Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 09:24

Κιβωτός του Κόσμου: Τι λέει η Δόμνα Μιχαηλίδου για τις καταγγελίες - Νέες αναφορές για κακοποιητικές συμπεριφορές

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Μας έχει σοκάρει» ήταν το πρώτο σχόλιο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά ασέλγειας σε βάρος παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Μιλώντας στο Open, η υφυπουργός επεσήμανε: «Προφανώς έχω όσο το επιτρέπει ο νόμος επικοινωνία και με την Αστυνομία και την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ξέρω ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να λάβουν τις καταθέσεις όσο πιο ολοκληρωμένα και γρήγορα γίνεται από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν φοβάμαι καθόλου γιατί εάν αληθεύει αυτή η περίπτωση είναι άλλη μία τρανή απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για αποϊδρυματοποίηση» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Πρέπει να είναι σε ανάδοχες οικογένειες όταν δεν μπορούν να είναι με την ευρύτερη βιολογική τους οικογένεια. Η ανάγκη είναι να πιέσουμε την αποϊδρυματοποίηση. Ένα ίδρυμα όσο καλές και να είναι οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό είναι κακοποιητικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η δομή δεν είναι η λύση» είπε κλείνοντας.

Νίκος Γιαννόπουλος: «Οι φορείς πρέπει να ελέγχονται»

«Οι φορείς πρέπει να ελέγχονται, αλλά σε εμάς για παράδειγμα γίνονται έλεγχοι όπως και σε άλλα ιδρύματα και μάλιστα πολύ τακτικοί. Δεν ξέρω αν η Κιβωτός έχει πιστοποίηση, αλλά πρέπει οι φορείς να έχουν πιστοποίηση. Εμένα το ερώτημα μου είναι αν ελέγχονται τα κρατικά ιδρύματα» δήλωσε από την πλευρά του στο OPEN ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Νίκος Γιαννόπουλος.

Και πρόσθεσε για την αναδοχή και τη διαδικασία :«Υπάρχει πρόβλημα στην παιδική προστασία καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικογένειες για αναδοχή».

Σούρας: Πληροφορήθηκα πολύ σκληρές κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά

Για τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» τοποθετήθηκε και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας στον AΝΤ1. Όπως είπε πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, είχε πληροφορηθεί κάποια πράγματα , για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, «τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω». Ανέφερε επίσης πως είχε πληροφορηθεί και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τις διαβίβασε στην Εισαγγελία κι εκείνη με τη σειρά της στην Αστυνομία».

«Στη συνέχεια καλέσαμε τον καταγγέλλοντα, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν κι άλλα παιδιά και εργαζόμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το χρονικό των φρικτών καταγγελιών

Αρκετές περιπτώσεις ασέλγειας που αφορούν άτομα που φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου, ερευνά η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα κακοποίησης από ανθρώπους σχετιζόμενους με τη δομή. Η αρχή έγινε με την καταγγελία ενός 17χρονου ο οποίος κατέθεσε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ότι, πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχετιζόμενος με τη δομή τού συμπεριφερόταν υποτιμητικά και εξευτελιστικά, ενώ τον υποχρέωσε να αφήσει το σχολείο και να εργάζεται. Όπως κατήγγειλε ο 19χρονος, ο φερόμενος κακοποιητής του τον εκβίαζε να μην μιλήσει με σκοπό να τον έχει πάντα κοντά του, διαφορετικά θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Η κατάθεση που σοκάρει

Ο 17χρονος πρώην φιλοξενούμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου», ξετυλίγει, στις 7 σελίδες της κατάθεσής του μία αδιανόητη ιστορία κακοποίησης, διαστροφής και ασέλγειας, θύματα των οποίων έχουν πέσει ανήλικα παιδιά. Όπως είπε, από τα έξι του χρόνια, κατά διαστήματα φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, μαζί με τη μητέρα του η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Τον φερόμενο ως κακοποιητή του γνώρισε, όπως υποστηρίζει, στην Γ’ Γυμνασίου, όταν πήγαινε στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και έπαιζε μπάσκετ. Κάπου μετά το Πάσχα, όπως αναφέρει ο 17χρονος, του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα και θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον του.

Παράλληλα, θα βοηθούσε περισσότερο τη μητέρα του δίνοντας της επίδομα και τον αδερφό του. Έτσι, ο μικρός πείστηκε, έφυγε από την Αθήνα, πήγε σε δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Εκεί στην πόλη της Πελοποννήσου, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τότε, ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα όπου ζούσε μόνιμα και πήγε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα. Κάποιες κινήσεις που παραπέμπουν σε ασελγείς πράξεις ήταν η αρχή της ζοφερής αυτής ιστορίας, σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλλει το παιδί. Λίγους μήνες αργότερα, σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο μαθητής τότε κατάλαβε ότι κάτι τρέχει καθώς ήταν πλέον φανερό ότι έκανε ασελγείς πράξεις σε βάρος του. Στην κατάθεση του περιγράφει με λεπτομέρειες, το τι ακριβώς βίωνε και το τι είδους σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια δεχόταν. Όταν ο μαθητής αντιδρούσε και δεν δεχόταν τις κινήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, εκείνος τον έστελνε να κάνει δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο καταγγελλόμενος έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί του, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιο του, ενώ του επέβαλλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος. Όπως δε, λέει το παιδί, τον υποχρέωνε να του βάζει και να του βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετεί ενώ σταμάτησε να πηγαίνει ακόμα και στο σχολείο! Βέβαια, όπως λέει ο συγκεκριμένος του έδινε χρήματα, του αγόραζε παπούτσια 180 ευρώ και iphone των 800 ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, το παιδί βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να φύγει από τη δομή. Όπως είπε, αποκάλυψε τα όσα θλιβερά βίωνε στη μητέρα του. Στο τέλος της κατάθεσης του, ένας από τους λόγους, όπως είπε που δεν μιλούσε τόσο καιρό ήταν ότι φοβόταν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα του και μείνει στο δρόμο. Πήρε όμως όπως λέει τη δύναμη από τους ανθρώπους που τον στήριξαν και αποφάσισε να μιλήσει. Στην εξέταση του από τους αστυνομικούς του Ανηλίκων, είπε ότι ο συγκεκριμένος έχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά και ότι αυτός δεν ήταν ο πρώτος. Θεωρεί δε, ότι ο συγκεκριμένος άνδρας είναι παιδόφιλος αφού τον παρενοχλούσε όταν ήταν 16.5 ετών και ένα άλλο παιδί όταν ήταν 15.5.

«Δεν έχουμε γνώση των περιστατικών» - Η απάντηση της Κιβωτού του Κόσμου

Μία πρώτη απάντηση στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας περί κακοποίησης ανήλικου σε δομή της, δίνει η Κιβωτός του Κόσμου με ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωσή της, η Κιβωτός, σημειώνει πως «με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας».

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές», τονίζει και συνεχίζει:

«Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες».

«Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας», αναφέρει η ΜΚΟ και καταλήγει:

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Έρευνα και στο παράρτημα Βόλου

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Έρχεται εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας

Έρευνα για την διαρροή υλικού δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων με αφορμή καταγγελία για κακοποίηση ανήλικου από εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου, αναμένεται να διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Νίκος Ελευθεριάνος πρόκειται αύριο να δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο διαρροή υλικού από δικογραφία που σχηματίζει η αρμόδια υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ με εισαγγελική εντολή.

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία για την ΜΚΟ, που ασχολείται με τη μέριμνα και προστασία παιδιών και μητέρων, δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανήλικων η οποία έδωσε την παραγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 09:24

Σχετικά Άρθρα

  • Σάλος με την καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απάτες με παράνομες αποζημιώσεις - Η απάντηση
    Σάλος με την καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απάτες με παράνομες αποζημιώσεις - Η απάντηση

    Τη δική του απάντηση δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις καταγγελίες του πρόεδρου της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρη Καπούνη στο OPEN για το «κόλπο» με τις αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ από τον Οργανισμό.

    Kύκλωμα επιτηδείων θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, απάντησε μέσω του OPEN.

    «Ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε»

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης απάντησε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας», χωρίς φυσική παρουσία πάνω στα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Καπούνης. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαμπασίδης, ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε μισθωτήριο Μονής για να αποφύγει το ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). «Λαμβάνουμε 650.000 αιτήσεις και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε μια-μια. Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα, ένας αλγόριθμος όπου γίνεται ένας ενδεικτικός έλεγχος και δίνουμε στο 99% το πρώτο ποσό, την προκαταβολή και στον δεύτερο έλεγχο "κοκκινίζουν" όλα. Ο κ. Καπούνης πήγε στις Αρχές μόλις είδε ότι "κοκκινίζεται". Πήρε τις 16.000 ευρώ και μετά απευθύνθηκε στις Υπηρεσίες» εξήγησε σχετικά.

    «Ηθικός αυτουργός ο κ. Καπούνης»

    Παράλληλα τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, δυσφήμισε τον Οργανισμό και την χώρας μας και είναι ηθικός αυτουργός, καθώς ώθησε κι άλλους στην πλαστογραφία και στο να εξαπατήσουν τον Οργανισμό. Παράλληλα ανέφερε ότι ουδέποτε ο κ. Καπούνης έλαβε 40.000 ευρώ».

    Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει τα λάθη που έχουν γίνει και στοχεύει στην εξυγίανση του Οργανισμού και στη στήριξη των αγροτών.

    Πώς έστηναν απάτες με παράνομες δηλώσεις

    Την αποκάλυψη των επιτηδείων που θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης την Παρασκευή (11/10) μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης διαπίστωσε πως κάποιοι δήλωναν κατά καιρούς στο νησί της Νάξου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ψευδώς, δεκαπλάσιες εκτάσεις προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αποδείξει την απάτη πήγε στην υπηρεσία και δήλωσε 7.000 στρέμματα! Χωρίς να γίνει ο σχετικός έλεγχος η αίτησή του πέρασε και λίγους μήνες αργότερα του καταβλήθηκε το ποσό των 16.391.

    Αμέσως ανέφερε το γεγονός στον εισαγγελέα και στον ΟΠΕΚΕ προκειμένου να αποδείξει το λάθος που γίνεται, τόσο στην περίπτωσή του όσο και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια. Λίγο καιρό αργότερα, ο Οργανισμός του έκανε μήνυση για ψευδή δήλωση ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα, πάλι χωρίς έλεγχο του τι έχει δηλώσει ο κ. Καπούνης, του καταβάλλονται άλλα 40.000 ευρώ!

    «Πάρτι γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης ανέφερε σχετικά: «Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2020 λέω ότι στη Νάξο έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και δηλώνουν εκτάσεις και παίρνουν χρήματα, τα οποία στερούνται οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι. Το 2023 αναγκάζομαι και κάνω μια αίτηση και δηλώνω 7.661 στρέμματα, βοσκοτόπια και ελιές και 100 πρόβατα και περίμενα να δω αν θα πληρωθεί η αίτησή μου αυτή. Στις 3 Οκτωβρίου του 2023 την έκανα την αίτηση και στις 28 Δεκεμβρίου του 2023 μου μπαίνουν στον λογαριασμό 16.391 ευρώ για τα στρέμματα που δεν έχω!». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Αμέσως μιλάω με τον δικηγόρο μου και την Εισαγγελία και επιστρέφω τα χρήματα. Μετά από 2 μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ μου έκανε μήνυση με την κατηγορία της απάτης. Επειδή έκανα απάτη την επόμενη χρονιά, φέτος τον Μάιο και επειδή υπήρχε η αίτηση που είχα κάνει από το 2023, με αποζημίωσε με άλλες 40.000 ευρώ!».

    Και καταλήγει ο κ. Καπούνης: «Το έκανε αυτό γιατί πολλοί πήγαιναν στη Νάξο να δηλώσουν εκτάσεις και να πάρουν αποζημιώσεις. Ήθελα να δείξω πως έρχονται άλλοι εδώ και παίρνουν τα λεφτά του Ναξιώτη. Δεν γίνεται σωστή διασταύρωση στοιχείων».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σοκ στη Σκύρο: Πατέρας κατηγορείται για ασέλγεια στις ανήλικες κόρες του
    Σοκ στη Σκύρο: Πατέρας κατηγορείται για ασέλγεια στις ανήλικες κόρες του

    Η υπόθεση ασέλγειαςσε βάρος δύο ανήλικων κοριτσιών από τον ίδιο τους τον πατέρα συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Σκύρου.

    Την πράξη επιβεβαίωσε η σύζυγός του

    Ο άνδρας, σύμφωνα με το evima.gr, προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού και ομολόγησε ότι ασέλγησε σε βάρος της μικρής του κόρης εντός του αγροκτήματός τους. Μετά την ομολογία του πατέρα του ανήλικου κοριτσιού, στο αστυνομικό τμήμα μετέβησαν, η σύζυγός του αλλά και η μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού, ηλικίας 15 ετών.

    Η σύζυγος του άνδρα επιβεβαίωσε το συμβάν στις αρχές, ενώ σημείωσε ότι, πριν από έξι χρόνια, ο ίδιος είχε ασελγήσει και σε βάρος της 15χρονης. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χαλκίδας ενημερώθηκε για την υπόθεση και αναμένεται να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»
    Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»

    Με την κατάθεση της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, συνεχίστηκε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου. Η δίκη, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, οδεύει προς την τελική ευθεία με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου είπε πως τίποτε από όσα καταμαρτυρούνται στον βασικό κατηγορούμενο δεν είναι αληθές.

    «Έχουν πέσει τόνοι λάσπης»

    Όπως ανέφερε η μάρτυρας, «έχουν πέσει τόνοι λάσπης για την Κιβωτό. Είμαστε άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι αναγνώρισαν την "Κιβωτό". Εγώ αυτό που βίωσα 25 χρόνια είναι η αγάπη και η φροντίδα. Στην "Κιβωτό" οι άνθρωποι ήταν ευαίσθητοι αγαπούσαν τα παιδιά... Κάναμε ότι χρειαζόταν για τα παιδιά… Ερχόντουσαν από κανάλια, πολιτικοί, εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι. Όλα όσα κάναμε, τα κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το κράτος ήταν πολύ πίσω…».

    Σύμφωνα με την μάρτυρα, «τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν» με σκοπό «την αρπαγή της Κιβωτού».

    Δεν είχε αντιληφθεί κακοποίηση η πρεσβυτέρα

    Σε ερώτηση του προέδρου εάν είχε διαπιστώσει σωματική βία σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ, η πρεσβυτέρα απάντησε πως ποτέ δεν είχε αντιληφθεί κακοποιητικη συμπεριφορά, τονίζοντας, παράλληλα, πως οι δομές ήταν ανεξάρτητες και δεν αποφάσιζε για την εσωτερική λειτουργία τους ο πατέρας Αντώνιος.

    «Εμείς δίναμε στα παιδιά χριστιανικό προσανατολισμό... Ο πατήρ Αντώνιος είχε πάντα τον ρόλο του πνευματικού, τα παιδιά τον εμπιστεύονταν και εκείνος έκανε μόνο αυτήν τη δουλειά. Ήταν κάτι σαν πατέρας», πρόσθεσε η σύζυγος του κληρικού.

    Στο δικαστήριο πρόκειται να καταθέσει υπέρ του κληρικού ο καλλιτέχνης Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Κρήτη:«Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου όταν έμαθα ότι ασελγούσε στα παιδιά μου»
    Κρήτη:«Σκέφτηκα να σκοτώσω τον πατέρα μου όταν έμαθα ότι ασελγούσε στα παιδιά μου»

    Ο γιος της ήταν εκείνος που εκμυστηρεύτηκε πρώτος τι είχε συμβεί με τον παππού του.

    Σοκαριστικές είναι οι νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση στην Κρήτη κατά την οποία 74χρονος κακοποιούσε σεξουαλικά τα εγγόνια του, τα παιδιά της γυναίκας του.

    Πιο συγκεκριμένα, η κόρη του 74χρονου από την Κρήτη μίλησε στο cretalive.gr και ανέφερε: «Είμαι δυστυχώς κόρη του. Εκείνου που ούτε το όνομα του δεν θέλω να έχω. Εκείνου που δεν θέλω να ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου»

    Λίγες ώρες νωρίτερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου είχε κηρύξει ομόφωνα ένοχο τον άνδρα, επιβάλλοντας συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών. Η ίδια απουσίαζε ώρες από το σπίτι και ο πατέρας της τη βοηθούσε με τα παιδιά και με τις εξωσχολικές δραστηριότητες τους.

    «Σε αυτόν τον άνθρωπο είχα τυφλή εμπιστοσύνη. Ήταν ο πατέρας μου… ο πατέρας μου… ποιος θα το περίμενε, πού να το φανταστώ ότι θα έκανε τόσο κακό στο ίδιο του το αίμα, στα εγγόνια του. Τον έβλεπα στο δικαστήριο και ένιωθα μίσος. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κρέμασμα. Είναι ένα κτήνος», είπε.

    Ο γιος της ήταν εκείνος που εκμυστηρεύτηκε πρώτος τι είχε συμβεί με τον παππού του. Έτσι «λύθηκαν» και τα άλλα παιδιά και ανοίχτηκαν.

    «Σκέφτηκα να τον σκοτώσω. Με κράτησαν τα παιδιά μου. Έμεινα ξύπνια όλη τη νύχτα. Έπρεπε να σκεφτώ να δω τι θα κάνω. Ουδεμία στιγμή δεν σκέφτηκα ότι τα παιδιά μου έλεγαν ψέματα. Έπρεπε να τα προστατεύσω πάση θυσία» λέει σοκαρισμένη η κόρη του δράστη.

    Βρήκε το τηλέφωνο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου (Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας) που υπήρξε για την πολύτεκνη μητέρα, όπως και για τόσες άλλες γυναίκες, φύλακας-άγγελος.

    «Χωρίς την υποστήριξη του Συνδέσμου, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ. Νιώθω απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Να μιλάμε. Ποτέ δεν είναι αργά. Να μην κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Όχι άλλη βία στα παιδιά του κόσμου. Ούτε στον εχθρό μου τέτοιο κακό. Καμιά φορά λέμε τώρα είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά. Να το θυμάστε». Η γυναίκα ξεσπά σε λυγμούς. «Ποτέ δεν είναι αργά…» προσθέτει.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση
    Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση

    «Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον.

    Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές.

    Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή». Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.

    Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παραμύθια και ιστορίες κινουμένων σχεδίων που με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο μεταφέρουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, τους γονείς και τους μεγαλύτερους.

    Η Νίκη, ο Βίκτωρας και η Βερονίκη

    Στις ιστορίες κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν η Νίκη, που λέει 'όχι' στο άτομο που εμπιστεύεται αλλά της ζητάει να αγγίξει την περιοχή όπου βρίσκεται το εσώρουχό της, ο Βίκτωρας που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι και απευθύνεται στη δασκάλα για να πάρει βοήθεια και η Βερονίκη, μαθήτρια που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν άγνωστο και απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να πάρει βοήθεια.

    «Τα παιδιά βρίσκουν πια τη δύναμη να μιλήσουν γιατί ενημερώνονται και ξέρουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ξέρουν ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό άγγιγμα» είπε η κ. Ράπτη. Ανέφερε μάλιστα ότι στα τμήματα ανηλίκων τα παιδιά που φτάνουν στο στάδιο της παρενόχλησης καταθέτουν ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε 'το κακό άγγιγμα'. Στο ερώτημα του αστυνομικού 'ποιο είναι το κακό άγγιγμα' απαντούν ότι είναι στην περιοχή που βρίσκεται στο εσώρουχό τους και σημειώνουν ότι το γνωρίζουν αυτό από την Νίκη, τον Βίκτωρα και την Βερονίκη.

    Η προσπάθεια πιάνει τόπο

    «Πιάνει τόπο η προσπάθεια» σημείωσε η ίδια και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται υπογράμμισε την ανάγκη να καταθέτει το παιδί μια φορά για να μην επαναθυματοποιείται.

    Δ. Βαρτζόπουλος: Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι ο πραγματικός επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και πρόσθεσε ότι αυτές φέρνουν σε επαφή τον πολίτη με το κράτος. Για τη συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή πιλοτική δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κινητές μονάδες θα προσπαθήσουν να τυποποιήσουν την επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, με το γονεακό κίνημα, τους συλλόγους, την ενορία και την τοπική κοινωνία ώστε τα περιστατικά να ανιχνεύονται γρήγορα και να παραπέμπονται εκεί όπου μπορεί να υπάρχει μια πιο ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

    Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επισήμανε ότι μια δημόσια διοίκηση που παλεύει να βρει τον κατάλληλο βηματισμό θα πρέπει να αντικαθιστά πολλές πρωτοβουλίες με την κοινωνία των πολιτών. Ανέφερε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης τρεις δομές λειτουργούν με εθελοντές και γνωστοποίησε ότι τον Γενάρη θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δομή για την νεανική παραβατικότητα και τη βία. Παράλληλα είπε ότι μια δομή για τη νεολαία ήδη χτίζεται και δύο κοινωνικά ιατρεία θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με διάφορες εθελοντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

    Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς επισήμανε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Για την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κοινωνικό τομέα μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου ενώ ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι με τον νέο νόμο για την ψυχική υγεία ξεκινά μια διαφορετική εποχή αφού μεταφέρεται το κέντρο βάρους από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι στον δήμο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μια σειρά από δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και οι περισσότερες αυτές υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, την Πυξίδα, για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της και μετά το 2027 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις των Κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πειραιάς: 34χρονος ασέλγησε σε βάρος ανήλικης μέσα σε περίπτερο
    Πειραιάς: 34χρονος ασέλγησε σε βάρος ανήλικης μέσα σε περίπτερο

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά ο δράστης.

    Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικές αρχές σε 34χρονο αλλοδαπό σε περιοχή του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (18/9), για γενετήσια πράξη με ανήλικη που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη και για βιασμό.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 34χρονος εργαζόταν ως υπάλληλος σε περίπτερο και με το πρόσχημα ότι ανήλικο κορίτσι που προέβη στην αγορά ροφήματος, έκλεψε κάποιο αντικείμενο, την εξανάγκασε σε σωματικό έλεγχο με θωπείες σε ευαίσθητα μέρη του σώματός της, εξωτερικά και εσωτερικά του περιπτέρου.

    Η μητέρα της ανήλικης που αναζήτησε την κόρη της στο περίπτερο, μόλις αντιλήφθηκε τις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις, μετέβη άμεσα στο τοπικό τμήμα, όπου προέβη σε καταγγελία.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πάτρα: Γυναίκα κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι της "σήκωσαν" χρηματοκιβώτιο από το σπίτι της με 50.000 ευρώ!
    Πάτρα: Γυναίκα κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι της

    Την καταγγελία γυναίκας σύμφωνα με την οποία άγνωστοι δράστες διέρρηξαν την οικία της και "σήκωσαν" χρηματοκιβώτιο που περιείχε 50.000 ευρώ, ερευνούν οι Αστυνομικές Αρχές της Πάτρας.

    Σύμφωνα με το tempo24 το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Αγυϊάς και οι αστυνομικοί φαίνεται ότι εντόπισαν ίχνη διάρρηξης στην οικίας της καταγγέλλουσας.

    Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την Αστυνομία για την ταυτοποίηση των δραστών.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Σοκ στη Χαλκηδόνα: 81χρονος ασελγούσε σε ανήλικα κοριτσάκια - Τα δελέαζε με καραμέλες
    Σοκ στη Χαλκηδόνα: 81χρονος ασελγούσε σε ανήλικα κοριτσάκια - Τα δελέαζε με καραμέλες

    Ένας 81χρονος από την Χαλκηδόνα κατηγορείται πως ασέλγησε σε δύο μικρά κορίτσια 13 και 14 ετών, που ήταν στην γειτονιά του.

    Τα παιδιά αποκάλυψαν τι συνέβαινε στο σπίτι του

    Οι Αρχές ερεύνησαν το περιστατικό και τελικά τα παιδιά αποκάλυψαν τι συνέβαινε στο σπίτι του 81χρονου, παρουσία ψυχολόγων.

    Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους, ενώ δεν παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης άλλων αδικημάτων εις βάρος τους.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο