Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 14:03

«Πεφταστέρια» του φθινοπώρου: Απόψε η βροχή των Ωριωνίδων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στον ουρανό τα βλέμματα απόψε για το εντυπωσιακό φαινόμενο

«Μαγευτικός» θα είναι απόψε το βράδυ έως και τα χαράματα του Σαββάτου ο ουρανός καθώς κορυφώνονται οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου.

Η βροχή των Ωριωνίδων είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει Νέα Σελήνη, το μικρό φεγγάρι θα αφήσει αρκετά σκοτεινό τον ουρανό, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, αν δεν δεν υπάρξουν σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

Ονομάσθηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 13:48

Σχετικά Άρθρα

  • Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των Ωριωνίδων πεφταστεριών - Μέχρι πότε θα είναι ορατό το φαινόμενο
    Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των Ωριωνίδων πεφταστεριών - Μέχρι πότε θα είναι ορατό το φαινόμενο

    Κορυφώνεται το βράδυ της Δευτέρας (21/10) η «βροχή» από τα πεφταστέρια του φθινοπώρου, των Ωριωνίδων μετεώρων.

    Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι πιο ευκρινές από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή, αλλά θα παραμείνει ορατό μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου φέτος.

    Οι Ωριωνίδες προέρχονται από τον κομήτη του Χάλεϊ, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια περίπου.

    Ραβδώσεις φωτός

    Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, η Γη περνά μέσα από τα ίχνη που αφήνει ο κομήτης. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια καίγονται με την τριβή της ατμόσφαιρας της Γης και αφήνουν μια λωρίδα φωτός στον ουρανό - τον μετεωρίτη, των γνωστών σε όλους μας πεφταστεριών.

    Οι Ωριωνίδες είναι ιδιαίτερα γρήγοροι μετεωρίτες, επομένως μπορεί να είναι φαίνονται αχνά, αλλά αφήνουν πίσω τους μια χαρακτηριστική φωτεινή γραμμή που μπορεί να διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα.

    Ο κομήτης Χάλεϊ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο στην αντίθετη κατεύθυνση από τη Γη και διασχίζει αυτήν την τροχιά δύο φορές το χρόνο. Μία στα τέλη Οκτωβρίου και μία στις αρχές Μαΐου, που βλέπουμε την βροχή μετεωριτών «Eta Aquariids».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη
    Οι τροφές του φθινοπώρου που βοηθούν τη μνήμη

    Πέντε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στη μνήμη μας.

    Εάν φέτος το φθινόπωρο θέλετε να «θωρακίσετε» την υγεία του εγκεφάλου σας, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, όπως τα κράνμπερι και η λαχανίδα, μπορούν να βοηθήσουν καθώς είναι γεμάτα πολύτιμα μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση.

    Τα περισσότερα από αυτά προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες συνταγές (αλμυρές ή γλυκές) και διατροφικές προτιμήσεις ενώ μπορείτε να τα μαγειρέψετε εξίσου εύκολα.

    5 φθινοπωρινές τροφές για ισχυρή μνήμη

    Γλυκοπατάτες

    Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Διαθέτουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και ευνοούν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Επιστημονική μελέτη μάλιστα, αναφέρει ότι μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Ε και C.

    Τζίντζερ

    Το τζίντζερ είναι μια πικάντικη ρίζα που βρίσκουμε συχνά σε κολοκυθόπιτες και ζεστές φθινοπωρινές σούπες. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and the Aging Brain, υποστηρίζει ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, εν μέρει χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.

    Παντζάρια

    Τα παντζάρια είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό κόκκινό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Medicine Plus, το φυλλικό οξύ στα παντζάρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

    Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.

    Κράνμπερι

    Τα γνωστά κόκκινα μούρα είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της σχετικής άνοιας.

    Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

    Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, Κ και C.

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι η προσθήκη μιας μερίδας από αυτά τα χόρτα στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

    Πηγή: Vita - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές
    Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί ελιάς – Καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών

    Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την ελιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν μπορούν να προσβάλουν τα δέντρα, από μολύνσεις μυκητολογικών ασθενειών ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η καρκίνωση και η καπνιά.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, προκειμένου να προστατέψουν τους ελαιώνες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης.

    Κλαδέματα αραίωσης και ψεκασμούς περιλαμβάνονται στα μέτρα καταπολέμησης των ασθενειών

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων, ενώ τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματά τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα, που βόσκουν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με αυτά τα φυτοφάρμακα.

    Κυκλοκόνιο

    Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10 – 20ο C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

    Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Ο βροχερός καιρός που επικρατεί, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες, που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

    Ως κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης προτείνονται κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

    Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

    Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25ο C και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς. Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

    Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με κάποιο από τα μυκητοκτόνα που αναφέρονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων για την καταπολέμηση της ασθένειας. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες.

    Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπόριου, γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο εσωτερικό του καρπού ο μύκητας.

    Καρκίνωση

    Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες. Σε έντονες προσβολές τα κλαδιά ξηραίνονται, τα δένδρα εξασθενούν και μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

    Συνίσταται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα και βροχερό καιρό, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος, να αφαιρούνται και στη συνέχεια να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά από παγετό χαλαζόπτωση ή άλλη αιτία τραυματισμού των δένδρων, να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

    Καπνιά

    Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

    Πηγή: In.gr
  • Έρχονται ψύχρα και φθινοπωρινές βροχές - Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων
    Έρχονται ψύχρα και φθινοπωρινές βροχές - Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

    Για πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και πολλές φθινοπωρινές βροχές, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.

    Σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, έγραψε ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι προβλεπόμενες τιμές της θερμοκρασίας θα βρίσκονται κάτω από τις κανονικές τιμές». Και προσθέτει ότι είχαμε συνηθίσει για περισσότερο από ένα τρίμηνο θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    «Η ‘κυριαρχία’ του μπλε στον Ευρωπαϊκό Νότο εμφανής και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν υπήρχε η βίαια εισβολή του Boris στην Ανατολική Ευρώπη με τις ψυχρές μάζες να εισβάλλουν στα δυτικά τμήματα του ανώτερου χαμηλού» συμπληρώνει ο ίδιος.

    Έρχονται πολλές βροχές αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας

    Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει εκτός από την της πτώσης της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες «που θα μας αναγκάσει να επιστρατεύσουμε ζακετούλα», θα σημειωθούν και και «μπόλικες βροχές», κυρίως από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή.

    «Μετά από πολλούς μήνες θερμοκρασιακής ανωμαλίας ο καιρός εναρμονίζεται με την εποχή, δίχνοντας το μεγαλείο της φύσης να έχει την τάση να αυτορυθμίζεται, σε ένα περιβάλλον που οι κλιματικές αποκλίσεις είναι όλο και συχνότερες. Έτσι λοιπόν την εβδομάδα που μας έρχεται θα έχει και βροχές και ψύχρα!

    Συγκεκριμένα Θα εξαφανιστούν τα 30άρια με τη θερμοκρασία να βρίσκεται 3-4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα ενώ οι βροχές θα είναι μπόλικες από την Τρίτη (17/9/24) και μετά ,αφού διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την κεντρική Μεσόγειο θα μας επηρεάσουν.

    Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά , ωστόσο τα επόμενα 24ωρα θα δούμε αν οι βροχές θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και χρήζουν ιδιαίτερης περιοχής σε κάποιες περιοχές».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Υψηλές «πτήσεις» και το φθινόπωρο για τον ελληνικό τουρισμό - Πού... κρατούν ακόμα οι διακοπές
    Υψηλές «πτήσεις» και το φθινόπωρο για τον ελληνικό τουρισμό - Πού... κρατούν ακόμα οι διακοπές

    Ανοδικά συνεχίζει και το φθινόπωρο ο ελληνικός τουρισμός με τις κρατήσεις να κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα σε αρκετά νησιά της χώρας το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου αλλά ακόμη και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    Άλλωστε οι διακοπές κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ειδικά σε μεσογειακούς προορισμούς όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις αποδράσεις, είναι μία ανερχόμενη τάση που παρατηρείται στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τη ζήτηση που καταγράφεται τη φετινή σεζόν.

    Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συγκεκριμένη περίοδος είναι οι καλύτερες τιμές που προσφέρονται σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και η δυνατότητα για διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς οι οποίοι στην «καρδιά» του καλοκαιριού υποδέχονται μεγάλο όγκο τουριστών.

    Ενδεικτικό της ανερχόμενης αυτή τάσης είναι το γεγονός ότι η γερμανική TUI διαπιστώνει τη φετινή σεζόν «πρωτοφανή» ζήτηση για φθινοπωρινές διακοπές», ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα επεκτείνει το τέλος της με επιπλέον «πακέτα» σε κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου.

    «Το φθινόπωρο κερδίζει έδαφος» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI Γερμανίας, Στέφαν Μπάουμερτ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπεριλαμβάνοντας την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς της φθινοπωρινής περιόδου.

    H εικόνα σε Κρήτη και Ρόδο

    Την πολύ καλή εικόνα του τουρισμού σε Κρήτη και Ρόδο επιβεβαιώνουν στο CNN Greece και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων στα δύο νησιά.

    Σε συνέχεια της πολύ καλής καλοκαιρινής σεζόν που εκτιμάται ότι κινήθηκε ανοδικά κατά 7%-8% σε σχέση με πέρσι, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος εμφανίζουν επίσης αύξηση κατά 3%-4%, με βάση τις κρατήσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

    Περισσότερες αναμένονται και οι πτήσεις τον Νοέμβριο με τις προγραμματισμένες αφίξεις να φτάνουν έως και τις 8 του μήνα. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αποτελούν τις κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον φθινοπωρινό τουρισμό στο νησί, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Υψηλά επίπεδα πληρότητας εμφανίζει το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και η Ρόδος, με τη σεζόν να έχει επεκταθεί φέτος έως τις 15 Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. Οι κρατήσεις της φθινοπωρινής περιόδου εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι ενώ οι κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον τουρισμό τη συγκεκριμένη περίοδο είναι εκείνες των Σκανδιναβικών χωρών, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον φετινό Αύγουστο.

    Η επιβατική κίνηση στο νησί ήταν ενισχυμένη κατά 16,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 -που είχε πληγεί από πυρκαγιές- φτάνοντας φέτος τους 1,26 εκατ. επιβάτες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κολυδάς: Έρχεται το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα - Τι είναι η κυκλοφορία «τύπου Π»
    Κολυδάς: Έρχεται το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα - Τι είναι η κυκλοφορία «τύπου Π»

    Για τον καιρό των επόμενων ημερών, αναφέρθηκε στη νέα του ανάρτηση για τον καιρό, ο μετεωρόλογος Θοδωρής Κολυδάς, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία μίας κυκλοφορίας «τύπου Π».

    Σημειώνεται πως πλήθος μετεωρολόγων έχουν ήδη επισημάνει, ότι την επόμενη εβδομάδα το σκηνικό του καιρού θα είναι βροχερό.

    Αναλυτικά, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει:

    «Η πρόγνωση από 6 Σεπτεμβρίου 2024. Το πρώτο φθινοπωρινό σύστημα θα μας επηρεάσει Δευτέρα προς Τρίτη και το δεύτερο Παρασκευή προς Σάββατο την ερχόμενη εβδομάδα. Δημιουργείται μία κυκλοφορία "τύπου Π" που θα επηρεάζει κατά περιόδους τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Κλασσικός φθινοπωρινός καιρός, με την καιρική κατάσταση όμως να μην "αγγίζει" την υπόλοιπη χώρα.»

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αστρονομία: Σήμερα κορυφώνονται οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια
    Αστρονομία: Σήμερα κορυφώνονται οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

    ΕπιστήμΈνα μοναδικό θέαμα στον ουρανό αναμένεται να δώσουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» που θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

    Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων, που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα.

    Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    «Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

    Οι συμβουλές που δίνει η κ. Μεταλληνού για την καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου, είναι να είμαστε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ώστε να βλέπουμε τον ουρανό σκοτεινό. Θα κοιτάξουμε τον ουρανό με γυμνό μάτι και είναι καλύτερο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, «αν και γενικά κοιτώντας τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια», όπως προσθέτει.

    Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων σε αυτήν με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

    Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες, μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Οφείλονται σε υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ μεγέθους από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Περσείδες: Το βράδυ της Δευτέρας το μέγιστο της βροχής από πεφταστέρια
    Περσείδες: Το βράδυ της Δευτέρας το μέγιστο της βροχής από πεφταστέρια

    Για να παρατηρήσουμε καλύτερα τη θεαματική βροχή από πεφταστέρια πρέπει σταθούμε σε σκοτεινό μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης

    Ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό αναμένεται να δώσουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» που θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

    Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων (κεντρική φωτογραφία, Βασίλης Μεταλληνός), που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα.

    Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    «Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

    Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία

    Ο αστερισμός του Περσέα

    Οι συμβουλές που δίνει η κ. Μεταλληνού για την καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου, είναι να είμαστε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ώστε να βλέπουμε τον ουρανό σκοτεινό. Θα κοιτάξουμε τον ουρανό με γυμνό μάτι και είναι καλύτερο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, «αν και γενικά κοιτώντας τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια», όπως προσθέτει.

    Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων σε αυτήν με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

    Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται.

    Οι Περσείδες, μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Οφείλονται σε υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ μεγέθους από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

    Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο