Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 08:00

Το ιππικό επέστρεψε στον Ελληνικό Στρατό μετά από 50 χρόνια: Θα μπορούσε να επιχειρήσει στα σύνορα με την Τουρκία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πενήντα χρόνια μετά τη διάλυση της θρυλικής Ίλης της Προεδρικής Φρούρας που είχε έδρα το Γουδί, ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε και πάλι την πρώτη Ίλη Ιππικού που αποτελείται από επτά πανέμορφα άλογα και διοικητή τον Ταξίαρχο και πρώην δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο Στεργίου Καψάλη.

Μετά από πέντε δεκαετίες απραξίας, την τεχνολογία να κάνει άλματα και τα θηριώδη τεθωρακισμένα να βάζουν στο περιθώριο τα άλογα, η ιδέα της επανασύστασης του ιππικού στον Ελληνικό Στρατό αρχικά ακούστηκε σαν... ανέκδοτο τον Απρίλιο του 2021 αλλά ενάμιση χρόνο μετά είναι πραγματικότητα και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πολλές επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού στρατού.

Με την ευκαιρία της θεματικής εβδομάδας του Όπλου Ιππικού Τεθωρακισμένων βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων, το ΚΕΠΘ στον Αυλώνα και κυριολεκτικά μείναμε άφωνοι όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι έμπειροι αξιωματικοί που καθημερινά βλέπουν τον διοικητή της νεοσύστατης Ίλης Δημήτριο Στεργίου Καψάλη, αλλά και τους μαθητές του, να ιππεύουν με ταχύτητα τα επτά εντυπωσιακά άλογα που εκπαιδεύονται για όλα τα επιχειρησιακά σενάρια «και όχι μόνο για παρατάξεις – παρελάσεις» όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Το ιππικό νίκησε τους αλπινιστές

«Οι νεότεροι πρέπει να γνωρίζουν τη διαχρονική προσφορά και τις νίκες του ιππικού μας τόσο στους νικηφόρους πολέμους του 1912-13, στον πόλεμο της Μικράς Ασίας και στο έπος του 1940. Σας θυμίζω πως στον ελληνοιταλικό πόλεμο το 1940 το ιππικό νίκησε τους αλπινιστές», τονίζει εξ αρχής ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης, απόγονος του Χρήστου Καψάλη που ανατίναξε την μπαρουταποθήκη του Μεσολογγίου στις 8 Απριλίου 1826.
«Η Ελλάδα θα μείνει έκπληκτη με αυτό που θα παραδώ

Αποκάλυψε στο ethnos.gr πολλά από τα μυστικά των σκληρών προετοιμασιών που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και κυρίως είχαν να κάνουν με την εύρεση των αλόγων αλλά και των ιππέων και αμαζόνων μέσα από τη δύναμη όλων των όπλων του Ελληνικού Στρατού. «Θέλω να σημειώσετε πως εάν μου το επιτρέψουν οι δυνάμεις μου και με αξιώσει ο Θεός έχω βάλει στόχο να δουλέψω σκληρά για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ελλάδα θα μείνει έκπληκτη με αυτό που θα παραδώσω. Θέλω να δημιουργήσω γερά θεμέλια και όλοι οι αξιωματικοί να είναι ανεξάρτητοι», λέει χαρακτηριστικά.

Στη Προεδρική Φρουρά της Γαλλίας

Όσοι γνωρίζουν τον Ταξίαρχο και από τη θητεία του ως δήμαρχος Πεντέλης γνωρίζουν πως ότι λέει το κάνει πράξη με κάθε κόστος. Σαρακατσάνος στην καταγωγή, γεννημένος στην Πεντέλη, αποφοίτησε το 1969 από τη Σχολή Ευελπίδων ως αξιωματικός του Όπλου Τεθωρακισμένων. Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Ιππασίας της Γαλλίας (Τμήμα Καθηγητών Ιππασίας), και υπηρέτησε στο Σύνταγμα της Προεδρικής Φρουράς της Γαλλίας (1978-81).

Το 1994 αποχώρησε από τον Ελληνικό Στρατό με το βαθμό του Ταξιάρχου προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε δήμαρχος Πεντέλης. Παράλληλα είναι προπονητής Α κατηγορίας της Ελλάδας στην ιππασία και προπονητής του μοντέρνου πεντάθλου.

Απόφαση του λεβέντη Φλώρου

«Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από κοινού με τον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, τον Διευθυντή Ιππικού Τεθωρακισμένων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιο Μαυροειδή και τον Διοικητή του ΚΕΠΘ Ταξίαρχο Ιωάννη Δέλλα μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την στήριξη που έχουν προσφέρει για να δημιουργηθεί η νέα Ίλη Ιππικού», τονίζει.

Στόχος ουλαμός 40 ιππέων

Ο Καψάλης μετά από τριάντα χρόνια φόρεσε και πάλι τη στολή του Ταξιάρχου και επέστρεψε για να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας Ίλης Ιππικού αν και ο ίδιος είπε στον αρχηγό Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση πως ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ουλαμός από 40-50 ιππείς. «Αυτός ο στόχος είναι τεράστιος αλλά όχι ανέφικτος. Το ξεκίνημα έγινε και αυτό είναι το σημαντικό», λέει χαρακτηριστικά.

Βρέθηκαν 13 αξιωματικοί

Από την πρώτη στιγμή που πήρε εντολή να ξεκινήσει τη συγκρότηση του νέου σώματος ο Δημήτριος Στεργίου Καψάλης όργωσε όλη την Ελλάδα για να βρει άλογα, ιππείς αλλά και αμαζόνες. «Επέλεξα 13 αξιωματικούς από όλα τα σώματα του ελληνικού στρατού που είχαν εμπειρία από ιππασία αλλά χρειάζονταν εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μπουν σε μία νέα λογική επιχειρησιακής λειτουργίας εντός του στρατού».

«Σαφάρι» αλόγων σε όλη την Ελλάδα

Πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η εύρεση των αλόγων: «Θα έλεγα πως ακόμα πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η εύρεση των κατάλληλων αλόγων. Έχουμε οργώσει όλη την Ελλάδα και τελικά μέχρι στιγμής έχουμε βρει μόλις επτά άλογα τα οποία επίσης χρειάζονται πολύ μεγάλη εκπαίδευση. Για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα ιππεύω τα άλογα έτσι ώστε να ηρεμήσουν και να έρθουν στο επίπεδο που πρέπει. Είναι μία ολόκληρη διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και πολύ επιμονή και κόπο. Αναζητούμε ακόμα 6 άλογα για να συμπληρώσουμε τις 13 θέσεις. Έχουμε ήδη του αξιωματικούς αλλά και τους στάβλους στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στον Αυλώνα».

Αυτά είναι τα 7 άλογα

«Δούλεψα όλο το καλοκαίρι για να ηρεμήσω τα άλογα. Το δικό μου είναι πολύ ψηλό και το ονομάζω Κότινος, δηλαδή, το αρχαίο κλαδί ελιάς. Είναι ο Καπουέρο με καταγωγή από την Τσεχία και αίμα γερμανικό και αγοράστηκε από τον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης για 3.000 Ευρώ. Η Αναάρα ήταν άλογο ιπποδρόμου και αγοράστηκε από τον προπονητή ιπποδρόμου Γιάννη Μυκονιάτη. Είναι ο Έντι που μου τον χάρισε ο Κώστας Μεϊμαρίδης και εγώ με τη σειρά μου το χάρισα στον Ελληνικό Στρατό. Είναι ο Σαλονικιός ή Καρντάσης που το αγοράσαμε από έναν αγρότη στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο Ζιλιέν που αγοράστηκε από την Πάτρα με καλές περγαμηνές στα εμπόδια. Και τέλος είναι και ο Δίας που αγοράστηκε επίσης από την Πάτρα. Τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψουμε στη Ζάκυνθο και στο Μεσολόγγι για να δούμε και άλλα άλογα με τα οποία πρέπει να στελεχώσουμε τη νεοσύστατη ύλη Ιππικού».

Άμμος από τον Στρυμόνα

Η αμέριστη στήριξη της στρατιωτικής ηγεσίας και οι εγκαταστάσεις που έχουν φτιαχτεί στο ΚΕΠΘ Αυλώνα είναι εντυπωσιακές: «Ότι έχουμε ζητήσει μας το έχει προσφέρει η στρατιωτική ηγεσία και την ευχαριστώ. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πρέπει άμεσα να αλλαχτεί η ειδική άμμος που έχουμε τοποθετήσει σε έκταση 800 τετραγωνικών μέτρων που κάνουμε τη βασική μας εκπαίδευση. Πετρώνει και υπάρχει κίνδυνος για τα άλογα. Χρησιμοποιούμε ειδική άμμο από τον Στρυμόνα. Σε χρόνο ρεκόρ βγήκε κονδύλι για να αλλαχτεί η άμμος»

Η ΕΠΟ και η επιστροφή στο Γουδί

Τονίζει πως το ιδανικό θα ήταν να η Ίλη Ιππικού να επιστρέψει στην παραδοσιακή της βάση στο Γουδί όπου υπάρχουν οι δύο μεγάλοι στάβλοι αλλά πλέον δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Στρατού κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μάλιστα στον έναν στάβλο στεγάζεται σήμερα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) και στον δεύτερο είναι το μοντέρνο πένταθλο και μία μεγάλη αποθήκη.

Για αυτό πρέπει να γυρίσει το ιππικό στην Αθήνα

«Είμαι ευγνώμων για ότι μας παρέχει η στρατιωτική ηγεσία αλλά η Ίλη Ιππικού πιστεύω πως πρέπει να γυρίσει στη φυσική της έδρα στου Γουδί Εκεί πρέπει να είναι οι στάβλοι. Τα άλογα πρέπει να κάνουν δοκιμαστικές και τη νύχτα, να εξοικειώνονται με τον κόσμο και τα αυτοκίνητα.

Επίσης η αποστολή της Ίλης δεν είναι μόνο για παρατάξεις – παρελάσεις. Πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, να είναι μέσα στους μαθητές των σχολείων, να ενθαρρύνουν την θεραπευτική ιππασία ατόμων που το έχουν ανάγκη και επίσης να στελεχώσουν τις τρεις εθνικές ομάδες στα ισάριθμα Ολυμπιακά αγωνίσματα».

Η πρόταση για φύλαξη ελληνοτουρκικών συνόρων

Όσο για το επιχειρησιακό σχέδιο που θα μπορούσε να εκτελέσει με επιτυχία η Ίλη Ιππικού είναι στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων: «Μία σκέψη είναι η επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Έβρου. Το άλογο έχει τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα σε δύσβατα και δύσκολα σημεία. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν σήμερα τα άλογα στη φύλαξη των συνόρων με το Μεξικό. Σχεδόν όλοι οι στρατοί και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν διατηρήσει το ιππικό τους για ειδικές αποστολές».

Αναγέννηση από τις στάχτες

«Επομένως η επιστροφή της Ελλάδας στην επανασύσταση Ίλης Ιππικού είναι μία ιστορική απόφαση. Χάσαμε ένα μεγάλο διάστημα αλλά ο Έλληνας αναγεννιέται από τις στάχτες του και γίνεται καλύτερος. Σε μία τριετία ελπίζω να έχουμε κάνει ένα ολοκληρωμένο τμήμα που εγώ θα μπορέσω να απαγκιστρωθώ και να παραδώσω στην επόμενη γενιά η οποία θα είναι έτοιμη να συνεχίσει την παράδοση και να είναι ανεξάρτητη».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 11:06

Σχετικά Άρθρα

  • Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο
    Έκρηξη στο δημαρχείο του Αυλώνα - Πήραν 93.000 ευρώ από το ΑΤΜ στον πρόθαλαμο

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα - Δείτε βίντεο

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα έξω από το δημαρχείο Αυλώνα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.

    Στόχος της έκρηξης ήταν τα δύο ΑΤΜ που βρίσκονται στον προθάλαμο του δημαρχείου.

    Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για μεγάλες υλικές ζημιές από την έκρηξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες απέσπασαν 93.000 ευρώ.



    Πληροφορίες αναφέρουν, τέλος, ότι σε κοντινή απόσταση από το δημαρχείο, έξω από ένα κλειστό γυμναστήριο, εντοπίστηκε καμμένο ένα όχημα που εξετάζεται αν το χρησιμοποίησαν οι δράστες.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Το Ισραήλ ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις με πεζικό και τεθωρακισμένα - Μάχες με Χεζμπολάχ στα σύνορα με Λίβανο
    Το Ισραήλ ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις με πεζικό και τεθωρακισμένα - Μάχες με Χεζμπολάχ στα σύνορα με Λίβανο

    Τι δείχνει η συμμετοχή του πεζικού και τεθωρακισμένων στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.

    Στην ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο, προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας σήμερα Τετάρτη (2/10) ότι εντάσσονται μονάδες του πεζικού και τεθωρακισμένων στις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως θα παραμείνουν περιορισμένες και στοχευμένες.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αλεξιπτωτιστές εισήλθαν στο έδαφος του Λιβάνου σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο που ανακοινώνεται επισήμως.

    Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων διεξάγουν επί μήνες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των οποίων εντόπισαν σήραγγες και αποθήκες όπλων κάτω από σπίτια.

    Τι δείχνει η συμμετοχή του πεζικού και τεθωρακισμένων

    Η συμμετοχή στρατευμάτων του πεζικού και των τεθωρακισμένων της 36ης μεραρχίας, περιλαμβανομένης της Ταξιαρχίας Γκολάνι, όπως και της 188ης ταξιαρχίας τεθωρακισμένων και της 6ης ταξιαρχίας πεζικού υπονοεί ότι η επιχείρηση του Ισραήλ διευρύνεται πέρα από στοχευμένες επιδρομές των ειδικών δυνάμεων.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του έχουν κυρίως στόχο να καταστρέψουν τις σήραγγες και άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ στη μεθόριο και έχει τονίσει ότι δεν σχεδιάζει ευρύτερη επιχείρηση με στόχο τη Βηρυτό ή μεγάλες πόλεις του νότιου Λιβάνου.

    Συγκρούσεις Χεζμπολάχ με ισραηλινά στρατεύματα που πήγαν να μπουν στον Λίβανο

    Από την πλευρά του το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι μαχητές του συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες που προσπάθησαν να διεισδύσουν στον Λίβανο, ενώ πρόσθεσε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά στρατεύματα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

    Μαχητές της Χεζμπολάχ συγκρούστηκαν «με δύναμη του πεζικού του ισραηλινού εχθρού η οποία προσπαθούσε να διεισδύσει στο χωριό Ανταϊσέχ (…) και την ανάγκασαν να υποχωρήσει», επεσήμανε το κίνημα.

    Το φιλοϊρανικό κίνημα πρόσθεσε ότι στοχοθέτησε με ρουκέτες και πυροβολικό «μεγάλη δύναμη του πεζικού» του Ισραήλ στην Μισγκάβ Αμ, στο βόρειο Ισραήλ, και στρατεύματα σε τρεις άλλες περιοχές του Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων.

    Axios: Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ στο Ιράν - Αντίποινα με χτύπημα στις εγκαταστάσεις πετρελαίου

    Ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο βρίσκεται η Μέση Ανατολή, μετά το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα του Ιράν σε πόλεις του Ισραήλ, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να μιλά για «σημαντικά αντίποινα».

    Προς το παρόν, ο Νετανιάχου δεν έχει αποκαλύψει τον χρόνο και τον τρόπο που θα πάρει «εκδίκηση» για τους εκατοντάδες πυραύλους στο Τελ Αβίβ, ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα του Axios κάνει λόγο για πλήγμα στις ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βάζουν στο τραπέζι και τα σενάρια με στοχευμένες δολοφονίες (όπως αυτή του Χανίγια στην Τεχεράνη), την εξουδετέρωση της αεράμυνας του Ιράν, αεροπορικές επιδρομές και άλλες μυστικές επιχειρήσεις.

    Το δημοσίευμα, πάντως, αναφέρει πως και η επίθεση στα πυρηνικά παραμένει ως σενάριο.

    Εκατέρωθεν απειλές

    «Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα»

    Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

    Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους.

    Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

    Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

    Κατά όσα ανακοινώθηκαν, σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφριοί τραυματισμοί στο Ισραήλ.

    Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

    Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

    Ο ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

    «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

    Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

    «Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI
  • Τρόμος για οδηγό στην Αμφιλοχία: «Βούτηξε» σε γκρεμό προσπαθώντας να αποφύγει άγρια άλογα
    Τρόμος για οδηγό στην Αμφιλοχία: «Βούτηξε» σε γκρεμό προσπαθώντας να αποφύγει άγρια άλογα

    Ένα απρόοπτο περιστατικό σημειώθηκε στον δρόμο Αμφιλοχία – Κομποθέκλα όπου ένας οδηγός ήρθε αντιμέτωπος με αγέλη αγρίων αλόγων.

    Καθώς οδηγούσε, βραδινές ώρες και λίγο πριν φτάσει στη γέφυρα στον μύλο, μια ξαφνική εμφάνιση κοπαδιού άγριων αλόγων έβαλε τη ζωή του σε κίνδυνο.

    Τα άγρια άλογα, που κυνηγούσαν σκυλιά, καλπάζοντας με ορμή προς το μέρος του, τον ανάγκασαν να κάνει έναν απότομο ελιγμό για να αποφύγει την αναπόφευκτη σύγκρουση.

    Το αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και βρέθηκε να κατρακυλά σε έναν γκρεμό. Ο οδηγός, αν και τραυματίστηκε, στάθηκε τυχερός που γλίτωσε τη ζωή του. Το όχημά του, ωστόσο, υπέστη σοβαρές ζημιές.

    Ένα διαρκές πρόβλημα

    Δυστυχώς, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που προκαλείται από την παρουσία άγριων αλόγων στα πεδινά της περιοχής. Την τελευταία δεκαετία, τα άγρια άλογα έχουν αυξήσει την παρουσία τους τόσο στα πεδινά όσο και μέσα στα χωριά όπως η Βαρετάδα, η Κεχρινιά και τα Σαρδίνια.

    Τα ζώα αυτά περιπλανιούνται μέρα και νύχτα, δημιουργώντας προβλήματα στις καλλιέργειες των ντόπιων, αλλά και απειλώντας την ασφάλεια των κατοίκων και των οδηγών.

    Η έντονη ανθρώπινη παρέμβαση στις κορυφές του Πεταλά και η αυξανόμενη παρουσία λύκων φαίνεται να είναι οι κύριοι λόγοι που τα άγρια άλογα αναζητούν καταφύγιο και τροφή στα χαμηλότερα υψόμετρα, πιο κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς.

    Αυτή η κατάσταση έχει γίνει μόνιμη αιτία ανησυχίας για τους κατοίκους, που βλέπουν τη γη τους και τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν από αυτά τα όμορφα, αλλά ανεξέλεγκτα ζώα.

    Παρά τις συνεχείς φωνές των κατοίκων για λήψη μέτρων και αντιμετώπιση του προβλήματος, οι τοπικές και κρατικές αρχές φαίνεται να αδιαφορούν. Η παρουσία των άγριων αλόγων συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, χωρίς καμία ουσιαστική κίνηση για την αντιμετώπισή τους.

    Αυτό το περιστατικό στην Αμφιλοχία είναι μόνο ένα από τα πολλά που μαρτυρούν την ανάγκη για άμεση δράση. Τα άγρια άλογα είναι μέρος της φυσικής κληρονομιάς, αλλά η άναρχη παρουσία τους σε κατοικημένες περιοχές αποτελεί κίνδυνο.

    Οι κάτοικοι αναρωτιούνται πόσο ακόμα θα πρέπει να περιμένουν, προτού συμβεί κάτι χειρότερο. Θα παραμείνει το πρόβλημα ανεπίλυτο ή θα υπάρξει επιτέλους παρέμβαση για την προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων;

    Η αγωνία συνεχίζεται, και το κάλεσμα για άμεση δράση γίνεται πλέον επιτακτικό.

    Πηγή: e-maistros.gr - Αgrinionews.grΑgrinionews.gr

  • Επίσκεψη Α. Νικολακόπουλου στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς
    Επίσκεψη Α. Νικολακόπουλου στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς

    Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και σε δομές εκπαίδευσης που λειτουργούν εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 11/9/2024, μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Ιωάννα Λυτρίβη, και τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Αρίστο Περρή, το Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, όπου παρακολούθησαν τον Αγιασμό που τελέστηκε. Ο κ. Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Διευθυντή, κ. Αντώνη Τσουρέκη και την Διευθύντρια των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, κα. Αναστασία Πέππα, για ζητήματα που άπτονται του έργου εκπαίδευσης που προσφέρεται στο Κατάστημα, ενώ απευθύνθηκε και στους νεαρούς κρατουμένους που φιλοξενούνται εκεί και φοιτούν στις εκπαιδευτικές δομές.

    Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε κάποιους από τους χώρους του Σωφρονιστικού Καταστήματος και συγκεκριμένα, τις δομές τυπικής εκπαίδευσης δημοτικού, γυμνασίου με λυκειακές τάξεις που λειτουργούν στους χώρους του Καταστήματος, όπου την παρούσα χρονική στιγμή φοιτούν 170 μαθητές – κρατούμενοι. Στον ίδιο χώρο, λειτουργεί και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.), όπου ενημερώθηκε για την σημαντική δουλειά που γίνεται, ως ένα επιπλέον μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης και επανένταξης των κρατουμένων. Υπενθυμίζεται μάλιστα, η πρόσφατη Κ.Υ.Α. η οποία υπογράφηκε με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, βάσει της οποίας προχωρά η ίδρυση 13 νέων εκπαιδευτικών δομών, στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

    Ο κ. Υφυπουργός, έκανε την ακόλουθη δήλωση απευθυνόμενους στους νεαρούς κρατούμενους, που φοιτούν στις δομές εκπαίδευσης και κατάρτισης στον Αυλώνα: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, σε μια ξεχωριστή έναρξη νέας σχολικής χρονιάς. Είναι ξεχωριστή, γιατί απευθύνομαι σε νέους που μπορεί να έχουν κάνει ένα λάθος στη ζωή τους αλλά έχουν επιλέξει και έναν άλλο δρόμο, τον δρόμο της εκπαίδευσης, κάτι που αποδεικνύει η σημερινή τους παρουσία εδώ. Ο δρόμος της εκπαίδευσης ανοίγει νέους ορίζοντες και πραγματικά η γνώση είναι ένα ισχυρό «όπλο» για την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα που θα πρέπει να σκέφτεστε όταν επανέλθετε στην κοινωνία, για το οποίο να είστε βέβαιοι ότι θα συμβεί και ότι τότε θα έχετε ένα καλύτερο μέλλον. Για αυτό φροντίζουμε όλοι εμείς, πάνω απ’ όλα οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι δίπλα σας όλη τη χρονιά, αλλά και εμείς ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, έχουμε ένα σχέδιο να ενισχύσουμε τις εκπαιδευτικές δομές εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Αυτός είναι ο «πυρήνας» της πολιτικής μας, κάτι που αποδεικνύει η σημερινή μας παρουσία εδώ με την κυρία Υφυπουργό Παιδείας, ενώ θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έχει καλύψει όλα τα κενά των εκπαιδευτικών.»

    Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς του Σωφρονιστικού Καταστήματος είπε: «Το ξέρω ότι και για εσάς είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική σχολική χρονιά. Αυτή η εμπειρία θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη ζωή, ενώ οι αυξημένες απαιτήσεις θα σας κάνουν ακόμη καλύτερους, ακόμη πιο δυνατούς. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε και εμείς θα είμαστε δίπλα σας. Έχετε κοντά σας έναν δάσκαλο βαριά «κληρονομία», καθώς ο κ. Δαμιανός έχει προσφέρει πολλά σε αυτή την εκπαιδευτική δομή.»

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος, έστρεψε το βλέμμα του και πάλι στους νεαρούς κρατούμενους, λέγοντας: «Εύχομαι μία καλή σχολική χρονιά για όλους. Να είστε γεροί και την επόμενη μέρα να βρεθείτε στην κοινωνία πιο δυνατοί και πιο καλοί».

    nikolako aulona sxol 2

    nikolako aulona sxol 3

    nikolako aulona sxol 4

    nikolako aulona sxol 5

    nikolako aulona sxol 6

    nikolako aulona sxol 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μεσολόγγι: Μυστήριο η εξαφάνιση δεκάδων αδέσποτων αλόγων - Οι καταγγελίες και ο καβγάς δύο χωριών
    Μεσολόγγι: Μυστήριο η εξαφάνιση δεκάδων αδέσποτων αλόγων - Οι καταγγελίες και ο καβγάς δύο χωριών

    Μυστήριο με τις διαδοχικές εξαφανίσεις κοπαδιών αδέσποτων αλόγων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, με τα σενάρια για την τύχη των ιπποειδών να δίνουν και να παίρνουν, καθώς αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

    Μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση 60 και πλέον αδέσποτων αλόγων από την περιοχή της Καρδίτσας, στην Θεσσαλία, μια νέα καταγγελία που έρχεται στο φως έχει σημάνει ξανά συναγερμό στις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης, το τελευταίο διάστημα έχουν χαθεί τα ίχνη σχεδόν 150 αλόγων από το Μεσολόγγι «Είχαμε μια εικόνα για περίπου 150 ζώα σε ορεινή περιοχή του Μεσολογγίου, τα οποία σταδιακά εκδιώχτηκαν από κάποιους και μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή. Σήμερα, όμως, έχουν χαθεί τα ίχνη των αλόγων και δεν ξέρουμε τι μπορεί να έχει συμβεί», εξήγησε ο κ. Χελιώτης.

    Το μήλον της Έριδος

    Υπενθυμίζεται ότι, λίγους μήνες πριν, η ύπαρξη του κοπαδιού φέρεται να είχε αποτελέσει το «μήλον της Έριδος» για κατοίκους δύο χωριών στην περιοχή του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Γεωργίου κατηγορούν αυτούς του Γαλατά, για προώθηση των αλόγων στην περιοχή τους με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες τους.

    «Περάσαν τα άλογα σε άλλον δήμο. Εμείς δεν είχαμε άγρια άλογα και εμφανίστηκαν ξαφνικά. Άτομα από τον Γαλατά πήραν τον νόμο στα χέρια τους. Έχουμε πληροφορίες ότι τα έφεραν από εκεί. Πρέπει να φύγουν τα άλογα, γιατί κάνουν ζημιές», έλεγε στο Ionian TV κάτοικος που ασχολείται με την καλλιέργεια γης στον Άγιο Γεώργιο.

    «Βλέπουμε μόνο τρία άλογα – Δεν ξέρουμε τι απέγιναν»

    Ο πρόεδρος της κοινότητας του Γαλατά, Ελευθέριος Μπαλωμένος μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε ότι πράγματι έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των αλόγων στην περιοχή, αλλά και ότι ποτέ δεν ήταν 150. «Είναι υπερβολή να λέμε ότι ήταν περίπου 150. Εμείς υπολογίζουμε 60-70. Πράγματι, όμως, τώρα βλέπουμε μόνο 3 να κυκλοφορούν. Έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός τους. Όταν ήταν όλα είχαμε θέματα με τις καλλιέργειες, όπου και προξενούσαν καταστροφές, αλλά τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε ο ίδιος.

    Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου, Δημήτρης Παλασκώνης, σε δηλώσεις του στο enikos.gr, σημείωσε ότι τα ζώα αφού έφτασαν στην κοινότητα, την επόμενη μέρα επέστρεψαν πίσω. «Όντως, είχαμε ένα θέμα πριν από λίγους μήνες με τα ζώα από τον Γαλατά, τα οποία ήρθαν στο χωριό μας και κατέστρεψαν μελίσσια, καλλιέργειες κλπ. Την επόμενη μέρα, όμως, τα ζώα πήραν τον δρόμο της επιστροφής και γύρισαν πίσω στον Γαλατά. Έκτοτε, δεν ξέρουμε τι απέγιναν», πρόσθεσε ο κ. Παλασκώνης.

    Η περίπτωση της Καρδίτσας

    Επιπλέον, περίπου στις αρχές Μαΐου, μια ανάρτηση του «Συλλόγου Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας “Ελεύθερος”», για την εξαφάνιση 60 και πλέον αδέσποτων αλόγων, είχε κινητοποιήσει τις Αρχές, χωρίς όμως ακόμα να έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους.

    Μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή τους, έκαναν λόγο για αρπαγή των ζώων από «επαγγελματίες κλέφτες», αφού τα ίδια είναι άγρια και δύσκολα θα μπορούσαν να τιθασευτούν από κάποιον χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις.

    Αναλυτικά η ανάρτηση:

    «Μυστήριο περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλία. Με άγνωστο τρόπο εξαφανίστηκε ολόκληρη μονάδα 60 περίπου ελεύθερων αλόγων. Το μυστήριο είναι ότι τα άλογα δεν ήταν τόσο ήρεμα, και ένας τέτοιος αριθμός μας οδηγεί σε επαγγελματίες κλέφτες. Τα ζώα ζούσαν στο Πετρίλο Καρδίτσας στο Δήμο Ανατολικής Αργιθέας. Αν ξέρετε κάτι αν είδατε η αν ακούσατε επικοινωνήστε με την σελίδα μας η στα τηλέφωνα του σωματείου. Βοηθήστε σώστε τις ψυχούλες. Μεγάλη βοήθεια θα είναι για εμάς να επικοινωνήσουν μαζί μας άτομα που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και ασχολούνται με άλογα».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ιππική Βραδιά 2024 στο Κτήμα & Zoo Park Πολυζωγόπουλου, την Τρίτη 13/08
    Ιππική Βραδιά 2024 στο Κτήμα & Zoo Park Πολυζωγόπουλου, την Τρίτη 13/08

    Για άλλη μια χρονιά το «Κτήμα Πολυζωγόπουλου» διοργανώνει Ιππική Βραδιά, μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ιππείς και τους φίλους του αλόγου.

    Παρουσίαση: ΤΡΙΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 ΩΡΑ 22:00
    Τοποθεσία: Σιμόπουλο Πηνείας, Νομός Ηλείας
    Κρατήσεις : 693 659 1452

    Να είστε όλοι εκεί για μια αξέχαστη βραδιά. Θα ακολουθήσει γλέντι με πολύ κέφι, ντόπια γουρουνοπούλα, ψητά της ώρας και άφθονο κρασί!

    Για τα παιδιά η επαφή με τα άλογα θα τα γεμίσει συναισθήματα χαράς καθώς θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν τα πρώτα μαθήματα ιππασίας και να φωτογραφηθούν με τα άλογα.

    Με σεβασμό και αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον.

    Το «Κτήμα Πολυζωγόπουλου» στο Σιμόπουλο Ηλείας είναι ένας πολυχώρος αναψυχής για μικρούς & μεγάλους.

    Στον Πολυχώρο μας λειτουργεί :

    Φάρμα Ζώων με Δωρεάν είσοδο,

    Εστιατόριο,

    Καφετέρια,

    Πισίνα,

    Παιδική Χαρά &

    Γήπεδο 5x5 για τους μικρούς μας φίλους.

    *Η επιχείρησή μας λειτουργεί καθημερινά 10:00 πρωί μέχρι αργά το βράδυ και μπορεί να φιλοξενεί πελάτες και σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίου. Η είσοδος στο Κτήμα και στην Φάρμα Ζώων είναι Δωρεάν.

    Διοργάνωση
    «Κτήμα Πολυζωγόπουλου»
    Πολυχώρος Αναψυχής
    Σιμόπουλο Ηλείας
    ☎ Κρατήσεων : 693 659 1452
    [email protected]
    https://kthmapolyzogopoulou.com/horses/ippiki-vradia-2024

    ktima poluzogo ippiki 2

    Σχετικά με το Κτήμα & Zoo Park Πολυζωγόπουλου

    Το κτήμα Πολυζωγόπουλου βρίσκεται στο Σιμόπουλο Ηλείας και σας προσφέρει στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης σε ένα πολυχώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς όπου λειτουργεί :

    • Εστιατόριο όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα από ντόπια προϊόντα της περιοχής μας και από το μποστάνι μας, συνοδευόμενα πάντα με ντόπιο καλό κρασί. Το εστιατόριο-καφέ μας, διαθέτει και πισίνα ελεύθερη για το κοινό.
    • Αίθουσα και εξωτερικός χώρος που διατίθενται για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια, ομιλίες, κτλ.
    • Φάρμα που φιλοξενούνται ζώα της Ελληνικής πανίδας, αλλά και εξωτικά ζώα, σε ειδικά διαμορφωμένους επισκέψιμους χώρους.
    • Πάρκο ένας επισκέψιμος χώρος για συλλόγους, ΚΑΠΗ, σχολικές εκδρομές με δωρεάν ελεύθερη είσοδο.
    • Παιδική χαρά και χώρος για ατελείωτα παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες
    Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες

    Μια ομάδα από τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το Καζακστάν, ύστερα από απουσία περίπου 200 ετών.

    Τα επτά άλογα, τέσσερις φοράδες από το Βερολίνο, ένας επιβήτορας και δύο ακόμα φοράδες από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στη χώρα της κεντρικής Ασίας με μεταγωγικό αεροπλάνο της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας.

    Τα άγρια άλογα, γνωστά ως άλογα Przewalski, κάποτε περιπλανιόντουσαν στα απέραντα λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας, όπου πιστεύεται ότι τα άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

    Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ίππευαν και άρμεγαν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες καταγραφές εξημέρωσης στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού των ζώων για το κρέας τους, καθώς και η κατασκευή δρόμων, η οποία κατακερμάτισε τον πληθυσμό τους, οδήγησε τα άλογα κοντά στην εξαφάνιση τη δεκαετία του 1960, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Ο Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας, δήλωσε: «Πρόκειται για τα μόνα εναπομείναντα άγρια άλογα στον κόσμο. Τα Μάστανγκ της Αμερικής είναι εξημερωμένα άλογα που έγιναν άγρια».

    Τα άλογα που επανεισάγονται στο Καζακστάν προέρχονται από δύο ομάδες που επέζησαν στους ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

    Τι σημαίνει η επιστροφή τους

    Η επιστροφή των αλόγων από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Mašek.

    «Τα άλογα διασπείρουν σπόρους με την κοπριά τους και όταν σκάβουν τα φυτά, βοηθούν το νερό να φτάσει στο έδαφος. Λιπαίνουν επίσης τη στέπα με την κοπριά τους».

    «Για μένα», είπε, «ο στόχος ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου δεν είναι μόνο η προστασία και η αναπαραγωγή ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και η επιστροφή τους στην άγρια φύση, όπου ανήκουν».

    Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, Miroslav Bobek, δήλωσε ότι η άφιξη των αλόγων ήταν «σχεδόν ένα θαύμα», δεδομένης της σχετικά σύντομης προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν τον περασμένο μήνα.

    «Αυτή είναι η αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου στην ιστορία του τελευταίου άγριου αλόγου στον πλανήτη», ανέφερε.

    Το 2011, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας συμμετείχε σε μια επανεισαγωγή αλόγων Przewalski στη Μογγολία. Το έργο, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν εννέα πτήσεις αλόγων, συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν ο πληθυσμός σταθεροποιήθηκε. Τώρα υπάρχουν περίπου 1.500 από τα άγρια άλογα στη Μογγολία.

    Ο Mašek δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν συνολικά 40 άλογα στο κεντρικό Καζακστάν τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φλώρος: «Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο» - Το υπόμνημα που κατέθεσε
    Φλώρος: «Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο» - Το υπόμνημα που κατέθεσε

    Τι αναφέρει στο υπόμνημά του ο Κωνσταντίνος Φλώρος

    Υπόμνημα στην ανακρίτρια κατέθεση ο βουλυετής Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος κατηγορείται για την βιαιπραγία εις βάρος του συναδέλφου βουλευτή Βασίλη Γραμμένου με το οποίο χαρακτηρίζει «ατυχές» το περιστατικό.

    Στο υπόμνημά που κατάθεσε στην ανακρίτρια ο Κ. Φλώρος, ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να βρίσκεται τουλάχιστον 50 μέτρα μακριά από τον κ. Γραμμένο βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης», αναφέρει πως αν γύριζε το χρόνο πίσω θα είχε λειτουργήσει πιο ψύχραιμα.

    Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του προς την ανακρίτρια ο κατηγορούμενος υποστήριξε: «Θεωρώ το εν λόγω περιστατικό ατυχές σε κάθε περίπτωση και αν γύριζα το χρόνο πίσω θα είχα λειτουργήσει με ψυχραιμία. Πλην όμως, όπως και κατά την αυθόρμητη απολογία μου τόνισα, πρόκειται ουσιαστικά για μία προσωπική διένεξη, κατόπιν σκαιότατης υβριστικής συμπεριφοράς του συναδέλφου μου κ. Γραμμένου σε βάρος της μητρός μου αλλά και εμού, χωρίς το παραμικρό πολιτικό υπόβαθρο ή σκοπιμότητα και χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να έχω πρόθεση να τον εμποδίσω να ασκήσει τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα».

    Συνεχίζοντας ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή «ο κ. Γραμμένος απευθύνθηκε στο πρόσωπό μου, αποκαλώντας με σκουπίδι και φωνάζοντάς μου να το βουλώσω. Μετά του απάντησα «Αντε ρε μη μιλάς εσύ…», και εκείνος εξαπέλυσε έναν οχετό ύβρεων αναφέροντας επί λέξη: «Γ@@ώ τη μανούλα σου». Και ενώ εξερχόταν της αίθουσας συνέχισε: «Εσένα την μανούλα σου θα την γ@@@@ω θα σε πάω και με τα βραχιολάκια μέσα, θα το θυμάσαι π@@@@τα. Προφανώς έχασα την ψυχραιμία μου, και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο εκτός της αιθούσης, όπου συνέχισε τις ύβρεις, τις απειλές και την ίδια εριστική συμπεριφορά, όχι μόνο σε βάρος μου, αλλά και σε βάρος του παρισταμένου μάρτυρα Αστυνομικού κ. Παπαευαγγέλου Παναγιώτη».

    Εκτός της αίθουσας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Φλώρου και με τον αστυνομικό ανάμεσα τους, ο ίδιος και ο Β. Γραμμένος …προσπαθούσαν να απωθήσουν ο ένας τον άλλον. «Αμφότεροι πάντοτε κατά τον μάρτυρα Αστυνομικό, προσπαθούσαμε να απωθήσουμε ο ένας τον άλλον, ενώ αναφέρει ότι η μόνη δική μου ενέργεια ήταν να προσπαθήσω να πιάσω τον κ. Γραμμένο στο ύψος της μύτης, με τον ίδιο να πέφτει κάτω τελικά. Επομένως ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο, όπως αναληθώς αναφέρει στην κατάθεσή του, ουδέποτε τον γρονθοκόπησα όπως ψευδώς διαδίδεται, ουδέποτε έλαβε χώρα κάτι περαιτέρω από τα ανωτέρω» υποστήριξε ο κ. Φλώρος.

    Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε μία ανάρτηση στο «X» όπου ανέβασε μία φωτογραφία από τα δικαστήρια και τη σημείωση «συνεχίζουμε σοφότεροι».

    fff 9a58c

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο