Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2022 13:51

Όλυμπος: Σε χαράδρα βάθους 600 μέτρων εντοπίστηκε ο άτυχος ορειβάτης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τη σορό μετέφερε ελικόπτερο Super Puma στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Στην ανάσυρση του ορειβάτη που είχε εντοπιστεί τα Χριστούγεννα χωρίς τις αισθήσεις του στον Όλυμπο προχώρησαν οι διασώστες μετά από πολύωρη «μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ορειβάτης ανασύρθηκε τελικά από χαράδρα βάθους 600 μέτρων.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν διασώστες από τη 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το Λιτόχωρο, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ελικόπτερο Super Puma.

Το Super Puma πήρε τον άνδρα και τον μετέφερε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτόχωρου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Υπενθυμίζεται πως ο άτυχος ορειβάτης είχε πάει στον Όλυμπο με έναν φίλο του, και η χαράδρα είναι στη βάση του Λουκιού, του Μύτικα, στα 2.700 μέτρα.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2022 12:48

Σχετικά Άρθρα

  • Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια
    Έβερεστ: Βρέθηκε το πόδι διάσημου ορειβάτη που είχε χαθεί πριν από 100 χρόνια

    Ένα πόδι, το οποίο εκτιμάται πως ανήκει σε βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια, εντοπίστηκε στο Έβερεστ και μάλιστα πρόκειται για ανακάλυψη που ίσως δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας!

    Ο Άντριου Κόμιν -Σάντο- Ιρβάιν επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον φίλο του Τζορτζ Μάλορι, όμως και οι δυο εξαφανίστηκαν. Τα λείψανα του Μάλορι βρέθηκαν 75 χρόνια μετά, το 1999, και ανασύρθηκαν, η σορός του Ιρβάιν δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.

    Όμως, τον περασμένο μήνα, ομάδα ορειβατών που ετοίμαζε ντοκιμαντέρ για το National Geographic σκόνταψε στο πόδι, που αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο ενός παγετώνα. Ο εξερευνητής, Τζίμι Τσιν ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, μίλησε για μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

    Ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν στο Έβερεστ;

    Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν ο Ιρβάιν και ο Μάλορι κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που ανέβηκαν στο Έβερεστ, 29 χρόνια πριν πατήσουν την κορυφή του Κόσμου ο Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, αναφέρει το BBC.

    Για πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθειες για να βρεθεί το πτώμα του Ιρβάιν, καθώς λεγόταν ότι είχε μαζί του φωτογραφική μηχανή με φιλμ το οποίο θα μπορούσε να αποδείξει ότι είχαν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή.

    Ενώ οι βρετανικές αρχές με τη χρήση δείγματος DNA επιχειρούν να ταυτοποιήσουν το πόδι, η ομάδα του National Geographic είναι αρκετά σίγουρη πως ανήκει στον επί 100 χρόνια αγνοούμενο, καθώς μέσα στην μπότα βρέθηκε κάλτσα η οποία είχε κεντημένες τις λέξεις “A.C. Irvine”.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου
    Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου

    Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο 18χρονος εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ, που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ

    Ένας 18χρονος ορειβάτης από το Νεπάλ έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης.
    Πρόκειται για τον Νίμα Ρίντζι Σέρπα, ο οποίος κατέκτησε το ρεκόρ, αφού έφτασε και στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα του Θιβέτ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, αναφέρει ο Independent.
    Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο Νίμα εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ – που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ.

    «Αφιερώνω αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στο λαό των Σέρπα #SherpaPower. Η κατάκτηση αυτής της κορυφής δεν είναι απλά ένας προσωπικός μου στόχος, αλλά συνιστά και φόρο τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα “παραδοσιακά” όρια που του έχουν τεθεί. Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία- είναι μια απόδειξη της δύναμης, της ανθεκτικότητας και του πάθους μας», έγραψεο Νίμα στο Instagram.
    Οι ορειβάτες από το Νεπάλ, ιδιαίτερα ο λαός των Σέρπα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ορειβατική βιομηχανία των Ιμαλαΐων, καθώς χειρίζονται τον εξοπλισμό, στερεώνουν τα σχοινιά στα βουνά και υποστηρίζουν τις διεθνείς αποστολές. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστοί για τα δικά τους επιτεύγματα, κάτι που ο 18χρονος Νίμα επιθυμεί να αλλάξει

    «Δεν είμαστε απλώς οδηγοί, είμαστε πρωτοπόροι. Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα σε κάθε Σέρπα να δει την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τη δύναμη στην κληρονομιά μας και τις απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον μας».

    Ο Νίμα, ο οποίος ξεκίνησε την ορειβασία στα 16 του, είχε κάνει στο παρελθόν κι άλλα ρεκόρ, ανεβαίνοντας τις κορυφές του Έβερεστ και του Lhotse μέσα σε 10 ώρες. Στην τελευταία του περιπέτεια τον συνόδευε ο ορειβάτης σύντροφός του Πασάνγκ Νούμου Σέρπα.

    Η αναρρίχηση και των 14 «οκτώ χιλιάδων» (κορυφές υψηλότερες από 8000μ.) θεωρείται το αποκορύφωμα της ορειβατικής φιλοδοξίας.

    Οι ορειβάτες διασχίζουν «ζώνες θανάτου» προκειμένου να κατακτήσουν τις κορυφές, όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά για να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    «Προς την ανθρωπότητα στο σύνολό της: ας μας θυμίσει αυτή η ανάβαση ότι οι κορυφές που φτάνουμε μαζί, ενωμένοι, είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε ατομικό επίτευγμα», έγραψε ο Νίμα μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ. «Ως έφηβος, βλέποντας τη διαίρεση που προκαλούν τα σύνορα, οι πόλεμοι, ο ρατσισμός και άλλες συγκρούσεις, ζητώ αγάπη, σεβασμό και αρμονία μεταξύ όλων των ανθρώπων», λέει ο 18χρονος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Επιχείρηση διάσωσης πεζοπόρου που κινδυνεύει στον Όλυμπο - Κινητοποίηση και της Πυροσβεστικής
    Επιχείρηση διάσωσης πεζοπόρου που κινδυνεύει στον Όλυμπο - Κινητοποίηση και της Πυροσβεστικής

    Μεγάλη κινητοποίηση την Κυριακή (29/9) για τη διάσωση πεζοπόρου σε κίνδυνο στον Όλυμπο.

    Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έλαβε κλήση ανάγκης μέσω ασυρμάτου για πεζοπόρο που αντιμετωπίζει κίνδυνο κοντά στη θέση Καστάνα.

    Εθελοντές της Ομάδας που βρίσκονταν σε επιφυλακή στον Όλυμπο κατευθύνονται στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, κινητοποιήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Νεκρός 55χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο - Έκανε πεζοπορία και κατέρρευσε
    Νεκρός 55χρονος ορειβάτης στον Όλυμπο - Έκανε πεζοπορία και κατέρρευσε

    Νεκρός εντοπίστηκε 55χρονος ορειβάτης από τη Γερμανία στον Όλυμπο. Ο άνδρας, ο οποίος είχε ξεκινήσει να διασχίσει το βουνό, μαζί με άλλα άτομα, ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε.

    Σύμφωνα με το odelalis.gr, παρά τις πρώτες βοήθειες που του προσφέρθηκαν κατέληξε, πιθανόν από παθολογικά αίτια.

    Διασώστες της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της 2ης Ειδικής Μονάδας Ορεινών Διασώσεων (ΕΜΟΔΕ) προσέγγισαν το σημείο πλησίον του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός» όπου εντοπίστηκε η σορός του άτυχου ορειβάτη, η οποία μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο σημείο, όπου παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Η τοποθεσία στην οποία βρέθηκε ο 55χρονος είναι ιδιαίτερα δύσβατη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πυρκαγιά στον Όλυμπο σε δύσβατο σημείο - Ρίψεις από αέρος με ελικόπτερο
    Πυρκαγιά στον Όλυμπο σε δύσβατο σημείο - Ρίψεις από αέρος με ελικόπτερο

    Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα σε πυρκαγιά που ξέσπασε, τα ξημερώματα, σε δύσβατη περιοχή στον Όλυμπο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 5:25 τα ξημερώματα, σε χαράδρα του Ολύμπου, στην πλευρά του Λιτόχωρου.

    Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο δύσβατο σημείο, καθώς είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση και μόνο από πεζοπόρα τμήματα, εννέα πυροσβέστες, ένα υδροφόρο όχημα και ένα ελικόπτερο από αέρος.

    Πηγή: cnn.gr

  • Άγιο Όρος: Βίντεο από τη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη με Super Puma
    Άγιο Όρος: Βίντεο από τη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη με Super Puma

    Μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

    Eλικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε 60χρονο τραυματία ορειβάτη από τη Μονή Παναγίας στο Όρος Άθως και τον μετέφερε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως.

    Μάλιστα, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

    Για τη μεταφορά του άνδρα στη θέση Κυρά Παναγιά επιχείρησαν 8 πυροσβέστες της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΟΟΕΔ) της 2ης ΕΜΑΚ και της ΠΥ Καριών Αγίου Όρους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Όλυμπος: Αίσιο τέλος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού νεαρού γερμανού που έπεσε σε χαράδρα
    Όλυμπος: Αίσιο τέλος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού νεαρού γερμανού που έπεσε σε χαράδρα

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής (14/4) η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης τραυματισμένου νεαρού άνδρα σε δύσβατο σημείο, κοντά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο.

    Έως και αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/4) η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του τραυματισμένου νεαρού απο την Γερμανία κοντά στο καταφύγιο ήταν άκαρπη.

    Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την Πυροσβεστική ειδοποίησε περίπου στις 21:20, ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ήταν κοντά στο σημείο και αντιλήφθηκε τον άνδρα που έπεσε σε χαράδρα κοντά στο καταφύγιο.

    Ο διασωθείς είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και τα άκρα.

    Στο σημείο μετέβησαν 22 πυροσβέστες από Π.Υ. Κατερίνης, Π.Υ. Λιτοχώρου και 2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. καθώς και οι Ο.Ο.Ε.Δ. της 2ης και της 8ης ΕΜΑΚ και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, ο άνδρας εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη χαράδρα.

    Οι Πυροσβέστες αφού τον απεγκλώβισαν, τον μετέφεραν σε προσβάσιμο σημείο σε ελικοδρόμιο κοντά στο καταφύγιο, από όπου παρελήφθη από ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος που τον μετέφερε στο ελικοδρόμιο της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου. Στη συνέχεια τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Όλυμπος: Επιχείρηση απεγκλωβισμού τραυματία που έπεσε σε χαράδρα
    Όλυμπος: Επιχείρηση απεγκλωβισμού τραυματία που έπεσε σε χαράδρα

    Μεγάλη επιχέιρηση απεγκλωβισμού τραυματισμένου νεαρού άνδρα από δύσβατο σημείο, κοντά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/4) στην περιοχή.

    Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την Πυροσβεστική ειδοποίησε περίπου στις 21:20, ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ήταν κοντά στο σημείο και αντιλήφθηκε τον άνδρα που έπεσε σε χαράδρα κοντά στο καταφύγιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός είναι αλλοδαπός και έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και στα άκρα.

    Στο σημείο μετέβησαν 22 πυροσβέστες από Π.Υ. Κατερίνης, Π.Υ. Λιτοχώρου και 2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. καθώς και οι Ο.Ο.Ε.Δ. της 2ης και της 8ης ΕΜΑΚ.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο