Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:08

Εισαγγελική έρευνα για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Κων. Πλεύρη με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού χαιρέτισε ναζιστικά στη δικαστική αίθουσα

Την παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε ο προκλητικός ναζιστικός χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Πλεύρη, μέσα στην δικαστική αίθουσα, όπου διεξάγεται, σε δεύτερο βαθμό, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η προκαταρκτική εξέταση, διατάχθηκε με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και ήδη έχει ανατεθεί στην εισαγγελέα Μαρία Καραμανώλη, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, δίωξης και έρευνας, ρατσιστικών εγκλημάτων.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν δικηγόροι παρόντες στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς συνέβη το επεισόδιο που προκάλεσε, πέραν των άλλων και πολιτικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης εκπροσωπεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως συνήγορος υπεράσπισης τον Ιωάννη Λαγό, ευρωβουλευτή που έχει καταδικαστεί όπως και τα λοιπά πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική δράση της.

Κατηγορηματική η έδρα ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός Πλεύρη έγινε απουσία της

Υπενθυμίζεται ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός του συνηγόρου υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων που εστίασαν στην ανοχή της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συζητήθηκε τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, κατά τον σχολιασμό των δικηγόρων επί των καταθέσεων της Μάγδας, Τάκη και Ειρήνης Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κωνσταντίνου Πλεύρη δεν έλαβε χώρα παρουσία των μελών της έδρας, υπογράμμισε η πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου. Λαμβάνοντας τον λόγο ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Αργύρης Συρίγος, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έχουμε μία μητέρα που έρχεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχοντας αυτό ως δεδομένο και ένας συνήγορος υπερασπίσεως γνωρίζοντας αυτό, επιλέγει να χαιρετήσει ναζιστικά μπροστά σε μια μάνα που έχει έρθει γνωρίζοντας ότι έχει χάσει το παιδί της λόγω αυτής της ιδεολογίας. Δεν τον ανακαλέσατε στην τάξη με βάση το άρ. 334 ΚΠΔ και, επιμένω, αφού δεν έγινε την τελευταία φορά, θα παρακαλούσα να τον ανακαλέσετε στην τάξη όταν επαναληφθεί».

Τότε παρενέβη ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγυπτίων αλιεργατών, κάνοντας λόγο για στρουθοκαμηλισμό.

Κ. Παπαδάκης: Στρουθοκαμηλισμός λέγεται αυτό.

Εισαγγελέας: Έγινε υπόδειξη ότι έγινε τέτοιος χαιρετισμός;

Πρόεδρος: Σε εμάς μπροστά;

Κ. Παπαδάκης: Φυσικά και έγινε.

Κατά τον σχολιασμό του, ο δικηγόρος επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας πως «οι καταδικασθέντες για εγκληματική διερρύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον ναζισμό, είτε ότι είναι αρχαιοελληνικός χαιρετισμός, είτε ότι είναι αποκριάτικο, όπως κατέθεσε (σ.σ. στο πρωτόδικο δικαστήριο) ο Χρήστος Παπάς».

«Αναρωτιέμαι τι εισφέρει στην υπεράπσπιση να έχουν συνήγορο έναν άνθρωπο που κατ' επανάληψη δηλώνει ναζιστής; Η ελευθερία του να κάνει αυτή τη δήλωση δείχνει ότι υπάρχει ανεκτικότητα στη δημοκρατία, όχι όμως και να προκαλείς, και μη θεωρούμε τώρα ότι επειδή δεν υπάρχει διάταξη στον ΠΚ δεν συνιστά αυτή η συμπεριφορά εχθρική στον ελληνικό λαό. Ακόμα, κυρία Πρόεδρε, επειδή έχετε την αμφιβολία αν συνέβησαν όλα αυτά την ώρα της συνεδρίασης του δικαστηρίου, την ώρα που κατέθετε η κυρία Φύσσα και είχε ήδη ξεκινήσει να σηκώνει το χέρι του, αντιλαμαβανόμενη ότι θα σηκώσει το χέρι σπεύσατε να διακόψετε», συνέχισε.

Πρόεδρος: Ψυχολόγος πρέπει να γίνετε...

Εισαγγελέας: Καμία σχέση.

Κ. Παπαδάκης: Αυτό είναι αυτό που με όλο το σεβασμό ονομάζω στρουθοκαμηλισμό. Μακάρι να κάνω λάθος. Η στρουθοκάμηλος όταν αντιλαμβάνεται τον εχθρό βάζει το κεφάλι της μέσα στην άμμο και υποκρίνεται ότι δεν τον βλέπει κι ενώ ετοιμαζόμουν να συνεχίσω να θέτω ερωτήσεις στην κυρία Φύσσα, ο κύριος Πλεύρης ζήτησε να προστατευτεί από την αστυνομία γιατί απειλείται, άρα συνέβη αυτό το πράγμα δύο τουλάχιστον φορές, και γι' αυτό ζητώ να αντρέξουμε στα πρακτικά και να δούμε γιατί διακόπηκε η συνεδρίαση και τί έγινε. Όπως και να έχει το πράγμα δεν παύει να είναι μια πρόκληση απέναντι σε μια μητέρα δολοφονημένου από τους ναζιστές, η συνήγορος να σηκώνει το χέρι έτσι.

Με τη σειρά τους τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη σχολίασαν και οι συνήγοροι Θ. Θεοδωρόπουλος και Θ. Καμπαγιάννης.

Συγκεκριμένα ο Θ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισα ότι «ήρθε ο κύριος Πλεύρης που από τις πρώτες στιγμές μη έχοντας συλλάβει, κατά τη γνώμη μου, το πνεύμα, είπε ότι εδώ είναι πολιτική δίκη. Ο δικηγόρος δεν μιλάει για τον εαυτό του, όσο κι αν τον εκφράζει αυτό που λέει. Ο κύριος Πλεύρης μίλησε για λογαριασμό του κυρίου Λαγού.
Το κίνητρο είναι η ναζιστική ιδεολογία και αυτό διερευνάται και στο δευτεροβάθμιο και δεν είναι ποινικά κολάσιμο σαν ιδεολογία, όπως και το ερωτικό πάθος δεν είναι κολάσιμο αλλά ερευνάται. Προχθές απαντώντας στην Μ. Φύσσα: "μα αν είναι δυνατόν να υπάρχουν χειροκροτήματα" και εκείνη του είπε "αν θα μπορούσε να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό αν ήταν στο εξωτερικό" και εκείνος έκανε προς απάντηση χαιρετισμό, κονιορτοποιώντας έτσι τη θεωρία περί αρχαιοελληνικού χαιρετισμού που στήριζαν οι κατηγορούμενοι που όλοι αρνήθηκαν την ιδεολογία αυτή. Άρα ο ναζισμός που επαναφέρεται χρεώνεται σε εκείνους που δεν διαφοροποιήθηκαν. Κύριοι δικαστές, αυτό που συνέβη προχθές ήταν ένα κακό γεγονός, διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές».

Το σχόλιο του αυτό προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου η οποία είπε πως κάτι τέτοιο προσβάλει τη σύνθεση της έδρας.

Τέλος ο Θ. Καμπαγιαννης σχολιάζοντας και εκείνος με τη σειρά του τα έκτρωμα που συνέβησαν κατά την προηγούμενη δικάσιμο είπε πως «ο ναζιστικός χαιρετισμός έλαβε χώρα σε πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Πρώτον, έλαβε χώρα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Δεύτερον, απέναντι σε μια μάρτυρα που έχασε το παιδί της από ακριβώς αυτή την ιδεολογία. Για μας που γνωρίζουμε τη δικογραφία και για την κυρία Φύσσα που ξέρει τη δικογραφία, είναι η εικόνα του Ρουπακιά που χαιρετάει ναζιστικά στη Νέδα. Βαθιά εξυβριστική εικόνα, διαταράσσει την συνεδρίαση του δικαστηρίου. Πειθαρχικά ελεγκτέα, έχει πάρει θέση ο ΔΣΑ και ποινικά, και αυτό το λέμε ανεξάρτητα αν το δικαστήριό σας λέει ότι δεν την είδε. Έχει πολλή δουλειά το δικαστήριο μπροστά και δεν είναι δυνατόν το δικαστήριό σας να συνεχίσει έτσι, και για αυτόν τον λόγο θα ζητήσουμε την απόφαση του ΔΣΑ, του οποίου είμαι μέλος στο ΔΣ, να καταχωρηθεί στα πρακτικά».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI- ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 13:04

Σχετικά Άρθρα

  • Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ
    Λάρισα: Εισαγγελική έρευνα για το λευκό ποινικό μητρώο της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ

    Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, σχετικά με την υπόθεση της 78χρονης ιδιοκτήτριας λούνα παρκ, που παρότι έχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη, είχε καταφέρει να πάρει λευκό ποινικό μητρώο, συμμετέχοντας σε διαγωνισμό.

    Ο εισαγγελέας παρενέβη και ζητά να διερευνηθεί πώς και από ποιους είχε λάβει η ιδιοκτήτρια το έγγραφο που δεν εμφανιζόταν η αμετάκλητη καταδίκη της.

    Το λευκό ποινικό μητρώο της υπόδικης ιδιοκτήτριας

    Όπως είχε αποκαλύψει η ΕΡΤ3, με το λευκό αυτό ποινικό μητρώο η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ κατάφερε να κερδίσει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για να συμμετάσχει στην πανήγυρη της Λάρισας. Τελικά το λούνα παρκ δε στήθηκε μετά από τον θόρυβο, που προκλήθηκε.

    Ο εισαγγελέας της Λάρισας ψάχνει με ποιον τρόπο και από ποια πηγή κατάφερε και πήρε αυτό το λευκό ποινικό μητρώο παρ’ ότι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή για το ατύχημα, που είχε γίνει το 2009 στο λούνα παρκ της Χαλκίδας όταν τραυματίστηκε ένα εννιάχρονο κορίτσι. Ο εισαγγελέας αναζητεί σε βάθος από το 2021 μέχρι και σήμερα πώς απέκτησε η συγκεκριμένη γυναίκα τα λευκά ποινικά μητρώα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νίκος Μιχαλολιάκος: Συνελήφθη και οδηγείται στη φυλακή
    Νίκος Μιχαλολιάκος: Συνελήφθη και οδηγείται στη φυλακή

    Στη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου προχώρησε η Αστυνομία μετά την ανατροπή από το δικαστικό συμβούλιο εφετών της Λαμίας της προσωρινής αποφυλάκισης του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

    Όπως ανακοινώθηκε, οι Εφέτες με το βούλευμα τους ακυρώνουν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που είχε αποφυλακίσει με όρους τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

    «Αμετανόητος, υμνητής ναζιστικών και έκνομων πρακτικών» - Τι αναφέρει το βούλευμα

    Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε αμετανόητος, υμνητής ναζιστικών και έκνομων πρακτικών.

    Το συμβούλιο, υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση κρίνει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παραμείνει έγκλειστος καθώς εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην εγκληματική δράση της ΧΑ.

    Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο Μιχαλολιάκος με αρθρογραφίες του σε ηλεκτρονικά μέσα συνεχίζει να υμνεί τις ναζιστικού τύπου πρακτικές της ΧΑ, παρά τη δίκη και την καταδίκη του εμφανίζοντας εικόνα αμετανόητου. Ως εκ τούτου κρίνεται ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

    Μετά την έκδοση του βουλεύματος η κράτησή του θα συνεχιστεί κανονικά, έως ότου εκτίσει την ποινή του σύμφωνα με το νόμο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  • Εισαγγελική έρευνα για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων στην υπόθεση του «δράκου των Εξαρχείων»
    Εισαγγελική έρευνα για τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων στην υπόθεση του «δράκου των Εξαρχείων»

    Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αρμοδίων αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με την μη έγκαιρη ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση του 23χρονου Σύρου, κατηγορούμενου για σεξουαλική βία, ο οποίος επί σειρά μηνών δεν τηρούσε τους όρους που του είχαν επιβληθεί σε αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του για κατηγορία προγενέστερη αυτής για την οποία προφυλακίστηκε σήμερα.

    Μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Καλλιόπης Βαρδάκη, ξεκινά έρευνα με στόχο να εντοπιστεί αν προκύπτουν ευθύνες στην υπόθεση του αλλοδαπού σχετικά με την αποφυλάκιση του για υπόθεση απόπειρας βιασμού ηλικιωμένης γυναίκας.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης καθώς ήδη διαβιβάστηκε από την κ. Βαρδάκη φάκελος με όλα τα σχετικά έγγραφα όσον αφορά την έγκαιρη ενημέρωση που είχαν τόσο το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού όσο και η Δομή της Μαλακάσας για την άρση της κράτησης, τον περασμένο Αύγουστο, του αλλοδαπού και τους όρους που του επιβληθήκαν σε αντικατάσταση της.

    Σύμφωνα με την Εισαγγελία, το Αστυνομικό Τμήμα επί σειρά μηνών δεν ειδοποίησε τις εισαγγελικές αρχές ότι ο 23χρονος δεν τήρησε τους όρους που του είχαν επιβληθεί και αφορούσαν τόσο την διαμονή του στην Μαλακάσα όσο και την υποχρέωση εμφάνισης στο ΑΤ Ωρωπού.

    Η προκαταρκτική εξέταση έχει διερευνώμενο αδίκημα την παράβαση καθήκοντος και εστάλη στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να ζητήσει από το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού κάθε έγγραφο που έχει στη διάθεσή του σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες ενέργειες για την τήρηση των περιοριστικών όρων αλλά και προκειμένου να διακριβωθεί αν και με ποιο τρόπο έγινε η ενημέρωση της αρμόδιας Εισαγγελίας Εφετών ότι ο 23χρονος ήταν ουσιαστικά εξαφανισμένος από την πρώτη στιγμή της αποφυλάκισης του.

    Γιατί αποφυλακίστηκε ο «δράκος των Εξαρχείων» μετά από απόπειρα βιασμού το 2022 - Η απάντηση του Εφετείου

    Για τους λόγους που αποφάσισε την αποφυλάκιση του 23χρονου «δράκου των Εξαρχείων» που επιτέθηκε και αποπειράθηκε να βιάσει γυναίκες και ένα 13χρονο παιδί, μετά από 12 μήνες φυλάκισης, εξηγεί με ανακοίνωσή του το Εφετείο Αθηνών.

    Σημειώνεται πως ο δράστης είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2022 για επίθεση και απόπειρα βιασμού σε βάρος μίας 70χρονης, στον Άλιμο. Προφυλακίστηκε στις φυλακές Γρεβενών και έναν χρόνο αργότερα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.

    Τι λέει το Εφετείο

    «Κατόπιν των αναφορών στον Τύπο περί της "απόλυσης κρατουμένου, κατηγορούμενου για απόπειρα βιασμού" από το Εφετείο Αθηνών, διευκρινίζουμε τα εξής:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 292 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος από 1.7.2019 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019), η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου, που διήρκησε ήδη δώδεκα μήνες, μπορεί να παραταθεί για έξι μήνες υπό εξαιρετικές περιστάσεις και με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμα, μόνο στην περίπτωση που η αποδιδόμενη κατηγορία "αφορά σε εγκλήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης κάθειρξης με ανώτατο όριο τα δεκαπέντε έτη".

    Στην υπόθεση που αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου καθώς και τα ειδησεογραφικά μέσα, ο αλλοδαπός υπήκοος αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, το πλαίσιο ποινής της οποίας προσδιορίζεται για το δικαστήριο από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 42 παρ. 1, 83 και 336 παρ. 1), όπως ισχύει από 1.7.2019 (Ν. 4619/2019), μεταξύ ποινής φυλάκισης δύο ετών (κατώτερη ποινή) και ποινής κάθειρξης οκτώ ετών (ανώτερη ποινή).

    Κατόπιν τούτου, το Συμβούλιο Εφετών, κατά τη δικαιοδοτική του κρίση, έκρινε περί της αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε ήδη συμπληρώσει δώδεκα μήνες προσωρινής κράτησης, με περιοριστικούς όρους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάτρα – Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα
    Πάτρα – Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Εισαγγελική παρέμβαση από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκου Νικολάου, για τη διευρεύνηση ευθυνών τέλεσης ποινικών πράξεων, για τον εκτροχιασμό του Προαστιακού.

    Την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκος Νικολάου, προκάλεσε ο εκτροχιασμός του Προαστιακού το μεσημέρι της Τετάρτης 22/11/2023, στη συμβολή των οδών Οθωνος Αμαλίας και Γούναρη

    Ο Εισαγγελικός λειτουργός με παραγγελία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Πάτρας ζητά να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για τέλεση ποινικών πράξεων, για το συγκεκριμένο περιστατικό.

    Ήταν η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι ανάλογο στον Προαστιακό της Πάτρας. Τα ερωτήματα για την συντήρηση της γραμμής από όπου διέρχονται οι συρμοί του Προαστιακού είναι πολλά.

    Πάτρα - Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Πάτρα - Εκτροχιασμός Προαστιακού: Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το ατύχημα

    Πηγή: Pelop.gr
  • Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της 24χρονης από ηλεκτροπληξία
    Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο της 24χρονης από ηλεκτροπληξία

    Τα ιατροδικαστικά ευρήματα έδειξαν πως η 24χρονη που διέμενε στην Θεσσαλονίκη πέθανε από ηλεκτροπληξία

    Μπορεί η ιατροδικαστική εξέταση να έδειξε οτι ο θάνατος της 24χρονης που διέμενε στην Θεσσαλονίκη, οφείλεται σε ηλεκτροπληξία, ωστόσο διετάχθη εισαγγελική έρευνα αν τυχόν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής.

    Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει έρευνα από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Ποια είναι τα διερευνώμενα αδικήματα

    Ως προς τα διερευνώμενα αδικήματα, περιέχεται η θανατηφόρα έκθεση καθώς και οποιαδήποτε άλλη πράξη (κατά ζωής) προκύψει από την έρευνα. Στην έγγραφη παραγγελία προς την Ασφάλεια ζητείται να προσκομιστούν οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και αυτοψίας.

    Αλλά και η ιατροδικαστική έρευνα και τα διαθέσιμα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του μάρτυρα οικείοι της 24χρονης.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Τη σορό της κοπέλας εντόπισε ο 54χρονος σύντροφός της, με τον οποίο συζούσε. Εκείνος είχε φύγει για λίγη ώρα από το διαμέρισμα για να αγοράσει ζωοτροφές. Όταν επέστρεψε, βρήκε την κοπέλα αναίσθητη και κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες των διασωστών να την επαναφέρουν, αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

    Δίνοντας κατάθεση στους αστυνομικούς του ΑΤ Λευκού Πύργου, ο 54χρονος αναφέρθηκε στο σενάριο της ηλεκτροπληξίας, το οποίο επιβεβαιώθηκε και μετά την ιατροδικαστική εξέταση. «Το τηλέφωνο του μπάνιου ήταν κάτω, το έπιασα να το σηκώσω και είχε ρεύμα» φέρεται να κατέθεσε ο σύντροφος της 24χρονης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΟΑΚΑ: Άμεσα η εισαγγελική έρευνα ενώ αναμένεται και δεύτερη τεχνική μελέτη - Τι θα μπει στο «μικροσκόπιο» και τα διερευνώμενα αδικήματα
    ΟΑΚΑ: Άμεσα η εισαγγελική έρευνα ενώ αναμένεται και δεύτερη τεχνική μελέτη - Τι θα μπει στο «μικροσκόπιο» και τα διερευνώμενα αδικήματα

    Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, την ώρα που η έκθεση για το πρόβλημα στο στέγαστρο Καλατράβα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο να κλείνουν επ' αορίστου.

    Παράλληλα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

    Τι θα μπει στο «μικροσκόπιο»

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έρευνα θα αφορά:

    • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
    • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
    • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

    Τα διερευνώμενα αδικήματα

    Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

    Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

    Τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ, μεταδίδει το ίδιο μέσο.

    «Η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ζητήσει 17 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση»

    Για την κατάσταση του ΟΑΚΑ και των στεγάστρων Καλατράβα μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, Πέτρος Γαλακτόπουλος.

    Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνου της ζωής αθλητών και θεατών στο Ολυμπιακό Στάδιο, ωστόσο είπε ότι πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι και η συντήρηση έτσι ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα πρόληψης.

    Αναφέρθηκε σε συνεχείς ταλαντώσεις γενικά στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Σημείωσε ότι ο ίδιος ενημέρωνε τα αρμόδια υπουργεία για τις εργασίες συντήρησης που έπρεπε να γίνουν όταν ενημερωνόταν από τις τεχνικές υπηρεσίες.

    Επισήμανε επίσης ότι η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ζητήσει 17 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στη συντήρηση και έτσι επί μνημονίων δεν έγινε συμφωνία. Στη συνέχεια βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες για να αναλάβουν, ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε όταν έγινε αλλαγή στην κυβέρνηση.

    Τέλος, εκτίμησε ότι εφόσον ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες και ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σε λίγους μήνες.

    «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν!»

    «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Γαλακτόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες "έκοβαν". Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», πρόσθεσε.

    «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν», συνέχισε.

    «Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Έπεσε σίδερο που ήταν τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γινόταν 1,5 τόνος…».

    Οι οδηγίες του Καλατράβα για τη συντήρηση χάθηκαν από τις Αρχές

    Tην ίδια ώρα, όπως προκύπτει, πολλές από τις δαπάνες εκσυγχρονισμού του ΟΑΚΑ «κρύφτηκαν» μέσα στον λογαριασμό για τη στέγη του, η οποία και παρουσίασε απόκλιση 35%, με αποτέλεσμα το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να βάλει «λουκέτο».

    Μάλιστα, πίσω στο 2004, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε πει ότι, «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο ίσως και να μην το κάναμε». Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο γερμανικός οργανισμός Λούντβιχ ήδη από το 2005 είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή. Τότε, ωστόσο, δεν είχε τεθεί στατικό θέμα.

    Οι οδηγίες συντήρησης του Καλατράβα χάθηκαν

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1, ίδιος ο Καλατράβα, παραδίδοντας το έργο, είχε αφήσει ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης το οποίο, οι ελληνικές Αρχές έχασαν. Η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπογράφηκε με τη Hochtief το 2006-2007. Η σύμβαση υλοποιήθηκε μόνο εν μέρει και με την απουσία του ΟΑΚΑ. Το 2008 -2009 τον έλεγχο διεξάγει η εταιρεία Bung η οποία και έδωσε αναλυτικά, με τη μορφή εγχειριδίου, οδηγίες, που προέβλεπαν συντήρηση ανά εξάμηνο, δύο φορές τον χρόνο.

    Τις συντηρήσεις τήρησε μόνο το 2014 ο -τότε- περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, με την περιφέρεια Αττικής να εγκρίνει ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών» την μεταλλική κατασκευή, μπροστά στην οποία έδωσε τη συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου κάνοντας τις καταγγελίες για το «Me too».

    Ήξερε διαχρονικά το κράτος ότι υπήρχε πρόβλημα

    Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με τα 22,3 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα ,μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εντόπισαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη και το αποτύπωσαν καθώς είχαμε χρήματα πλέον για να πληρωθούν.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ζαχαριάδης για Κασιδιάρη: Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή, όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο
    Ζαχαριάδης για Κασιδιάρη: Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή, όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο

    Ο Κώστας Ζαχαριάδης καλεί τον Κώστα Μπακογιάννη να πάρει θέση για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε την υποψηφιότητα του προφυλακισμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας.

    «Ο φασισμός στην Αθήνα έχει όνομα κι επίθετο. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των συμμάχων της που δεν φρόντισαν ή δεν ήθελαν να φροντίσουν να μην υπάρχει κανένα κενό για να τρυπώσουν οι ναζί στη πολιτική ζωή της χώρας έδειξε τα όρια της.

    Ο αγώνας θα είναι για εμάς καθημερινός. Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Καλώ τον Δήμαρχο Αθηναίων να πάρει επιτέλους θέση», τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Φωτιά στη Μαγνησία: Εισαγγελική έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών
    Φωτιά στη Μαγνησία: Εισαγγελική έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

    Στην προκαταρκτική θα εξετασθούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όλοι όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό

    Παραγγελία για άμεση διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι φωτιές είχαν ασυνήθη έκταση και ένταση και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, σε ζωικό κεφάλαιο, σε πολλά κτίρια, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σε καλλιέργειες και σε υποδομές, αλλά και την απώλεια δύο ανθρώπων στο Χοροστάσι Αλμυρού και τον Άγιο Γεώργιο Φερών, εξέδωσε η Εισαγγελία Βόλου.

    Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει προκαλέσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων. Μάλιστα, το πρώτο βράδυ που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ κινδύνευε να παραδοθεί στις φλόγες το Σέσκλο, κατήγγειλε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    «Είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να εκδηλώνονται φωτιές ταυτόχρονα σε έξι διαφορετικά σημεία στη χειρότερη δυνατή στιγμή λόγω του καύσωνα και της επικράτησης των θυελλωδών ανέμων». Στην προκαταρκτική θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν στοιχεία όσοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

    Πηγή: protothema.gr

    Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch