γαλανά νερά του Αιγαίου
Δύο φυσητήρες στα γαλανά νερά του Αιγαίου

Καμία ενημέρωση στα σχολεία

Το μεγάλο παράπονο της μικρής αλλά δραστήριας επιστημονικής κοινότητας που παρατηρεί και προστατεύει τον φυσητήρα είναι πως: «Αυτές οι πληροφορίες δεν περνούν στα παιδιά μας μέσω της βασικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Είναι ένα καταπληκτικό ζώο που μας διδάσκει πολλά. Είναι κρίμα να μην έχουν τα παιδιά αυτές τις πληροφορίες. Ακόμα και οι ψαράδες το σέβονται. Παρατηρούν τους φυσητήρες με θαυμασμό και ξέρουν πως είναι οι προστάτες των θαλασσών μας. Από τους ψαράδες έχουμε πάρει πολύ γνώση και πολλές πληροφορίες για τους φυσητήρες».

Τι κάνουμε εάν συναντήσουμε φυσητήρα

Οσο για τους τυχερούς που θα συναντήσουν στην πλεύση τους κάποιον φυσητήρα θα πρέπει να είναι ενήμεροι πως: «Δεν χρειάζεται πανικός. Όποιος τα εντοπίσει αυτά τα θαυμαστά πλάσμα καλό είναι να μείνει σε απόσταση ασφαλείας. Δεν είναι δελφινάριο ο τόπος τους και φυσικά δεν είναι σόου οι αντιδράσεις τους. Όσοι φυσητήρες βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας μαζεύουν δυνάμεις για να κάνουν μία μεγάλη βουτιά στην απεραντοσύνη των θαλασσών μας ώστε να εξασφαλίσουν την τροφή τους επομένως δεν τα παρενοχλούμε και φροντίζουμε να αλλάξουμε και πορεία εάν είμαστε κοντά με κάποιο σκάφος».

Αρχιπέλαγος: Είναι ελληνική μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που συνδυάζει τη διαθεματική επιστημονική έρευνα με την αποτελεσματική δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων από το 1998.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 13:51

Σχετικά Άρθρα

  • Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)
    σε Viral
    Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)

    Μια φάλαινα προκάλεσε ατύχημα κατά την διάρκεια σόου και το βίντεο έγινε viral.

    Ένα αστείο και ταυτόχρονα σιχαμερό περιστατικό σημειώθηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Η στιγμή καταγράφηκε και το βίντεο έγινε γρήγορα viral.

    Πρωταγωνίστρια του περιστατικού μια τεράστια φάλαινα, η οποία κατά την διάρκεια του σόου της, αφόδευσε μέσα στην τεράστια δεξαμενή και στη συνέχεια κάνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά πιτσίλισε το κοινό με το βρώμικο νερό.

    Όπως είπε ένας θεατής, «περιμέναμε να βραχούμε καθισμένοι τόσο κοντά, αλλά όχι έτσι. Μύριζε απαίσια και οι άνθρωποι είχαν κλείσει τη μύτη τους για να μην αναπνέουν».

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας
    «Πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο» λέει ο Φιντάν - Επιμένει στα περί τουρκικής μειονότητας

    Την κοινή επιθυμία της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν τονίζοντας πως «η ηρεμία αυτή τη στιγμή στην περιοχή είναι πολύτιμη», την ίδια ώρα όμως, επαναλαμβάνει τις προκλητικές δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στην Δυτική Θράκη.

    Ειδικότερα, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Haber Global, σημείωσε πως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023 ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να αναζητήσουν τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα ειρηνικά. «Είμαστε πραγματικά σε αναζήτηση αυτού με τον Έλληνα συνάδελφό μου» είπε ο κ. Φιντάν.

    «Βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που και οι δύο πλευρές δείχνουν τη μέγιστη ευαισθησία όσον αφορά τη μείωση της έντασης. Κατά καιρούς προκύπτουν κάποια επεισόδια και προκλήσεις, τα βλέπουμε και εμείς ως Τουρκία, αλλά βλέπουμε ότι η ελληνική πολιτική στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακολουθεί μια στάση προς την κατεύθυνση να μην αυξηθεί η ένταση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με θετικό τρόπο» είπε στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    «Προβλήματα στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη»

    «Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο».

    Όπως είπε, «βλέπουμε την ίδια προσέγγιση και από την ελληνική πλευρά, τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από την πλευρά του συναδέλφου μου, του υπουργού Εξωτερικών, και ευχόμαστε οι προσπάθειές μας να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, τόσο για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όσο και γενικά για όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και τα ζητήματα στη Μεσόγειο».

    Δεν είναι η Ελλάδα το «έτερο εγώ» μας

    «Δεν είμαστε μια χώρα που προσδιορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα, δηλαδή δεν είναι εκείνη το '"έτερο εγώ' μας. Δόξα τω Θεώ, η τουρκική πολιτική έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ, είναι σε μια κατάσταση που κοιτάει σε πολύ πιο σημαντικά, πολύ πιο στρατηγικά, πολύ πιο υψηλά ζητήματα. Είμαστε σε ένα σημείο που σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και σε μια ευρύτερη προοπτική, δηλαδή όπως και στο Αιγαίο έχουμε συμφέροντα και ζητήματα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αφρική, στην Κεντρική Ασία, στην Ασία και τον Ειρηνικό και προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα αυτά ταυτόχρονα. Και όταν κοιτάξετε την ιστορία της Ελλάδας, την απόσπασή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον ετεροπροσδιορισμό της, δηλαδή με εμάς, αναπόφευκτα είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής εκεί».

    Μιλώντας για τις περιφερειακές συγκρούσεις «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».

    Ερωτηθείς για την κριτική περί υποχωρητικότητας που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κριτική είναι απαραίτητη.

    «Αν η κυβέρνηση κρύβει κάτι, ο Τύπος και η αντιπολίτευση θα το βρουν και θα το δείξουν στο κοινό. Όταν πηγαίνεις στην παραπληροφόρηση, το περιστατικό εξελίσσεται σε άλλη διάσταση. Τις περισσότερες φορές, λέγεται 'έτσι είναι' χωρίς καμία βάση, χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα είναι σοβαρά, δεν είναι αστεία. Θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους σε αυτόν τον τομέα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS

  • Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει
    Meteo: Ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο - Πού θα βρέξει

    Η πρόγνωση του καιρού από το Meteo για το Σάββατο 21/9.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Meteo το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά σε ανατολικά και Ιόνιο και τις θερμές ώρες στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά, ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Για το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 προβλέπονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα τμήματα, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Ανατολική Στερεά και τις θερμές ώρες σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο και στα υπόλοιπα κυρίως ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα τοπικά στα ηπειρωτικά και στην Εύβοια πιθανόν να είναι ισχυρά, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 21 βαθμούς), 15 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 23 βαθμούς), 20 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 17 έως 26 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 22 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

    Νεφώσεις με παροδικές τοπικές βροχές και βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο
    Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η κύρια εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η πρώτη πτεροφάλαινα που σκότωσε για εμπορικούς σκοπούς μέσα στα ιαπωνικά ύδατα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

    Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, μετά τη γαλάζια φάλαινα. H Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN) κατατάσσει τις πτεροφάλαινες μεταξύ των «ευάλωτων» ειδών. Έπειτα απ' αυτό το πρώτο θήραμα, άλλες τέσσερις πτεροφάλαινες έχουν κυνηγηθεί έκτοτε από τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η Ιαπωνία, μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που εξακολουθούν να κυνηγούν και να σκοτώνουν φάλαινες, πρόσθεσε φέτος την πτεροφάλαινα στον κατάλογό της με τα θεμιτά θηράματα, στον οποίο περιλαμβάνονταν ήδη η βόρεια ρυγχοφάλαινα (μινκ), η φάλαινα του Μπράιντ και η Ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis). Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζεται το κήτος νεκρό την ώρα που το ανεβάζουν πάνω στο καινούριο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, ενώ εργαζόμενοι ποζάρουν μπροστά στην κάμερα δίπλα στο πτώμα και ετοιμάζουν μεγάλα μαχαίρια για να το διαμελίσουν.

    Ζύγιζε 55 τόνους

    «Πρόκειται για την πρώτη από το 1976 σύλληψη πτεροφάλαινας στο πλαίσιο της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μασούο Ίντε, εκπρόσωπος της φαλαινοθηρικής εταιρείας Kyodo Senpaku. Αυτή η αρσενική φάλαινα, την οποία είχαν καμακώσει μικρότερα σκάφη την 1η Αυγούστου στα ανοικτά της Ιαπωνίας, είχε μήκος 19,61 μ. και ζύγιζε τουλάχιστον 55 τόνους, δήλωσε ο Ίντε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου εργοστάσιου Kangei Maru, το οποίο καθελκύσθηκε το Μάιο, διαμέλισε το πτώμα και στη συνέχεια κατέψυξε και αποθήκευσε το κρέας μέσα στο πλοίο. Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί πως το κρέας της φάλαινας ήταν μια ουσιώδης πηγή πρωτεϊνών στα χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκατέλειψε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) το 2019. Έκτοτε έχει επαναλάβει φανερά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, αποκλειστικά μέσα στα δικά της ύδατα. Φέτος η κυβέρνηση επέτρεψε στους φαλαινοθήρες να σκοτώσουν έως 376 φάλαινες, ανάμεσά τους 59 πτεροφάλαινες από τις 19.299 που εκτιμάται ότι ζουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο
    Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο

    Συγκλονιστικά πλάνα κάνουν που δείχνουν μια φάλαινα 30 τόνων να πετά στον αέρα έναν οδηγό ομάδας τουριστών που έκαναν μια θαλάσσια εξόρμηση στην Αυστραλία, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

    Στα πλάνα φαίνεται η φάλαινα να σηκώνει στον αέρα τον ξεναγό, που κολυμπούσε στα ανοιχτά του λιμανιού του Σάουθπορτ, στη Χρυσή Ακτή.

    «Οι φάλαινες κολυμπούσαν συνεχώς γύρω μας για περίπου 20 λεπτά και πλησίαζαν όλο και πιο κοντά», δήλωσε στην Daily Mail, η Jacqueline Payne, που συμμετείχε στη θαλάσσια εξόρμηση.

    «Δεν περιμέναμε να πλησιάσουν τόσο κοντά, αλλά ήταν οι πιο περίεργες φάλαινες, ο οδηγός μας ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνιο να είναι τόσο περίεργες», είπε η ίδια.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Το σύστημα «SAvE Whales» εντοπίζει το τραγούδι των φυσητήρων - Τι είναι και πώς λειτουργεί
    Το σύστημα «SAvE Whales» εντοπίζει το τραγούδι των φυσητήρων - Τι είναι και πώς λειτουργεί

    Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως στη Μεσόγειο διαβιούν φυσητήρες. Ακόμη λιγότεροι, όμως, γνωρίζουν τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι άγνωστοι «γίγαντες» των ελληνικών θαλασσών.

    Οι 200 περίπου φυσητήρες που ζουν στα ελληνικά ύδατα έχουν βρει «καταφύγιο» στην Ελληνική Τάφρο, που με τα υποβρύχια φαράγγια της, περιλαμβάνει το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

    Πρόκειται, όμως, για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και η μεγαλύτερη αιτία είναι για ακόμη μια φορά ανθρωπογενής. Για τις αιτίες αυτές, αλλά και για το πρόγραμμα «SAvE Whales», που εφαρμόζεται για την προστασία των φυσητήρων μιλά στο CNN Greece ο επιστημονικός υπεύθυνος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής.

    Τι περιλαμβάνει το σύστημα «SAvE Whales» και γιατί είναι σημαντικό;

    Μιλώντας για το «SAvE Whales» ο βιολόγος-ωκεανογράφος σημειώνει, πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο θα «περιλαμβάνει υποβρύχιους ακουστικούς σταθμούς που εντοπίζουν και καταγράφουν την παρουσία φυσητήρων, από τους δικούς τους φυσικούς ήχους, που ονομάζονται κλικς».

    Μετά από πολύ γρήγορη επεξεργασία των ακουστικών σημάτων από κάθε σταθμό, το σύστημα θα μεταδίδει την παρουσία ή και την ακριβή θέση τους στα μεγάλα διερχόμενα πλοία σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με σκοπό αυτά να ελαττώσουν την ταχύτητά τους ή και να αλλάξουν την πορεία τους έγκαιρα ώστε να αποφύγουν την σύγκρουση μαζί τους.

    Οι συγκρούσεις με πλοία η μεγαλύτερη απειλή για τους φυσητήρες

    Αυτές οι συγκρούσεις συνιστούν και την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή του ήδη μικρού πληθυσμού φυσητήρων «που αριθμεί πια 150-220 άτομα στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς όπως εξηγεί ο κ. Φραντζής, τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει μειωθεί στο 75% του αρχικού πληθυσμού.

    Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως συμπληρώνει ο ίδιος «η αποφυγή των συγκρούσεων με τους φυσητήρες είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκταση σε όλη την Μεσόγειο».

    «Οι συγκρούσεις με τα μεγάλα πλοία είναι μη βιώσιμη ανθρωπογενής πίεση, που θα εξαφανίσει τον πληθυσμό της Ανατολικής Μεσογείου αν δεν λάβουμε μέτρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «βέβαια δεν είναι η μοναδική αιτία ανθρωπογενούς θνησιμότητας και πίεσης στον πληθυσμό των φυσητήρων (αφού υπάρχει και η κατάποση πλαστικών, η ηχορύπανση από σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, κλπ.)».

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα να μειωθούν δραστικά οι συγκρούσεις πλοίων με τους φυσητήρες. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία του «SAvE Whales» (System for the Avoidance of collisions with Endangered Whales), η έρευνα και οι προκαταρκτικές ενέργειες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής, το σύστημα «είχε ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε πιλοτική φάση στην Νοτιοδυτική Κρήτη τα καλοκαίρια 2020 και 2021.

    Η πλήρης εφαρμογή της του συστήματος, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν εντός του 2024.

    «Στόχος είναι να φτάσουμε στην πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του στην περιοχή Ταινάρου και Κυθήρων το 2028» συμπλήρωσε.

    «Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια επιδιώκουμε να πείσουμε τις Ελληνικές αρχές για την μετακίνηση της ρότας των μεγαλων πλοίων πιο ανοιχτά από τις ακτές στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου. Ως τότε, σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (IFAW, OceanCare, WWF Ελλάς) έχουμε πείσει πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να πλέουν σε πιο πελαγικά νερά, δεδομένου ότι το κόστος είναι αμελητέο» κατέληξε.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρώτη ελληνόκτητη ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου πως άλλαξε τα δρομολόγια των πλοίων της με σκοπό να συμβάλλει στην επιβίωση του πληθυσμού των φυσητήρων της Ανατολικής Μεσογείου.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά
    Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά

    Τεράστια επιχείρηση στήθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϊ για τον απεγκλωβισμό μεγάπτερης φάλαινας.

    Το άτυχο θηλαστικό που είχε παγιδευτεί σε σχοινιά εντόπισε ένα σκάφος που έκανε τουρ. Μετά από περίπου 22 ώρες οι αρχές και εθελοντές, που συνέδραμαν στην επιχείρηση, κατάφεραν να το οδηγήσουν και πάλι στον ωκεανό.

    «Σπάνιο το να παγιδευτεί φάλαινα»

    Η Τζέσικα Φοξ, από τον Οργανισμό Διάσωσης και Έρευνας Κητωδών στην Αυστραλία, επεσήμανε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο για μια φάλαινα να μπαίνει στον Κόλπο του Σίδνεϊ, αλλά το να παγιδεύεται μια φάλαινα στο λιμάνι είναι εξαιρετικά σπάνιο».

    Ένα GPS τοποθετήθηκε στο θηλαστικό για να μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι του. Την Παρασκευή γύρω στις 9.00 το πρωί ήταν μεταξύ του Middle Head και του North Head του Σίδνεϊ.

    Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις καμπουροφάλαινες από τα μαύρα και άσπρα σχέδια που φέρουν κάτω απ' την ουρά τους, τα οποία είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα.Έχουν μήκος 12 με 15 μέτρων περίπου και τα πτερύγιά τους είναι σχεδόν το ένα τρίτο τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης
    Καιρός: Ενισχύεται το μελτέμι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο - Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές

    Σταδιακή ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο προβλέπεται τις επόμενες ημέρες. Η έντασή τους θα φτάσει τα 6 με 7 μποφόρ αρχικά στο ανατολικό και βαθμιαία σε όλο το Αιγαίο, επηρεάζοντας και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ενώ το Σαββατοκύριακο είναι πολύ πιθανό να φτάσουν και τα 8 μποφόρ.
    Παράλληλα θα συνεχιστεί η αστάθεια, με πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολόγου Αναστασίας Τυράσκη.
    Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι -απόγευμα στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά και θα εκδηλωθούν πολύ τοπικές μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ασθενείς και το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως 5 και στα ανατολικά τμήματα 6 μποφόρ. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί που πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά 37 βαθμούς.
    Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι μεταβλητοί και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, το απόγευμα πρόσκαιρα από ανατολικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς.

    Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα. Οι άνεμοι ασθενείς και το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς.

    Παράλληλα η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει και πάλι. Στο τέλος της εβδομάδας προβλέπονται μέγιστες τιμές που θα πλησιάζουν τους 40 βαθμούς.

    Δείτε χάρτη: Οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα το Σάββατο 10 Αυγούστου - 39άρια στη Θεσσαλία

    zesti-savvato-augoustos

    Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα και αύριο - Η αναλυτική πρόγνωση

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη (7 & 8/8), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο τα απογεύματα στα ηπειρωτικά θα αναπτύσσονται τοπικές νεφώσεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με τάση μικρής ενίσχυσης την Πέμπτη στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς.

    okairos-augustos
    augoustos-pemptikairos

    Πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα ζέστης

    Με τη ζέστη να συνεχίζεται τον Αύγουστο, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τουλάχιστον ένα τετραήμερο με θερμοκρασίες πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του έδειξε τον πίνακα με την εξέλιξη της θερμοκρασίας τις επόμενες επτά ημέρες και συγκεκριμένα από τις 7 μέχρι τις 13 Αυγούστου σε όλη την χώρα.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου μέχρι και τις 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις μέσες μέγιστες τιμές από 35 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράγυρο να φτάνει μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου στις πεδινές περιοχές, ενώ στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές ο υδράγυρος θα κυμανθεί από 30-31 βαθμούς Κελσίου.


    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 07-08-2024
    ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς στη Θεσσαλία τοπικά τους 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35, τοπικά έως 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικότερα τμήματα έως το μεσημέρι, βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα ορεινά.
    Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη 33 με 35, τοπικά στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς και στις Σποράδες 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, πρόσκαιρα στα ανατολικά 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
    Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 08-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και το μεσημέρι - απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα βόρεια ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 30 με 34 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο και τη νότια Κρήτη τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10-08-2024
    Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch