Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 17:31

Διαβήτης: Εφαρμογή για μέτρηση θερμίδων από το κινητό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μία έξυπνη εφαρμογή μέσω της οποίας ένας διαβητικός θα φωτογραφίζει το γεύμα του πριν το καταναλώσει και θα παίρνει πληροφορίες για τις θερμίδες, έτσι ώστε να γνωρίζει πόση ινσουλίνη να χρησιμοποιήσει για να μην ανέβει το επίπεδο του ζαχάρου του, αναπτύσσουν το τμήμα τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, όπως δήλωσε στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ο κ. Χαλβατσιώτης μίλησε ακόμη για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναφερόμενος στο βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και στις μελέτες που γίνονται με βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα. Οι εξελίξεις στο διαβήτη φαίνεται να είναι ραγδαίες αυτή τη στιγμή , καθώς οι κλινικές μελέτες που είχαν πάει πίσω διεθνώς λόγω covid τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται δριμύτερες, αν σκεφτεί κανείς ότι στο εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, όπως λέει ο καθηγητής Χαλβατσιώτης, έχουν κατατεθεί 80 καινούργιες κλινικές μελέτες και άλλες 300 υποβάλλονται έως το τέλος του έτους.

Έξυπνα φάρμακα για απώλεια βάρους και όχι μόνο

«Έχουμε πολλά νέα πράγματα να δούμε στο εγγύς μέλλον, τα οποία θα στηρίζονται είτε στις μελέτες γενετικών προσδιορισμών, ή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, που οδηγούν τους διαβητικούς σε άσχημες εξελίξεις της υγείας τους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ή νεφρολογικά νοσήματα, όπου την τελευταία πενταετία έχει συντελεστεί μία επανάσταση. Κι αυτό διότι δόθηκε η άδεια τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη να χορηγούνται και σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή νεφρική ανεπάρκεια, χωρίς απαραίτητα να έχουν διαβήτη. Αυτό που τώρα όμως καταπολεμάται ήδη σθεναρά είναι η παχυσαρκία, γιατί προσδιορίζει τον προδιαβήτη, οπότε αν μειώσουμε το ποσοστό της παχυσαρκίας, τότε θα δούμε με πιο αισιόδοξο μάτι και το αύριο. Ήδη ένα σκεύασμα με ένα χάπι την εβδομάδα απέδειξε ότι έχει σημαντική επίδραση, ωστόσο σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ενέσιμο σκεύασμα (για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες και πρόκειται άμεσα να πάρει άδεια) το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από τα ήδη κυκλοφορούντα». Σε ερώτηση αν αυτά τα χάπια απώλειας βάρους ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε κάποιο μη διαβητικό, καθότι τελευταία κάποιοι τα παίρνουν για να αδυνατίσουν, ο διακεκριμένος διαβητολόγος απαντά: «Αυτά είναι έξυπνα φάρμακα, δηλαδή δρουν όταν το σάκχαρο είναι ψηλά. Αν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, δεν έχουν καμία επίδραση στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Άρα θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Βλαστοκύτταρα και βιονικό πάγκρεας

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, γίνονται πολλές μελέτες για τα βλαστοκύτταρα «και όπως σε πολλά νοσοκομεία έχουμε τις μονάδες μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για αιματολογικά νοσήματα, έτσι θα έχουμε πιθανότατα και για τον διαβήτη στο εγγύς μέλλον. Επίσης, ένα καινούργιο κεφάλαιο αναπτύσσεται για την προστασία της ηπατικής δυσλειτουργίας. Ήδη, έχουν γίνει τεχνολογικές επιτυχίες που μπορούν να αποτελέσουν το βιονικό πάγκρεας, και ήδη, κυκλοφορεί αυτή η τεχνολογία στην αγορά, απλά χρήζει τελειοποίησης, και ως προς το μέγεθος να γίνει μικρότερο, αλλά και να μην χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόκειται για μία συσκευή που μετράει το ζάχαρο συνεχώς και χορηγεί ινσουλίνη, χωρίς όμως να ασχολείται ο ασθενής, όπως στις συσκευές που ήδη κυκλοφορούν. Αυτή η συσκευή συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο με κάποια εφαρμογή κι έτσι χωρίς να ασχολείται ο διαβητικός με το σάκχαρο του, η τεχνολογία τον βοηθά στη ρύθμιση του. Μελλοντικά αυτές οι συσκευές μπορεί να τοποθετούνται υποδόρια, έτσι ώστε να μην είναι καν εμφανείς».

Τα δελφίνια και η γονιδιακή διερεύνηση του διαβήτη

Πώς όμως η φύση μπορεί να βοηθήσει την επιστήμη να πάει ένα βήμα μπροστά; «Το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Θηλαστικών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρήσει ότι τα ρινοδέλφινα μπορούν και ανεβάζουν και κατεβάζουν το σάκχαρο τους στο αίμα, αναλόγως των αναγκών τους. Δηλαδή έχουν ένα κουμπί γενετικό, με το οποίο ενεργοποιούν και απενεργοποιούν το διαβήτη. Όταν χρειάζονται υδατάνθρακες ανεβαίνει το σάκχαρο γιατί πχ θέλουν να κυνηγήσουν, θέλουν ενέργεια, όταν όμως κοιμούνται πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο βάτραχος στον βόρειο Αρκτικό Κύκλο. Το σάκχαρό του ανεβαίνει το χειμώνα κατά τη χειμερία νάρκη εκατό φορές επάνω, για να μην παγώσει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς όμως να του δημιουργήσει πχ καρδιαγγειακά προβλήματα που δημιουργεί σε έναν άνθρωπο η αύξηση του σακχάρου από το 100 στο 200. Έτσι λοιπόν, μελετώντας τη φύση και τις δυναμικές που έχει αναπτύξει για να αντιμετωπίζει την υπεργλυκαιμία, ή να την χρησιμοποιεί προς όφελος της, πιστεύουμε ότι θα έχουμε παραδείγματα πώς θα αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα τους ανθρώπους. Θα πρέπει να μάθουμε σε ποιο γονίδιο στηρίζεται στο δελφίνι πχ η δυνατότητα που έχει να τροποποιεί τα επίπεδα σακχάρου, να ψάξουμε να δούμε αν το έχει και ο άνθρωπος αυτό το γονίδιο και αν δεν το έχει να το κερδίσει, με τη γονιδιακή θεραπεία, ούτως ώστε ένα διαβητικό άτομο να μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το διαβήτη του, αναλόγως των αναγκών του».

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία διετία, όπως δήλωσε στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Σακχαρώδη Διαβήτη και υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Διαβήτη στο διαβητολογικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ο κ. Χαλβατσιώτης μίλησε ακόμη για όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αναφερόμενος στο βιονικό πάγκρεας, τα έξυπνα φάρμακα, αλλά και στις μελέτες που γίνονται με βλαστοκύτταρα, στο μοτίβο που αντιμετωπίζονται τα αιματολογικά νοσήματα. Οι εξελίξεις στο διαβήτη φαίνεται να είναι ραγδαίες αυτή τη στιγμή , καθώς οι κλινικές μελέτες που είχαν πάει πίσω διεθνώς λόγω covid τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχονται δριμύτερες, αν σκεφτεί κανείς ότι στο εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, όπως λέει ο καθηγητής Χαλβατσιώτης, έχουν κατατεθεί 80 καινούργιες κλινικές μελέτες και άλλες 300 υποβάλλονται έως το τέλος του έτους.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 18:17

Σχετικά Άρθρα

  • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
    Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

    Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health- Europe» διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

    Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

    Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Με ποιες τροφές μπορούν να αντικατασταθούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;

    Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές.

    Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.

    Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα
    Μελέτη: Άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα

    Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 αλλά και το αντίστροφο, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα που έγινε στην Ταιβάν και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με την μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

    Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

    Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2.

    Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο
    Διαβήτης στα παιδιά: Νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με αυξημένο κίνδυνο

    Mια νέα μελέτη συνδέει τις μπανάνες, τη βρώμη και το γιαούρτι με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη σε ευαίσθητα παιδιά.

    Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στον διαβήτη τύπου 1 και τρώνε μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρων μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα.

    Το σιτάρι αναδείχθηκε επίσης από τη μελέτη ως παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση. H καθηγ;ήτρια που βρίσκεται πίσω από τα ευρήματα δήλωσε ότι το γεγονός ότι ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα από αυτά αυξάνουν, αλλά άλλα μειώνουν, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.

    Τι έδειξε η έρευνα στα παιδιά για τον διαβήτη

    Η Suvi Virtanen και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών που ήταν γενετικά επιρρεπή στη νόσο, παρακολουθώντας τα από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών, μεταδίδει η βρετανική Guardian.

    Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά είχαν αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 μέχρι την ηλικία αυτή και άλλα 206 πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Το εύρημα αυτό μπορεί να προβληματίσει τους γονείς επειδή, πρόσθεσε η Virtanen, «πολλά από τα τρόφιμα που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής».<

    Ωστόσο, αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

    Φρούτα και φυτοφάρμακα

    «Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα», εξήγησε η Virtanen.

    Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα, για παράδειγμα, είτε αυτή η ουσία είτε τα ίδια τα μούρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη».

    Αλλά θα ήταν πρόωρο να εκδοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση τα ευρήματα, πιστεύει η ίδια.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα
    Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

    Μια νέα μελέτη δίνει σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος

    Μπορεί να αγαπάτε μία ζουμερή μπριζόλα ή ένα νόστιμο σάντουιτς με ζαμπόν, αλλά νέα έρευνα έρχεται να τονίσει τους κινδύνους της συχνής κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 31 διαφορετικές έρευνες σε 20 χώρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο project InterConnect για να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ακατέργαστου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ξεκάθαρα: η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που αντιστοιχεί σε περίπου δύο φέτες ζαμπόν – συνδέεται με 15% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Παρομοίως, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%.

    Είναι τα πουλερικά μια πιο ασφαλής εναλλακτική;

    Ενώ η κατανάλωση πουλερικών όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα συνδέθηκε αρχικά με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο (8%), περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι λιγότερο σταθερό από ό,τι για το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατανάλωση πουλερικών να είναι λιγότερο επικίνδυνη, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.

    Η καθηγήτρια Nita Forouhi, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Cambridge και μια από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μάς παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αυτών των ειδών κρέατος για να περιοριστούν τα περιστατικά διαβήτη».

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Chunxiao Li, πρόσθεσε: «Προηγούμενες αναλύσεις βασίζονταν σε ήδη δημοσιευμένα αποτελέσματα, αλλά εμείς εξετάσαμε δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Αυτό μας επέτρεψε να εναρμονίσουμε τις πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και την εμφάνιση διαβήτη, επιτρέποντας ακριβέστερες εκτιμήσεις».

    Η μείωση κρέατος, η βασική σύσταση

    Η έρευνα αυτή έρχεται να ενισχύσει τις συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, όχι μόνο για την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και για τη γενική υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να αντικαταστήσουμε αυτά τα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φυτικές πρωτεΐνες ή ψάρια, που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη
    Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

    Ανακαλύψτε τον κρυμμένο «θησαυρό» της μεσογειακής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

    Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

    Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

    Κάπαρη και διαβήτης

    Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

    Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

    Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον

    Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Διπλάσιες οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο
    Διπλάσιες οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο

    Τι έδειξε μεγάλη έρευνα σε 11.475 άτομα

    Οι πιθανότητες για ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 εάν ο πατέρας του πάσχει από τη νόσο είναι διπλάσιες σε σχέση με το εάν πάσχει η μητέρα του, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που θα παρουσιαστεί στη φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) τον Σεπτέμβριο στη Μαδρίτη.
    Στην ανάλυση συμμετείχαν 11.475 άτομα, που διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όταν ήταν μεταξύ 0 και 88 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πατέρα με την πάθηση από ό,τι μητέρα. Αυτό ίσχυε για τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη και στην παιδική ηλικία και ως ενήλικες.
    «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σχετική προστασία που σχετίζεται με την ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 σε σχέση με πατέρα με τη νόσο είναι μια μακροπρόθεσμη επίδραση που επεκτείνεται στην ενήλικη ζωή», επισημαίνει η Λόουρι 'Αλεν, από την ερευνητική ομάδα για τον Διαβήτη στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
    Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη υποδηλώνει ότι η έκθεση στον διαβήτη τύπου 1 στη μήτρα παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία έναντι της πάθησης στα παιδιά με πάσχουσες μητέρες σε σχέση με εκείνα που έχουν πάσχοντες πατέρες. Η χρονική στιγμή της διάγνωσης του γονέα είναι σημαντική, καθώς η ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να προστατεύει το παιδί από την πάθηση μόνο εάν η μητέρα έχει την πάθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    «Η κατανόηση του γιατί η ύπαρξη μητέρας με διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με πατέρα προσφέρει σχετική προστασία έναντι της πάθησης θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέους τρόπους πρόληψης του διαβήτη τύπου 1, όπως θεραπείες που μιμούνται κάποια από τα προστατευτικά στοιχεία από τις μητέρες», προσθέτει η κ. 'Αλεν.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων
    Τι να «κόψετε» στη διατροφή για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

    Αφαιρώντας 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα από τη διατροφή μας, προλαμβάνουμε την εμφάνιση χρόνιων και επικίνδυνων ασθενειών, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Ενώ πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και χρόνιων ασθενειών, λίγες έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο σε πολλαπλές εκβάσεις υγείας. Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

    Oι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 1/3 του επεξεργασμένου κρέατος στη διατροφή θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση αυτής της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Kοιμάστε με ανοιχτό φως μετά τα μεσάνυχτα; - H μεταβολική νόσος που σας απειλεί
    Kοιμάστε με ανοιχτό φως μετά τα μεσάνυχτα; - H μεταβολική νόσος που σας απειλεί

    Εάν αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση ή ένα φως μέσα στο δωμάτιο, τότε χωρίς να το γνωρίζετε, θέτετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Υπάρχει όμως εξήγηση, σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία

    Η τακτική άσκηση, ο οκτάωρος ύπνος τη νύχτα και η αποφυγή του γρήγορου φαγητού αποτελούν τις τυπικές συστάσεις για τα άτομα με προδιαβήτη, τον προθάλαμο δηλαδή του διαβήτη τύπου 2, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, διαπιστώνει ότι μια ακόμα συνήθεια μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, που αφορά κυρίως το περιβάλλον του ύπνου.

    Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη σχέση μεταξύ της νυχτερινής έκθεσης στο φως και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2: «Όπως συμπεράναμε, η έκθεση σε φωτεινότερο φως τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μια σχέση ωστόσο που εξαρτάται από την ποσότητα του φωτός» αναφέρει σχετικά ο Δρ Andrew Phillips, αναπληρωτής καθηγητής του Κολλεγίου Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Flinders. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe.

    Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα μοντελοποίησης για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα φώτα και του κινδύνου διαβήτη. Γι’ αυτό, ανέλυσαν τα μοτίβα έκθεσης στο φως από περίπου 85.000 άτομα και 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων από αισθητήρες φωτός. Όσοι συμμετέχοντες της μελέτης δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 φορούσαν έναν ανιχνευτή στους καρπούς τους για να συλλέγουν τα επίπεδα φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για εννέα χρόνια, για να διερευνηθεί εάν αργότερα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

    Όπως διαπίστωσαν, όσα άτομα εκτέθηκαν σε έντονα φώτα μεταξύ 12:30 π.μ. και 6 π.μ. διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η σχέση αυτή παρέμεινε ανεξάρτητα από την ποσότητα του φωτός που εκτέθηκαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η σύνδεση μεταξύ της νυχτερινής έκθεσης στο φως και του διαβήτη τύπου 2 παρέμεινε ακόμη και όταν οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη τους τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τα πρότυπα ύπνου, τη βάρδια εργασίας, τη διατροφή και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα έντονα νυχτερινά φώτα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ένα άτομο διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό του ρολόι.

    «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης διαβήτη» καταλήγουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο