Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 17:14

Πανεπιστήμια: Τι αλλάζει με την αναγνώριση των ξένων πτυχίων

Γράφτηκε από

Από αυτό το μήνα (Νοέμβριος 2022) οριστικοποιούνται οι αλλαγές για τη συντόμευση των διαδικασιών αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού. Να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πτυχιούχων, που έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους υπόσχεται ο Οργανισμός Αναγνώρισης Ακαδημαϊκών Τίτλων (ΔΟΑΤΑΠ).

Από την 1η Νοεμβρίου και εντεύθεν όλες οι αιτήσεις, που κατατίθενται θα έχουν προσδόκιμο χρόνο ολοκλήρωσης, από 1 έως 8 εβδομάδες, εκτός από εκείνες που παρουσιάζουν ελλείψεις ή ιδιαίτερες επιπλοκές, οι οποίες είναι μακράν οι λιγότερες. Στο παρελθόν, η διεκπεραίωση των αιτήσεων γινόταν σε 1-2 χρόνια ή περισσότερο. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ΔΟΑΤΑΠ με αφορμή τη συμπλήρωση άνω των 100 ημερών από τη θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων της αλλοδαπής, ανακοινώνει τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του.

• Κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής ολοκληρώθηκε κατά προτεραιότητα η διεκπεραίωση εκατοντάδων αιτήσεων που βρισκόταν σε καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του παλαιού νομοθετικού πλαισίου.

• Συνολικά, στις πρώτες 110 ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου ολοκληρώθηκαν πάνω από 4000 αιτήσεις, όταν ο ετήσιος μέσος όρος της δεκαετίας 2010-2019 ήταν 5.350, ενώ στο ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν 3.000 αιτήσεις.

• Σε κάθε επιστημονικό κλάδο απομένουν λιγότερες από 20-30 παλαιότερες αιτήσεις σε καθυστέρηση, λόγω ελλείψεων του φακέλου ή ιδιαίτερων επιπλοκών.

• Εξετάστηκαν 260 αιτήσεις των Ελληνικών πανεπιστημίων για την ένταξη πανεπιστημίων της αλλοδαπής στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων του ΔΟΑΤΑΠ. Σχεδόν όλα εγκρίθηκαν και προστέθηκαν στα περίπου 3.500 ιδρύματα του Μητρώου.

• Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Μητρώου Αξιολογητών, το οποίο περιλαμβάνει 140 Καθηγητές Πανεπιστημίου όλων των επιστημονικών κλάδων.

• Με πρόταση του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ μειώθηκαν τα παράβολα των αιτήσεων μεσοσταθμικά κατά 20%.

• Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση 35.000 έγχαρτων φακέλων και ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 στο τέλος του έργου ΕΣΠΑ που υλοποιείται. Η έναρξη του έργου συνέπεσε ακριβώς με την έναρξη εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν χάρι σε τρεις παράγοντες: α) το νέο νομοθετικό πλαίσιο, β) την έγκαιρη προετοιμασία του ΔΟΑΤΑΠ ήδη πριν από την ψήφιση του νέου πλαισίου και γ) τη σκληρή δουλειά όλου του προσωπικού για την εφαρμογή του. Η μεταρρύθμιση απελευθέρωσε το ανθρώπινο δυναμικό του ΔΟΑΤΑΠ και αξιοποίησε τη μεγάλη τεχνογνωσία του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΟΑΤΑΠ «η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου έγινε χωρίς τριβές, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα στο σκέλος της εφαρμογής του από τα Ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία ο ΔΟΑΤΑΠ διέθεσε την τεχνογνωσία του από την πρώτη ημέρα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο και η εφαρμογή του από τον ΔΟΑΤΑΠ αναμένεται να συμβάλουν δραστικά στην διεθνοποίηση των Ελληνικών πανεπιστημίων και στο brain gain. Η διατήρηση του ρυθμού ολοκλήρωσης των αιτήσεων δεν είναι δεδομένη. Απαιτεί σκληρή, καθημερινή και επίμονη δουλειά».

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 11:47

Σχετικά Άρθρα

  • Αυτά είναι τα 106 Πανεπιστημιακά Τμήματα που το πτυχίο τους είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο
    Αυτά είναι τα 106 Πανεπιστημιακά Τμήματα που το πτυχίο τους είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμο με μεταπτυχιακό τίτλο

    Σε 101 τμήματα 17 ελληνικών πανεπιστημίων που ο πρώτος κύκλος σπουδών διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα χορηγείται κατευθείαν στους προπτυχιακούς αποφοίτους ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος τους.

    Τα Τμήματα αυτά (που παρουσιάζουμε στη συνέχεια του άρθρου) υπάγονται στο άρθρο 46 του νόμου 4485/2017 για τον ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου που προβλέπει τα εξής:

    1. Η επιτυχής ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α’ 254). Ως προϋποθέσεις για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου ορίζονται οι ακόλουθες:

    α) το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται κατ’ ελάχιστον από δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες (European Credit Transfer and Accumulation System ECTS),

    β) για την απονομή του τίτλου σπουδών απαιτείται η εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας διάρκειας κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου,

    γ) το πρόγραμμα σπουδών είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζει τη θεμελίωση της γνώσης σε μια (1) επιστήμη ή τέχνη, την ανάπτυξη μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου, καθώς και την εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας και

    δ) η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ενιαίων και αδιάσπαστων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου διάρκειας δέκα (10) εξαμήνων και τριακοσίων (300) πιστωτικών μονάδων για την κάλυψη των γνώσεων που απαιτούνται στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας.

    2. Για κάθε πρόγραμμα σπουδών που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1, η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος, υποβάλλει αίτημα προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), εκδίδει διαπιστωτική πράξη περί απονομής ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Μετά από την έκδοση της απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και όσους αποφοίτησαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

    3. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά για προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου Τμημάτων ή Σχολών των Α.Ε.Ι., που έχουν καταργηθεί, τροποποιηθεί ή μετονομαστεί, εφόσον αυτά πληρούσαν τις προϋποθέσεις των περ. α) έως γ) της παρ. 1. Για τα προγράμματα σπουδών που οργανώνονταν χωρίς την κατανομή του εκπαιδευτικού φόρτου σε πιστωτικές μονάδες, δεν απαιτείται το δεύτερο εδάφιο της περ. α). Αρμόδιο όργανο για την υποβολή του αιτήματος της παρ. 2 προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι.

    4. Η χορήγηση ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές.

    Ποια είναι αυτά τα Τμήματα

    ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    1. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    2. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    3. ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

    4. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

    1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    1. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΪΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

    2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

    3. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    4. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    5. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    6. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

    1. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    2. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    4. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    5. AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    1. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    3. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    4. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    5. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ

    8. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    9. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    4. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    5. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    7. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    8. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    9. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

    10. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    5. ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    7. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    8. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    9. ΘΕΑΤΡΟΥ

    10. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    11. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

    12. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    13. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

    14. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    4. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    5. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    6. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

    8. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    1. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    2. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

    5. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    7. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    8. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    9. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    1. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    3. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    4. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    5. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    6. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    7. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    8. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

    9. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ - ΑΓΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    10. ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

    ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    1. ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

    2. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    1. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    1. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ

    3. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    4. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    5. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    6. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    7. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    8. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    1. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

    2. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    3. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    1. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

    ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    1. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    2. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    3. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς κατόχους integrated masters

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.31.65/2814/οικ.38982 - 25/10/2018:

    α) Για τους δημοσίους υπαλλήλους-υποψήφιους κατάληψης θέσεων Γενικών Διευθυντών ή Διευθυντών σε οργανικές μονάδες της Δημόσιας Διοίκησης, κατά τα άρθρα 84-86 του Υ.Κ. όπως ισχύουν, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του άρθρου 46 παρ. 1 του ν. 4485/2017, όσον αφορά την κρίση για το παραδεκτό της αίτησης υποψηφιότητας, δηλαδή τον συνυπολογισμό των τυχόν επερχόμενων βαθμολογικών μεταβολών των υπαλλήλων από την κατοχή του υπόψη τίτλου σπουδών κατά τα άρθρα 80 και 82 του Υ.Κ., καθώς και τη μοριοδότησή τους, θεωρούνται ως κάτοχοι του εν λόγω τίτλου σπουδών, από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης από την παρ. 2 του άρθρου 46 του ως άνω νόμου, διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευτεί μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία κάθε φορά προκήρυξη. Περαιτέρω, για τη λήψη υπόψη από τα οικεία Συμβούλια Επιλογής της μείωσης του χρόνου της βαθμολογικής προαγωγής των υπαλλήλων-υποψηφίων, στο βαθμό που συνάπτεται με την κατοχή εκ μέρους τους τίτλου σπουδών επιπέδου integrated master, απαιτείται η προηγούμενη έκδοση των οικείων διοικητικών πράξεων.

    β) Η συνάφεια του ως άνω τίτλου σπουδών εξετάζεται με τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και για τους λοιπούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, στη βάση, όμως, του αδιάσπαστου του εν λόγω τίτλου, δηλαδή του συνολικού του περιεχομένου».

    Πηγή: alfavita.gr

  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες
    ΑΑΔΕ: Μπαράζ διασταυρώσεων σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, εισοδήματα από τρίτες χώρες

    Μπαράζ διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις - Ποια στοιχεία ανταλλάσσονται

    Καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό καθώς και εισοδήματα που αποκτούν από τρίτες χώρες Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.
    Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πως η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων θα επεξεργαστεί τα στοιχεία από «ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας». Στόχος είναι ο εντοπισμός της διακίνησης χρημάτων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των εν λόγω προσώπων.
    Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε καταθέσεις και εμβάσματα από και προς το εξωτερικό, καθώς και σε εισοδήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, από Έλληνες φορολογικούς κατοίκους.
    Οι διασταυρώσεις θα γίνουν μεταξύ των στοιχείων της ΑΑΔΕ και των πληροφοριών που έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές μέσω συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων, τόσο από τις τρέχουσες όσο και από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών, καθώς και χρηματικών κινήσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα.

    Οι έλεγχοι αφορούν μόνο όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους ελέγχους, ούτε έχουν υποχρέωση δήλωσης του παγκόσμιου εισοδήματός τους στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, 82.726 Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ 13.404 φορολογούμενοι και 4.879 σύζυγοι δήλωσαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων εξωτερικού, με συνολική αξία 79,17 εκατ. ευρώ και μέσο όρο τόκων 4.330,27 ευρώ ανά φορολογούμενο.

    Ποια στοιχεία ανταλλάσσουν οι Αρχές

    Τα στοιχεία που ανταλλάσσουν οι φορολογικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών μεταξύ τους είναι τα ακόλουθα:

    Προσωπικά στοιχεία: Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

    Στοιχεία Λογαριασμών: Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,

    Υπόλοιπα Λογαριασμών: Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
    Τόκοι Λογαριασμών: Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,

    Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,

    Αποδόσεις άλλων Προϊόντων: Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
    Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

    Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά

    Σε βασικό ακαδημαϊκό… σταθμό για τους έλληνες φοιτητές έχει μετατραπεί η Ολλανδία, αποτελώντας πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για σπουδές στο εξωτερικό. Η «γεωγραφία» των ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit. Η άλλοτε ανθηρή ελληνική κοινότητα της Μεγάλης Βρετανίας, που αριθμούσε περίπου 11.500 φοιτητές, έχει πλέον αποδεκατιστεί και νέοι προορισμοί έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

    Φέτος αρκετοί μαθητές τηρούν «στάση αναμονής» για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

    Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εκτός από την Ολλανδία, για την οποία καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση, αξιοσημείωτη είναι και η «επιστροφή» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα. Κλασικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία και η Κύπρος. Παρ’ όλ’ αυτά, φέτος αρκετοί μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό τηρούν «στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Το 2023 υποβλήθηκαν στον ΔΟΑΤΑΠ 8.517 αιτήσεις Ελλήνων για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό, όμως ο πραγματικός αριθμός των φοιτητών από την Ελλάδα που σπουδάζουν σε ξένα πανεπιστήμια θεωρείται αρκετά ψηλότερος. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΣΑ, οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό υπολογίζονται σε περίπου 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να παρακολουθεί μεταπτυχιακές και όχι προπτυχιακές σπουδές.

    Προσιτά δίδακτρα

    Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας, η μεγάλη μεταστροφή προς την Ολλανδία οφείλεται σε μια «δυναμική επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε η χώρα στο θέμα αυτό μετά το Brexit». Μετά τις αλλαγές που προέκυψαν στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η Ολλανδία ενέταξε πολλά αγγλόφωνα προγράμματα στα πανεπιστήμια της, στο Αμστερνταμ, στην Ντελφτ, στην Ουτρέχτη και αλλού, με προσιτά δίδακτρα.

    «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πιο μοντέρνο lifestyle που προσφέρει η χώρα και με ένα κόστος ζωής λίγο υψηλότερο από αυτό την Ελλάδας, δημιούργησε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον». Κάπως έτσι και ενώ μέχρι το 2021 οι έλληνες φοιτητές στην Ολλανδία ήταν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου 2.500-3.000, την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εκτοξεύθηκαν στις περίπου 4.500, τάση που δείχνει να παγιώνεται.

    «Το ρεύμα προς την Ολλανδία δεν πηγάζει μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει ένα τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που δυσκολεύει την εύρεση κατοικίας για τους υποψήφιους φοιτητές. Πλέον αναμένεται η λήψη μέτρων από το ολλανδικό υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η θέσπιση ποσόστωσης για τους αλλοδαπούς φοιτητές αλλά και η ενίσχυση των φοιτητικών εστιών» λέει ο δρ Ταουσάνης.

    Ο ίδιος εξηγεί πως την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά έχει αναβιώσει το ενδιαφέρον και για σπουδές στη Βουλγαρία, ειδικά για φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, σε προπτυχιακές σπουδές Υγείας.

    Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά κόστη διαβίωσης αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της έναντι άλλων προορισμών. Ελληνες φοιτητές εξακολουθούν να κατευθύνονται – πιο στοχευμένα όμως – στη Γερμανία, κυρίως για κλασικές σπουδές σε παραδοσιακά πανεπιστήμια, όπως αυτό της Χαϊδελβέργης, αλλά και για τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας. Μικρότερος είναι ο αριθμός όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία για σπουδές, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για περίπου 1.500 έλληνες φοιτητές.

    20.000 φοιτητές στην Κύπρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό εντοπίζεται στην Κύπρο, όπου σπουδάζουν κατά προσέγγιση 20.000 έλληνες φοιτητές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021 τις ΗΠΑ είχαν επιλέξει ως τόπο φοίτησης περίπου 2.500 φοιτητές. Τέλος, μια ιδιαίτερη πτυχή που αντικατοπτρίζει ως έναν βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων είναι το διογκούμενο ενδιαφέρον για μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το 55% των αιτήσεων που κατατίθενται στον ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση τίτλου σπουδών από το εξωτερικό προέρχονται από πανεπιστήμια της Κύπρου και το 95% εξ αυτών αφορούν μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως – δηλαδή σπουδές που παρέχουν, με χαμηλότερο κόστος και με σχετική ευκολία, ένα πτυχίο χρήσιμο για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού του υποψηφίου ή για επιπλέον μοριοδότηση σε περίπτωση πρόσληψης στο Δημόσιο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν
    Πανεπιστήμια: Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν

    Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία

    Σε λίγες ημέρες ξεκινά η διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25. Κάθε χρόνο, η έναρξη πραγματοποιείται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου με την ακριβή ημερομηνία για το τρέχον έτος να αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.
    Η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 πλησιάζει, καθώς κάθε χρόνο ξεκινά περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, eregister.it.minedu.gov.gr, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.
    Υπενθυμίζεται, ότι οι εγγραφές στα Τμήματα και τις Σχολές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται φυσική παρουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθούν επιπλέον στοιχεία και/ή δικαιολογητικά εντός ειδικών προθεσμιών για την ταυτοπροσωπία και την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής εγγραφής.
    Η διαδικασία των εγγραφών

    Οι εγγραφές στα Τμήματα και στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των επιτυχόντων από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες εξετάσεις, πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επομένων ημερών, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης με εγκύκλιο από το υπουργείο Παιδείας. Στη συγκεκριμένη Εγκύκλιο που θα εκδοθεί, θα περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής.
    Υπενθυμίζεται, ότι σε περίπτωση που κάποιος είναι ήδη εγγεγραμμένος φοιτητής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν δύναται να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν δεν διαγραφεί προηγουμένως από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

    Για τη διαδικασία της εγγραφής, απαιτείται από τους επιτυχόντες η χρήση μοναδικού συνδυασμού username και password στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, όταν αυτή ανοίξει.
    Ως username του επιτυχόντα, ορίζεται ο Κωδικός Εξετάσεων, όπως αυτός έχει αποδοθεί από το σχολείο του.
    O επιτυχών-χρήστης θα χρησιμοποιήσει ως password, το ίδιο που χρησιμοποίησε για την υποβολή του Μηχανογραφικού του Δελτίου.

    Η διάρκεια της διαδικασίας εγγραφών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ορίζεται στην αρχική σελίδα της εφαρμογής ενώ η υποβολή αιτήσεων εγγραφής των επιτυχόντων στο Τμήμα/Σχολή επιτυχίας τους γίνεται μόνο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων» στην πλατφόρμα eregister.it.minedu.gov.gr.

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Γραμματεία του Τμήματος ή Σχολής ελέγχει και αντιπαραβάλλει τον πίνακα των εισαγομένων, που υπέβαλαν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, όπως αυτός θα αποσταλεί ηλεκτρονικά από το Υ.ΠΑΙ.Θ. με τον αντίστοιχο πίνακα επιτυχόντων για τις κατηγορίες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της φετινής χρονιάς, που έχει ήδη αποσταλεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
    Επισημαίνεται, ότι η Γραμματεία δύναται να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά από τους εισαγομένους.

    Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης εγγραφής μέσω του Π.Σ. «Ηλεκτρονικές Εγγραφές Επιτυχόντων», οι χρήστες (πρωτοετείς φοιτητές) θα μεταβούν σε ειδική σελίδα, όπου θα τους παρουσιαστεί το μήνυμα "Επιτυχής Οριστική Υποβολή".

    Ο χρήστης θα πρέπει να δει και να αποθηκεύσει το pdf με την αίτηση εγγραφής του, η οποία έχει λάβει πλέον αριθμό πρωτοκόλλου.

    Αφού ολοκληρωθεί η επιτυχής υποβολή της αίτησης, ο χρήστης χρειάζεται να μεταβεί σε ειδική σελίδα προκειμένου να συμπληρώσει το Ατομικό Στατιστικό Δελτίο Φοιτητή.

    Σημειώνεται, ότι για τους επιτυχόντες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ
    Πανελλήνιες 2024: Δεν πέρασες στη σχολή που ήθελες; Οι 6 καλύτερες επιλογές για όσους δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ

    Κάθε χρόνο μετά ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας ένας μεγάλος αριθμός παιδιών μένει εκτός των πανεπιστημίων ενώ κάποιοι εισήχθησαν σε σχολές τις οποίες δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

    Σε αυτή τη κατάσταση είναι περίπου 30.000 απόφοιτοι λυκείων όλων των κατηγορών (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ). Αυτά τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα ώστε να λάβουν μια εκπαίδευση, που θα τους οδηγήσει στην αγορά εργασίας αλλά και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Οι πλέον συνηθισμένες λύσεις είναι έξι.

    Ξαναδίνω εξετάσεις την επόμενη χρονιά

    Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς απαιτεί κόπο και σίγουρα είναι μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία. Όμως εάν κάποιος τα ξεπεράσει αυτά, θα έχει τη δυνατότητα μια ολόκληρη χρονιά να αφιερωθεί στο σωστό διάβασμα χωρίς να έχει τη φοίτηση στο σχολείο και μεθοδικά να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί. Είναι πολλά τα παραδείγματα παιδιών που έδωσαν εξετάσεις και δυο και τρείς φορές έως ότου τα καταφέρουν.

    Συμπλήρωση μηχανογραφικού με το 10%

    Είναι μια λύση που ακολουθούν πολλοί καθώς δεν χρειάζεται να περάσουν ξανά το βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων. Διατηρώντας τα μόρια που «έπιασαν» στις πανελλαδικές , καταθέτουν την επόμενη χρονιά μόνο μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν. Σε αυτή την επιλογή φυσικά και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη αλλά μπορεί κάποιος μέσα στη χρονιά να δοκιμάσει και κάποια από τις υπόλοιπες επιλογές έτσι ώστε να μη χάνει χρόνο περιμένοντας την κατάθεση του μηχανογραφικού με αυτή την κατηγορία.

    Σπουδές στα ΙΕΚ (δημόσια και Ιδιωτικά)

    Σίγουρα αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Τα τελευταία χρόνια ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ακολουθεί τη λύση των δημόσιων ΙΕΚ (από φέτος ονομάζονται ΣΑΕΚ) καθώς αυτά διαθέτουν σύγχρονες ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας αλλά και επειδή οι σπουδές είναι δωρεάν.

    Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα ακολουθούν το δρόμο των ιδιωτικών ΙΕΚ, τα οποία όμως έχουν δίδακτρα. Συνεπώς όσοι δεν συμπλήρωσαν το Παράλληλο Μηχανογραφικό μπορούν και τώρα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Όσοι απόφοιτοι Λυκείου ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σύστημα Επιλογής Υποψηφίων Καταρτιζόμενων (https://diek.it.minedu.gov.gr/site/index) από τη Δευτέρα 19/08/2024 μετά τις 9 π.μ. μέχρι και την Τρίτη 10/09/2024 στις 15:00. Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ βρίσκονται ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντοπίσουν ένα ινστιτούτο κοντά στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να αναζητήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

    Διαθέτουν δεκάδες ειδικότητες με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης καθώς προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας αλλά και οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς κλπ. Οι πιο δημοφιλείς ειδικότητες είναι η Αθλητική Δημοσιογραφία, οι Προπονητές Ποδοσφαίρου, οι εγκαταστάτες κλιματιστικών, οι βοηθοί παιδαγωγών, φαρμακείων και υπηρεσιών υγείας, τα τουριστικά και ναυτιλιακά, οι μηχανικοί αυτοκινήτων, οι τεχνικοί μακιγιάζ, νυχιών, video games, πληροφορική κ.α

    Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Μία από τις πιο γνωστές επιλογές είναι αυτή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου όπου λειτουργούν τέσσερις Σχολές και χορηγούνται πτυχία, τα οποία είναι ισότιμα με αυτά των υπόλοιπων δημόσιων πανεπιστημίων, με τη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Βέβαια δεν είναι μια επιλογή για πολλούς καθώς τα προπτυχιακά προγράμματα που διαθέτει το ΕΑΠ είναι λίγα αλλά για κάποιους αποτελεί μια θαυμάσια λύση. Η εισαγωγή γίνεται χωρίς εξετάσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων αποφοίτων Λυκείου εντός των προθεσμιών που ορίζει το ΕΑΠ. Η φοίτηση στο ΕΑΠ περιλαμβάνει δίδακτρα και η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ορίζεται στα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Ωστόσο, λόγω της ευελιξίας που προσφέρει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορεί κανείς να παρατείνει και τη φοίτηση και την αποπληρωμή των διδάκτρων.

    Ιδιωτικά κολέγια ή σπουδές στο εξωτερικό

    Η επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι μια λύση που ακολουθούν χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο. Τα κολέγια μπορούν να παρέχουν σπουδές, εφόσον τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς. Για τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα κολέγια, υπάρχει η δυνατότητα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας με τίτλους σπουδών ελληνικών ΑΕΙ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια εξαιρετικά σοβαρή «έρευνα αγοράς» ώστε ο ενδιαφερόμενος να εντοπίσει ένα κολέγιο με κύρος όσο αφορά στο επίπεδο σπουδών και τα πτυχία που παρέχει. Τα ίδια ισχύουν και για τις σπουδές στο εξωτερικό που σίγουρα απαιτούν πολύ «ψάξιμο» και βέβαια την ανάλογη οικονομική δυνατότητα. Πάντως αρκετές χώρες έχουν χαμηλά ή και καθόλου δίδακτρα για τους φοιτητές/τριες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό.

    Σπουδές στα δημόσια και ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου.

    Η Κύπρος έχει δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λευκωσία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πτυχία της αναγνωρίζονται απευθείας στην Ελλάδα, μέσα από τη διαδικασία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ του νησιού στα οποία τα τελευταία χρόνια σπουδάζουν χιλιάδες Έλληνες καθώς έχουν αποκτήσει πολύ καλή φήμη για το επίπεδο σπουδών που διαθέτουν. Το κόστος για τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου διαφέρει πάρα πολύ από ίδρυμα σε ίδρυμα ανάλογα με τις σπουδές που επιθυμεί κάποιος και το κύρος του ιδρύματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συλλήψεις, χημικά και συμπλοκές: Η έκρηξη των φοιτητών στις ΗΠΑ και η δοκιμασία του Μπάιντεν
    Συλλήψεις, χημικά και συμπλοκές: Η έκρηξη των φοιτητών στις ΗΠΑ και η δοκιμασία του Μπάιντεν

    «Eκρηκτικές» διαστάσεις παίρνουν οι διαδηλώσεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

    Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα περασμένα 24ωρα βρέθηκαν αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής, βλέποντας την κλιμακούμενη ένταση στα πανεπιστήμια να κορυφώνεται.

    Εντάσεις, συλλήψεις και χημικά εναντίον φοιτητών, συμπλοκές μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών συνθέτουν το σκηνικό. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους προχωρούν σε διακοπή των μαθημάτων και διαγραφές φοιτητών.

    Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;

    Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν μετά το στήσιμο σκηνών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστήμιου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 100 διαδηλωτών στις 18 Απριλίου. Από τότε οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στα πανεπιστήμια σχεδόν όλης της χώρας μεταξύ αυτών σε κορυφαία ιδρύματα όπως το Χαρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το UCLA.

    Οι φοιτητές ζητούν από τα πανεπιστήμια να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψουν τα συμβόλαια που διατηρούν με εταιρείες όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ για να μπορεί να πολεμά. Περίπου 100 κολέγια των ΗΠΑ έχουν αναφέρει δώρα ή συμβόλαια από το Ισραήλσυνολικού ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας.

    Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις και ξεκίνησαν συλλήψεις

    Οι καθηγητές ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις συντονίζονται από άτομα που βρίσκονται εκτός της φοιτητικής κοινότητας. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, οι διοικήσεις αποφάσισαν να διακόψουν τα δια ζώσης μαθήματα. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να στήσουν ακόμη περισσότερες σκηνές εντός των Πανεπιστημίων.

    Όσον αφορά στο Κολούμπια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συντονιστικών επιτροπών και της Διεύθυνσης του πανεπιστημίου ναυάγησαν, με την πρύτανη να είχε δώσει διορία μέχρι το πρωί της Τετάρτης στους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές απάντησαν ότι θα φύγουν μόνο δια της βίας.

    Από τότε, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια που «έσπασε» την κατάληψη με την επέμβαση της αστυνομίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «ως απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που εκείνοι υποστηρίζουν». Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν για προστασία στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

    Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιαμε σκοπό να διαλύσει τη συγκέντρωση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα ξύλινα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές, έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε κατασκηνώσει έξω από την πανεπιστημιούπολη και προχωρήσαν σε συλλήψεις.

    Σύμφωνα με τους New York Times διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε περισσότερες από 30 πανεπιστημιουπόλεις σε τουλάχιστον 21 πολιτείες, ενώ άλλα πανεπιστήμια έχουν βιώσει διαμαρτυρίες χωρίς συλλήψεις.

    Οι γονείς διαμαρτύρονται

    Οι εντάσεις που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες πλήττουν ακόμη περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τους γονείς των φοιτητών. Οι γονείς των φοιτητών ετοιμάζονται να ασκήσουν οικονομική πίεση στα πανεπιστήμια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων για τα δίδακτρα όπου τα μαθήματα έχουν ακυρωθεί και επικοινωνούν με ακαδημαϊκούς συμβούλους για να ρωτήσουν πώς να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Παράλληλα, οι γονείς απειλούν ότι δεν θα κάνουν δωρεές στο μέλλον.

    O Aμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις δηλώνοντας ότι «η καταστροφή της ιδιοκτησίας δεν συνιστά ειρηνική διαμαρτυρία, είναι παράνομη. Η εισβολή, ο βανδαλισμός, ο αποκλεισμός της πανεπιστημιούπολης και η ακύρωση μαθημάτων δεν συνιστούν ειρηνική διαμαρτυρία».

    «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική — είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική» ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού

    Τα γεγονότα στην πανεπιστημιούπολη προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών νομοθετών που ψήφισαν τον Νόμο για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού, με τη Γερουσία να είναι η επόμενη που θα κληθεί να ψηφίσει.

    Ο Νόμος για την Ευαισθητοποίηση του Αντισημιτισμού καθοδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να χρησιμοποιήσει τον ορισμό που έχει διατυπώσει και προωθεί η Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος κατά την επιβολή ομοσπονδιακών νόμων κατά των διακρίσεων.

    Μια ομάδα 21 φιλοϊσραηλινών Δημοκρατικών, μάλιστα, έστειλαν επιστολή κατακεραυνώνοντας το Κολούμπια και κατηγορώντας τη διεύθυνση ότι απέτυχε να διαλύσει τον αντι-ισραηλινό καταυλισμό της πανεπιστημιούπολης. Οι νομοθέτες ισχυρίστηκαν ότι η παράλειψή τους συνιστά παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των Εβραίων φοιτητών. Η επιστολή, με επικεφαλής τους εκπροσώπους Josh Gottheimer και Dan Goldman, περιγράφει τον καταυλισμό ως «το πρόσφορο έδαφος για αντισημιτικές επιθέσεις σε Εβραίους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, ακόμη και των απειλών βίας".

    Αμερικανικά κορυφαία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους.

    Το πολιτικό σκηνικό και η δοκιμασία του Μπάιντεν

    Θυμίζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια επηρεάζουν και το προεκλογικό σκηνικό με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων.

    Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις είναι μια νέα δοκιμασία για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του, με τον πόλεμο στη Γάζα να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των συνιστωσών του Δημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να σκοτώσει μεγάλο αριθμό αμάχων και να τροφοδοτήσει περισσότερες διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ για να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά στην κρίση με τα αμερικανικά πανεπιστήμια με ανάρτησή του στο Truth Social, διακινεί τη θεωρία ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης στις πανεπιστημιουπόλεις έγιναν σκόπιμα για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ζητήματα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

    «Πιστεύετε ότι οι Ριζοσπαστικοί Αριστεροί Παράφρονες που προκαλούν όλο αυτό το ΧΑΟΣ στα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμιά μας το κάνουν για να πάρουν την προσοχή μακριά από τα Νότια Σύνορά μας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία, εισρέουν στη Χώρα μας; Απλώς αναρωτιέμαι» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Τραμπ έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις βίαιες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, λέγοντας στο Fox News Digital ότι η «αδύναμη και αναποτελεσματική ηγεσία» στα πανεπιστήμια πρέπει να «αντικατασταθεί αμέσως», ενώ δηλώνει ότι ο αντισημιτισμός «πρέπει να σταματήσει γρήγορα και αποτελεσματικά».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SARAH YENESEL

  • ΗΠΑ: Χειροπέδες σε 2.100 διαδηλωτές στα πανεπιστήμια - Οι μισοί σε Κολούμπια και City College δεν ήταν φοιτητές
    ΗΠΑ: Χειροπέδες σε 2.100 διαδηλωτές στα πανεπιστήμια - Οι μισοί σε Κολούμπια και City College δεν ήταν φοιτητές

    Έρευνα μετά από καταγγελία για πυροβολισμό από αστυνομικό στο Hamilton Hall του Κολούμπια

    Ιστορικά γεγονότα εξελίσσονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα με πολλές περιπτώσεις διαδηλώσεων να εξελίσσονται σε βίαιες, είτε με παρέμβαση της αστυνομίας, είτε και λόγω αντιδιαδηλώσεων.
    Στο Κολούμπια, όπου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου, επειδή κάλεσε την αστυνομία, ξεσπά νέο σκάνδαλο με την αποκάλυψη ότι είχε προσληφθεί καθηγητής, ο οποίος υποστήριζε τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ακραίες ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.
    Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μανχάταν ερευνά περιστατικό πυροβολισμού που έγινε χθες στο Κολούμπια. Ο αστυνομικός πυροβόλησε μέσα στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το περιστατικό εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Doug Cohen, εκπρόσωπο του γραφείου του Bragg, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν φοιτητές κοντά στην περιοχή του πυροβολισμού. Ήδη, πάντως, το Κολούμπια συνταρράσσεται από την αποκάλυψη ότι στη θέση των Μοντέρνων Αραβικών Σπουδών, είχε προλάβει τον καθηγητή Μοχάμεντ Αμπντού, ο οποίος είχε επαινέσει (!) δημοσίως τη σφαγή που είχαν πραγματοποιήσει τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίθεση.
    Εν τω μεταξύ, το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια (AAUP) ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης κατά της προέδρου του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία αλλά και γενικότερα για τον χειρισμό των διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει «παράδοση» στον ακτιβισμό από τους φοιτητές του.

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα, εξέδωσε ανακοίνωση που δικαιώνει τους ισχυρισμούς του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ότι «εξωτερικοί ταραχοποιοί» ήταν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε άγρια καταστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Νέας Υόρκης, το ένα τρίτο των συλληφθέντων στο Κολούμπια δεν ήταν φοιτητές.

    Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το NYPD, ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων στο Κολούμπια, "περίπου το 29% των ατόμων δεν είχαν σχέση" με τη σχολή, ενώ το 60% των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στο CCNY δεν είχαν σχέση με τη σχολή.
    Την ίδια ώρα, στο Τέξας, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ότι άτομα μεταξύ των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη είχαν «όπλα, κουβάδες με μεγάλες πέτρες, τούβλα, ξύλινες σανίδες ενισχυμένες με σίδερα, σφυριά και αλυσίδες». Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων διαδηλωτών για πλημμελήματα δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε παρέμβασή του για το φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια (με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να ζητούν αποεπένδυση των πανεπιστημίων από το Ισραήλ) καταδίκασε τις βίαιες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των βανδαλισμών, των καταπατήσεων και της ακύρωσης μαθημάτων, κατά τη διάρκεια δηλώσεων από τον Λευκό Οίκο. «Δεν είμαστε ένα αυταρχικό έθνος όπου φιμώνουμε τους ανθρώπους και καταπνίγουμε τη διαφωνία ... αλλά ούτε είμαστε μια χώρα χωρίς νόμους», είπε. Ξεκαθάρισε επιπλέον –απευθυνόμενος στις σχετικές παραινέσεις Ρεπουμπλικανών βουλευτών- ότι δεν πιστεύει πως η Εθνοφρουρά θα έπρεπε να παρέμβει στις διαδηλώσεις, καθώς και ότι οι ταραχές στην πανεπιστημιούπολη δεν τον έκαναν να αναθεωρήσει οποιαδήποτε πολιτική στη Μέση Ανατολή.
    Πάντως, ενώ οι καταυλισμοί διαμαρτυρίας για την αλληλεγγύη στη Γάζα, στα πανεπιστήμια Rutgers, Northwestern και Brown διαλύονται ειρηνικά από τους φοιτητές, κατόπιν συμφωνιών με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, το κύμα των διαμαρτυριών στα υπόλοιπα δεν δείχνει να λέει να κοπάσει.

    Το μεγαλύτερο συνδικάτο των ακαδημαϊκών εργαζομένων θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την έγκριση απεργίας ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο τα πανεπιστήμια έχουν πατάξει τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στη Γάζα. Το συνδικάτο εκπροσωπεί περισσότερους από 48.000 εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές σε όλο το σύστημα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SARAH YENESEL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ