Ελλάδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Το έγγραφο που σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον πατέρα Αντώνιο - Το κοινό στις μαρτυρίες και τα πρόσωπα «κλειδιά»

«Κιβωτός του Κόσμου»: Το έγγραφο που σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον πατέρα Αντώνιο - Το κοινό στις μαρτυρίες και τα πρόσωπα «κλειδιά»

Σφίγγει ο κλοιός τις τελευταίες ώρες γύρω από την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου που έχει βρεθεί στο επίκεντρο για κακουργήματα εντός των δομών της. Στο «κάδρο» των κατηγορουμένων βρίσκονται ο ιδρυτής της ΜΚΟ, πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, καθώς και υπάλληλοι.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγγελιών και μαρτυριών από παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί σε κάποια από τις δομές, με τα όσα έχουν υποστηρίξει να συμπεριλαμβάνουν κακοποιητικές συμπεριφορές, καταναγκαστική εργασία αλλά και ασέλγεια. Σε πολλές από τις καταγγελίες/μαρτυρίες υπάρχει ένα κοινό: η μέθοδος της τιμωρίας στις δομές της «Κιβωτού».

Αρκετοί από όσους έχουν βρει το θάρρος και έχουν καταγγείλει τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στις δομές έχουν αναφερθεί σε πολύωρες «απομονώσεις» σε δωμάτια ή άρνηση για παροχή τροφής ή νερού.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις πιο πρόσφατες καταγγελίες, κατά την οποία μία νεαρή κοπέλα -η οποία φιλοξενήθηκε στην Κιβωτό για 10 χρόνια, από τα 8 έως τα 18 της χρόνια- δήλωσε στον ΑΝΤ1: «Μιλάμε μόνο για τον πατέρα Αντώνιο, ενώ και η πρεσβυτέρα έχει σχέση με όλα αυτά. Ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε «εγώ δίνω τα πάντα για εσάς, δεν σέβεστε τίποτα. Εννοείται πως επέβαλε και τιμωρίες».

Στη συνέχεια, η κοπέλα που μίλησε με ψευδώνυμο τόνισε πως «αυτό που μου έχει μείνει είναι αυτά που έβλεπα στα άλλα παιδιά και πονούσα. Σε παιδιά 4-5 ετών, να τους πιέζουν να φάνε συγκεκριμένο φαγητό, χωρίς να τους προτείνουν κάτι άλλο, αυτά να κλαίνε, να το βάζουν στο στόμα και να το φτύνουν γιατί δεν μπορούν να το καταπιούν».

Η ίδια ανέφερε πως την είχαν απομονώσει για τέσσερις μήνες από την ομάδα παιδιών με την οποία ήταν πιο κοντά, γιατί της καταλόγιζαν ότι επηρεάζει άλλα παιδιά. Όταν η κοπέλα προσπάθησε να αντιδράσει, η διευθύντρια της δομής στην οποία διέμενε της είπε ότι «αν δεν αποδεχθώ τη συνέπεια θα πάμε σε χειρότερα πράγματα, δηλαδή θα σε διώξουμε».

«Έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο» προσθέτοντας ότι «εννοείται ότι τα ήξερε ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό».

Στο «μικροσκόπιο» και έγγραφο-ντοκουμέντο

Έγγραφο - ντοκουμέντο, που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, αποκαλύπτει ότι στην ΜΚΟ ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης εδώ και αρκετούς μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί το περιστατικό στον πατέρα Αντώνιο το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας Αντώνιος δήλωνε ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

«Μου βγάζει το παντελόνι και με χαϊδεύει»

Την ίδια ώρα, ο τρόφιμος από τη Χίο που αποτελεί πρόσωπο - «κλειδί» καθώς διατηρούσε επαφή με τον 19χρονο που κατήγγειλε ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει σε βάρος του, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αποκάλυψε όσα του εκμυστηρεύτηκε σε συζήτηση που είχαν. Ειδικότερα, δήλωσε πως ο 19χρονος του είπε ότι στον πατέρα Αντώνιο «του αρέσουν τα αγοράκια». Έπειτα, όταν ο μάρτυρας τον ρώτησε τι εννοεί εκείνος είπε: «Πριν έναν χρόνο που πήγα στον Βόλο, ξεκίνησε να μου βάζει το χέρι μέσα από το παντελόνι, με έβαζε να του βγάζω τις κάλτσες, να του βάζω τα παπούτσια, καμιά φορά του έβγαζα και τα ρούχα κλπ».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο 19χρονος του είχε πει ότι «πάντα κάθε βράδυ ο πατήρ Αντώνιος με κρατάει στο δωμάτιό του και αν δεν κοιμηθεί δεν μπορώ να φύγω. Μου βγάζει το παντελόνι και με χαϊδεύει, στο πίσω μέρος του σώματός μου. Με βάζει να του κάνω μασάζ και άλλα τέτοια».

Ο μάρτυρας δεν μπορούσε να πιστέψει όσα του έλεγε ο φίλος, ο οποίος του ζήτησε να μην πει όσα του εκμυστηρεύεται. Ωστόσο, περίπου έναν μήνα μετά, υποστηρίζει πως έγινε και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας ενός σκηνικού με τον πατέρα Αντώνιο και ένα παιδί που βρισκόταν στο δωμάτιό του, όταν είχε μπει για να του πάει φαγητό.

Nωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ένας 18χρονος ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό από τα 10 μέχρι τα 13 του χρόνια, μίλησε στον Alpha.

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», δήλωσε αρχικά ο 18χρονος.

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το εάν γνώριζε τι γινόταν στο ίδρυμα ο πάτερ Αντώνιος, είπε: «Τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρονών».

«Με έπιαναν από στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλήσουν άσχημα. Όταν με χτυπούσαν ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Ξεκινούν, παράλληλα, οι καταθέσεις για την υπόθεση κακοποίησης και παρενόχλησης ανηλίκων που έχουν φιλοξενηθεί στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» και που έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Οι δύο εισαγγελείς που ανέλαβαν την υπόθεση, σύμφωνα με το OPEN, έχουν στόχο να κλείσουν την υπόθεση μέσα σε 15 ημέρες.

Ποιοι θα καταθέσουν

Πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι παιδιά και πρώην εργαζόμενοι, ενώ δύο άλλοι μάρτυρες έχουν δηλώσει πρόθεση αυτοβούλως να προσέλθουν να καταθέσουν. Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στην Ολλανδία και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πατέρας Αντώνιος και τρεις εργαζόμενοι της ΜΚΟ.

Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων.

Στη δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες - αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό. Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.

Τι λέει μάρτυρας κακοποίησης για τον πάτερ Αντώνιο

Για τις καταγγελίες του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα Αντώνιο ηγετικό στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού κακοποίησης, ο οποίος αποκάλυψε στο OPEN την Κυριακή ότι ο ίδιος ο ιερέας τον προσέγγισε για να τον χρηματίσει ώστε να μη μιλήσει για τα όσα είδε.

Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους βασικούς μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης ο οποίος, το καλοκαίρι του 2021 βρισκόταν στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο και, όπως είπε στον Alpha, άθελά του έγινε αυτόπτης μάρτυρας στην ασέλγεια που κατήγγειλε ο 19χρονος. Ο νεαρός είναι φίλος του καταγγέλλοντα ο οποίος στο παρελθόν του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, ωστόσο, δεν τον πίστευε. Το καλοκαίρι του 2021, όμως, τού ζητήθηκε να πάει φαγητό στο δωμάτιο του προβεβλημένου μεγαλοστελέχους της Κιβωτού, πράγμα το οποίο και έκανε, απλώς, δεν χτύπησε την πόρτα. Όταν άνοιξε, λοιπόν, την πόρτα του δωματίου, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της καταγγελλόμενης ασέλγειας.

Ο μάρτυρας τα περιγράφει όλα αυτά με ακρίβεια στην κατάθεση που έδωσε στην εισαγγελία, ενώ αναμένεται να καταθέσει ξανά τις επόμενες μέρες. Η περιγραφή του ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή του 19χρονου. Ο μάρτυρας καταγγέλλει ότι, την επόμενη μέρα του περιστατικού, το μεγαλοστέλεχος της ΜΚΟ προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να κρατήσει το στόμα του κλειστό, προσφέροντάς του αρκετές χιλιάδες ευρώ, τις οποίες και αρνήθηκε.

«Μού ζητήθηκε να πάω φαγητό σε αυτό το στέλεχος της Κιβωτού, πήγα εκείνο το βράδυ άνοιξα την πόρτα χωρίς να χτυπήσω, είδα αυτό το περιστατικό με το φίλο μου και με αυτό το στέλεχος. Την άλλη μέρα, επειδή είχε καταλάβει αυτό το στέλεχος ότι ήμουν εγώ γιατί μετά μπήκα και άφησα το φαγητό, προσπάθησε και έλεγε ότι “να πάω να βγάλω τραπεζικό λογαριασμό”, εγώ έλεγα “γιατί;”, να ξέρω εγώ “έρχεται το στρατιωτικό σου, να σού βάλουμε λεφτά” και το ένα και το άλλο, εντάξει, εγώ κατάλαβα, λέω, “εντάξει τώρα, δεν γίνονται αυτά, γιατί σε άλλα παιδιά δεν το κάνει και το κάνει μόνο σε μένα;”.

Τέλος πάντων, εγώ το πήρα ως δωροδοκία για να κλείσω το στόμα μου, να γλυκαθώ από τα λεφτά, από τα τόσα χιλιάρικα. Έχω δώσει εφτά σελίδες κατάθεση. Από εκεί και πέρα, είμαι μάρτυρας που είδα τον φίλο μου, ναι, εννοείται. Γιατί δεν ήθελα να το πιστέψω ότι γινόταν αυτό επί δύο χρόνια, έτσι; Πήγα και έδωσα πρώτος κατάθεση στη ΓΑΔΑ πριν δύο μήνες γιατί είναι αρκετά παιδιά μέσα και πραγματικά είναι πάρα πολύ λυπηρό να τα βλέπεις αυτά, παιδιά έξι, εφτά οχτώ ετών που ήδη είναι ταλαιπωρημένα, τραυματισμένα από τους ίδιους τους γονείς, είναι και λίγο βάρβαρο να πάνε κάπου αλλού και να περνάνε χειρότερα. Υπήρξαν πολλά, και ξύλο, και ότι είναι και άλλοι τρεις μαζί του και εκτελούν διαταγές, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εμένα έχει γίνει, σε κατασκήνωση δηλαδή, μία φορά, επειδή φορούσα κάποια ακουστικά και δεν μού μιλούσαν, και δεν άκουσα, με το έτσι θέλω ήρθαν και με χτύπησαν, μού έσπασαν τα ακουστικά, είχα ανοίξει και το γόνατό μου, στην κατασκήνωση που είχαμε στη Ραφήνα», δήλωσε.

Στο μικροσκόπιο καταγγελίες για μπλοκάρισμα στις αναδοχές

Ταυτόχρονα, στο Mega μίλησε γυναίκα μάρτυρας η οποία, όπως λέει, είχε ταιριάξει στο σύστημα του Υπουργείου Εργασίας δεκάδες φορές με κάποιο παιδάκι αλλά απορρίφθηκε από τη δομή 25 φορές. Η ίδια και ο σύζυγός της περίμεναν με ανυπομονησία να αποκτήσουν, μέσω αναδοχής, το δικό τους παιδί, και 25 φορές απογοητεύτηκαν, παρότι η επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου «μάτσαρε» το ζευγάρι με παιδάκια προς αναδοχή. Έβρισκε μπροστά της την άρνηση της Κιβωτού.

«Δε δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο πατέρας Αντώνης δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά που δεν θέλει», σημείωσε η ίδια, η οποία ισχυρίστηκε ότι η δομή προφασίζονταν διάφορες δικαιολογίες. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ανήλικος δεν επιθυμεί να συνδεθεί με οικογένεια. Παρόλο που έχει γίνει προσπάθεια από τον φορέα μας να δουλευτεί αυτή η άρνηση του παιδιού με την βοήθεια ψυχολόγου φαίνεται ότι το παιδί είναι σταθερό στην επιθυμία του αυτή», ήταν η απάντηση που λάμβανε.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup