Ελλάδα

Ληστεία «μαμούθ» στη Rolex: Γιατί θεωρείται πιθανή η σύνδεση με τους «Ροζ Πάνθηρες» - Πού επικεντρώνονται οι Αρχές

Ληστεία «μαμούθ» στη Rolex: Γιατί θεωρείται πιθανή η σύνδεση με τους «Ροζ Πάνθηρες» - Πού επικεντρώνονται οι Αρχές

«Σαρώνουν» το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος της Rolex στην Κολοκοτρώνη οι Αρχές. Οι αστυνομικοί αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών της μεγάλης ένοπλης ληστείας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, ειδικότερα, προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιο ίχνος των δραστών στον χώρο της ληστείας, ενώ στο μικροσκόπιό τους βρίσκεται και το υλικό που συνέλεξαν από το κύκλωμα ασφαλείας του καταστήματος. Οι δράστες έχουν καταγραφεί από πολλές κάμερες ασφαλείας, αλλά, κατά τη διαφυγή τους, έκαναν ένα μεγάλο λάθος, καθώς τους έπεσε το σφυρί με το οποίο έσπασαν τη βιτρίνα του καταστήματος.

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν όλο το σχέδιο της διαδρομής της διαφυγής τους από το κατάστημα, μέσω του υλικού των κυκλωμάτων ασφαλείας.

Έδρασαν αστραπιαία - Οι Αρχές χαρτογραφούν τη διαδρομή

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, οι δράστες είχαν ετοιμάσει το σχέδιό τους με κάθε λεπτομέρεια και έδρασαν αστραπιαία. Μετά τη ληστεία επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και διέφυγαν από το σημείο με μεγάλη ταχύτητά, προτού φτάσει ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Υπάλληλος του καταστήματος σημείωσε ότι διέφυγαν μέσω της οδού Κολοκοτρώνη και διέσχισαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα τη Σταδίου. Από εκεί ανέβηκαν την οδό Αμερικής και τα ίχνη τους χάθηκαν στο ύψος της οδού Πανεπιστημίου.

Η αστυνομία αναζητά οπτικό υλικό από τη διαδρομή που ακολούθησαν, ώστε να χαρτογραφήσουν πώς έφτασαν ως το κατάστημα, καθώς και τις οδούς μέσω των οποίων διέφυγαν.

Πώς συνδέονται με τη ληστεία οι «Ροζ Πάνθηρες»

Η αστυνομία παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, εξετάζει το ενδεχόμενο οι τέσσερις δράστες να ανήκουν στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», που δρα σε όλο τον κόσμο. Λεία της συμμορίας είναι πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα τα οποία, στη συνέχεια, διακινούνται σε χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Δύο είναι τα στοιχεία στα οποία επικεντρώνουν οι αστυνομικοί: Το πρώτο, ότι και οι τέσσερις δράστες φέρονται να μιλούσαν ελληνικά. Το δεύτερο, ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο εισέβαλλαν στην μπουτίκ, καθώς προκειμένου να μπουν περίμεναν πρώτα να βγει κάποιος πελάτης. Δεν υποδύθηκαν ότι είναι πελάτες με οικονομική ευχέρεια, αντιθέτως, έδρασαν μέσα σε ένα λεπτό, ακολουθώντας το σχέδιό τους κατά γράμμα.

Ο τρόπος δράσης τους είναι που παραπέμπει και σε εντολή από διεθνές κύκλωμα που η ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ότι είχαν. Οι άνδρες της αστυνομίας θεωρούν πως οι εμπνευστές πίσω από το σχέδιο δεν θα το έθεταν σε εφαρμογή αν εκ των προτέρων δεν γνώριζαν πού θα μπορούσαν να διοχετεύσουν τα 23 πανάκριβα ρολόγια που έκλεψαν. Πιθανόν, πρόκειται για ανθρώπους που, και στο παρελθόν, έχουν διαπράξει ληστείες αντίστοιχου βεληνεκούς.

«Ειδικοί» στις κλοπές πανάκριβων κοσμημάτων και ρολογιών

Για τη ληστεία της Τρίτης (20/12) νούμερο ένα ύποπτοι θεωρούνται οι «Ροζ Πάνθηρες», οι οποίοι είναι «ειδικοί» στις κλοπές πανάκριβων κοσμημάτων και ρολογιών. Τον Νοέμβριο του 2017, η οργάνωση είχε «χτυπήσει» κοσμηματοπωλείο στην Κοπεγχάγη από το οποίο είχε κλέψει 50 πανάκριβα ρολόγια. Ένα εξ’ αυτών εντοπίστηκε στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο από το Τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Τότε, οι τρεις δράστες της ληστείας είχαν μπει στο κοσμηματοπωλείο προσποιούμενοι τους πελάτες και, στη συνέχεια, ακινητοποίησαν τους εργαζόμενους του καταστήματος υπό την απειλή όπλου και σπρέι πιπεριού. Με το σπρέι, μάλιστα, ένας από τους δράστες ψέκασε στο πρόσωπο έναν από τους εργαζόμενους, όταν επιχείρησε να αντιδράσει. Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι ληστές ήταν γνώστες του αντικειμένου. Άρπαξαν 50 πολυτελή ρολόγια διαφόρων εταιρειών και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο, στη συνέχεια, εντόπισε η δανέζικη αστυνομία.

Η δράση της οργάνωσης των «Ροζ Πανθήρων» εντοπίζεται, για πρώτη φορά, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, και συνεχίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες ακατάπαυστα. Το ιστορικό τους περιλαμβάνει πάνω από 350 ληστείες ενώ ο συνολικός τζίρος τους υπολογίζεται κοντά στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Η δράστη των «Ροζ Πανθήρων» και οι ομοιότητες

Ουκ ολίγα από τα μέλη της διαβόητης, πολυπληθούς συμμορίας, κατάγονται από την Ποντγκόριτσα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Υπολογίζεται ότι τα στρατολογημένα μέλη ξεπερνούν τα 200 ενώ είναι οργανωμένα σε υπό-ομάδες. Σύμφωνα με την Interpol, τους «Ροζ Πάνθηρες» συγκροτούν πολλοί πυρήνες οι οποίοι, τις περισσότερες φορές, δουλεύουν, ο ένας ανεξάρτητα από τον άλλο.

Χαρακτηριστικό τους είναι τα μασκοφόρα μέλη καθώς και το γεγονός ότι, στις δεκαετίες δράσης τους, δεν έχουν αφήσει πίσω τους νεκρό. Όπως έχει δηλώσει μέλους τους, «μας αρέσει να ληστεύουμε τους πλούσιους που έχουν τα πάντα, όταν όχι απλά δεν το περιμένουν, αλλά ούτε καν το φαντάζονται».

Όσο για το εκκεντρικό ονόμά τους, οι «Ροζ Πάνθηρες» προέκυψαν από ληστεία που διέπραξαν στο Λονδίνο το 2003, όταν μέλος της συμμορίας έκρυψε διαμάντι αξίας 700.000 ευρώ σε βαζάκι από κρέμα ομορφιάς, ακολουθώντας το σενάριο της εμβληματικής, ομώνυμης ταινίας με τον Peter Sellers.

Τότε, δύο άνδρες είχαν μπει στον διάσημο οίκο κοσμημάτων Graff στο Λονδίνο, από τον οποίο και έφυγαν με 47 αντικείμενα συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιδρομή της αστυνομίας στο σπίτι ενός υπόπτου, είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί το βαζάκι με τον κρέμα προσώπου, το οποίο έκρυβε, ωστόσο, ένα δαχτυλίδι με ένα τεράστιο μπλε διαμάντι.

Μέλος της οργάνωσης που είχε μιλήσει τότε στον Guardian είχε σημειώσει πως «είμαστε ένα δίκτυο από ομάδες που δουλεύουν μαζί». Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι, στους «Ροζ Πάνθηρες» υπάρχει ένας στενός κύκλος που επιδίδεται σε αντίστοιχες ληστείες πάρα πολλά χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μία οικογένεια. Υπάρχουν, ωστόσο, και μέλη, που συμμετέχουν στην οργάνωση χωρίς να έχουν ιδέα ποιος είναι ο αρχηγός.

Κάποια μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί κατά καιρούς, ωστόσο, τα υπόλοιπα συνεχίζουν ανενόχλητα τη δράση τους σε κάθε γωνιά του κόσμου -από το Λονδίνο και το Τόκιο μέχρι τη Σιγκαπούρη. Οι «Ροζ Πάνθηρες» ανάλογα με το ποιος είναι κάθε φορά ο στόχος τους επιλέγουν να ντυθούν γκόλφερ ή πλούσιοι τουρίστες με χαβανέζικα πουκάμισα, ακόμα και εργάτες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, πάντα, οι ληστείες τους επιτυγχάνουν, χάρη στον μεθοδικό και ακριβή τρόπο «χτυπημάτων» τους.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup